|
Тема
|
Правова държава ли сме?
|
|
Автор |
mond 77 (непознат
) |
Публикувано | 12.10.09 15:55 |
|
Смятах, че тази година няма да има машинации по отношение ученическите карти за пътуване, но нейсе...
Моля за помощ!
Може ли някой да ми обясни на какъв принцип се раздават безплатните карти за пътуване на ученици - дали "вашите са подкрепили губещата партия БСП и ти си от наш'те, пък аз съм на власт" и ти получаваш правото на безплатен транспорт или някъде си от някого си се спазват определените за това наредби?
| |
Тема
|
Re: Правова държава ли сме?
[re: mond 77]
|
|
Автор | 1822 (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.10.09 16:17 |
|
О
Картите, които издават Д "СП" са на основание чл.20 от ППЗСП, когато е възникнало право на основание чл.18 или чл.19 от ППЗСП
Чл. 18. Многодетните майки имат право на безплатно пътуване веднъж в годината - отиване и връщане, с железопътния и автобусния транспорт в страната.
Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г., в сила от 01.11.2001 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г., в сила от 08.04.2005 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Лицата със 71 на сто или над 71 на сто трайно намалена работоспособност, деца до 16-годишна възраст с трайно намалена възможност за социална адаптация и военноинвалидите имат право на безплатно пътуване два пъти в годината - отиване и връщане, с железопътния и автобусния транспорт в страната.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г., в сила от 01.11.2001 г.) Правото по ал. 1 ползват и придружителите на лицата с определена чужда помощ, когато пътуват с тях.
| |
Тема
|
Re: Правова държава ли сме?
[re: 1822]
|
|
Автор |
mond 77 (непознат
) |
Публикувано | 12.10.09 16:29 |
|
Това не оспорвам - запозната съм.
Иде реч за ученическите карти, издавани на основание чл.26 ал. 3 от Закона за народната просвета: "На учениците до 16-годишна възраст в населено място, в което няма съответно училище по ал. 1, т. 1, 2, 3, 4, 6, 7 и 8, се осигурява безплатен транспорт. ... Средствата за транспортни разходи по ал. 3 ... се осигуряват целево от централния бюджет и се предоставят на общините въз основа на нормативи, утвърдени от Министерския съвет с постановлението за изпълнението на държавния бюджет."
На общината са предоставени тези средства и какъв е резултата: едва днес (!), 12.10. учениците получиха въпросните карти за пътуване, НО се оказва, че картите не се раздават по определения с наредбата принцип, а на принципа "ти си наш човек". Който не е "наш човек", си плаща...
А средствата са осигурени от бюджета, а...
| |
|
|
|
|