Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:50 09.11.25 
Здравна
   >> Множествена склероза
*Кратък преглед

Тема Що е то МС?нови  
Авторнeвeж (Нерегистриран)
Публикувано24.06.03 19:43

Здравейте,

Някой би ли бил така добър да ми обясни що е това множествена склероза и в какво се проявява?

Чета тук и там, че не се лекувала. То и ракът и церебралната парализа не се лекуват, ама само от некадърниците.

Благодаря предварително.

Няма невъзможни неща. Има само неща, които не всеки може да направи!

Тема Re: Що е то МС?нови [re: нeвeж]  
Автор AZZA (минаващ)
Публикувано24.06.03 19:59

Здравей
Това май се явява пропуск на Модератора. Но ще му го простим.

Та да ти отговоря на въпроса. Ако искаш посети долния линк:

А за тези, които не обичат да се разхождат тук-там, по-долу изкопирам текста от този линк:

Множествена склероза
Множествената склероза е автоимунно заболяване с възпалително засягане на бялото мозъчно вещество на централната нервна система. В основата на промените е т.н. процес на демиелинизация /процес на нарушаване на целостта на миелиновата нервна обвивка./
Болестта засяга млади лица /между 20-40 г./, протича хронично, на тласъци, с периоди на подобрение или стациониране на оплакванията, и в много случаи води до тежка инвалидизация.
Основната причина за заболяването не е известна. Допуска се, че при определено генетично предразположение няколко фактора /вероятно и неизвестен вирус/ отключват автоимунна реакция в централната нервна система.
Болестната картина зависи от мястото, характера и стадия на демиелинизиращия процес, при който миелинът /вещество, покриващо нервите като обвивка/ постепенно се разпада. В резултат се нарушава провеждането на нервните импулси.
В острия стадий на заболяването процесът може да спре и да настъпи възстановяване на миелиновата нервна обвивка.
В хроничния стадий се образуват склеротични плаки, като след последния тласък на болестта подобрението е или слабо, или въобще не настъпва. Съществуват доброкачествени форми на множествената склероза, при които подобреното състояние се стабилизира за дълги години, а така също и хронични форми, при които всеки тласък води до образуване на нови склеротични плаки, до усилване на симптомите, без видимо подобрение в периодите между отделните тласъци.
Неврологичните прояви са разнообразни, тъй като плаките могат да се локализират на различни равнища в бялото вещество на централната нервна система - в главния и гръбначния мозък. Поради това най-често се развиват централни парези с намаление на силата и обема на двигателния акт, повишени сухожилни рефлекси, повишен тонус на двигателната мускулатура/.
Тези парези биват:
монопареза, при която е засегнат единия от четирите крайници;
хемипареза, при която е засегната телесна половина;
парапареза, при която са засегнати само горните или само долните крайници;
квадрипареза, при която са засегнати и четирите крайници.
Друга проява е нарушеното равновесие - статично и динамично. Често се засягат двигателните черепномозъчни нерви - очедвигателните, лицевият нерв. Нерядко се появява двойно виждане, неврит /възпаление/ на зрителния нерв, с временно или трайно намаление на зрението, дори пълна слепота. Засягането на вестибуларния апарат води по появата на световъртеж и нистагъм. Установяват се и тазово-резервоарни разстройства, със задръжка или изпускане на урина. Нарушена е и дълбоката сетивност, поради което болните не могат да усетят нормално повърхността,върху която са стъпили и залитат. В по-напреднали стадии може да настъпят и психични промени най-често еуфория, безкритичност и недооценка на болестното състояние.
Лечението на множествената склероза понастоящем не е достатъчо ефективно. Предвид автоимунния характер на заоляването в острия стадий се прилагат масивни дози кортикостероиди в непродължителни курсове, най-добре през ден, а в хроничния стадий - имуносупресорни лекарства /вещества, подтискащи имунната система/.
Активното лечение на острите пристъпи се провежда в неврологично отделение, а трайното поддържащо лечение - в диспансерна обстановка. Прегряването, преохлаждането и влагата са опасни за болните, а балнеолечението е противопоказно. Режимът на живот изисква предпазване от алергизиращи и имунни явления, избягване на имунизации, инфекции и интоксикации.

Дано да съм била полезна на теб и други като теб!
Бъди здрав ти и всички твои приятели и роднини!

Тема Re: Що е то МС?нови [re: AZZA]  
Авторyжacиx ce (Нерегистриран)
Публикувано29.06.03 21:44

изтръпнах цялата, що ми трябваше да чета и без друго съм склонна да си въобарзявам какви ли не болести. Остава ми сега да си въобразя и това
мога само да кажа ,че има много мъка по тази земя и сиакм , ама искрено го желая всички болести от този род да могат да се лекуват и то в най-близко бъдеще..
Ужасно е млади хора да бъдат погубени от подобно заболяване..(но за когото и да се отнася това)...

Тема Re: Що е то МС?нови [re: AZZA]  
Автор3нaeщ (Нерегистриран)
Публикувано08.07.03 10:25

AZZA,

Надявам се да си по-интелигентен от тези, които са измислили глупостите, които си преписал. Но щом има невежи, които се интересуват от такива глупости, ти постъпваш благородно, ограмотявайки ги.

От това, което цитираш, ми става ясно, че множествената склероза е напълно лечимо заболяване. И за пореден път се убеждавам, че най-страшната болест е невежеството.

Тема Re: Що е то МС?нови [re: 3нaeщ]  
Автор Бoби_ ()
Публикувано08.07.03 19:37

Аз съм една от невежите, които се интересуват от такива глупости. Защо се интересувам ли? Ами много е просто - защото преди 4 месеца невролога най-спокойно ми заяви "Имаш множествена склероза" и " Не знам какво ще се случи с теб". Естествено аз се прибрах в къщи и започнах да търся всякаква възможна информация. Това което AZZA е цитирала е официалната информация, която се намира за МС. Много е лесно да посочиш с пръст и да кажеш това, което си казал, когато не ти е на главата. Аз също съм напълно убедена, че е лечимо само дето не знаеме как да го излекуваме ( поне аз не знам). Много ще се радвам, ако споделиш твоето виждане по въпроса, защото аз и тези като мене наистина се нуждаеме от помощ, а не от укори. Не сме виновни че сме болни, но бихме дали всичко за да се излекуваме. Моля дай някакъв съвет, ако знаеш нещо.

Боби

Тема Re: ПЪТЯТнови [re: Бoби_]  
Публикувано10.07.03 20:10

Боби,

Чети много внимателно това, което сама си написала и ще намериш ПЪТЯ. Ще те улесня малко - "не съм виновна, че съм болна" и "не зная как да се излекувам".

Ами точно това е вината ти - че не знаеш. И още по-лошото - не знаеш какво да правиш, че да си здрава.

Ако знаеш какво трябва да правиш, че да си здрава, няма да има нужда да знаеш как да се излекуваш. Схващаш ли какво искам да ти кажа?

За тези, които не схващат - насочи всичките си усилия и най-вече мислите си към това как да бъдеш здрава, а не как да се излекуваш. И нещата ще се наместят "сами".

И не ходи на лекар, защото дори и да не си болна, той ще ти измисли несъществуваща болест. Нали и той иска да живее (за твоя сметка)? Нима си мислиш и вярваш, че основната му грижа е твоето здраве? Че всички лекари са болни от нещо и за това са станали лекари - с надеждата да излекуват първо себе си. Но проблемът им е, че са поели по грешния път, а след като вземат тапията, насочват невежите по същия неверен път.

Тъй че, ако НАИСТИНА искаш да си здрава - просто го ПРАВИ! И се учи от хора, които притежават хилядолетни знания, а не измислени такива.

За всички невежи: ИСТИНАТА е на изток, не на запад!

"Ако искаш да умреш по-бързо, иди на лекар!" - ЗНАЕЩ

Тема Re: ПЪТЯТ [re: 3нaeщ]  
Публикувано10.07.03 20:31

Боби,

Много ми е интересно каква помощ очакваш от лекар, който директно ти казва, че не знае (какво ще стане с теб)?

И още нещо - ИСТИНАТА НИКОГА не е официална.

Тъй че какво очакваш от "официалната" информация за МС? Да ти помогне? Че "официалната медицина" знае ли причините за МС, та да ти помогне?

Ако лекарите знаеха причините, защо има толкова много болни? Кого са излекували до сега (имам пред вид ОКОНЧАТЕЛНО излекуване)? Поддържащото лечение, което правят за МС, както и за много други болести, всъщност не е лечение, а е ИЗМАМА и злоупотреба с нещастието на хората.

Помисли си върху тези мои мисли и започни търсене на ПЪТЯ! Но САМА! Ако чакаш някой да те води за ръчичка по него, НИКОГА няма да го извървиш. А здравето е именно САМОСТОЯТЕЛНО вървене по ПЪТЯ на ИСТИНАТА.

А който знае причините, знае и лечението!!!

Тема Re: ПЪТЯТнови [re: 3нaeщ]  
АвторLora (Нерегистриран)
Публикувано25.07.03 21:53

Shte padna ot smyah.... shto za gluposti sa tezi pisania.... da si mislelo momicheto che e zdravo....kak da si go misli kato sa i postavili diagnoza veche....tazi diagnoza da ne bi da sa ya falshifitzirali lekarite zashtoto mnogo im se iska da ima bolni....Zashto se gavrish s horata taka... a za bolnia v naprednala faza koito ne moze da si otvarya vratata, ili vuobshte ne moze da se pridvizva sam i toi li da si misli che e zdrav!!!!
Da positivnata naglasa e vazna....no taka prosto da subirash hubavi dumichki v dulgi izrechenia v stremeza si da zvuchish umno i da pokazesh kolko mnogo si nad ostanalite i kak ti gi "razbirash" neshtata a te gorkite ama sa tolkova nevezi....tova e gadno

Тема Re: ПЪТЯТнови [re: Lora]  
АвторNAV (Нерегистриран)
Публикувано27.09.03 18:08

Lora ,privet!Dobre...vyzmutila si se ot Znaesht,ama po osnovnata tema ima6 li da kazhe6?Ne se qdosvai izli6no,toi e spodelil mislite i ubezhdeniqta si, samo 4e nqkak filosofski zvu4i.Az pyk namiram dobrozhelatelnost v dumite mu i kyde tuk vidq gavra ili nadmennost?Izvini,ne iskam da sym ne4ij advokat,no si govorim za novodiagnosticiranite,nali.
Privet na vsi4ki 4etq6ti!Nikakvo uninie!A pravite li ejednevni,kratki,lesni i leki uprazhneniq za razdvizhvane i raztqgane?Az-da!Vseki den razdvizhvam muskulite-da ne zabravqt:-),6toto nali znaete-kletkite si imat SVOQ PAMET,koqto trqbva da se poddyrzha(4e e malko kysa:))
...I ako nqkoi vi pita:'Kak si?,отговорете му-'Все по-добре.'

Тема Re: NAVнови [re: NAV]  
Публикувано06.10.03 09:16

NAV,

Много си прав/а. Но само хора, които искат и са осъзнали, че сами трябва да носят отговорност за своето здраве могат да те разберат.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.