Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:47 04.05.26 
Непрофесионални
   >> Училище
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Моля да коментиратенови  
Автор rogach (член)
Публикувано10.10.07 14:40

то как стоят нещата в САЩ:
-учители в гимназия-41000 http://www.payscale.com/research/US/All_K-12_Teachers/Salary
-кардиолог-283300 http://www.studentdoc.com/cardiology-salary.html
-инженер-64600 http://www.payscale.com/research/US/Job=Civil_Engineer/Salary
-шофьор на автобус- 52656 http://www.fsusd.k12.ca.us/human_resources/bus_driver.pdf
-месар-42000 http://blog.marketplace.nwsource.com/jobspays/20050710.html
И кво излиза обикновения учител и там е по ниско платен от много други професии.За тази причина предполагам си има и отговор.Но не може тук в България учителите да претендират за 100 процентно увеличение.

това не е мое мнение , копирал съм просто. Та толкова за шофьорите месарите и даскалите- така стоят нещата драги, това е уважавана но неплатена професия по цял свят и който е учил за даскал го е знаел, по простата причина че и тук никога не е била платена, за какво говорим тогава по точно

Тема Re: Моля да коментиратенови [re: rogach]  
Автор makeover (LIRA )
Публикувано10.10.07 16:43

Това вече го коментирахме в Женския клуб, темата за стачката на ДРака)) Та и там говорихме /някои де))/- низвергнатите)) точно за това, ама хората блян некъФ ги е обзел

Осигури си лукса, насъщният сам ще си дойде

Тема Re: Моля да коментиратенови [re: makeover]  
Автор rogach (член)
Публикувано10.10.07 18:00

съжалявам че не съм видял това, но как след като основния довод не е верен изобщо се дискутира темата , от хора които претендират че притежават нещо в главата

Автор October 1O, 2OO7 on Steam (5 в 1)
Публикувано11.10.07 12:10

де да ама тук е :
Учител: 350
Шофьор : 900
учителите взимат 39% от заплатата на шофьора

докато в дадените от теб заплати в САЩ:
учители в гимназия-41000
шофьор на автобус- 52656

Учителите там взимат 78% от заплатата на шофьорите. Което познай , точно двойно повече (100%) от българските си колеги.

АвторБивш yчитeл (Нерегистриран)
Публикувано11.10.07 12:47

Ако тезата ви е, че учителите са относително ниско платени по света и у нас, то не виждам кой ще го оспори.

Относно таблиците, които показвате, то те са взети от сайт за предлагане на работа, май.
Две-три почуквания на мишката и можем да извадим други резултати. Не съм гледал подробно и не ми се спори.

Сравняването на предложена заплата в общинско училище със заплата на кардиолог или шофьр или някой друг е най-малкото смешно. Коректно е сравняването на такава заплата със заплатата на лекар в общинска болница, шофьр или месар на държавна (подчертавам - държавна) работа.

Друго - системата на образованието там и в Европа е съвсем различна, не съм компетентен и пак казвам, не ми се спори напразно.

Ако искате цифри механични цифри, то погледнете Европа - Македония, Сърбия, РУмъния и останалите (те са недостижими) страни. Публикувайте данни от тях и кажете колко по-богати са от България.

Ако се интересувате от проблема мога да ви посоча линкове, където дискусиите не са на ниво "Даскала дойде пиян" или "Учителите са абсолютно прави, правителството да си ходи".

Например от съседен клуб:

За да видим каква е наистина ситуацията, би трябвало да сравним и БВП на глава от населението. Ето какво се получава:

Люксембург:

- БВП на глава - $66,821.00
- учителски заплати - $7400
- съотношение учителски заплати/БВП на глава - 0,11

Унгария:

- БВП на глава - $16,627.00
- учителски заплати - $1300
- съотношение учителски заплати/БВП на глава - 0,08

България:

- БВП на глава - $9,205.00
- учителски заплати - $300 (420 лв.?)
- съотношение учителски заплати/БВП на глава - 0,03

Така сега е добре ... да видим колко би трябвало да получават учителите в БГ, ако се приложи люксембургската пропорция "учителски заплати/БВП на глава":

0,11:0,03= 3,7 пъти повече от сега би трябвало да взимат българските учители ... или $1110(1500 лева)

... ако се приложи унгарската пропорция на "учителски заплати/БВП на глава":

0,08:0,03=2,7 пъти повече от сега би трябвало да взимат българските учители ... или $810(1150 лева).

Вижда се, че не се коментират механично заплатите, а заплатите, вързани с БВП.

Информацията не е от www.payscale.com или от www.jobs.bg.
Защо от разглежданите 30 страни се сравняваме с Люксембург и Унгария - заплатите на учителите там са съответно най-големи и най-малки, другите страни са между тях.
Дискусията тук:

Ако наистина се интересувате мога да изровя още подобни теми. Ако не - имате право на мнение, но поне го защитавайте с по-солидни аргименти.

Тема Re: Моля да коментиратенови [re: Бивш yчитeл]  
Автор katia34 (любопитна)
Публикувано11.10.07 13:08

Чудесно изложено !Без коментар,той просто е излишен.

Тема Re: Моля да коментиратенови [re: October 1O, 2OO7 on ]  
Автор imaranta (минаващ)
Публикувано11.10.07 13:51

Само не разбирам що взимаш на едните брутното, а на другите нетното заплащане?!

Тема Re: Моля да коментиратенови [re: katia34]  
АвторБивш yчитeл (Нерегистриран)
Публикувано11.10.07 19:34

Благодаря!

Искаше ми се и rogach да отговори, но май той не иска...

Автор rogach (член)
Публикувано12.10.07 00:09

съжалявам, че нямам време за по обстоен анализ , но никъде не видях написано как стои въпроса с другите браншове спрямо БВП, тоест, унгария и люксембург не са страни с толкова зле функционираща икономика, следователно да се се сравняваме с тях е обикновено нагаждачевство, единственото което има смисъл е едно сравнение със съотношенията между браншовете, пояснявам, ако секретарка е 1.00, учител 1.5, лекар 3.00 военен 2.00- ( цифрите са само примерни).
И пак какво имаме учителите искат да вземат доход , изразен спрямо БВП, както е някъде си а другите браншове както дойде. Е не става така, драги учители давате много лош пример, на икономическа неадекватност.
Казах го и в друга тема вас ви използват, а прословутата седянка я направихте голям проблем, седянка е когато се говори а не се върши работа, ако смятате че другарката Такева , която много бързаше за среща и се направи на сърдита вършеше нещо полезно , това е ваше право.
Сега сте в центъра на вниманието, все някакви пари ще вземете , няма лошо, но уверявам ви че тия от вас които са искали спокойствие и скочиха против деференцираното заплащане , щото това е проблема нали, ще са много изненадани, че от тях ще се иска малко повече работа от основния ви работодател, не смотаните министри а данъкоплатеца родител, и самите ви ученици, които нееднократно нарекохте олигофрени и тъпаци.

Автор The Fallen Angel (Stormbringer)
Публикувано12.10.07 05:57

Мисля, че е пределно ясно, че заплатите са ниски... Но мнението ми е следното:

1. Уволняват се ВСИЧКИ учители!
2. Вдигат се заплатите със 100%.
3. Обявяват се конкурси за учители!

Само така ще можем да изчистим боклука от образователната ни система! Защото на много от вас ви е бедна фантазията колко боклук има там!
За 12 години, в 3 училища, срещнах само 3-ма преподаватели, които заслужиха уважението ми и които бяха истински учители. Останалите преливаха от напълно безразлични до откровени темерути!

И чрез своето глупаво поведение, много учители са съумявали да убият какъвто и интерес да е имало у мен към предмета им... Ако искат 100% увеличение за това си качество - аз съм твърдо против!
Първо реформи и после увеличение!
Яд ме е само, че на лайняните министри не им минава през акъла, че има нужда от реформи.... Нито пък на учителите на които пък не им отърва, защото 90% от тях ще изгърмят, защото ги знам що за стока са!
В крайна сметка - учениците ще са ОТНОВО потърпевши, защото те не са виновни, че се превръщат в разплута тълпа от неуправляеми тийнейджъри... Просто примера в къщи и в класните стаи не им показва как да правят нещо по-различно от това! Защото не може директора да играе белот с 3-ма други преподаватели по време на час в училищното барче, да пуши и да му сипват изпод бара разни кехлебарени течности а около него 30 ученика избягали от час пушат от обикновени цигари до марихуана... И това в едно от най0елитните училища... 100%!?! Я пак си помисли!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.