|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Мол-ци
|
|
Автор |
borimiri (зелен) |
Публикувано | 26.09.10 12:12 |
|
" - Ама как може да не си ходил в Мола!? Много е яко там - ние редовно се разхождаме на шопинг..."
Е, не е като да не съм посещавал така модерните напоследък молове - даже доста неща съм си купувал от тези места. Наистина удобно е всички магазини да са на едно място. Има и нещо друго - всеки път като съм на такова място и наблюдавам човешкия мравуняк, ме обзема неясно притеснение, че зад идеята на моловете има някаква конспирация, която цели да превърне хората в овчеумни "шопъри".
С ужас забелязах, че в мола има детски кът, където може да залъжеш ревящото хлапе, докато ти се отдаваш на "шопинг". Някога играехме на криеница или хвърляхме "жабки" край реката. Сега децата играят на Wii купено от мола. На Sony дистанционното са го направили таман още по-фалическо и от това на Wii.
Опасявам се, че скоро (ако вече не е станало) влюбените двойки ще си уговарят "романтични" срещи "в Мола" и ще се разхождат с оцъклени по витрините погледи, вместо да се натискат на някоя пейка в парка.
Мислите ли, че моловете ще са поредното зомбиращо явление след чалгата, Макдоналдс, рекламите, биг брадър и фермите на фейсбук?Редактирано от borimiri на 26.09.10 12:17.
| |
|
Да, притеснително е да създаваш чувството за принадлежност, фешън-ост, част от тълпата, от "модерното" общество на "елита", купувайки си парцалче точно от мола, пиейки кафе точно там, за да те видят, че можеш да си го позволиш и че се забавляваш адекватно, както всички го правят.
Лъскавото винаги е привличало и галело онази част от консуматорското ни съзнание, която някога е била лишавана от удоволствието да консумира без да има нужда от това.
Тийновете сякаш най-много са засегнати от тази мол-ова мания, защото при тях чувството за принадлежност е силно чувствителна и имаща нужда да бъде удовлетворявана, и удовлетворявана, задоволявана и пак, и пак....
Редактирано от Capa _ на 26.09.10 13:13.
| |
|
Гадост. Моловете са си гадост. Въпреки, че кафетата в бургаския са приятни, много депресилащо е да виждаш, как никой не влиза в "музеите" набедени за магазини. А и едно кафе в Морската все пак е по-добре - въпреки че не е толкова лъскаво.
Пропуснах - все пак най-интересно ми е да гледам хората, седнали в селската кръчма. Някой пият кафе рано сутрин - когато тръгвам на работа. Възрастните се мяркат през деня - на биричка, да полафят с продавачката в съседния магазин, да обсъдят политиката, или да позяпат майките с количките на отсрещната детска площадка. А вечер се събират местните тийнейджъри - поне тези, които нямат претенции да си прекарват вечерите в града.
Редактирано от Kaлoмaин на 26.09.10 13:27.
| |
|
Вчера с една позната цял следобяд бистрихме подобни теми - как интернет в момента влияе на хората и как ще повлияе след едно-две поколения. Дали хората масово ще затъпеят или ще станат свръх-умни. Доколко разумно е да оставиш детето си пред компютъра и дали четенето на книги ще изчезне. Ако не контролираме гротескно огромния обем информация заливащ детското съзнание от всякакви канали как това ще се отрази на начина на мислене на бъдещия възрастен човек. Вече доста сме се нагледали на млади хора с изразена антипатия към четенето - дори в писането си предпочитат '4' и '6' вместо 'ч' и 'ш'.
Става все по-масово и бързо - сега излиза филм "Catfish" който според представянето си е вдъхновен именно от тази нова култура на виртуалното общуване. То, не отричам, е хубаво - всички тук по един или друг начин са се насладили на виртуалното, но ние си имаме и реален живот, срещаме се с живи хора и разговаряме на маса с релни чаши и течности в тях. Дали следващите поколения няма да свият реалните моменти на общуване твърде много?
| |
|
Дали следващите поколения няма да свият реалните моменти на общуване твърде много?
Не знам. Предполагам, че пренасищането с нещо, най-малкото ще доведе до масово търсене на позабравеното старо.
Дали може да се направи аналогия с презастрояването на курортите и тъгата ни по дивото, зеленото, девственото.
В човека е заложено да иска това, което няма, така че добрият стар начин на целуване, на някоя изтърбушена пейка в парка, мисля, че винаги ще бъде сладък за всяко поколение.
| |
|
Нали? Да пийнем по една ракия при бай Добри, после да се полюляме на детските люлки и да пийнем по едно кафе в пластмасова чашка на пейките в квартала.
| |
|
Ти с колко човека или бизнеси отдалечени от теб комуникираш пишейки писма на хартия и очаквайки отговори в пощенската кутия до входа?! Смешно е, нали, да не ползваш телефон или интернет?! Това е настоящето. Да, следващите поколения ще свият реалните моменти на общуване допълнително.
Това е бъдещето.
| |
|
Познавам четирима човека, които упорито отказват да си направят е-мейли, да си купят мобилни и т.н. При това могат да си го позволят - например синът на единия е изхвърлил куп телефони, защото май всяка година си купува някой по-модерен. И подарява старите на баща си, който ги хвърля в едно чекмедже. Компютрите за тях също не са проблем - още повече, че работят с тях.
Мисля, че въпросът с комуникацията е друг. Повечето хора, които си чатят, всъщност няма какво да си кажат. Пълнят прозорците с емотикони, линкове, изтъркани лафове и клюки. И преди са имали толкова да кажат, но на по-малка аудитория и им е било по-трудно.
| |
|
"Бизнеси" и писмо на хартия - едно. Да се запознаеш с гаджето по фейсбук и после да скъсате "по скайп" е друго. Не ги смесвай ;)
Ако както "общувам" с бизнес-клиента на острова стане бъдещето общуване на поколенията, то бъдещето ще е пълно с много самотни и нещастни херметици.
Вие кое предпочитате - филиите или бургерите?
| |
|
Аз съм за филиите, придружени от чаша чай, точно определен брой възрастни и дечурлига на масата и телевизор на заден план, по който тече нещо като "спомени от старите ленти".
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|