Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:08 04.11.25 
Взаимопомощ
   >> Социални дейности
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема pitaneнови  
АвторMoля зa мaлko пoмoщ (Нерегистриран)
Публикувано02.10.08 10:47

Майка ми е инвалид с потреност от чужда помощ. Баща ми е неин придружител и същевременно безработен, като всеки месец се подписва на тр. борса. Проверихме при личния лекар и се оказа със спрени здравно-осигурителни права. Не трябва ли бюрото по труда или социалните да му плащат здр. вноски.
Благодаря предварително!

Тема Re: pitane [re: Moля зa мaлko пoмoщ]  
Автор kiki_monik (nevidimka )
Публикувано02.10.08 14:56

А вие подадохте ли си молба в Дирекция"Социално подпомагане" ?
Нека баща Ви да отиде в съответната дирекция , да пита колегите там и да си подаде молбата. Ще му искат 2-те лични карти и ЕР на Телк на майка ви. Другото колегите там ще Ви го дообяснят.

Дали е възможно щастие- без това да наранява другите

Редактирано от kiki_monik на 02.10.08 14:57.

Тема Re: kiki_monikнови [re: kiki_monik]  
Авторmolq za pomosht (Нерегистриран)
Публикувано02.10.08 17:24

Благодаря! Ще отидем в социално подпомагане.

Тема Re: kiki_monikнови [re: molq za pomosht]  
Авторmolq za malko pomosht (Нерегистриран)
Публикувано03.10.08 16:54

От провинцията сме.Баща ми ходи в социалните. Накара ли му се хубаво и му казали да си плаща сам осигуровките.

Тема Re: kiki_monikнови [re: molq za malko pomosh]  
Автор222 (Нерегистриран)
Публикувано03.10.08 19:26

ако майка ви е с определена чужда помощ, баща ви трябва да си подаде молба и да декларира, че се грижи за нея. трябват му 2-те лични карти , копие от решението на телк и молба /при нас е в свободен текст/. ще му плащат осигуровките, не може да му се карат, ако трябва оплачете се. колегите ако не са в час, да си проверят закона, а не да се карат

Тема Re: kiki_monikнови [re: 222]  
Публикувано03.10.08 20:24

В експертното решение от ТЕЛК на майка ми пише 100% инвалидност с потребност от чужда помощ. Проверих в сраницата на НОИ и се оказа, че баща ми не е осигуряван близо 5 години, но понеже не му се е налагало да ползва мед. помощ изобщо не сме обърнали внимание. Моля, дайте ми премерен текст на молбата и в кой закон е отразено, че баща ми като придружител има право на здравни осигуровки. Знаете ли какво му е казала служителката в социалните- да си плаща здр. осигуровки с надбавката, която дават на майка ми за чужда помощ(мисля че е около 30лв.)и го пратила в НОИ. Правилно ли е това?

Тема Re: kiki_monikнови [re: molq za malko pomosh]  
Автор222 (Нерегистриран)
Публикувано03.10.08 22:51

Ето ти някои неща, а молбата е в свободен текст, отивай в службата още в понеделник
Зачита се за осигурителен стаж времето след 01.01.2001 г., през което родител / осиновител или съпруг / съпруга не са били осигурени или не са получавали пенсия, тъй като са полагали грижи за инвалид със загубена работоспособност над 90 на сто, който постоянно се нуждае от чужда помощ (чл. 43 Наредба за пенсиите).

Осигурителен стаж (загл. изм. - дв, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.)
Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Осигурителният стаж се изчислява в часове, дни, месеци и години. За осигурителен стаж се зачита:
(6) За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита и времето, през което родител (осиновител) или съпруг (съпруга) са полагали грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, поради което не са били осигурени или не са получавали пенсия. При пенсиониране за периода, който се зачита за осигурителен стаж, се внасят осигурителни вноски в размера за фонд "Пенсии" върху минималната работна заплата към датата на отпускането на пенсия, които са за сметка на държавния бюджет.
Съгласно разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, за сметка на републиканския бюджет, освен ако не са осигурени по друг ред, се осигуряват:
- родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ;
ЗАКОН ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
Осигурени лица. Права и задължения
Чл. 33. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., предишна текст на чл. 33 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса са:
1. всички български граждани, които не са граждани и на друга държава;
Здравноосигурителни вноски
Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)
ал.(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г.) Осигуряват се за сметка на републиканския бюджет, освен ако не са осигурени по реда на ал. 1:
т.9. (предишна т. 8 - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ;

Тема Re: 222нови [re: 222]  
Публикувано04.10.08 13:57

Сърдечно ти БЛАГОДАРЯ!!! В понеделник ще отида с баща ми в соц.служба и ще пиша какво е станало.

Тема za 222нови [re: molq za malko pomosh]  
Публикувано06.10.08 20:18

Скъпа(и) 222,

нямам думи да изкажа БЛАГОДАРНОСТТА си към Теб. Днес с баща ми ходихме до социалната служба и пак се опитаха да ни отпратят, но аз придвидливо си бях принтирал извадките от ДВ, които ти ми даде. Като ги прочете служителката "поомекна" и започна да се държи по-добре. Извика счетоводителката за да я пита какво да правят, защото не са му внасяли осигуровки за 5 години. Утре баща ми го викат пак с удостоверението за граждански брак и да подпише молбата. Служителката в соц. служба се почувства доста неловко, като разбра, че сме информирани какво ни се полага и с недомлъвки сподели, че такива са и инструкциите...
Още веднъж Благодаря за всичко и знай, че добрината се връща многократно!

Тема Re: za 222нови [re: molq za malko pomosh]  
Автор222 (Нерегистриран)
Публикувано06.10.08 21:13

за минало време не може да му се платят здр. осигуровки, защото при нас правото възниква от момента на поискването му /!,съжалявам/, но все пак поне оттук насетне ще е осигурен.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.