|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Автоматична скоростна кутия за Лагуна
|
|
| Автор |
David Morissy (несъвършен) |
| Публикувано | 11.05.05 12:59 |
|
|
Здравейте,
От известно време се оглеждам за автомобил втора ръка и съм харесал Рено Лагуна. Преглеждайки автопазара, стигам до извода, че парите които мога да отделя ще ми стигнат за закупуването на Лагуна от 96-97г. бензин. Наскоро попаднах на доста запазен екземпляр, с единствен "недостатък" че скоростната му кутия е автоматична. От приятели съм чувал, че автоматика не е удачен за родната ни татковина. Говори се, че лесно се развалят и ремонта им е много скъп (ако въобще е възможен). Казвам "говори се", защото нямам приятели с автоматик, които да споделят опит от първа ръка. Молбата ми е да споделите Вашето мнение по въпроса. Дали се чупят лесно? Възможен ли е ремонта и колко е по-скъп, съпоставен с ремонт на ръчна скоростна кутия?
P.S.: Въпросният екземпляр е внос от Швейцария и е с оригинална сервизна книжка. Освен това, на първо четене колата изглежда много глезена и добре поддържана. Двигателя е 2.0, а класа на оборудване RXE.
P.P.S: Бихте ли сложили на такъв двигател АГУ? Все-пак това не е моно-инжекцион. Всякакво мнение - за и против ще ми бъде полезно.
Предварително благодаря за всички мнения.
| |
|
|
|
И аз мога да дам мнение от втора ръка, че автоматиците на Рено не се славят с голяма здравина. Но ти ако си се спрял точно на този автомобил, можеш да проучиш дали пък ако и стане нещо на тази автом. ск. кутия, няма да можеш да я замениш с механична такава.
| |
|
|
|
Колега,ще споделя моето мнение,дано ти е от полза.Карам автоматик от три години.Рено 19,F3N-M741,1721 ,73к.с. със скоростна кутия MB3.Тя е три степенна.До сега нямам проблеми(чукам на дърво).Това ми е първият автоматик,подходих с недоверие и предубеденост,но си казах-тия американци да не са по-глупави от нас,че да карат предимно автоматици?и така започнах,сега съм много доволен.Накратко-имам чувството,че по новите скоростни кутии дава повече проблеми.Те са от типа AD4.Имат повече електроника,четиристепенни са и са по капризни.Но всичко е на късмет!Ако е карана както трябва,не трябва да има проблеми.Основното е,че автоматика иска спокойно каране.Ако си привърженик на по-бързото ускоряване,на "ръчката",ще имаш проблеми.Не,че се ускорява лошо,напротив..но разхода скача,а и е по склонна към повреди.
Ако ползваш руски език можеш да добиеш много познания на този сайт-
www.avtomatic.narod.ru
А ако решиш да купуваш,трябва да знаеш,че при пробването в движение,не трябва да усешаш смяната на скоростите нагоре и надолу с тласъци,резки придърпвания и голям размах на оборотите,особено "нагоре".
За сведение ще ти кажа,че когато карам моята кола,едва усещам превкючването ,а оборотите падат леко с едно- две деления.това са 100-200 оборота.Проверява се и "кик-дауна",т.е. ускоряването са автоматично превключване на по ниска предавка.Това става,когато караш с равномерна скорост на последна предавка и рязко натиснеш газта до долу и задържиш за ускоряване-тогава трябва автоматично да се превключи скоростната кутия с една степен надолу и да се ускори добре.
Има ли тласъци при смяна на предавките,или кик-дауна не сработва като трябва,колко и да те уверява търговеца,че всички са така,не му вервай!
Това е накратко. Иначе при спокойно каране аз постигам разход на дълъг път 6/100 при скорост до 100-110 км/час,а на градско 8-10 л/100 градско ,лято-зима.
Подмяната на скоростната кутия с ръчна,излиза към 1200-1500 лв(по данни на подменяли).Казвам ти го за да си направиш сметката предварително.
А колкото до удачноста на "автоматиката за родната ни татковина",не виждам връзка между дупките и автомата,повече пати ходовата част.Смятам автоматика за много удачен в градски условия,в София ми е страшно удобно-няма съединител,няма лост.Ръка и крак свободни,не ми трябва хендс-фрии:-) има и свободна ръка за "жестове" ;-)към разни водачи на "голфове",които по всеобщо мнение са доста некултурни
Май се увлякох,аре да свършвам.Дано съм ти помогнал.Иначе казано,всеко нещо си има "+" и "-".Успех при покупката!
| |
|
Тема
|
Re: Автоматична скоростна кутия за Лагуна
[re: David Morissy]
|
|
| Автор | auto (Нерегистриран) |
| Публикувано | 13.06.05 16:32 |
|
|
ако и работи скоростната кутия на тази лагуна - взимай я и изобщо не се замисляй !
задаваш въпрос дали се чупи....
ами то е нещо направено от човек - няма как да не се чупи.... обаче се чупи при изключително зверско каране, несменяне на маслото и или пипане на лоста по време на движение .... все неща не присъщи на любителите на рено, според мен :-)
иначе тази кутия почти основно може да се отремонтира за около 500 +\-
добре дошъл в клуба на любителите на автоматика !
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
erix (neizvesten:)) |
| Публикувано | 13.06.05 21:47 |
|
|
И моето мнение ако можеш да си я позволиш я взимай- автоматика е хубава екстра, за газ мисля че няма да имаш проблеми- така и малко по-високия разход няма да усетиш.
| |
|
Тема
|
[re: erix]
|
|
| Автор |
| Публикувано | 14.06.05 11:50 |
|
|
Колеги,
Благодаря за мненията. Аз вече съм с автоматик, макар че не е онзи екземпляр, за когото питах. И моето мнение е, че това си е екстра пък и доста лесно се свиква с нея. В момента карам Лагуна с автоматична скоростна кутия AD4. По този повод исках да ви питам, дали честото превключване на неутрална (положение N) води до бързото износване на кутията. Питам, защото поради "добрите" цени на бензина, прибягвам до често изключване от директна, когато наближавам светофар и по нанадолнище . Освен "пестенето" на гориво, друг положителен ефект е по-малко износване на спирачките (накладки и дискове), които трябва постоянно да са натиснати, когато колата е на светофар.
Fervent d'automobile
| |
|
|
|
| |
|
Тема
|
[re: ESPACE]
|
|
| Автор |
| Публикувано | 14.06.05 13:03 |
|
|
Мерси колега,
Повече няма да Ви досаждам с подобни въпроси. Даже се извинявам, че попитах. Не знаех, че сте толкова докачливи на тази тема.
P.S.: Eто нещо от същата тема
Fervent français d'automobiles
| |
|
|
|
Честно казано не разбирам защо е такъв отговора ти. Аз темата дори не съм я чел, защото автоматиците са далеч от интересите ми в момента, но сега я прочетох и не виждам кой и с какво е провокирал такива заключения у теб. Сетих се, че преди време имаше такава тема в Гювеча, намерих ти я и ти дадох линк. Наистина не разбирам какво е провокирало подобен отговор. .
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | ayтo (Нерегистриран) |
| Публикувано | 14.06.05 18:58 |
|
|
глей ся какви разсъждения имаш за хабенето на накладки и бензин ....
това не е така по причина, че когато си на D и отпуснеш педала на газта мотора е спирачка, вярно не можеш да спреш до нула но все пак спира....
а на светофара натискайки педала на спирачката, повярвай ми нищо от накладките не хабиш за да държиш колата на място и още с превключването от D на N нали не си мислиш че пестиш гориво :-)
ако искаш да ръчкаш - казва се типтроник, мултитроник .... и всакакви там ...троници или пък на хонда CVT
по-горе колегите са го написали - автоматика е удоволствие и улеснение
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|