ако там се плаща, на ул. Обиколна, Овча купел, сервиз Д&Н/Сакс... безплатен е теста, но няма много смисъл в тая работа!
ако имаш желание и време прочети:
"Аман от шарлатани!
Здравейте всички,
Фенове на колите си като мен. Аз съм горд притежател на Citroën ZX от една от най-късите серии за 1991г., а именно 1400 см³, карбуратор, със серийно оборудване Avantage, което отнесено към разказа ми няма нищо общо, защото ще Ви обърна внимание на това: що за шарлатани има по родните сервизи и диагностични центрове.
Може да се каже, че на моменти съм педантично насртоен към поддръжката и профилактиката на колата. Например всяка година като се затопли времето вкарвам “Цитро” в бокса за установяване на щетите от поредната отвратна и дупкава зима. Както всяка година, колата за един ден остана на трупчета за проверка на накладки, окачване, обезвъздушаване на охладителна система, реглаж на гуми (прави след привидно запълване на дупките от СГО и недоносчето – Гадно Управление Гъзътища, но и това е за друга тема) и станалия за мен вече задължителен тест на амортисьорите в S**H!
Особено внимание ще отделя точно на този тест. Състоянието на амортисьорите ми не е завидно, откакто е внесена колата, преди 3г. са си протекли и само събирам пари да ги сменя и все се разубеждавам благодарение на тест, който се прави на машина и целта му е да покаже степен на износване на амортисьорите на двата моста, чрез компютърна диаграма, която и на неспециалист (като мен) да покаже, в какво състояние са. Предходните 2 години машината показваше, че са “на ръба”, но има още в тях. Тази година, след като си направих теста се оказа, след като го сравних с този от миналата година, колата е подобрила своята устойчивост с някакви си 8% на заден мост, като единият ми амортисьор се държи като нов, а другия не е за изхвърляне. Предните, протекли от незнайно кога, са повишили ефективността на моста общо с 5%, което е сравнително нисък ръст за 1год., на амортисьори на 12год. Най-веселата част е, когато за трета година отидох при приемчика и му я показах, а той ми каза за трети път: “Можеш да караш и така, ама можеш и да си ги смениш, което горещо препоръчвам” ?!?!?!?!!?! Че за какво ми е да ги сменям, след 5 години с този ръст предните ще са нови, а задните след 3г.! Мисля да изчакам малко, а те да изчакат повече, да ми приберат парите.
Апропо, тази марка амортисьори се води за една от по-по-най-ските и винаги има опашка в сервиза, само дето съединителите, които продават са РЕЦИКЛИРАНИ за по 150лв…(цена за ZX, само за феродов диск, без притискателен и лагер!) извинете ама не са тунинг фирма, а не са и Монрое напр. Следва и риторичният въпрос: “Ако продават рециклирана стока, дали всичко което продават е втора употреба?”
Със сигурност може да се каже и нещо добро и за тях. Аз мога да кажа, че това е диагностичен център за подмладяване на автомобили, без да имат машина за пастиране!
С това си мнение не претендирам за квалифицирано мнение, както и че на мен всичко ми е ясно, но аз така усещам и виждам нещата! Не искам да обида никой, нито оспорвам факта, че по-хубави от чисто нови амортисьори няма.
23 юни 2003г. "
лека и полека!
|