Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:28 13.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Софтуер
*Кратък преглед

Тема Сканиране с Adobe Reader - кирилица = маймуница?нови  
Автор elmindreda (непознат)
Публикувано03.05.07 16:02

Искам от разпечатан на лист текст, да го копирам във файл, ако може по някакъв начин, различен от преписване на ръка - 25 листа са все пак...
Пробвах да ги сканирам в pdf и от там да ги копирам, обаче "Магазин" например става "Mara:un" (а има много по-лоши случаи), т.е. в поправка ще си загубя повече време, отколкото да го препиша.

Обаче проверих дали се получава същия ефект с друг файл, който свалих от - там всичко си е нормално: "план" си е "план".
Въпросите ми са: в моя телевизор ли е грешката и може ли да ми се сбъдне мечтата да не преписвам? :-)

Тема Re: Сканиране с Adobe Reader - кирилица = маймуница?нови [re: elmindreda]  
Автор ЩиpлицМодератор (разузнавач)
Публикувано03.05.07 16:16

Ето какво се получава при мен след сканиране на този PDF:

"Приложение №1
СПИСЪК НА НЕОБХОДИМОТО ОБОРУДВАНЕ
1. Магазин
> щанд - маси;
У стелажи за ските и ски обувките;
> огледала;
> манекени;
> кресла за проба; У прожектори;
> касов апарат;
> рекламни пана и трансперанти;
> паравани за проба;
2. Зала за каталожна търговия
> мека мебел
> ниски маси
> секция с витрина
3. Офис
> офис оборудване / компютърна конфигурация - PC, със стандартни входящи и изходящи устройства, интернет, телефон, факс, копирна машина, бюро, мека мебел, бокс за документи и др./
> офис консумативи
4. Рекламни материали — визитки, рекламни брошури, каталози и др."

... Така че най-вероятно грешката наистина си е в твоя телевизор.

Обясни подробно с коя програма се опитваш да извадиш текста, обясни подробно тези PDF-и дали са от картинки правени, или от текст, и после ще умуваме.

Щирлиц

Тема Re: Сканиране с Adobe Reader - кирилица = маймуница? [re: Щиpлиц]  
Публикувано03.05.07 16:40

Уау! Определено е в моя! Най-малкото не мога да обяснявам добре.
Значи pdf-ите ги прави скенера (Canon) чрез програмката MFTools - т.е. аз слагам напечатания лист на скенера, а то ми вади този файл. Отварям го с Adobe Reader, маркирам нещо, давам копи и пействам другаде - маймунки.

Публикувано03.05.07 20:38

Ахам. ;о) Значи си избрал неправилната програма.

Намери, изтегли, инсталирай и използвай програмата "ABBYY FineReader 8.0 Professional" + Bulgarian Pack.

Щирлиц

Тема Re: Сканиране с Adobe Reader - кирилица = маймуница?нови [re: Щиpлиц]  
Автор Hinko (Нетитулуван)
Публикувано04.05.07 11:37

Единствения практически проложим начин, по който работя от години, за сканиране на всякакъв печетан документ и PDF файлове (дори "заключени") е с Fine Reader 6 - всички други версии нагоре дават текста като квадратчета вместо букви понеже са добре защитени от кракване.

Печатния текст се сканира и чете нормално, малко повече грешки има с ръкописния, но и това се търпи пред преписването на ръка.
Тънкост - PDF-файла се отваря (импортва) като картинка (image), което отнема доста време (понякога 10-15мин за 50 страници), но след това си "пееш"...
Дръпни си го от Варез (заедно с "лекарството") и ще забравиш за проблема...

(Почти) всичко за пещерите...

Тема Re: Сканиране с Adobe Reader - кирилица = маймуница?нови [re: Hinko]  
Публикувано04.05.07 13:06

След като отговора ти е насочен към мен, ще ти отговоря и аз.

Имам и FineReader 6. Всъщност преди предпочитах версия 4 sprint. Но от доста време работя с Fine Reader 8.0, и повярвай ми, никакви квадратчета не излизат от кирилицата.

След като инсталирам 8-цата, слагам и Bulgarian patch, настройвам да разпознава "Bulgarian & English", и както сам казваш - пея. ... Т.е. текстове, в които има и думи на латиница - ги разпознава измежду останалия БГ текст, и не се налагат корекции. За PDF документи - има настройка. Дали да търси и изважда текст от PDF-а ако има, разбира се, или целия PDF да го третира като картинка. Аз лично предпочитам първия ваирант. Както предполагам сам си забелязал за PDF-ите, в Acrobat Reader има и текстов инструмент, с който можеш да маркираш текста, ако е направен като текст. FineReader не открива топлата вода, а използва този текст наготово.

Потърси, изтегли, пробвай, и тогава давай мнение за нещо, с което не си работил.

Щирлиц

Тема Re: Сканиране с Adobe Reader - кирилица = маймуница?нови [re: Щиpлиц]  
Автор walkman™ (advanced lamer)
Публикувано04.05.07 13:33

А може ли да измъква текст от заключени PDF-и?

Тема Re: Сканиране с Adobe Reader - кирилица = маймуницнови [re: walkman™]  
Автор* (Нерегистриран)
Публикувано04.05.07 15:58

чакай малко ... за заключените ПДФ-и си има друг "лек" ;-) ... защо трябва OCR програмата да прави всичко - от нея се иска добре да разпознава текст (на кирилица и латиница).

Публикувано10.05.07 11:05

Благодаря много за помощта! Страхотни сте! Свърших си работата много лесно и съм вери хепи.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.