|
Тема
|
Отиват си...понякога.
|
|
Автор |
Kupo () |
Публикувано | 11.03.04 15:00 |
|
Не знам защо тая пролет ми въздейства по този меланхолизиращ начин.Всъщност,досещам се,но причините не са изцяло в моя власт,даже хич...и само пасивно се опитвам да насочвам русълцата на спомените.
" Пиротска"-малко след базара Д.Петков-минавах оттам и -пак един пес,ала сега де-меланхолизиращо,вижте !
хихихи....
Двор,и вътрешен път -20-метров ,водещ до гараж навътре в двораПод входната врата-изкопана дупка.Под която да се провре средноголям пес.Не се сдържах-прихнах-невероятно дебел,чиссссто бял безпороден домашен пес се мъчи да мине през нея.Примъцва чак от усилията,защото очевидно дупката е дълбана или от по-малко куче,или от самия него в далеч по-вталени времена-по едно време застана нанийде-извит като дъга и безпомощно махащ с предни и задни лапи.Явно не му бе за пръв път-все пак успя да се измъкне,тъкмо когато и аз потеглих-онзи се изтръска с достойнство -знаете оня невероятно сладък начин,по който го правят кученцата и се запъти нанякъде.
Въпросното братовчедче-бозайниче ме отвлече от следни те мисли-
Спомен.
Помня хиляди хора.Хиляди места-най-различни места и най-различни хора-толкова различни един от друг,че...не е за вярване.
Дали е от пролетта?Дребни епизоди-етюдчета,част от тях ги няма,част от тях не са и на тоя свят вече,а част от последните съм погребал лично.
И все пак-бях чел,че макар и да няма задгробен живот(тъй искам някой да ме опровергае !
),хората живеят още 50-60 години след смъртта си-в мислите на своите близки и познати-по начина,по който са запомнени,с думи,дела и присъствие...
Потопете се в това -като атмосфера:
Елхово-началото на деветдесетте,ама съвсем началото.Бях там фазанче втора година-ненавиждани и от войници,и от офицери-по различни причини,които нямат значение за този разказ.
Капитан Таню Маймуната.Странна личност.Висок близо два метра,заради личностно-поведенчески особености бе наказван ,понижаван и накрая забутан на някаква "на доизживяване" длъжност в Полка -имаща по-скоро незначително...значение...подробности-маловажни.С една дума,макар и капитан,Таню бе последната дупка на кавала.
Утешението,че по време на война ще стане истински комадир на батальон бе по-скоро едно утешение и нищо повече.
Имаше страховити белези на лицето-от шарка,ножове,или бог знае какво още...Имаше една жена ,висока почти колкот него-рядко можете да видите жена с толкова перверзна и РАЗВРАТНА физиономия.Хищна.Търсеща.Типична...
Всички мразеха фазаните,но Таню ги мразеше повече от всички-преди година или две,бе уловил един от нашего брата с жена си и оттогава стигаше и до извращения,за да изрази тази си омраза.
Таню...))много антипатичен тип-толкова божествено антипатичен,че чак индуцираше симпатия.Дори Бай Гати-имаше тема за него моя-ако помните...странеше от него.Всички страняха,веднъж по някаква причина се наложи да му съобщавам за ...нещо,нареждания отгоре.Оказа се в депресивна фаза,проклетия му откачалник Извади собствения си Макаров и го насочи към слепоочията на пишещия тия редове..." Фазан-вика-вие що сте такива боклуци,бе ?
За уточнение.Не повече от няколко пъти ...през не дотам дългия си живот,се е проявявала...тази ми черта на характера-безмерна,необуздана ярост...за всички тия случаи след това съжалявам,най-много за последния-в началото на Януари тази година...да не ви занимавам с глупости...Казах му-може да съм боклук,бе ,Таню,ама не съм...жена ти аз.А ти май си по-голям ...
Не ми мина живота като на лента-измислици са това,но онова блажееено спокойствие,което ме обзе тогава -още ме грее.Спомняйки си.
Няма поука.Далеч съм и да се сравнявам с Димитри Иванов и неговия неподражаем стил.Но ми харесва-тези епизодчета инак биха заминали в небитието,а така-усетете-двама луди-единият напълно,другият уж не съвсем-,но заедно с жегата,прахния следобед летен и едно отишло си време-защо да не покажа на няколко симпатични особи тази картина ?
....
Спомен:Баба В.
Ако някой някога ме е обичал истински и безкористно-това бе тя.Фаворитно внуче-признавам,може би клетата ми сестричка(ей,ако четеш това,не се сърди-прехвърлям ти излишъците ! Чаках с нетърпение преди ...ваканциите-броях обратно дните на оставащата учебна година-знаете как е на село при баба и дядо.
И сетне-наложи се да я возя,напредналата ужасна болест вече рушеше личността и-болката, ...съветвам ви-никога не я подценявайте-дори и след само 2-3 месеца боклка-физическа,или по загубен човек...близък,любим ...или просто приятелче,с което вече не си пишете-все едно по каква причина...Тя Ни променя-постепенно,повче или по-малко,за добро или за зло...
И сега ме е страх ...да преминавам покрай местата,където се налагаше да спирам,за да си поеме дъх-прекрасни инак кътчета природни...Господи,как бих искал да Ви заведа там-на някое от тях-извинявай ,Леос,за използването на твоята фраза,но усещането е неописуемо по друг начин !
Нея вече отдавна я няма.10 години.
Вчера пък покрай мен мина един друг приятел от онези години-прекият ми началник по време на описвания период-не веднъж ме е вадил от ареста-Капитан Полковой Разведки К.-един пич,от чийто тип ,ако притежавахме повече в състава на нацията и на територията на татковината,бихме били много,много по-добре,вярвайте ми.
Стана дума за Таню-починал отдавна.Алкохлизирал се.Малко след него и жена му.Или преди-все едно.
Късчета,късчета от друго време-мислите ли,че имаме дълг ...знам ли-задължение...към Нямащите Ги вече?
А дали-там ,на топлия пясък,на чиито хълмове сега става най-хубавото вино,в лятната жега ,къпещите се врабчета в прахта-стават ли по-живи Баба В,малките момчета и момичета,зацапани до гушка в прахта гореща и къпещи се в Реката...Дали Съществуват ?
Дали е реалност безгрижието на дните...някогашни,дали живеят своя си живот Аз,Ти,То ,ТЯ .ТЕ.
Живи ли са спомените?
Стават ли по-живи,четейки ,пишейки,спомняйки,или просто -драпващи с мисъл по тях като с котешка лапичка с прибрани ноктенца...
Защо написах това?
Откъде да знам ?
Приятен ден,приятели...
Редактирано от Kupo на 11.03.04 15:07.
| |
|
тема повече ми харесва...
If you're leaving, close the door. I'm not expecting people anymore.
| |
Тема
|
Кирчо,
[re: Kupo]
|
|
Автор |
Rama (водоБлейка) |
Публикувано | 12.03.04 00:16 |
|
знаеш ти как да пишеш така, че да барнеш човека по тънката струна...
Като те четох сега, комай сълзица пропълзя изпод тежките ми ресници...
Някой път ще ти разкажа за един мой приятел-таралеж... Истински таралеж имам предвид....
| |
|
Хубаво пишеш... Или по-точно-хубаво изразяваш емоциите си.С всичките му нюанси и миризми и цветове....
А животът никога не свършва.Не може да свърши.Смъртите и ражданията са врати...Все едно да питаш -има ли живот след влизането в тази стая или след излизането от нея...И как да знам че човекът е жив от другата страна на вратата,като не го виждам.
Каня те на чай отвъд.
Mens agitat molem
| |
|
вече в няколко клуба се натъквам на теб и сега осъзнавам, че в мен постепенно се е напластило и насложило някакво доста ярко усещане за тебе.... И май е крайно време да ти кажа, че страшно много ми харесваш - будиш в мене някаква щура и необяснима симпатия и се хващам, че като видя някъде ника ти, чета веднага само защото ти си го писала. А често се случва мислите ти до такава степен да приличат на моите, че все едно се гледам в огледало... Кой знае, може да е някакъв виртуален илюзорен ефект това - просто споделям усещания...
А това, което тук си написала за световете и вратите, директно ме изстреля в орбита...
Извини ме за това внезапно, импулсивно и сутрешно "обяснение в любов", но просто знам, че когато човек усети, че харесва някого, е ужасно важно да се погрижи другият да го разбере час по-скоро. Някой път може да ти разкажа кога и как точно разбрах това...
| |
Тема
|
A aз-веднага за едно
[re: Rama]
|
|
Автор |
Kupo () |
Публикувано | 12.03.04 16:33 |
|
костенурче.
Бе бригада ..лято,разкопки...да не изпадам в подробности-край едно селище в Североизточна Бг на 3-4 хиляди год.
Старина -лъха навсякъде на нея...И сред руините и излизащите изпод пръстта крепостни стени,стени на сгради и т.н-храсталаци,дивотия...
И гледам-някой от дебилчетата,наети от селото,някакви турбомангалчета,интелектуаци откъдето и да ги погледнеш...както и да е.
Намерили една костенурка.Голяма-кило и нещо -2.
Щели на супа да я правят вечерта.
Взех я,гледам-такова нещо не бях виждал-деформирана до неузнаваемост-почти една четвърт от черупката и-сместена в останалата част от нея,тя си е живяла кой знае колко годинки...
Пояснявам-костенурката бе на поне 7-8 години,а ужасната малформация на клетото влечугце бе станало вероятно още докато е била съвсем малка.
Борило се е за живота си ,успяло е,за да стане сега супа за шайка Имбецилни австралопитеци?
Как мислиш-ядоха ли супа г-дата?
Да,ама не!
Скрих я на 3-4 км в най-най дълбокия лес непроходим до полянка слънчева!
Надявам се още да е жива.
И досега-упомене ли някой костенурка,видя ли на филмче или ...в книжка-се сещам за това.И знам-не се надявам-знам го-тя е жива...някъде там..лази си
| |
Тема
|
Някакси
|
|
Автор |
Smile (мълчалива) |
Публикувано | 12.03.04 16:55 |
|
още от началото на разказа знаех, че онез няма да ядат костенурка. Защото от разказите тук добивам впечатление какъв защитник си на малките и особено на онеправданите.
Любопитно ми е обаче...просто съм сигурна, че за господата ... не. не ...много ми е интересно...тез господа..не може да са лишени само от супа, нали?
| |
Тема
|
Re: Отиват си...понякога.
|
|
Автор |
Cтaмaт (П.И.Г.) |
Публикувано | 12.03.04 16:58 |
|
Ти си бил много романтична натура. Не те познавах от към тази ти страна.
| |
Тема
|
Отиват си...
|
|
Автор | arelia (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.03.04 16:12 |
|
ъхм...
преди час се обадиха...починал тази сутрин...
а аз вчера сутринта го изпратих ..
Сега като на бърз кадър ми се връщат елементчета и разбирам защо като пристигнахме всичко беше лъснато,прибрано...,вярно беше намусен, но бяхме му свикнали последните няколко месеца да му е крив целият свят, да фучи и да ругае котката ( а тя му беше любимка )...кой да предположи, че...дали не си е усещал..и си тръгна, за да не ни обърка..
Всъщност ...май въздуха наоколо ми подсказваше , че нещо ще се случи...от няколко дни ми душичката ми се беше свила ине можех да разбера защо, от онзи ден ми беше някак безмълвно....като мъглата навън...
бях спала само 2 часа , но го усетих докато се приготвяше да тръгва. Излезнах.. Отдавна не ме беше наричал 'хлапе', а вчера толкова мило го каза 'какво става, хлапе, заран легнахте, усетих ви'...после набързо даде напътствия какво къде да се направи, докато го няма...уфф
Сега като си помисля , че следобяда му бях ядосана,за една идотия дето беше скроил на яд, само и само да ни е гадно....и ми става адски виновно. дребна работа, дори забавно вече..
А аз го харесвах. Много див, необуздан в яда си...но към мен винаги благосклонен, дори когато му гъделичках нервичките ( ама много сладък беше като се разфучи :), но успявах да го укротя - умираше си за внимание )
Чешит...колкото бесен, толкова и добродушен....стига да успее човек да види детето у него..нищо че живота му беше закалил черупката...
За какво пиша това....и аз не знам...може би за това , че не изпихме по ракия както всеки път...нищо, че додяваше с философстванията си
сега се сещам за един случай, когато , пак нещо побеснял, ругаеше де за каквото се сети, и естествено обърна моабета за това колко сме лоши женските ( мен и котката имаше предвид в тоя момент:)) -маца го тормозеше, че е гладна, а пък аз му се репчех...Но остана като ударен, когато го гушнах през рамо и намигвайки на другите му казах "Ама признай си , че ме обичаш" :)
(не си призна, но кротна;)
ех...защо като си иде човек, остава някакво чувство за нещо недоизказано...неизразено...и виновност, че причината е собствената ни гордост...или..и аз не знам какво е...
а исках на много неща да ме научи...
простете, ако съм ви натъжила...кучето скимти от час, иде ми и аз да завия 
| |
|
|
|
|