Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:01 09.12.25 
Взаимопомощ
   >> Клуб на разведените
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема offtopic: Рак на гърдата!нови  
Автор TaтkoтoHaMapтин ()
Публикувано22.03.07 10:30

Мили, дами,
Мнение в една друга тема ми напомни за нещо важно-
Правете редовни профилактични прегледи при специалист! Поне веднъж в годината, а още по-добре два пъти в годината.

Да, знам, че не е лесно да се отдели време за да се планира, или пък някои от вас го считат за твърде интимно и лично нещо за да се разисква в някакъв си интенет-форум. За компенсация на неудобствата предлагам следния алгоритъм:

1. Пограйте на следната игра с мисълта си... Трябват ви около 3 минути, например докато сте в тоалетната. Представете си, че проблемът вече е възникнал и нещата са се задълбочили до толкова че след броени дни се налага спешна ампутация. Представете си също, че лекарят ви казва с искрено съжаление: "Ако бяхте дошла преди 6 месеца можехме да спасим положението, но вече нищо не може да се направи..."
Това го казвам напълно сериозно. Затворете очи и си представете. Ами ако е истина?
Тези кампании по телевизията не са само за да "усвоят" някакви средства. В моето семейство имаше такъв случай, а само докато споменах на една приятелка и тя веднага се сети за смъртен случай, в следствие на рак на гърдата, в техния род.

2. След като се съгласихте да отделите време за профилактичен преглед, можете да изискате изрично направление от личния си лекар при мамолог от женски пол, т.е. мамоложка или изобщо какъвто би могъл да е друг специалист от същия пол като вас. Вие сте клиентка на здравната система и имате право на този "каприз". Ако личния Ви лекар не прояви разбиране - сменето го/я при първа възможност.

*. Ако сте мъж и случайно прочетохте това, вече сте се досетил как трябва да действате. Просто бъдете по внимателен в подбирането на аргументите, ако жената до Вас е твърде стеснителна, но не И давайте възможност да се откаже или да отлага профилактиката.

Тема Re: offtopic: Рак на гърдата!нови [re: TaтkoтoHaMapтин]  
Автор esprit (zelenooka.....)
Публикувано22.03.07 10:54

Добро утро:-)

Авторчyдecнa (Нерегистриран)
Публикувано22.03.07 11:18

истината е ,че в последните години има бум на рак на гърдата и всяка четвърта жена е засегната. аз съм една от тях и за щастие го открих на време . особено при млади жени се развива една особено агресивна форма на рак на гърдата, за която става въпрос на месеци.
диагнозата беше да се оперира веднага!

открие ли се на време шансът е на ваша страна!

поздрави за тази тема, дано я прочетат повече жени!

Тема Ако може, да допълня.нови [re: TaтkoтoHaMapтин]  
Автор Бeзcъннa (Сатурн в първи)
Публикувано22.03.07 12:08

Ехографът хваща мастопатия, но не хващал туморни образувания. Някой лекар ще потвърди ли това?

Не разбирам логиката, но на профилактичния преглед от работа ми го каза гинекологът и би следвало да е вярно. Ако не беше споменал, щях да си стоя убедена, че съм се проверила за рак.

- - - -

Тема Допълвай по-смелонови [re: Бeзcъннa]  
Автор TaтkoтoHaMapтин ()
Публикувано22.03.07 12:44

Здравей, Безсънна,
Допълвай по-смело, защото ако не полезно, то поне е безвредно да се пита, а пък като пациенти сме в неведение по много въпроси. Аз често откривам липси в мислите си, и добре че е анонимен форума - по-лесно ми е да питам без отговарящия да ми натяква, че съм изостанал или нещо такова (пък и представлява допълнително "чаткане" по клавиатурата ;-) за евентуалния отговярящ)

Е, винаги ще се намери някой, който да се изрази по-иронично или с чувство на демонстративно превъзходство, като esprit, да речем, но и на това може да се погледне от полезната страна. Примерно, ако някой четящ си каже - "Хората тук приемат профилактичните прегледи за толкова нормално нещо, че даже се иронизират с "добро утро" - време е и аз да вляза в час." - определено има полза.

А иначе и аз имам един въпрос, към евентуални клубари с подходяща квалификация: Рискът от рак на гърдата свързан ли е с пушенето на цигари?

(A между другото esprit, по собствените и "думи" е спряла да пуши от ниво кутия на ден. Искрено се възхищавам на такова постижение, макар аз самият да не съм пушач! ...Могла е да сподели ей такива "полезни" неща, ама пусто и желание за демонстрация, ирония... Както и да е.)

Автор severina (радост за друг!)
Публикувано22.03.07 12:47

Пусна темата значи …

Да, има много такива случаи (за съжаление!) и много съжалявам че така и не познавам баба си точно поради тази причина, тъй като е починала година преди да се родя – на 50 години.

И за съжаление все по-често се случва на млади жени, които забързани в ежедневието нямат време да обърнат внимание на здравословните си проблеми.

Автор EvaB. (Führerin)
Публикувано22.03.07 13:16

Винаги съм била яростен противник на битуващото виждане, че ако не се говори за болести и смърт, те няма да се случат. Все едно ако отричаме истината, тя да не съществува.
Все още искрено съжалявам, че думи като "рак" и "гърда" остават табу. Не желая да се впускам в коментари кой и как е виновен за това - животът е прекалено важна тема и ако не го зачитаме, виновни сме всички.
Аз лично работех (за съжаление последните 2 години все по-малко и рядко, но все още вземам участие, когато ми е възможно) с асоциация за болни от левкимия деца с летален край. И ви уверявам, че нищо не може да се сравни с мисълта, че ако при някои от тях нещата са били диагностикирани по рано, болестта е можела да бъде победена.

Горе главата! - казал палачът на осъдения.

Автор лийлa ()
Публикувано22.03.07 13:17

Поздравления за темата.
Ако ние не се грижим за себе си,няма кой друг.
Профилактиката както казват е най-доброто лечение.

Тема Re: Допълвай по-смелонови [re: TaтkoтoHaMapтин]  
Автор ariel$$ (пристрастен)
Публикувано22.03.07 13:46

Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на рака на гърдата, но за сметка на това потиска рака на матката. В същото време потенцира рака на яйчниците. Причината е, че тези типове рак са хормонзависими, а тютюнопушенето снижава нивото на естрогена. Както се казва можеш да си избереш от кой рак да се споминеш. Подобна е картинката с противозачатъчните. Ще се изненадате, но при една бременност ракът на матката (ако е имало такъв) започва бясно да се развива поради увеличаване на хормоналните нива. В същото време бремеността предпазва от развитието на рак. Профилактиката му е майката. Жена, която ходи на преглед всяка година има 10 пъти по-малък шанс да развие рак.

Тема Re: Допълвай по-смелонови [re: ariel$$]  
Автор EvaB. (Führerin)
Публикувано22.03.07 13:50

За рака на матката днес на пазара се предлага ваксина, която за съжаление е само за млади момичета до 25-26 години, за предпочитане без сексуален опит.

Горе главата! - казал палачът на осъдения.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.