Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:36 13.11.25 
Здравна
   >> Множествена склероза
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Може и да е възможнонови  
Автор Crocozebel (непознат)
Публикувано26.08.09 16:22

Вчера прочетох в doctorbg.com статия, озаглавена "Препарати срещу хипертония може би са ефективни при множествена склероза". В нея e споменат препаратът lisinopril, успешно приложен при опитни мишки със симптоми на МС/наблюдаван е регрес при парези/. На нас ни е нужно точно това обратно броене. Не знам дали учените ще продължат докрай и дали фармацевтичните мастодонти биха допуснали това да се случи, но вярвам, че решението за нашето заболяване както и за всяко друго е в нещо простичко.
Цитираната по-горе статия ми показа още една насока, в която да се поровя и първото, идващо в ума ми е: Стресът е равнозначен на високо кръвно; стресът е обещание за пореден пристъп на МС. Има и още, но трябва да се открие. Вие имате ли идеи за други свързващи звена/слаби звена/ между хипертония и МС?

На всички пожелавам смях до сълзи!

Тема Re: Може и да е възможнонови [re: Crocozebel]  
Автор BeйXaйBeй (air)
Публикувано26.08.09 18:23

На мен ми е трудно да боравя с медицинска терминология, но мисля, че прочит на книгата "Зоната" дава отговор на този въпрос
Можеш да я изтеглиш като архив, текста е в .doc формат от тук:
http://www.izvorite.com/docs/thezone.rar

"Ситен дъжд вали низ ясно небо,
ситен е, ситен, като маргарит..."

Тема Re: Може и да е възможнонови [re: Crocozebel]  
Авторgogo163 (Нерегистриран)
Публикувано26.08.09 21:43

Стресът е равнозначен на високо кръвно;

Не! Стресът не е равнозначено на високо кръвно. Високото кръвно е загубени компенсаторни способности на организма да регулира диаметъра на кръвоносните съдове и съответно дебита на сърцето. Това от инж. поглед.
Въпреки това съм абс убеден, че душевният комфорт е основата на дълги ремисии при МС. Ненапразно във всички рецепти за МС, които не са официални се ползва Триптофан...мощен антидепресант. Също тата е доказана ползата на синтезирани антидепресанти като Прозак при МС. Каква е връзката на щастливия човек и МС, не е ясна. Поне на мен, редовия болен

Тема Re: Може и да е възможнонови [re: gogo163]  
Автор BeйXaйBeй (air)
Публикувано26.08.09 22:51

Прозак е от групата антидепресанти с общо название Селективни инхибитори на обратния захват на серотонина. Най-общо това означава, че в тези зони от мозъка, в които невромедиатор е серотонин, по някаква причина комуникацията между клетките е влошена, защото в синаптичното пространство серотонин няма. Прозак и другите антидепресанти от тази група позволяват да има достатъчно невромедиатор в синаптичното пространство, което да подобри предаването на нервен импулс.
Серотонин се свързва със способността на човек да изпитва удоволствие и чувство на добруване.
Предполагам, без да знам, че Прозак (и другите) помагат, защото човек изпада в депресия, защото е болен, а също и когато са увредени зони, в които серотонин е невромедиатор. Триптофан е аминокиселината (една от незаменимите), от която се синтезира серотонин. Съдържа се основно в млякото и се чудя какво се случва с хората, които спазват безмлечна диета.
По образование съм психолог, бакалавър, питала съм един многознаен психиатър дали не мога да си лекувам депресията с повечко млекце, каза ми, че не става. Факт е, синът ми се роди в началото на 2008-ма, изкарах тежка следродилна депресия и оттогава се оправям и без антидепресанти.
Просто поех отговорност за състоянието си.

Тема Re: Може и да е възможнонови [re: BeйXaйBeй]  
Автор мaмчe ()
Публикувано26.08.09 23:44

Запознайте се с този форум.По този начин си помогнах да прогоня страха от себе си.До скоро даже в комедия намирах страшни моменти.Сега гледам само криминалета. Явно наваксвам.

Ако дадеш цялата си Любов на този прекрасен свят, той ще ти отвърне със същото.

Тема Re: Може и да е възможнонови [re: BeйXaйBeй]  
Публикувано27.08.09 12:44

защото човек изпада в депресия, защото е болен,

Не бих казал....Дълги години, преди да съм диагностициран си страдах от циклично появяващи се депресии, не съм имал чувството да съм болен. Психиатърката ми каза буквално следното след като отидох при нея с диагнозата МС..." Това е доста честано при нас, с години лекуваме депресии, пък накрая се оказва МС". Така че, не е ясно кое от кое произлиза и какъв е механизмът на нещата. Аз само съобщавам фактите при мен
От доста време пия Триптофан и се чувствам повече от добре.Базата на която съм стапил е, че и без това се хранич недоимъчно относно важните, строинтелните, вещества за организма....опитвам се да ги добавям, ленено семе, триптофан, милгама.....те такива нещо
Успех в битката

Тема Re: Може и да е възможно [re: gogo163]  
Автор BeйXaйBeй (air)
Публикувано27.08.09 13:42

Здравей, аз не съм се изразила правилно...
Имах предвид наистина това, което ти каза - връзката може да е двупосочна - първо да се диагностицира депресия, появила се по вина на "прикрита" МС
Или пък човек, научавайки или получавайки диагноза МС, да изпадне в депресия.
Напомням, че фазите на развитие на отношението на човек към нещо ново - най-често загуба, са
1. Отричане
2. Пазарлък
3. Депресия
4. Приемане
Депресиите биват ендогенни и психогенни, но това е едно от възможно разделяне - според етиологията. Депресия от първия тип - ендогенна - възниква по вътрешни за организма, неясни пътища. Това важи и за честите случаи на депресия при страдащи от недостатъчна функция на щитовидна жлеза. Също и за тази депресия, която ти си лекувал преди диагнозата МС
Депресия, която възниква в резултат от травма или преживяване на загуба, е психогенна. Тя, ако не е много тежка, може да се повлияе и от психотерапия. За първия тип си трябва хапче.

АвторДpyr (Нерегистриран)
Публикувано27.08.09 18:42

А каква е причината за изгубените способности?

Автор Crocozebel (непознат)
Публикувано27.08.09 20:08

Привет, Gogo 163,
Ще изразя несъгласие с мнението ти, че стресът не е равнозначен на високо кръвно налягане. Не съм специалист по сърдечно-съдови заболявания, но предполагам, че няма да се намери такъв, който да обори твърдението, че стресът е сред основните предпоставки за повишаване стойностите на кръвното налягане. Причино-следствените връзки са много, но може би най-необяснимата е: Как може нещо, което възбужда психиката ни, да разболява тялото ни?!
По памет ще цитирам думите на П. Димков "духът започва да боледува преди тялото".
Относно "връзката на щастливия човек и МС" моето лично виждане е, че щастливият човек просто не познава МС. Ще си позволя да споделя, че откакто работя върху надмогването на емоционалността си както и на откриването и изживяването на радост от дребните хубави нещица, зъблата МС започна да получава кариеси. Надявам се и очаквам да окапят всичките й зъби!!!

Пожелавам смях от сърце!

Тема Re: Може и да е възможнонови [re: Дpyr]  
Публикувано28.08.09 19:04

А каква е причината за изгубените способности?
Като си направил всичко възможно да си налепиш кръвоносните съдове с плаки , като си фиркал и ял каквото трябва и особено каквото не трябва, като пушиш като комин, и аз съм от тия.....какво общо има тук стресът. Целия свят се намира в постоянен стрес, отромен стрес, ама високото кръвно не е при 100% от хората, дори не е 50%.
Просто е, съдовете са еластични, като им увеличиш диаметъра, кръвното пада и обратно. Организмът си е удивителен механизъм, който е проектиран да се саморегулира, ама ние се опитваме да намерим границите на този проект.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.