Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:12 17.07.25 
Здравна
   >> Множествена склероза
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема ЕМГнови  
Автор Цвeтeтo Tи (:-))
Публикувано20.05.11 12:31

може ли да покаже има ли МС?
И въобще кое е първото изследване,което може (трябва ) да се направи при съмнение за МС?
Става въпрос за град,пословично известен с мед.си помощ-Бургас...

Тема Re: ЕМГнови [re: Цвeтeтo Tи]  
Автор prof.Tolpa (болен мозък)
Публикувано21.05.11 17:54

В продължение на три години, не можеха да ми поставят диагноза. Лежал съм за изследвания, в болниците и в Бургас и на четвърти километър. Правиха ми всякакви изследвания, като цяло, еднакви и на двете места. Включително ЕМГ, с крайна препоръка, за ЯМР, на кръста … На третата година, от първоначално изтръпване, на пръстите на краката, вече трудно ходех. Мой приятел, също бургазлия, живеещ в София, като ми видя походката, ми организира преглед, в малка, частна, неврологична, софийска клиника. Там, един млад лекар, на не повече от 40 години, след 10 минутен ЕМГ преглед каза – Проблемът не е в кръста, а в главата. Постави предполагаема диагноза, също препоръча ЯМР, вече където трябва. Между другото, отказа да му платя.
Така, че може и с ЕМГ, обаче с ЯМР е по-бързо и по-сигурно.
Което не означава, че пак не може, да се даде грешна диагноза.

Тема Re: ЕМГнови [re: prof.Tolpa]  
Публикувано23.05.11 11:09

Благодаря за отговора!
А чувал ли си за СЕП и ЗЕП(май така бяха)
На мен са ми правили преди няколко години,когато една невроложка се усъмни за МС(без да ми каже),прати ме там,после ми обясни,че това са първите изследвания,които се правят при съмнения за МС..ако р-тите не са в норма,тогава се праща на ЯМР...така каза де...И сега се чудя дали отново да направя едни такива тестове...При мен няма изтръпване,по-скоро схващане,нещо като мускулна треска,но без болката,треперене,слабост...и от най-малкото натоварване се схващам...но пък и много ме боли кръста,почти постоянно,вече половин година,та дано е оттам...

Тема Re: СЕП и ЗЕПнови [re: Цвeтeтo Tи]  
Публикувано23.05.11 14:06

Слухови и Зрителни Евокирани Потенциали. Това означават тези буквички. Също са в репертоара от изследвания за МС. Не ми е ясно, какво точно търсят с тях, но при мен не го намериха.Не искам да те плаша, но и при мен изтръпването, бързо премина на „нещо като мускулна треска”. Дори съм си тествал нивата на млечна киселина. Сам си го правих при една позната медицинска сестра, в спортен диспансер. Те е причината (киселината не сестрата), за неприятното усещане при мускулната треска. Бяха силно завишени, но невролозите, така и не ми дадоха някакво обяснение. Сега, десет години по-късно, схващането на краката, особено на единия, е основният ми проблем.
Не съм доктор и не мога да предположа, причината за твоите проблеми. Кръста, главата… , само не се отказвай да я търсиш. Колкото и да ти струва. Колкото по-бързо се открие заболяването, каквото и да е, толкова по-ефикасно се лекува.

Тема Re: СЕП и ЗЕПнови [re: prof.Tolpa]  
Публикувано23.05.11 16:07

В такъв случай препоръчай ми някой невролог в Бургас,доколкото разбирам си градски:-)
А СЕП и ЗЕП ще си направя,само да разбера къде са преместили лабораторията,защото в Св. София имат,но не работела отдавна...

Публикувано23.05.11 18:00

Не мога да ти препоръчам. От пет години, не съм виждал личния си лекар, да не говорим за невролог. А този,при когото бях диспансеризиран, поне от две години работел в София, научих го случайно.
Не искам да говоря лошо, за нашите, бургаски невролози, ама какъв опит може да имат с МС?! И не само с МС, и не само невролозите. Всичките ми познати, като е за нещо сериозно, предпочитат да пътуват до София. Пак няма гаранции, ама по има шанс, да попаднеш на читав. Трябва и някакво предварително проучване, къде да отидеш. Пък ако е някой шеф, като му дадеш 100 лв., за 15 мин, в частния кабинет, може и в болницата да те вкара, за пълни изследвания, по клинична пътека, някаква.

Сега се сетих едно име в Бургас – д-р Арсеникова, ако не бъркам. Не знам дали е добра, един познат ходеше при нея. Поне е чувала за МС.

Тема Re: СЕП и ЗЕПнови [re: prof.Tolpa]  
Публикувано24.05.11 09:44

Абсолютно си прав за лекарите в Бургас.Затова и ме мотат толкоз време...е,аз искам точна диагноза,каквото и да е,само да почвам да го лекувам:-(
След празниците ще разпитам за д-р Арсеникова,благодаря!:-)

Тема Re: СЕП и ЗЕП [re: Цвeтeтo Tи]  
Автор Crocozebel (новак)
Публикувано25.05.11 18:49

Ако нямаш проблеми със слуха или зрението, мисля че са безпредметни, тъй като чрез тях се проверява дали са засегнати слуховите или зрителните нерви.
Най-точна картина дава ЯМР. Нужен ти е добър невролог...

Пожелавам ти бързо диагностициране и дано да е възможно най-малкото зло!

Тема Re: СЕП и ЗЕПнови [re: Crocozebel]  
Публикувано26.05.11 14:55

Благодаря за пожеланието!
Мисля да направя сеп и зеп,защото докато джипито ми даде направление,докато чакам за невролог,докато той се съгласи,че има нужда от ямр...ще мине цяла вечност...Затова на първо време туй...ей сега "катерих" едно леко баирче,и ми се схванаха краката ужасно:-( ....да не говорим за последвалото сърцебиене и паника:-)

Автор stefo1977 (минаващ)
Публикувано26.05.11 19:05

Ако в Бургас не открият причината за схващанията ти и проблемите,не се бави ами отиди до София,там в почти по-голяма клиника има добри невролози,които са и специалисти по МС.Таксите им за преглрд на някои от тях не са никак високи,дори бих казал ниски.След прегледа в Бургас ако решиш да отидеш до София,пиши,ще ти посоча някои имена,при които да отидеш.
Успех!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.