|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
как да спрем насилието или да слушаме ли библията?
|
|
Автор |
magnet (лято) |
Публикувано | 20.08.02 17:28 |
|
по-точно онова там - ударят ли те по едната буза да обърнеш и другата.
тук не става дума толкова за физическо насилие...
но психическото не е ли дори по-страшно?
аз все си мисля,че истината е някъде там - да казваш силно НЕ,често това не е достатъчно,като че ли дори не те чуват.или те чуват и започват да "си връщат" и така може да продължи до безкрай.
е,как да спрем насилието?съгласна съм,че начинът не е с друго насилие,нито пък с подлагане на другата буза...
имаш ли зелена улица не пресичай на червено
| |
Тема
|
Re: как да спрем насилието или да слушаме ли библията?
[re: magnet]
|
|
Автор |
Kpъr () |
Публикувано | 20.08.02 17:46 |
|
има разлика да ли си говориш с човек.
ако е такъв, след като ти удари шамар, и то след като се оставиш наистина, няма да поиска повече. очаква се да разбере защо е така.
за случаите когато има пред теб нещо самозабравило се, твоя е отговорността да прецениш кога е така, и че няма никакво бъдеще пред вас, тогава спиране няма, има само отдалечаване. много надалече
| |
Тема
|
Ох, туй е невъзможно
|
|
Автор |
yф () |
Публикувано | 20.08.02 18:00 |
|
Тю, ебати въпроса. А ти как си представяш, че може да бъде спряно насилието? Да спрем насилието е като да обявим света в ликвидация.
Глупости на търкала.
Значи това за обръщането на втората буза е препоръка. Когато си обърнеш другата страна ти показваш на насилника, че освен злото има и друго - смирение. Реализира се идиотската идея за смирението с любов към врага.
Случайно да е спряло насилието след разпъването на Христос? А разпъването му не е ли насилие? А не е ли предлекъл самият той, че това ще се случи. И е казал на един от разбойниците, че ще бъде с него в Рая?
Е, след като самият ти Господ е разпънат редом до престъпници, самият Той слиза за три дни в Ада и то като Господ - невинен и без първородния грях - то тогава за какво премахване на насилието говориш?
Та даже самото християнство е донякъде насилие. Както и всички останали религии. Ти се отдаваш доброволно в лоното на някаква Църква, в чиито канони живееш, мислейки си за доброто... И прочие глупости.
А освен това самите сатанисти са изпълнени с любов към Сатаната. Култът към
Сатанаил е любовен култ...
И так далее. Ти избираш дали да обичаш врага си.
Acropolis adieuРедактирано от yф на 20.08.02 18:02.
| |
Тема
|
Re: абе никак не е ..
|
|
Автор |
MG42 (специалист) |
Публикувано | 20.08.02 18:19 |
|
бил глупав мойсей.. по ми допада:)))
| |
Тема
|
[re: Kpъr]
|
|
Автор |
magnet (лято) |
Публикувано | 20.08.02 23:17 |
|
въпросът ми хем е личен,хем не е.
т.е. интересува ме,но не стои на дневен ред пред мен - и слава богу
онзи ден пред мен се поведе спор по темата и в един момент се замислих,че не съм твърде наясно коя страна е моята,точно според зависи.
после ми се стори,че човек би трябвало да има определено еднозначно мнение по тази тема.и се разписах тук...
| |
Тема
|
Re: Ох, туй е невъзможно
[re: yф]
|
|
Автор |
magnet (лято) |
Публикувано | 20.08.02 23:22 |
|
уф,аз никога не се опитвам да решавам глобални въпроси
питам за насилието в нашето обкръжение
а ти не си ми отговорила - как се справяш ти с такива инциденти край и с теб?
| |
Тема
|
туй е
[re: yф]
|
|
Автор |
4eHe (screenager) |
Публикувано | 20.08.02 23:41 |
|
Вчера чух интересна дефиниция (убий ме, не помня къде; Бе филм, но аз ги гледам на кило).
Та, Кенет Брана е свещеник и..трябва да опази грозна тайна, споделена в изповед. Тъкмо там го изтрясква прозрението. Грешници са онези, които търсят Бога. Намерилите го са вярващите.
Помислих си, че някъде по този път се е натъркаляло насилието. Обаче имам добавки към пейзажа. А именно : собственото ни тълкуване и разбиране за правилността на нещата (не казах ред + закон). Както е известно, ужасно рядко открехвам вратата към абсолютните дисциплини - правилно:грешно и т.н.
Колкото по-модерен става този свят, толкоз идеята за интерактивността му се губи. Стигне някой някъде до "посланието", имаме сто милиона комуникационни канала, а то не стига до нас. В редките случай когато стигне, се загубва. Или го превеждаме в "полза (по)роду. Това едва ли е толкоз лошо, индивидуалности сме. Да но нещо не ни бива с updating timeline. В този процеп на съмнения и недоверие се намества несигурността на насилника.
| |
Тема
|
Re: как да спрем насилието или да слушаме ли библи
|
|
Автор |
lnfinity (Shadowchaser) |
Публикувано | 21.08.02 09:23 |
|
Света е основан на насилието. На хора над хора (това демокрацията си е чисто насилие хеле пък американската) на хора над животни и растения над природата и какво ли още не. Дори в Стария завет преобладава тази идея - там битува един доста мрачен и твърде отмъстителен бог. Туй Содом и Гомор състезанието на пророците завършило с масови убийства и прочие мили картинки и най-вече хубавия принцип за зъбите и очите са ясни Явно уплашени от това хората набързо са дотъкмили Новия завет където малко да смекчат нещата. Ако се заровиш в религиозната книжнина на други религии ще видиш че навсякъде боговете не си поплюват. Ами така си е - ако ние сме тяхно дело ясно защо ни избива на насилие а ако те са наша проекция пак ясно
Истината не е някъде там...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Okaян яcтpeб (непознат
) |
Публикувано | 21.08.02 10:17 |
|
Това малко не мога да го разбера.
Понеже насилникът няма да разбере жеста.
Просто ще си продължи да насилва.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
WebMister (virtual) |
Публикувано | 21.08.02 13:43 |
|
Библията е просто още една книга - не я слушам, чета я и мисля - като с всички други...
А въпроса ти няма универсален отговор...
Отговаряш на насилието в зависимост от ситуацията.
А може би насилието като обща сила е необходима стимулация?
Може би ако спрем насилието изчезва и антитезата? (А коя е тя - смирението?, любовта?, пасивността? ;-)
(Всичко гореизложено е личното ми мнение)
Life is what you make it - come on and take it  Редактирано от WebMister на 21.08.02 13:42.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|