Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:23 15.07.25 
Здравна
   >> Множествена склероза
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Множествена склероза и хранененови  
Автор lvo lllМодератор (Ag008)
Публикувано02.06.03 19:46

преместени теми

===
Боби

Ако някой се интересува - има един канадски лекар който третирал пациентите си в продължение на 35г. с диета с много ниско съдържание на наситени мазнини и намалено на ненаситени. Името му е Roy Swank и от там диетата се казва Swank diet. Никакви червени меса и почти никакви млечни продукти. За да се спазва е необходимо да се четат подробно опаковките на храните, които се консумират.
Диетата я има на тази страница:

.
Той твърди, че ако се започне рано (особено в първите 2-3 години след диагнозата) тази диета забавя значително развитието на болестта при 95% от хората. Въпреки че повечето лекари я отхвърлят, той наистина е имал доста добри резултати- важното е да са спазва за цял живот и много стриктно. На страницата има много подробно описание на диетата и смятам, че всеки, който има МС би трябвало да я опита. Той казва, че отнема около 1-2 години за да започне да има ефект и че не лекува, но очевадно много забавя развитието.

===
Боби

Зоната позволява всякакви храни само да са в съответното съотношение, докато тази диета изрично забранява определени неща - например не може да се яде нищо което има hydrogenated fat (съжалявам не знам как е на български, но означава ненаситени мазнини, които са изкуствено направени, за да не са течни чрез добавяне на водород) .
Струва си да се прочете описанието на диетата.
Колкото до витамините- аз взимам един куп витамини, защото се препоръчват за МС. Не мога да си позволя да разчитам само на храната, за да си ги набявам, защото няма начин да се определи точно. Тези, които се препоръчват за МС са:
vitamin C -1000mg - антиоксидант
vitamin E - 400IU - антиоксидат
vitamin D - ( взима се от слънчевите лъчи и риба и трябва калций за да се употреби от организма)- дневнaта доза е 400mg, но за хора с МС е повече - има имуносупресиращо действие - в момента МС общноста в САЩ спонсорира изледване на действието на витамин D, защото има доста индикации, че може да е доста полезен за забавяне на болестта. За сега иследванията върху мишки показват, че витамин D напълно предотвратява животинския модел на МС, а ако се дава след заболяването - спира болестта.
vitamin B complex
Selenium - 100IU (антиоксидант)
Calcium -1000mg
Magnesium -500mg( съотношението Ca/Mg e 2:1)

===
Боби

Явно съвременната медицина все още не може да ни помогне и трябва сами да търсиме начини да си помагаме. За някои хора диетите са спасението, за други не, но колкото повече информация имаме, толкова по-добре.
Малко подробности за диетата - най- важно е да се броят мазнините. Не повече от 15г. наситени мазнини на ден и между 20 и 50г ненаситени. Никакви "hydrogenated" мазнини( в речниа пише че се казват хидрирани мазнини) - това е важно - да се чете подробно съдържанието на хранителните продукти. Никакво сирене, масло, маргарин и никакво мляко, освен ако не е 100% обезмаслено ( още една причина да си пия калция редовно ). Рибата, която съдържа витамин Д е обикновено морска риба която живее в студени води ( сьомга, херинга, сардини...). Също да се избягва стереса ( до колкото може) и да се почива по 1 час на ден следобяд ( задължително в легнало положение - не да седиш)- аз това не го спазвам редовно, но се опитвам. Хляба е препоръчително да е пълнозърнест а не бял. Бялари риба и ориз- без ограничения, но без запръжки моля. Не повече от 2 кафета ( 3 чаши кола) на ден. Много малко алкохол - чаша вино или една бира е позволено, но не повече. Плодове и зеленчуци- неограничени количества. Маслини - 3 черни маслини =6 зелени = 5г. мазнини( да се броят в позволеня грамаж мазнини на ден). Червено месо е позволено чак след първата година и не повече от 100г. на седмица ( по-добре напълно да се избягва, но ако не може да се яде агнешко, заешко или дреболии).
Наи-важното е да не се отказваш. Доктора който я е измислил казва че диетата започва да действа след 1- 2 понякога 3 години и трябва да се спазва до живот. Някои хора имат резултати по-бързо - всичко зависи от това от колко време имаш МС. Въпреки че може пак да има някакви симптоми то те в повечето случаи изчезват малко по малко и крайния резултат е че процента инвалидизация е МНОГО по-малък от колкто при хора които не са на диета. И още веднъ повтарям - да се броят мазнините на ден( аз си ги записвам) и НИКАКАВИ изкуствено хидрирани мазнини. Като се готви и важно да се записва колко мазнина е сложена за да може да се прецени после какво количество от яденето колко мазнини съдържа. Аз първата седмица умрях от глад докато разбера какво мога и какво не мога да ям но сега вече се понаучих. На страницата която изпратих за диетата има и форуми (Message Board ) - може да видите какво пишат тези които са на диета. За съжаление е само на английски. Ето още веднъж адреса: .

За хора които са в много напреднал стадий на болестта тази диета няма кой знае какви резултати. За тях се препоръчва да опитат диетата на Роджър Макдоул - известен драматург ( за тези които се интересуват - ), която обаче е много строга. Забранено е да се яде хляб и хлебни продукти заради глутена, никакви млечни продукти( дори обезмаслени), нищо което има мая, месо само от диви животни, никакви готови продути или такива които може да съдържат разни изкуствени добавки, един куп витамини и минерали( има ги на сайта). Аз от там видях за витамин Д - има добри обяснения защо е добре да се взима, но се препоръчват доста голями дози. Абе много е сложно да се спазва. Факт е обаче, че човека не е можел да се движи и чак след 4 години на диетата е видял резултат ( успял сам да си закопчае копчето ) и в крайна сметка се е оправил напълно. Умира на 83г. без никакви симптоми от МС. Аз познавам човек, който я спазва и е спрял развитието на МС от 1997-ма и то във вторично - прогресивен стадий.

С две думи - никой не трябва да се отчайва. За всички има надежда - да вярно трябва да се откажат от някои неща, но пък то ще им се изплати стократно като запази здравето им. Дори и тези, които не се оправят напълно пак са по-добре от хората, които не вярват в диети. Лекарствата за МС все още не са толкова добри и не е достатъчно само да си биеме инжекцията и да чакаме да се оправим.

Редактирано от lvo lll на 02.06.03 19:54.

Тема Re: ЗОНАТАнови [re: lvo lll]  
Автор Bobolino (Хари Потър)
Публикувано05.06.03 12:23

Тук Боби споменава Зоната. И след това веднага изброява куп химически добити витамини ???????

Не разбирам добре, може би! Човек, който се храни по тази система, не употребява изкуствено добити "добавки".

Ще си направя труда да препиша няколко абзаца и да поясня малко храненето в Зоната:

Какво представлява все пак Зоната и какво ще ви донесе тя?
Нека сравним тялото с огромен симфоничен оркестър, а всяка клетка – с отделен негов инструмент. Когато концертът е в Зоната, всяка клетка свири прецизно и вдъхновено и крайният ефект е величествена, съвършенна и вдъхновяваща хормонална хармония. В това състояние тялото функционира оптимално, увеличава се жизнената енергия и физическата издържливост, засилва се способността за продължително умствено съсредоточаване и продуктивност и изчезва чувството за глад................
Въпросът е: как да стигнем до Зоната и да останем винаги в нея?
.................
Голямата табела край най-краткия и приятен път към Зоната гласи:
“Мислете за всекидневната храна като за лекарство”.
Така всеки път, като отворите уста, за да се храните, вие кандидатствувате за пропуск към Зоната.
Очевидно, ако желаете да се радвате на благотворния ефект от живота в Зоната трябва из основи да промените начина си на мислене по отношение на храната. Последната е нещо много важно – нейната цел не е само да ни достави удоволствие или да заглуши глада ни. Веднъж разложена на основните си компоненти – глюкоза, аминокиселини и мастни киселини, и изпратена в кръвния поток, тя оказва по-силно влияние върху човешкото тяло и неговото здраве, от което и да е лекарство.
Достигането до Зоната е въпрос на технология, основана върху принципите на правилно дозиране на лекарствата. ................
Същото важи и за храната. Всяко хранене трябва да осигурява нужния баланс от протеини, въглехидрати и мазнини, който ще предизвика благотворен, здравословен хормонален отговор. Проблемът е в това, че повечето от нас се ръководят от неверни правила и използуват неподходящи храни, в неподходящи количества и пропорции. В резултат ние никога не можем да се озовем в Зоната. Ако се спазват правилата – входът е осигурен. Това е науката в действие!
................
Хормоналната система полага непрестанни усилия да запази динамичнот равновесие в тялот. Хормоните рязко действуват на принципа “и сам войнът е войн”. Те обикновенно се комбинират по двойки (инсулин и глюгагон) ил в цели отбори (“добри” или “лоши” айказаноиди) с мощен, но абсолютно противоположен физиологичен ефект. Поеманата от нас храна оказва изключително силно влияние върху всички видове хормонални реакции и разбере ли това, човек вече не може да мисли за храната само като за източник на калории за тялото.Нещ повече! Всички традиционни диетични режими, основавани върху калорийния еквивалент на храната са погрешни от хормонална гледна точка , тъй като не вземат предвид жизненоважния факт, че храната е най-мощното лекарство на земята. Научите ли се да контролирате хормоналните си реакции, значи вие имате пропуск за Зоната. .......”

Препечатката е направена от книга на д-р М.Папазова – ендокринолог, доктор на медицинските науки, член на Ню-Йоркската академия на науките.

Хари Потър

Тема Re: ЗОНАТАнови [re: Bobolino]  
Публикувано05.06.03 13:29

Имам една книга на д-р М.Папазова
"Да бъде истината" се казва

целта на книгата е да направи PR на водораслите AquaSource

теорията в началото на книгата е много добра

научавам от много места че тези водорали помагат на хора с МС
но само това
някои има ли доказателства, някаква методика за отчитане на резултатите

защото иначе не е серозно да се казва че помагат без никакви данни

Тема Re: ЗОНАТАнови [re: lvo lll]  
Автор Dino (притеснителна)
Публикувано05.06.03 16:18

Не може да се говори само за рекламна кампания. Книгата е много сериозен труд. Прочетох я цялата. В нея се дава информация и за тези водорасли и за храненето в Зоната и за ароматотерапията и за китайскта медицина и за доста други неща.

Това,че отделя повече място на едно или друго е защото тя самата има повече опит точно с това, а не с другото.

Извини ме, не искам да ме разбереш неправилно. Но за какво доказателство става въпрос? Това е много нов начин на виждане на нещата. Тук въпроса опира до принципите на медицината, до мирогледа на лекаря и до методите на лечение.
Обикновенно трябва поне десетилетие за да се натрупа достатъчен доказателствен материал. И на тази основа статистически да се обоснове метода. А приложението на описаната методика е вероятно едва от 4-5 години за България и от 8 години за света. Като в този период непрекъснато са усъвършенствувани и добавяни нови и нови неща. Рано е да се говори за статистика. Много е рано.
А болните ще чакат ли да се натрупа достатъчно статистика за да опитат? Вероятно ще има такива които - да, и такива които - не!

В допълнение на препечатаното от Боболино - ще предложа на вниманието на всички, които се вълнуват още няколко реда от книгата:

стр. 327 - " ЖЕНА НА 58 Г. ОТ ГР. СКОПИЕ
Диагноза: Множествена склероза (хронично прогредиентна форма)
Заболяването е диагностицирано чрез ядрено-магнитен резонанс по повод смущения в походката. Постепенно борната се е обездвижила напълно и през последните няколко години трудно ставала от леглото и изобщо не можела да излиза от къщи. Лечението с кортикостероиди не доверо до процес на ремисия. Започна алготерапия с "Програма Лесно начало", последвана от "Суперантиоксидант с пикногенол" и есенциални мастни киселини. Още след първия месец се наблюдава подобрение, а след тримесечна консумация на продуктите болната се движи свободно сама без бастун. За да се постигне трайна ремисия се прилага AFA, суперантиоксидант и есенциални мастни киселини. "

Според мен, такива описани случай по-късно ще послужат на статистиците за да дадат резултатите от метода.
Това не е единствения случай. Има и други, описани от други лекари.

А колкото до въпроса за рекламата - всеки използува този или онзи препарат и препоръчва обикновенно това, за което знае повече и е сигурен в него. Лично аз не съм чула да се упрекне лекар, че прави реклама на една или друга фармацефтична компания.

Желая успех на всички.

И ОЩЕ НЕЩО: Има хора, които биха предложили да ви закупят продуктите описани в книгата. Така, както и много други неща от съвременността те се разпростаняват чрез дистируторска мрежа. Бъдете внимателни. Не всички са достатъчно добри и могат да дадат компетентно мнение и за вида продукт и за дозировката. Ако се прилага неправилно - нямадаима нужния ефект.

Затова по-добре жертвайте 10-15-20 лв. и идете на специалист - доктор, който може да прецени състоянието ви и индивидуално да подходи по въпроса. Да даде назначение и препоръчителна дозировка. И чак след това - купувайте.
Така ще помогнете и на статистиците да опишат по-бързо метода и да помогнат на повече хора като вас.

Редактирано от Dino на 05.06.03 16:29.

Тема Re: ЗОНАТАнови [re: Bobolino]  
АвторБoби (Нерегистриран)
Публикувано05.06.03 19:15

Всъщност споменавах зоната, защото това беше в отговор на нечие мнение, че това било като хранене в зоната. Аз просто обяснявам, че тази диета и Зоната са различни неща.

Всеки решава за себе си какви витамини да взима или дали въобще да взима някакви. Предварителните изследвания с тези витамини и МС са достатъчно убедителни за мене, така че няма и най-малкото намерение да не ги взимам. Не искам след десетина години, когато най-после свършат всички изследвания, да седя в инвалидна количка и да си мисля "Трябваше да го направя това по-рано". Особено връзката между витамин D калций и магнезий е толкова ясно изразена, че просто нямам ни най-малкото намерение да си правя експерименти с организма си, докато чакам да излезнат всички изследвания. Другите посочени витамини са антиоксиданти, а е доказано, че колкото по-напреднал стадий на МС, толкова повече липсват тези вещества от организма. Дори и да не ми помогнат, знам че няма да ми навредят.

Боби

Тема Re: ЗОНАТАнови [re: Бoби]  
Автор Bobolino (Хари Потър)
Публикувано06.06.03 10:28

Четейки изложеното , не ми прозвуча като разграничение на диетите. Може наистина да си имал точно това предвид. Знаеш по-добре от мен.
Надявам се, не съм те засегнала с дообяснението си. Добре е да е ясно за какво става въпрос и всеки да може да вземе решение за себе си.

Не те упреквам, за вземането на витамините. Разбира се ще ги вземаш. Просто храненето в Зоната предполага употребата преди всичко на храни и добавки - включително витамини, минерали, антиоксиданти и др. - на растителна, биологична основа. Теорията е сравнително нова и интересна. Има няколко книги, в превод на д-р Бари Спиърс. Има и други написани от български автори. Вчера направих препечатка на текст от едната. Всеки, който се интересува, може да ги намери и вземе.

Хари Потър

Тема Re: методика за отчитане на резултатите ?нови [re: Dino]  
Публикувано08.06.03 23:05

питането ми е
дали някои има данни или информация
за методика за отчитане на резултатите
от прилагането на дадено лечение

например
данни за следното:
на болни от МС да са правени някакви изследвания
ЯМР, или Глоболин G, или нещо друго
и след терапия с водорасли, храни, билки или каквото и да е
да има пак нови пълни изследвания
със сравняване на разултатите

верно е че трябва да минат десетилетия,
да има данни от много много пациенти
за да се каже със сигурност,
че определено лекарство лекува или не.

описаните случаи, могат да зарадват болните,
но някои от болните толкова много са чели и запознати със болеста МС
че знаят почти колкото и лекуващите ги лекари

те знаят че описания случай,
може да се дължи на естествения ход на болеста
а не на самото лекарство,
затова трябва да има подробни данни от изследвания
дали определена билка или храна действа
и тогава болните ще погледнат с доверие

Тема Re: методика за отчитане на резултатите ?нови [re: lvo lll]  
Публикувано09.06.03 15:47

Прав си!
Но това могат да направят само тези, които са опитали и са преминали през някакво лечение. Например : болен от MS преминава през холистичните методи. Има изследвания и резултати преди да е започнал по метода. Провежда лечението и отново си прави изследванията. И ги публикува и двете.

Вероятно лекуващите лекари, практикуващи което и да е лечение - традиционно, хомеопатия, холистика, физиотерапия и т.н. имат такива данни. Единствено те могат да вземат решение, заедно с пациента може би, за изнасяне данните в информационното пространство.

За съжаление, аз не съм болна от MS . Имам друго, също така страшно заболяване. И то е от бичовете на съвремието. Всеки , който иска и се интересува може да дойде и да види резултата. Имам изследванията.

Тема Re: методика за отчитане на резултатите ?нови [re: lvo lll]  
Публикувано09.06.03 15:48

Готова съм да ги покажа. И да ги публикувам, ако трябва. Но не им е тук мястото.

Редактирано от Dino на 09.06.03 15:51.

Тема Re: Примерни менюта ?нови [re: lvo lll]  
Публикувано10.06.03 07:20

Можете ли да посочите,
примерни менюта или готварски рецепти.

Така много ще улесните
тези които нямат все още опит.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.