Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:52 16.07.25 
Взаимопомощ
   >> Клуб на разведените
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Подялба на жилището - заплетена работа:)нови  
Автор Absolutna (ядосан)
Публикувано30.05.08 18:49

Виждам, че по неволя много експерти сте се събрали тук по темата за законовата подялба на семейното жилище и реших да ви досадя с малко въпросчета ако ви се отговаря.
Значи - майка ми и баща ми.
Апартаментът е бил на майка ми придобит преди брака, но по време на брака е бил заменен за по-голям и разликата доплатена семейно.
Две деца на по 10 и 12 години когато баща ми спря да участва финансово, но си идваше понякога у дома на случаен принцип. Не си беше изнесъл багажа. Сметки, храна, нищо. През това време се изхранвахме от отдаване като хотел под наема на една от стаите на семейното жилище (ако има значение) като майка ми движеше всичко и фирмата беше на нейно има.

След като минахме 18 години и двамата с брат ми, положението беше все същото. Успяхме да ЗАМЕНИМ без финансова разлика жилището за друго. И четиримате се подписвахме (не знам защо и децата като бяхме над 18 години). Баща ми не участва финансово и по никакъв начин в ремонта и никога не се пренесе в последното жилище въпреки че натресе някои негови вещи, защото нямало къде да ги държи, но не са много.

Никога не е живял в него. О тогава минаха още 5 години. Периодично заплашва и ни манупулира, че половината жилище е негово и иска пари.
Поздозирам, че ако имаше законово основание, до сега щеше да го е поделил.

Във всеки случай се чудех дали по закон той би могъл да има реални претенции. теоритично ми се струва, че да.

Ясно, че е заплетено, но пък интересно:П Развод никога не е имало. Не знам къде живее сега той, но казва че е под наем в софия и ми искаше пари за наема като заплашва иначе да иска половината жилище. Аз отказах. В 'семейното' жилище живеят брат ми и майка ми, а аз съм го напуснала преди 3.5 години.

Извинявайте ако ви тормозя и ще ми е интересно мнението ви.

Тема Re: Подялба на жилището - заплетена работа:)нови [re: Absolutna]  
АвторXAXO (Нерегистриран)
Публикувано30.05.08 18:57

Аз пък виждам, че въпроса винаги опира до жилището.

Автор LlRA.. (съзвездие)
Публикувано30.05.08 19:07

Те първо да се разведат...после ще го мислим))

Другото е "бабо плашим гаргите))"
Все пак обаче на новият документ за новото жилище /нот. акт/ кои пише , че са собственици...е това е важното!

Осигури си лукса, насъщният сам ще си дойде!

Тема Re: Подялба на жилището - заплетена работа:)нови [re: LlRA..]  
Авторdanaia_nn (Нерегистриран)
Публикувано30.05.08 19:40

На моя нотариален акт пише, че съм аз, ама като се развеждахме друго казаха адвокатите

Тема Re:нови [re: danaia_nn]  
Автор LlRA.. (съзвездие)
Публикувано30.05.08 19:44

Защо?как се обосбноваха?...защо да не си и ти? нещо не ми е ясно...хм

Е ако са тълкували, че Ви е семейно жилището))...няма значение че примерно само ти си на нот. акт))

Осигури си лукса, насъщният сам ще си дойде!

Автор chica_fresa (това е И аз)
Публикувано30.05.08 22:48

В момента жилището е съпружеска имуществена общност. Като такава баща ти нищо не може да направи, няма право да иска пари, не може да си иска дела, нито да продаде дела си на трето лице. Тази общност се прекратява при развод или при смърт на един от съпрузите. При развод съдът се произнася и за дяловете, като вие ще трябва да докажете, че той няма принос и съответно неговия дял е малък или никакъв. Но ще трябва да го докажете това, иначе е 50-50%.

Интересно, че и вие с брат ти сте се разписвали последния път. Да не би да сте го направили съсобственост между 4-мата? Провери документите, питай майка си и дай повече инфо.

Във всички случаи тази ситуация не е добра, защото в случай на смърт на майка ти баща ти се явява законен наследник на майка ти наравно с вас. Доказване на принос или, че той няма такъв ще е невъзможно. В една таква ситуация частта от имота, която принадлежи на майка ти (примерно 50%) се разделя поравно между баща ти, теб и брат ти. Така баща ти става с дял 67% (50% негови плюс 17% от майка ти), а вие с брат ти по 17% всеки. Мисля, че разводът би бил единственото разумно решение в случая от гледна точка защитата на имуществените интереси на теб и брат ти.

Ако искаш дай още инфо...

...pero dos no es igual que uno mas uno...

Авторцвeтe (Нерегистриран)
Публикувано30.05.08 23:09

Трябва ти стар адвокат, или адвокатка. По граждански дела. Последния нотариален акт, дето сте се подписвали четиримата. Там трябва да се види как е придобито и кой е придобил жилището.
Дали е живял, или не в него, щом липсва развод, при евентуална смърт на единия от родителите, другия има пълно право на половината имот. Това за сведение, че въпроса не търпи отлагане.
Какво да правите - незнам, но по закон той ще Ви иска пари, стига да се появи възможност за това.. Така че, не чакайте, ами питайте и правете каквото трябва.
Ако е голям катил, може и наем да Ви поиска, за това, че ползвате половината
му имот, тъй като има право на това. Дори и стотинка да не е дал през всичките тези години. Времето тече в негова полза. За съжаление.

Авторpravil_nick (Нерегистриран)
Публикувано30.05.08 23:55

Няма такова нещо 50 на 50! Според поправка в закона, ако се докаже, че единият съпруг има повече принос в закупуването на семейното жилище, другият тутакси го .. взима по-малкия дял. В случая е очевадно и много лесно доказуемо. Апартаментът е закупен/заменен срещу жилището на съпругата, а Остатакът заплатен от двамата .. Сиреч делят Остатъка! .. при развод. Факт е обаче, че и таткото има дял .. макар и една найста .. И няма как да му се отнеме.

Тема Re: Подялба на жилището - заплетена работа:)нови [re: pravil_nick]  
АвторXAXO (Нерегистриран)
Публикувано31.05.08 01:44

Има бе, при достатъчно хитра мама.

Тема Re: Подялба на жилището - заплетена работа:) [re: chica_fresa]  
Автор Absolutna (ядосан)
Публикувано31.05.08 03:09

Благодаря ти за отговора.

За това, че и ние с брат ми се разписвахме, и аз сега като ви писах първия пост се змаислих - ще се обадя утре на майка ми да питам повече факти, щото и тя много мрънка, притеснява се незнам си кво. зашеметена е. Ще пиша утре след като говоря с нея.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.