|
Тема
|
Винетки
|
|
Автор | зaтpyднeнa (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.07.08 13:51 |
|
Колеги, имам нужда от помощ. Става въпрос за подадена молба за винетка от лице с увреждане, което е регистрирано като ЕТ. В свидетеството за правоуправление като собственик е вписан ЕТ. Автомобилът отговаря на изискванията на чл.10 в от закона за пътищата и се ползва от лицето с увреждане за лични нужди. Според Вас има ли право лицето на безплатна винетка?
| |
|
Не разбирам какъв е проблемът?
Шъ са оправим, ама друг път!
| |
Тема
|
Re: Винетки
[re: зaтpyднeнa]
|
|
Автор | aни (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.07.08 22:14 |
|
няма право на безплатна винетка за този автомобил, тъй като той не е собственост на лицето с увреждане, а на едноличния търговец. може да получи за друг автомобил, който е негова собственост като физическо лице.
| |
Тема
|
[re: зaтpyднeнa]
|
|
Автор | oж (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.07.08 22:14 |
|
Ако не е вписано лицето като собственик, естествено че няма да дадете винетка-колата не е негова.
| |
Тема
|
[re: oж]
|
|
Автор | инa (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.07.08 22:38 |
|
Даваме винетка на собственика на автомобила-трябва да фигурира името.
| |
Тема
|
[re: aни]
|
|
Автор |
Mиpa_M (несериозна) |
Публикувано | 10.07.08 14:58 |
|
"...той не е собственост на лицето с увреждане..."
Това не е вярно. Точно на лицето с увреждане е собственост.
Лицето с увреждане Е (не "има" или нещо такова, а Е) едноличен търговец. Едноличният търговец е човек (физическо лице), не нещо друго.
Но навремето и аз като работех в Д"СП", не давахме - по указания отгоре - винетки на такива хора (те бяха един или двама), с мотива, че тази кола е предназначена да обслужва търговската му дейност, а не личното му придвижване като инвалид - щом я е купил като търговец, се предполага, че е така. Има някаква логика, само дето никъде не го пише и се съмнявам, че може категорично да се извлече от нещо в закона. Щото пък не е казано, че само в чисто личните си нужди инвалидите ползват облекчения, и във връзка с работата си понякога ползват, примерно по-ниски подоходни данъци.
Така или иначе - през 2005 г. и ние не давахме. Сега предполагам, че пак така.Редактирано от Mиpa_M на 10.07.08 15:01.
| |
Тема
|
[re: инa]
|
|
Автор | зaтpyднeнa (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.07.08 15:08 |
|
Колата е собственост на ЕТ "............." - името на лицето с ТНР/това е посочено в рег.талон/....притесненията ни са, че е автомобила е собственост на ЕТ, а ЕТ е собственост на лицето с ТНР.
| |
|
ЕТ не е собственост на лицето, ЕТ е самото лице.
При ЕООД например отказваш спокойно. При ЕТ нещата стоят по-различно от ЕТ.
Няма ли кого да питате в регионалната (то от опит знам, че често и те толкова знаят, ама поне са началници)?Редактирано от Mиpa_M на 10.07.08 15:28.
| |
Тема
|
[re: Mиpa_M]
|
|
Автор | aни (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.07.08 18:23 |
|
за мен няма две мнения по въпроса. В талона фигурира като собственик едноличен търговец, а не лицето с увреждане макар и да го ползва за лични нужди и няма право на безплатна винетка. ние не даваме такава когато в талона фигурира ЕТ.
| |
|
|
|
|