|
Тема
|
СПЕШНО за туморен маркер СЕА
|
|
Автор |
Гaби9 (свободна) |
Публикувано | 16.09.13 17:44 |
|
Моля, ако някой има сведения...
При референтни граници:
непушачи: 20-69г. до 3.8,
над 70 г. до 5.0; пушачи: 20-69г.до 5.5; над 70г. до 6.5;
Сестра ми е на 63, а маркерът й е 5,4...Това повишение фатално ли е?
Говорим за съмнения за рак на дебело черво. Защото си направи едно ново изследване - не знам дали е познато тук - върху изпражнения - Tumor M2-PK ( Туморна М2 пируват киназа ), на ДНК база е и било много точно, и при референтна граница 4 - тя получи 20!!! Веднага направихме СЕА и там - също завишаване...само че не знаем дали тази стойност за СЕА е много висока, или не...
Може ли някой да помогне?
| |
Тема
|
Re: СПЕШНО за туморен маркер СЕА
[re: Гaби9]
|
|
Автор |
leonidas22 (ентусиаст) |
Публикувано | 16.09.13 18:23 |
|
най-после някой се интересува за този маркер СЕА,аз много пъти питах за него.Дъщеря ми е с рак на гърдата,в Италия като правят контролни анализи за ТМ,правят и за СЕА и при нея той за 2 месеца се увеличи от 1 до 33 ,но интересно,че никаква реакция от страната на докторите не е последвала,даже в документа,в който пишат резултатите и където са извън норма се слага "звездичка",срещу този показател нямаше...това е,което мога да кажа.Знам,че само този маркер не е показателен,трябва да има и други показатели.
Та 5,4 е нищо,не се притеснявай точно за него.Редактирано от leonidas22 на 16.09.13 18:25.
| |
|
при майка ми (с рак на дебелото черво) 1,5 год. след операцията СЕА започна плавно да се повишава, без да се повишава СА 19-9. Резултатът беше метастази. Както пише навсякъде СЕА е подходящ за проследяване при установен рак на дебелото черво. В това се убедих на практика. Тревожно става, ако след месец-два продължава покачването, макар и с малко, т.е важна е тенденцията, а не самата стойност, която е завишена с 1-2 единици.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ALONE911 (yes or no) |
Публикувано | 17.09.13 00:09 |
|
Туморните маркери са ориентировъчни.
Моят беше малко над непушачи и в границата за пушачи. Годините тук за граница на повечето показатели са 50.
Не е фатално, но има вероятност от грешка.
За второто не мога да кажа нищо.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
LlDlru (Живучая!!!) |
Публикувано | 17.09.13 09:31 |
|
при каквито и да са съмнения е най-добре да се правят и други изследвания- ирригография, колоноскопия, КТ-скенер и други по преценка на лекаря, ако се доверявате на този лекар, ако не - избирате мед.заведение с най-нови високотехнологични диагностични уреди и доказано квалитетни диагности, плащате и си ги правите
КЪСМЕТ!
Редактирано от LlDlru на 17.09.13 09:42.
| |
Тема
|
[re: LlDlru]
|
|
Автор |
Гaби9 (свободна) |
Публикувано | 17.09.13 15:47 |
|
Благодаря на всички! В неделя я приемат за колоноскопия, ще видим...
Клиника Доверие добре ли е като "високотехнологични диагностични уреди и доказано квалитетни диагностици"? Доктор Чурчев.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
LlDlru (Живучая!!!) |
Публикувано | 17.09.13 20:50 |
|
да, клиника Доверие е много добро и квалитетно мед.учреждение
и аз препоръчвах тази клиника тук, но не познавам вашия др, там се наблюдавах при др Захариева
сега се проверявам в "Св.Ив.Рилски" - колоноскопия, КТ, сцинтиграфия и всички специализирани изследвания на кръвта
но без упойка не се давам, навсякъде за упойката се доплаща, но предпочитам да е така, отколкото като в нашия Плевен никъде не се работи това изследване с упойка - инквизиция...
пожелавам ви пак - КЪСМЕТ! да се намери само леко възпаление, защото и на това може да се дължи увеличения маркер
| |
|
Карциноембрионален антиген (CEA)
Първият навлезъл в клиничната практика туморен маркер е описан от Gold и Freedman през 1965г. Намира се в относително висока концентрация в тъканите на храносмилателен тракт на човешкия фетус.
През последните години CEA все по-малко се използува като средство за проследяване на ефекта на лечението на онкологично болните. Причина за това е на първо място неспесифичността на този показател. Повишени стойности на CEA могат да бъдат установени при болни с колоректален карцином, карцином на стомаха, на панкреаса, млечната жлеза, черния дроб, бронхиален карцином, карцином на щитовидната жлеза, лимфоми и пр. Поради това в онкологичната практика CEA се използва предимно като туморен маркер за избор на второ място - когато не се установи повишена стойност при считания за "оптимален" маркер.
Неспесифично повишаване на стойностите на CEA при немалигнени заболявания има често при хронични заболявания на храносмилателната система - хепатити, чернодробна цироза, панкреатити, при хронични бронхити. Важно е да се помни, че леко повишени стойности (до около двукратно спрямо горната референтна граница) се наблюдават при пушачи.
| |
|
|
|
|