Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:07 15.07.25 
Взаимопомощ
   >> Социални дейности
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Майчинство от Соц.Подпом., кой внася здр.вноскинови  
Авторвъпpoc (Нерегистриран)
Публикувано05.09.07 12:07

Здравейте!

Имам един кокретен въпрос и молба за съвет.
Преди 3-4 години като безработна 12 месеца получавах помощи за майчинство от тогавашните "Социални грижи", към общината. Помня още от тогава, бяха ми казали, че здравното ми осигуряваме се поема от същата служба или от общината, (не знам точно), но във всеки случай, аз не дължах никакви здравни вноски за този период.
Обаче! Сега ми се налага да кандидатствам за кредит от банка и справката от НАП за дългове към държавата показва, че не съм осигурявана за въпросните 12 месеца, докато получавах майчиство от Социални грижи.
Направих опит да подам молба до директора на настоящата служба "Социално подпомагане" за изясняване на случая - отказаха да ми я приемат дори в деловодството!
Моля за отговор - дали наистина здравното ми осигуряваня е било задължение на въпросната служба или аз е трябвало да си внасям вниските от парите за майчинство? И, ако правото е на моя страна - как да действам за да си го получа?

Много благодаря!

ПС: Пуснах този въпрос в темата за въпроси и отговори, но не не знам дали там е на достатъчно видно място и затова реших да отворя конкретна тема отделно - моля да ме извините, ако нарушавам правилата на клуба. Наистина спешно се нуждая от компепентен отговор и съвет.

Тема Re: Майчинство от Соц.Подпом., кой внася здр.вноскинови [re: въпpoc]  
Авторcoц.paб. (Нерегистриран)
Публикувано05.09.07 17:00

Уважаема госпожо, дирекциите "Социално подпомагане " никога не са имали задължение да подават за здравно осигуряване лица получаващи помощи за отглеждане на дете до една година както е във вашия случай. Осигурени са майките получаващи обезщетение /майчинство/ от работодател, а не помощи по ЗСПД към социалните служби. Ние подаваме за осигуряване лица на месечно подпомагане / по реда на чл.9 от ППЗСП/, лица получили помощи за отопление и такива които се грижат за лице с ТНР и т.н. Съжалявам, но във вашия случай трябва да си платите здравните осигуровки за този период !

АвторИвaнoвa (Нерегистриран)
Публикувано06.09.07 09:03

Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Здравноосигурителната вноска на осигуреното лице, определена по реда на чл. 29, ал. 3, се определя върху доход и се внася, както следва:
..................................................................................
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г.) Осигуряват се за сметка на републиканския бюджет, освен ако не са осигурени по реда на ал. 1:
.............................................................
..............................................
5. (доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., предишна т. 4 - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) гражданите, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи и целеви помощи за отопление по реда на Закона за социално подпомагане, ако не са осигурени на друго основание, както и настанените в специализирани институции за социални услуги;

Тема Доколкото си спомнямнови [re: coц.paб.]  
Автор endrofini ()
Публикувано10.09.07 09:51

Д "СП", тогава ОССП, в един период от време имаха задължение да изпращат списъци на общината, в т.ч. и на неосигурените майки, получаващи месечни добавки по Указа за насърчаване на раждаемостта, за да бъдат осигурени здравно. Не мога да си спомня периода. Ако някой помни, да каже. Може би 2000 г. и 2001, но не беше кратък

Редактирано от endrofini на 10.09.07 10:10.

Тема Re: Майчинство от Соц.Подпом., кой внася здр.вноскнови [re: въпpoc]  
Автор endrofini ()
Публикувано10.09.07 10:17

"Направих опит да подам молба до директора на настоящата служба "Социално подпомагане" за изясняване на случая - отказаха да ми я приемат дори в деловодството!..."

Такава противозаконна практика, да откажат прием на молба, за съжаление съществува. Отидете със свидетел да си подадете молбата и изискайте да ви дадат входящ номер. В 7 дневен срок директорът е длъжен да ви даде отговор.
Сложно им е да се ровят в архива и затова са ви отказали прием на молбата.
Така им е било по-лесно, така че опитайте пак

Успех!

Авторвъпpoc (Нерегистриран)
Публикувано10.09.07 14:08

Благодаря на всички, които са се включили с отговор!

Днес подадох и жалба до Омбудсмана. Надявам се на бърз и компетентен съвет.
По въпроса само ще добавя следното:
1. Още когато ми дадоха заповедите за отпускане на майчинството много добре помня как ми казаха, че здравното ми осигуряване за съответния период ще е грижа на общината. Не съм човек дето кръшка от задълженията си - затова тагава този въпрос го приех за решен.
2. Сега, когато отидох в НАП да ми направят справка за задълженията ми към държавата и тези липсващи вноски излязоха на яве, служителите от НАП останаха много изненадани, като им споменах че това е периодът на майчинството ми от общината.

Авторcилвa (Нерегистриран)
Публикувано10.09.07 20:31

Майчинството, както го наричате вие всъщност са семейни помощи до навършване 1 год възраст на детето на неосигурени майки и нямат нищо общо с общината.

Тема Re: Майчинство от Соц.Подпом., кой внася здр.вноскнови [re: cилвa]  
Авторendorfini (Нерегистриран)
Публикувано10.09.07 20:45

А защо да не са детски добавки по Указа за насърчаване на раждаемостта?
Тя не е уточнила годината, в която е било събитието.

Тема Re: Майчинство от Соц.Подпом., кой внася здр.вноскнови [re: endorfini]  
Авторнaнa (Нерегистриран)
Публикувано10.09.07 20:50

тогава се осигуряваха здравно само самотните майки и тези които получават месечни социални помощи...мисля, че така беше по това време...така, че...плащайте си здравните осигуровки и не си губете времето с глупости

Тема Re: Майчинство от Соц.Подпом., кой внася здр.вноскнови [re: cилвa]  
Авторendrofini (Нерегистриран)
Публикувано10.09.07 20:53

....и сигурно "майчинството" е било по отменения УНР, тъй като по това време наистина беше задължение на общината да поемат здравните вноски на същите. Помня. :). Така, че не корете жената. Права е. :)

Пък и хората не могат да знаят всичко. Те не се занимават с тези неща. А и не им трябва. Така, че вместо да избиваме комплекси, какво лошо да им помогнем?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.