Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:20 13.11.25 
Взаимопомощ
   >> Клуб на разведените
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема обречена ли съм на вечен затвор?нови  
АвторMercedes (Нерегистриран)
Публикувано10.09.06 16:05

Предполагам, че много от вас тук са врели и кипели по темата, която ме вълнува, затова искам да разбера какво показва практиката.
От две години съм разведена, имаме дете в първи клас, което живее при мен. Стандартно решение за развод - вина на двамата, той плаща издръжка, взема детето два пъти месечно, един месец през лятото и т.н. През останалото време всички грижи и отговорности са мои...наясно сте. Признавам, че няколко месеца след като той ни напусна (без предупреждение и някаква психическа подготовка, влюби се и се изнесе, това е), не исках да общувам с него изобщо, не исках да го виждам и чувам. Все пак имахме 13 години доста добър брак бих казала, и това, че толкова бързо и безотговорно ни изостави, доста ме нарани. Не се гордея с това, че през тези няколко месеца дори спрях да му давам и детето, защото наитина исках да избегна какъвто и да е контакт с него, но явно ми е трябвало време и вероятно това е бил моя начин да го преживея. За съжаление, докато не ни сполети нещо, няма как да знаем как бихме реагирали. А и както казах, тои не ни даде никакво време да се подготвим, може би щеше да е доста по-различно, ако ми беше дал поне един месец време да го осмисля, приема и да продължа нормално напред в отношенията ни, дори и като разделени. Просто се върна от командировка и на другия ден си беше събрал багажа.
Защо правя това предисловие?!....Мина време, на мен ми дойде сърце на място, окопитих се, нещата се нормализираха, потърсих среща с него, за да му обясня. Сега нещата от доста време са съвсем нормални. Никога не му правя проблем за това че ми бави издръжката с месеци (3, 4 понякога). Когато иска да вземе детето в ден по-удобен за него, стига да нямаме нещо предварително запланувано, и това не е проблем. Опитвам се да бъда максимално толерантна и да проявявам разбиране, обаче....
След като две години вече не исках мъж да погледна, просто ги отблъсквах от живота си, защото не бях готова за нова връзка, наскоро се появи човек в живота ми, с когото определено искам да продължа напред. Предложи ми брак и аз приех. Ужасно много се обичаме и сме в етап на планиране на сватба, която ще е идното лято. Има още време, но адски много се вълнувам, защото за мен това ще е първата сватбена церемония в живота ми. С бившия ми мъж се оженихме по дънки, авантюристично. Бяхме млади и над такива неща като церемонии, макар че аз винаги съм искала. Мъжът, за когото ще се омъжа, обаче, не е българин, живее в Европа, и иска да се преместим при него. Аз също, защото животът ни би бил много по-добър там, аз ще имам по-добра работа (поне по-добре платена, защото имам и квалификациите за това), а най-важно за мен поне е , че детето ще има по-добри възможности за хубаво образование и като прибавим факта, че тогава ще е на 8, това е възраст, в която много бързо се учат езици и се адаптират.
До тук всичко чудесно, но ето го големия проблем - все още не съм казала подробности на бившия си, защото той в известен смисъл все още ме има за негова собственост (макар че живее с друга жена...абе много сте особени мъжете!!!...) Говорихме най-хипотетично, че искам да продължа живота си в по-добър вариант и това не е в България, а той категорично ми заяви, че за нищо на света няма да пусне детето. Той има тези права, нали се сещате. Аз наистина разбирам, че той иска да вижда детето и не искам да прекъсвам контакта, но това значи ли, че докато детето стане на 18, аз съм затворник на бившия си мъж и трябва да стоя задължително в България и да жертвам личния си живот. Да, мъжът, който ме обича би дошъл тук да живее , но не е ли малко глупаво да остъавим един по-добър живот само защото аз имам дете от бившия си, който не е склонен да я пусне никъде. Уверих го, че лятото ще са винаги заедно, когато има лятна ваканция. Знам, че това не може да компенсира, но все пак решението да ни напусне беше негово - сега той живее с друго семейство, щастлив е, не е самотен и аз се радвам. Но нали и аз имам право най-после на семейно щастие отново, още повече че съм толкова влюбена, че не искам и да си помисля да продължа живота си без този мъж.
Кажете ми, чисто юридически, какви са ми шансовете да извоювам по-добър живот за детето си, а и лично щастие, което според мен е щастие и за детето. Такива ли са наистина законите - трябва ли да бъда затворник цял живот? И имайте предвид, макар че сте наясно вече щом сте в този клуб, че ако съда му осигурява плътно един месец с детето без прекъсване, то аз нямам такъв един месец...Моите планове трябва да се изчерпват в рамките на две седмици.
Не бих искала да стигаме до дела за това, но ако той не я пусне с мен след като се омъжа, аз разбира се няма да замина без детето си, но кажете ми има ли някой опит в подобна ситуация и какви са шансовете на една българка в България, с българските закони? Понякога си мисля, че те изобщо не са в полза на децата, колкото и да ни промиват мозъка с това...
Благодаря ви!

Тема Що не почакатенови [re: Mercedes]  
Автор Chromanin (загадка)
Публикувано10.09.06 17:10

до януари 2007? Като влезем в Евросъюза какъв ти е проблема? Какви разрешения, какви граници?

Я горе нослето!

Истина, изразена с думи, вече не е истина.
Лао Дзъ

Тема Re: Що не почакатенови [re: Chromanin]  
Публикувано10.09.06 17:58

Ами ние не бързаме :) Планираме сватбата за юли 2007, има време. Но, прости невежеството ми, какво общо има Евросъюза с родителските права на бившия ми, което включва и правото му да не подписва документите й за паспорт. С други думи, даже и да мога да изведа детето през граница, то според решението което имаме, съм длъжна да му осигуря тези две срещи месечно. Схващаш ли? Той може да ме съди за отвличане на детето, нарушаване на правата му да я вижда и дори може да се стигне до отнемане на моите права...сещаш се къде живеем...А дори не искам да си помисля за вариант съд, ни все пак исках да чуя хора, които имат опит в това. Макар че повече ще се радвам, ако такива хора не са толкова много....

Тема Re: обречена ли съм на вечен затвор?нови [re: Mercedes]  
АвторMonika (Нерегистриран)
Публикувано10.09.06 18:08

Ами щом са така нещата,колкото и да е гадно,послужи си с измама.Издай паспорт на детето по повод някоя 3-5 дневна екскурзия.Върнете се от нея.После пак заминете на друга,от която няма да се върнете.Естествено,няма да му казваш какви са ти плановете....
Когато той се изнесе и те остави с детето не те попита какво мислиш и какво искаш!

Тема Re: Що не почакатенови [re: Mercedes]  
Автор пeпo (регистриран)
Публикувано10.09.06 18:14

А ти имаш ли намерение да нарушаваш правата му да я вижда два пъти месечно?
Къде живеем?
Споменаваш вариант съд, за какво точно ще го съдиш?
За другото си много права, Европейския съюз няма тук нищо общо.

това, което е било вече няма да го бъде

Тема Re: Що не почакатенови [re: пeпo]  
Публикувано10.09.06 18:28

Аз май ясно се изразих, а и темата ми е дали съм обречена на затвор...в този смисъл. Не, не искам да му нарушавам правата да я вижда, но то ва значи, че съм обречена да стоя тук още...чакай да помисля...11 години. Какво да направя като най-после намерих мъж, с когото съм наистина щзастлива и по една случайност тои не живее в България. С други думи, пояснявам - не искам да му нарушавам правата, но къде са моите? Значи, ако той иска може да отиде с новото си семейство и да живее където си пожелав в Европа и знам, че би го направил, ако така му се бяха стекли нещата. както, когато беше влюбен и в командировка, не се обади със седмици да ни чуе как сме...Както и да е. Защо аз да не мога да планирам живота си извън България и защо трябва да съм зависима от неговото благоволение дали да пусне детето. Както казах, той ще я вижда всяка възможна ваканция. Значи, за да не наруша неговите права, трябва аз да жертвам личния си живот - или има и друг вариант - да оставя детето при недо. Но детето не иска това, представи си. И пак стигам до въпроса - обречена ли съм на затвор - някой знае ли как стоят нещата юридически.
Относно паспорт за екскурзия....да, исках пролетта да отида с нея за 3 дни в Турция, бях направила резервации, предполагайки, че няма да е проблем. Представете си, оказа се, че е проблем. Не дойде да й направим паспорта, нито ми даде пълномощно...макар и за еднократно излизане. Питам сега - това не е ли някакси и нарушаване и ограничаване интересите на детето. Тя също ли трябва да е в този затвор. И азко мога да й предложа пътуване и интересен и полезен живот, това ли са бащинските права - да я спира? Не мисля, че е честно...затова исках да знам дали има такъв юридически казус, защото явно не става с разбиране...

Тема Re: обречена ли съм на вечен затвор?нови [re: Monika]  
Публикувано10.09.06 18:32

Мила, не става така...за всяка екскурзия или излизане от чужбина той има право да ми дава отделни и конкретни пълномощни. Например, дава ми пълномощно само за тези три дни и точно тази екскурзия, разбираш ли? Не че ми дава и за толкова де, но принципно.
Освен това, ако излезна с нея и не се върна, ще ме търси по законен ред за отвличане на детето. Много е сериозно. Ужасно е това, което законът причинява на самотните майки...пълен затвор!!!!!!!!! Искам да крещя - АААААААААААААААААААААААААА

Тема Кофти ситуация [re: Mercedes]  
АвторMoниka (Нерегистриран)
Публикувано10.09.06 18:58

Тогава,другата крайност.От сега го подготвяй,че искаш да живееш и работиш в чужбина.Тук не ти стигат парите,намерила си си работа,по-добре ще е и за детето....и т.н. докато свикне с мисълта.Но аз не бих казала за другият мъж.

АвторMoниka (Нерегистриран)
Публикувано10.09.06 19:02

В клуба има адвокати,сигурна съм,че при първа възможност ще ти отговорят.

Автор пeпo (регистриран)
Публикувано10.09.06 19:39

В отговор на:

Ужасно е това, което законът причинява на самотните майки...пълен затвор!!!!!!!!! Искам да крещя - АААААААААААААААААААААААААА

не разбирам защо споменаваш самотните майки. Ти явно не си такава. Освен това самотните майки нямат подобни проблеми. При тях просто в акта за раждане на детето няма вписан баща, съответно никой не търси такъв за да го пита за паспорти и прочие.
Разбирам проблема ти добре. Истината е, че решение може да има само чрез взаимно споразумение. Иначе, ако човека се амбицира и ако се посъветва тук-там, детето никога няма да може да мине границата. Да не говорим за визи за постоянно пребиваване и особено за европейска страна и пр. Това го казвам базирано на опит. Все пак не ми е ясно защо говориш постоянно за затвор и пр., все пак ти лично си свободна да ходиш където си искаш. А ако си представим обратната ситуация, примерно бившия се залюби с аржентинка и иска да води детето натам, как би посрешнала подобна новина? Разписваш ли пълномощни за паспорт и напускане на страната с две ръце и веднага?

това, което е било вече няма да го бъде

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.