|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Бягство или свобода?
|
|
Автор |
Kalomain (търсеща) |
Публикувано | 08.04.07 12:57 |
|
Въпросът ми е провокиран от вчерашното предаване на Карбовски. Свещенникът, жена му и децата наистина бяха много интересни, и честно казано ми харесват. Но се чудя, дали да отбягваш света по този начин не те прави по-зависим от него, отколкото би трябвало да бъде. Изобщо ако трябва да се освободим от нещо, трябва ли да се крием от него? Самият свещеник каза, че не бяга от трудностите. А това, което прави не е ли също бягство - от трудността да си в света, и да не се обвързваш с играчките му.
Така ли освобождава Христос? Не съм сигурна.
Но пък може и да съм пристрастна - видях едно свястно семейство и се опитвам да намаля стойността на това което са постигнали?
Изобщо защо се бяга от външните изкушения, когато вътрешните са доста по-страшни?
| |
Тема
|
Re: Бягство или свобода?
[re: Kalomain]
|
|
Автор | Ben (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.04.07 12:33 |
|
Сега ако разкажеш малко повече и за самото предаване ще могат да кажат мнение и тези които не са го гледали
или поне да разберем за какво става въпрос.
| |
Тема
|
[re: Ben]
|
|
Автор |
xenox (елфът савин) |
Публикувано | 12.04.07 12:41 |
|
един поп, живеещ така, както проповядва. за разлика от доста други.
Христос воскресе из мертвих,
смертию смерт поправ
и сущим во гробех живот даровав.
| |
Тема
|
[re: Ben]
|
|
Автор |
Kalomain (търсеща) |
Публикувано | 12.04.07 17:30 |
|
Ами в общи линии е това, което казва елфът. Един свещеник, който има половин дузина деца, няма телевизор, живее в доста бедна къща и .т.н. И не иска да им ателевизор, защото някакъв светец казал през 17 век, че след време дявалът ще обикаля яхнал тиква около земята, че рогата му ще са върху кутия в домовете на хората ит.н.
А аз се чудя, дали отказът от нещо означава независимост от него. Все пак отрицанието също е отношение, и не дава свобода.
Но много ми хареса как разсъждава жена му. Каза, че когато му дойде времето, бог няма да я пита какви успехи е постигнала и колко пари е спечелила, а какво е дала на децата си като любов, възпитание и т.н.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Пaньo Дoнeв (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.04.07 18:25 |
|
Случайно хванах малко от предаването, но превключих на друг канал, защото този поп беше идиот. Сега като чета какви ги е разправял мнението ми се затвърждава.
Струва ми се доста далечна аналогия летящата тиква, кутията с рога и днешния телевизор. Ако не иска да гледа телевизор просто да си каже. Много хора не гледат телевизия без да търсят глупави измислици и без капка религиозност.
Жена му явно и на нея толкова и е акъла. Забелязал съм, че религиозните хора много добре знаят какво иска бога им, когато това ги устройва. Тази пък даже знае и какво ще я пита. Аз ако бях неин бог пък въобще нямаше да я погледна. За какво щеше да ми е да се занимавам с такива малоумници?! Живяла била праведно. Аз пък съм бог и на мене ми е все тая как си живяла. Сега като си умряла пък въобще не си ми интересна.
| |
|
Закачих съвсем кратичък момент от предаването.
Понеже търговски продукт на Карбовски е "журналистическата агресивност" ("неудобност") и без нея няма да е интересен, той много държеше да научи как е стоял въпросът със секса преди брака при "дядо" поп.
Затова го гледах само дотам. Отвратен от Карбовски.
Иначе "дядо" поп и жена му изглеждаха много истински хора.
С бягането от външните изкушения човек 'дава по-малко храна' на вътрешните.
Съгласен съм, че в "криенето" от изкушението няма особена мъдрост.
Но в случая с телевизора - какво ще се разбира под 'криене,/'бягане' и кое поведение е най мъдро:
- да нямаш ТВ;
- да имаш ТВ и да не го гледаш;
- да имаш, да го гледаш без да допускаш ниските страсти да ти заангажират вниманието (вероятно гледайки с празен поглед в посока на телевизора );
?
Редактирано от Aнoнимчo на 12.04.07 23:58.
| |
|
Най-мъдро е да нямаш телевизор, но да си съгласен другите да те гледат по него!
Ако си нямахме телевизор как щяхме да разберем, че имало и "свестни" попове, попадийки и челяд!?
| |
Тема
|
|
|
Автор | Xaджиятa (Нерегистриран) |
Публикувано | 13.04.07 19:16 |
|
Дълбокочовешка е постъпката на попа , че е приел още едно семейство в и без това тясното си жилище . Живеят натъпкани като сардели в кутия без никакви удобства и почти откъснати от съвремието - това си е техен избор.
Но не приемам намерението на попа и попадията да замонашат децата си ( да ги натирят в манастирите в името божие ) . За мен това си е чиста проба отказ от всякакви грижи за бъдещето на собственото им поколение.
| |
Тема
|
[re: xenox]
|
|
Автор |
Sargon lll (непознат) |
Публикувано | 13.04.07 19:40 |
|
Или, проповядващ така, както живее?
| |
|
Жалко че, се хванахте за телевизора. Проблемът не е конкретно в него - това беше просто пример. Това, което имам предвид, е че отказът от нещо не означава независимост от него. Всъщност има логика в идеята, че на медиите не им е чиста работата, защото първо отучиха хората да общуват едни с други, второ, защото се доверяваме на хора, които всъщност не познаваме и не можем да им имаме доверие, трето - идентифицираме се с фиктивни образи и им подражаваме и т.н. Но ако гледаш телевизия без да допускаш чуждите гледни точки и мнения (особено на хора, чиито мотиви всъщност не познаваме) да ти влияят, си по-независим и свободен от телевизията, отколкото ако просто отказваш да я гледаш. Е, изречението стана ужасно, но донякъде е разбираемо.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|