|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Майчинство
|
|
Автор |
zori76 (непознат
) |
Публикувано | 13.10.06 00:49 |
|
Здравейте, живея временно в чужбина, през месец февруари ще се завърна в България, за да родя - интересува ме имам ли право на майчинство при положение че имам само 6 месеца трудов стаж през 2002 и досега съм безработна. Какво трябва да направя, ако имам. Благодаря ви предварително.
Редактирано от Virgo на 13.10.06 13:08.
| |
|
семейното си положение. Омъжена ли сте? Ако да, съпругът Ви работи ли?
Къде работи - В Гърция ли? Семейните помощи, които се изплащат от дирекциите за социално подпомагане по постоянен адрес, за бременност, отглеждане на дете до една година, и до 18 г./20, ако продължава да учи/ зависят от средномесечния доход на семейството /за предходните 12 месеца/.
Ако имате такъв, той не бива да надвишава 200 лв. на член от семейството. Семейството включва съпрузите и всички деца до 18 г. /а ако учат - до 20 г. възраст/ - доведени, припознати, заварени и всякакви др.......
На майчинството за което вероятно питате /платен отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст/ нямате правна възможност, тъй като не сте осигурена
Редактирано от endrofini на 13.10.06 15:57.
| |
Тема
|
из Закона за социални помощи за деца:
[re: zori76]
|
|
Автор |
endrofini () |
Публикувано | 13.10.06 10:51 |
|
Чл. 3. Право на семейни помощи за деца имат:
1. (нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) бременните жени - български граждани;
2. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата на българските граждани - за децата, които отглеждат в страната;
3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата, в които единият от родителите е български гражданин - за децата с българско гражданство, които отглеждат в страната;
4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата на роднини, близки или приемни семейства - за децата, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
5. (предишна т. 4, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) бременните жени - чужди граждани, и семействата на чужди граждани, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната, ако получаването на такива помощи е предвидено в друг закон или в международен договор, по който Република България е страна.
| |
Тема
|
Според мен има разлика между
[re: endrofini]
|
|
Автор |
Virgo (Кобра) |
Публикувано | 13.10.06 13:12 |
|
семейни помощи за деца и обезщетение за отпуск по майчинство
| |
Тема
|
Re: Майчинство
|
|
Автор | 111 (Нерегистриран) |
Публикувано | 13.10.06 15:10 |
|
За да получите майчинство не от Дирекциите "Соц.подпомагане", а от фирма трябва да бъдете назначена с трудов договор в някоя такава, например за 7 дни, това е при положение че Вие наистина имате шест месеца осигурителен стаж /2002г./. Тогава ще получите платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
| |
|
Из Кодекса за социално осигуряване:
Право на обезщетение при отглеждане на малко дете
Чл. 52а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
Да, права си. Не е упоменато период на 6 месечния осигурителен стаж.
Ако започне работа, би трябвало да има правоРедактирано от endrofini на 13.10.06 16:04.
| |
Тема
|
[re: 111]
|
|
Автор |
ilik123 ("ИО") |
Публикувано | 13.10.06 15:19 |
|
Ако обаче не сте осигурена и получите т.н. "майчинство" от Дирекциите "Социално подпомагане", то ТО се нарича Семейна помощ за отглеждане на дете до 1 година (а не майчинство) и е в размер месечно по 100 лв.
.....
| |
Тема
|
Re: Според мен има разлика между
[re: Virgo]
|
|
Автор |
endrofini () |
Публикувано | 13.10.06 15:21 |
|
Разбира се, че има разлика. Едното е за осигурени майки, а другото - за
неосигурени. За да си в отпуск, трябва да имаш трудов договор.
Друга разлика е, че едното е 200 лв. и се плаща до 2 г. възраст на детето, а другото - 100 лв. и се плаща до една година. Но и двете на жаргон се
наричат майчинство, тъй като същността им е една и съща.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
zori76 (непознат
) |
Публикувано | 15.10.06 13:27 |
|
blagodaria vi za barzite otgovori-da jiveia v garcia,kato tuk sam bez dokumenti,a otnosno semeinoto mi polojenie ne sam omajena jiveia s priatelia si, koito sa6to e tuk.dokolkoto razbrah mmi kazvate da nameria poznat v 4asna firma i da mi dade trudov dogovor za pone 7 dni za da moga da polu4avam mai4enstvo,a ina4e moga spokoino da vzimam ot socialnite-pravilno li sam vi razbrala.?blagodaria mnogo.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
zori76 (непознат
) |
Публикувано | 15.10.06 13:32 |
|
za kakav dogovor stava duma-postoianen ili.......
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|