ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free

Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:20 19.12.14 
Взаимопомощ
   >> Клуб за борба с рака
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10  
Автор *jull**Модератор (нощна птица)
Публикувано16.02.13 13:46



С безкрайна благодарност към медицинските специалисти, които ни помагат, продължаваме в следващата тема.

Ако искате да получите компетентно мнение по вашия въпрос, моля да предоставяте подробна информация за всеки конкретен случай:

- възраст на пациента
- диагноза
- откога е заболяването
- стадий на болестта
- общо клинично състояние на пациента към момента
- какво лечение е провеждано досега и какъв е резултатът
- всякаква допълнителна информация, която имате по случая

При неконкретна и оскъдна информация лекарите не се ангажират да отговарят.

Моля да задавате въпроси, свързани само с конвенционалната медицина!
За алтернативни форми на лечение има отделна тема.




"Совите не са това, което са..."

Редактирано от Buba67 на 09.03.14 22:16.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор mimi_msm (непознат )
Публикувано16.02.13 14:01



Здравейте,
искам да питам за брат си който е на 45 години. Декември месец му направиха операция с лазер на пикочния мехур. Епикризата е умерено диференциран преходно клетъчен карцином със инфилтрация в субмукозата Т1, Нх, Мх и дже 2. Януари месец повториха докторите същата процедура. Хистологичния резултат от 14,01 е Късчета гладкомускулна тъкан с хронично обострено възпаление и зони на преходен епител с тежка дисплазия до Ка ин Суит/съжалявам но немога да ги изпиша на латиница/ Тис, Нх, Мх, Дже1. При прегледа онколог уролог му е казал, че няма да има нужда от химеотерапия а ще започнат инжектиране на ваксина БЦЖ. Освен кръвна картина и урина други изследвания не са му правени. Кръвната картина е в норма.
Искам да попитам не е ли необходимо да се направят и други изследвания? Чета доста за туморни маркери? Прочетох и за пет скенер, обадих се по телефона но ми казаха, че щом е на пикочния мехур не може да бъде изследвано по тоя начин. Не е ли добре да се проверят и другите органи бъбреци, черен дроб за наличие на ракови клетки. Това достатъчно ли е като лечение?
Предварително благодаря за отговора.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: mimi_msm]  
Автор PRN ()
Публикувано18.02.13 09:41



Лечението е правилно и никакви допълнителни тестове не са необходими. Няма туморни маркери за рак на пикочния мехур на практика. Това е много ранен рак и БЦЖ в пикочния мехур би следвало да го оправи. Ако случайно брат ти пуши -веднага да спре цигарите.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор mimi_msm (непознат )
Публикувано18.02.13 09:49



Благодаря ви много докторе. Сега ще му предам за цигарите.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: mimi_msm]  
Автор Buba67Модератор ()
Публикувано24.02.13 16:31



mera63
Жена на 49 години. През 2007г. съм оперирана от карцином на гърдата с диагноза Т2Н1МО ст.2 гр.3 с НЕR отрицателен 0 с положителни рецептори. Правила съм химии и лъчетерапия. В момента съм на летрозол вече 6 година. Гинекологично не съм оперирана. До тук всичко бе добре. До преди 15 дни, когато при поредния гин. преглед цитонамазката ми излезе ІІІА група. При направената биопсия резултата бе - Епител на РVСИ с данни за хиперплазия, лека дисплазия, хроничен цервицит. Направени ми бяха и още 2 цитонамазки-една от шийката на матката и една от канала на шийката на матката, които показаха ІІ група. Видя се и един полип. Беше ми направено и изследване за човешки папилома вирус, което показа положителен резултат - типове 18,33,45,52,58,67. Следващото, което трябва според лекаря да направя е абразио за махане на полипа, нови цитонамазки и лечение, което ще продължи дълго така чета тук в нета и не знам какъв ще бъде резултата. Притеснена съм, на път съм да махна всичко, но дори и така, пак има лечение за вируса.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен

Редактирано от Buba67 на 24.02.13 16:33.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: Buba67]  
Автор PRN ()
Публикувано27.02.13 11:08



Не мога да ти дам истински съвсет какво точно да направиш - не се занимавам с предракови състояния на маточната шийка. Защо се притесняваш толкова обаче - нали последните резултати са 2ра група. Вируса сам по себе си не означава рак. Просто трябва да се следят нещара от близо с колпоскопии, биопсии и цитонамазки. Слушай си гинеколога.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор svetla888-211293 (непознат )
Публикувано27.02.13 16:05



Здравейте д-р PRN,
Предварително благодаря за отделеното време!
Баща ми е с нискодиференциран рак простатата Т2-3, N2, M1, PSA над 11290.
В момента не се лекува с нищо. От здравната каса чакаме другият месец одобрение за Superfact Depot 3 мес имплант и Bicalutamide таблетки.
Пред лекуващият онколог изразихме желание да закупим лекарствата за първият месец, тъй като смятаме че времето е от съществено значение. Така той ни насочи към д-р Витков от София, от когото да закупим VANTAS едногодишен имплант на стойност 2500лв.
Въпросът ми е имате ли информация за този имплант и дали това е по-добрата алтернатива на Superfact Depot. Необходимо ли е освен импланта все пак да приема и да речем Казодекс или друго лекарство съдържащо Bicalutamide?
Хубав ден и отново Ви благодаря,
Светла



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: svetla888-211293]  
Автор PRN ()
Публикувано28.02.13 12:46



Това ми се струват безумни цени за българските условия. Неизвестно колко джоба се пълнят. Всичките тези препарати просто спират тестисите да произвеждат тестостерон. Същото се постига с една малка операция за премахването им. Тя е много елементарна, под локална упойка и може да се направи веднага. Така или иначе тези тестиси не могат да бъдат оставени никога да работят отново. Генерално се решава проблема с имплантите завинаги.

Ако ще се правят импланти, тогава е необходим бикалутамид за няколко седмици преди и веднага след импланта. Ако ще се прави операцията - бикалутамид не е необходим.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор SoFarAway (непознат)
Публикувано11.03.13 18:33



Здравейте, да питам и аз.
Повърхностен меланом, открит на 12.02., опериран на 13.02. Резултатите - 0.48 по Бреслау, II по Кларк, неулцерирал.
Какви са възможностите за рецидив и разсейки?
Благодаря предварително.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор repeater (непознат )
Публикувано12.03.13 23:50



Здравейте! Искам да Ви питам за приятелката ми,която е на 27 години. През 2011г. м. 11 оперирана от Ca гландуле мамме с частична резекция и последваща лъчетерапия и осем курса химиотерапия.Края на ноември 2012г. се появява болка в шията в дясно, която продължава около 10 дни. Появява се и лека промяна в говора. Началото на м. януари 2013г. се появява болка в кръста. В средата на месеца отново болка в шията и промяна на говора поради отклонение на езика в дясно.Назначена и проведена целотелесна костна сцинтиграфия с последващо SPECT-CT изследване в областта на главата и шията се установиха м. огнища в черепните кости, двете раменни стави, лявата раменна кост, тазобедрените и бедрени кости. В областта на главата има множествени остеолитични костни м. лезии, в областта на калварията по-голяма остеолитична м. лезия, деструктурираща дясната окципитална кост. Данни за дисеминиран мултифокален м. процес в скелета. Искам да попитам необходими ли са други изследвания и какви? Какво подходящо лечение може да бъде проведено от тук насетне? Предварително благодаря за отговора.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: repeater]  
Автор MarkMatador (непознат )
Публикувано13.03.13 23:57



Здравейте,
Стандартното лечение при метастатичен рак на гърдата е системна терапия - хормонална, химиотерапия или и двете. Не споменавате дали първичният тумор е бил хормонално зависим и какъв е бил статусът му относно HER2, но, тъй като не споменавате за следоперативно хормонално лечение или херцептин, предполагам, че не е бил хормонално зависим и отрицателен за HER2. Ако наистина е така, като опция за системна терапия остава само химиотерапията. Каква точно и по каква схема се преценя от лекуващите лекари.

Конкретно за костните метастази е препоръчително да се използват костно-модифициращи агенти, като бисфосфонати, а за тези, причиняващи сериозни симптоми да се прецени възможността за лъчетерапия.

Надявам се да съм бил полезен



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: SoFarAway]  
Автор PRN ()
Публикувано14.03.13 08:31



Това е много повърностен мелоном, като цяло не ми следвало да създава повече проблеми. Поне 90% е шанса никога да не направиш рецидив.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: mimi_msm]  
Автор repeater (непознат )
Публикувано14.03.13 11:36



Благодаря за отговора, но това е информацията, с която до момента разполагам...



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: repeater]  
Автор gigi1234 (новак)
Публикувано14.03.13 20:36



Здравейте! Тревогите ми са свързани с баща ми- на 67г.. Юни, 2010г. беше опериран -рак на простатата,тестисите са премахнати. През ноември със сцинтиграфия се доказа,че има метастази навсякъде в костите.Беше на андрокур, золадекс, сега е на казодекс, вливат му е Зомета, имаше и няколко лъчетерапии. След една година/т.е. ноември 2011 /отново със сцитниграфия се установи,че е в ремисия.Оттогава маркера му е много нисък/0,14 ...1, 45.../,чувства се добре, без болки или други оплаквания, преди 3 месеца му сложиха и една инжекция Метастрон. Преди месец получи силно кръвотечение в урината, трудно уринира понякога, има тежест в стомаха, но няма никакви болки. Урологът каза,че може би е от по-силно физическо натоварванеи че простатата му е увеличена в рамките на нормалното. Ехографията на меките органи показва, че всичко е нормално,маркера също е в нормата.Лекарката му смени казодекса с друго лекарство, сложила му и хормонална инжекция/не знам каква/. Тревожим се каква е причината за толкова много кръв в урината? Появява се през ден-два, има и малки съсиреци.Дали означава, че вече не е в ремисия? Какъв специалист да потърсим? Той мисли отново да потърси уролога.Тревожим се и се надявам да ми отговорите, въпреки , че информацията ми не е много изчерпателна. Благодаря Ви за отзивчивостта и отделеното време.
с поздрав : Гергана



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор SoFarAway (непознат)
Публикувано14.03.13 21:48



Благодаря ви, докторе!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор AdiPati (непознат )
Публикувано15.03.13 03:45



Здравейте,
Моля ви за някакъв съвет или насока :
Бабчето ми е на 80 години - без някакви сериозни заболявания.
Преди 20 дена я оперираха - черно петно на лицето, което почна да кърви и секретира. Диагнозата е Малигнен Меланом Нодуларен Саркоматозен / Кларк 5, Бреслао 4 / оперира я д-р Киров в Ракова.
За съжаление до колкото разбрах от всичко което успях да прочета тук в темата, стадият е доста напреднал и изгледите хич не са добри ;(
Назначиха и Имунотерапия с Сalgevax, която трябва да започне от другата седмица.
Моля ви за мнение и съвет :
- при човек на такава възраст и с меланом в такава фаза има ли въобще смисъл да се подлага на имунотерапията.
- Има ли странични ефекти и в какво се изразяват, самата терапия тежка ли е и какво представлява - системи, апликации или нещо друго ?
- Калгевакс и БЦЖ едно и също нещо ли е ?
- За момента не са и правили скенер и ехография - да направим ли сега преди имунотерапията или да изчакаме ? При първоначалния преглед преди опрацията не са установили проблеми в лимфите. Всъщност това дали има засегнати лимфи се разбира от хистологичното изследване след операцията или само при направена ехография на лимфите ?
- Лечение с интерферон за предпочитане ли е пред Калгевакс.....а химиотерапия ?

Някакъв друг съвет можете ли да ни дадате ? Какво да правим......някакви алтернативни начини на лечение бихте ли препоръчали ?

С надежда за отговор и благодарност за отделеното време.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор faratat (непознат )
Публикувано15.03.13 09:06



Здравейте,знаете ли в Анадолския Медицински Център в Истанбул ,освен ракови операции правят ли се други финни на трудно достъпни до невъзможност места за опериране,става въпрос за перианален абцес?Информацията ми е нужна спешно ,ще се радвам някой ,който знае да обясни.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: faratat]  
Автор *jull**Модератор (нощна птица)
Публикувано15.03.13 11:53



Най-добре да се попита в самия център чрез българския му представител Мустафа Мехмедов - телефон 0878 60 14 19.

УСПЕХ!



"Совите не са това, което са..."

Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор binhi (новак)
Публикувано16.03.13 17:01



Здравейте имам едно притеснение,ще съм безкрайно благодарна за вашия отговор.След пет години и половина с диагноза рак на гърдата и никакви усложнения.Наблюдаващия онколог ми назначи Пет скенер за да направим ревизия тъй като планувам бременост.Направих Пет скенера.Резултатите се чудесни.Заключение без данни за рецидив.Само,че се чудя да се претиснявам ли за следното.ЗА кости пише без данни за рецидив.Костен остров в дясна илична кост.Това трябва ли да ме стряска.Мои познат е взел резултатите от доцентката и тя е казала,че всичко ми е ок.Е да ама това сега ме притеснява,какво значи и трябва ли да дълбая.Благодаря Ви предварително



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: SoFarAway]  
Автор SoFarAway (непознат)
Публикувано16.03.13 17:56



Последно питане - лекарят ми ми дава избор дали да приложи Калгевакс, т.е., изборът е мой, просто като осигуряване. Какво е вашето мнение? Странични ефекти?
Благодаря от сърце предварително.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор AdiPati (непознат )
Публикувано16.03.13 18:27



Здравейте докторе,
и аз само да допълня категоризацията
pT4bN0M0



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: binhi]  
Автор MarkMatador (непознат )
Публикувано17.03.13 23:28



Здравейте, binhi,

Нямате никакви основания за притеснения. Нито от резултатите, нито от факта, че забременявате след ранен стадий на рак на гърдата. Съвременните проучвания показват, че това не повишава шанса от рецидив.

Живейте си живота и ви пожелавам щастлива бременност.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор binhi (новак)
Публикувано18.03.13 19:01



MarkMatador това което сте написали ме прави повече от щастлива.Много много ви Благодаря.Желая ви здраве и щастие





Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: gigi1234]  
Автор PRN ()
Публикувано19.03.13 08:01



Вероятно кърви от простатата. Не да види уролог за цистоскопия - колкото да се убеди че причината за кървенето не е друга (бъбречни камъни, нещо в пикочния мехур). След това малко лъчетерапия ще спре кървенето.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: SoFarAway]  
Автор PRN ()
Публикувано19.03.13 08:05



Според мене шарлатания - никога БЦЖ не е била удобрена за лекуване на меланом.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: AdiPati]  
Автор PRN ()
Публикувано19.03.13 08:09



Нищо друго не е необходимо на баба ти на тази възраст. Откъде са го измислили този Калгевакс в България не знам, по другите места в света това не е лечение на меланом. Интереферона е силно токсично лекарство с много съмнителен ефект при меланом, особено в ситуацията която ти описваш (напълно изрязан меланом без лимфни възли).

Оставете я на мира жената.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор AdiPati (непознат )
Публикувано19.03.13 09:38



Много благодаря за отделеното време.
Да направим ли ехография на лимфни възли за всеки случай ?



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор gigi1234 (новак)
Публикувано19.03.13 20:07



Благодаря Ви,докторе, за отделеното време да ми отговорите. Ако кървенето е от простатата, препоръчително ли е да се отстрани оперативно цялата простата /предвид заболяването му/, за да спре кървенето?



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор desi_ast (непознат )
Публикувано19.03.13 22:54



Здравейте! оперирана съм преди пет години от тумор на гърдата, последва химиотерапия, лъчетерапия, и хормонотерапия с нолвадекс и золадекс. този месец приключвам със последната инджекция и ме посъветваха да си изследвам тези хормони, а ето и какви са ми сега стойностите им: LH-0.39 FSH-1.17 Estradiol-27.97.
въпроса ми е каква терапия сега следва?



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: AdiPati]  
Автор PRN ()
Публикувано22.03.13 05:10



Не знам в какво общо състояние е баба ти. Ако криво ляво е добре, направете я ехографията. От друга страна - тя често показва малки лимфни възли. После те трябва да се биосират, в повечето случаи са негативни. Но междувременно сте прекарали жената през мелачката на здравната система.

Алтернативния вариант е просто да изчакате, ако те са засегнати това ще стане ясно скоро и тогава ще се оперират. Кой знае каква разлика в прогнозата няма.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор AdiPati (непознат )
Публикувано23.03.13 18:43



Много, много благодаря за това че отделяте от собственото си време ДОКТОРЕ !
Ще изчакаме с ехографията защото общото и състояние е добро а пък всеки допир до здравната ни система я съсипва.
Пример : След като и "махнаха" конците след 2 дена жената беше силно притеснена от болка, дърпане и бодеж в горната част на раната. Уточнявам че разреза е много близо до окото / по протежение на скулата и продължава надолу по бузата /. В болницата и казаха че "нищо и няма и какво искала тя като е рязана" ! След като притеснителните болки продължиха тя отиде при хирург в районната поликлиника и там и намериха 5 забравени конеца !

Последен въпрос докторе : в областа на единия разрез / следва линията на скулата и продължава към края на окото/ раната е все още набъбнала, като уплатнена е отдолу под кожата, а вече са минали 30 дена от операцията - точно там бяха и забравените конци. Никой нищо не прави и не иска да я погледне :( Може ли това да е рецидив и какво да направим за да сме сигурни че няма нищо прителснително ?



Тема ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: gigi1234]  
Автор repeater (непознат )
Публикувано27.03.13 14:17



Здравейте! Писах ви тук, но състоянието на моята приятелка се усложнява... Вчера на ехографа и открха метастази в черния дроб. На 27г е , общото и състояние е много лошо, повръща, очите и са пожълтели и така е от две седмици. От София и вляха Зомета и я изпратиха в къщи. Сега пие трансметил и трамадол като болкоуспокояващо...При разговор с лекуващата лекарка за направеното кръвно изледване и бе отговорено как в болница сердика в отделението по онкология "-Не били инфекциозно отделение и нищо не можели да направят"!!! Моля, ако някой може да ми помогне нека да пише или да ми остави телефон на лекар, който може да обърне внимание???Хемоглобина е много нисък, а повечето показатели, които мога да посоча при необходимост и тук , са изключително завишени в пъти! Очаквам вашите отговори.......

Редактирано от repeater на 27.03.13 14:19.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: desi_ast]  
Автор dimana64 (вървяща)
Публикувано30.03.13 05:31



Алтернативна; резултатите са следствие на проведената хормонотерапия. Живей здравословно, повече движение и не мисли за 5-те години. Като свърши лечението почва живота. Не си мисли, че цял живот трябва да се тъпчеш с лекарста. Понякога това води до влошаване заради повишаване на нивата на токсичност в организма.

http://www.rc.net/stcloud/ctk/doveleft.gif


Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: desi_ast]  
Автор PRN ()
Публикувано30.03.13 21:51



Това не е лесен въпрос, зависи какъв е бил рака, на колко си години и т.н. Аз на твое място бих останал още 5 години само на Новалдекс (или бих помислил за нещо от рода на летрозол или аримидекс за 2-3 години). Хвърчаща препоръка от моя страна.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: gigi1234]  
Автор PRN ()
Публикувано30.03.13 21:57



Не, нито истински е възможно, нито е препоръчително.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: mimi_msm]  
Автор gloriq68 (непознат )
Публикувано03.04.13 15:39



Здравейте, имам направена квадрантектомия на лява гърда. Инвазивен дуктален умерено диференциран карцином с размер 1,8 см,стадий 1 , G2, HER негативен, естроген и прогестерон силно позитивни на 75 % (по 8 т.),След направено допълнително изследване на Ki67 с резултат 10% активност на туморните ядра с умерена интензивност химиотерапевта в болницата, където не оперираха прецени, че не подлежа на химиотерапия. Препратиха ме към обл. диспансер , където направих лъчетерапия, но тук лекарите смятат ,че трябва да направя химиотерапия. Вие какво бихте ме посъветвали.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: gloriq68]  
Автор MarkMatador (непознат )
Публикувано03.04.13 18:50



Здравейте,
Този въпрос не е много лесен за отговаряне. Някои автори считат, че при размер на тумора 1-2 см е добре да се прецени възможността за адювантна химиотерапия. Липсата на въвличане на лимфни възли, позитивните хормонални рецептори, отрицателния HER2, това са все добри прогностични фактори, които сочат към нисък риск от рецидив и следователно против химиотерапията.
Изглежда хистологията и Ki67 са гранични (Ki67 10-15% се счита за граничен по отношение на агресивността тумор). Ki67 е все още доста ново изследване в областта на рака на гърдата - много клинични проучвания цитират че, това изследване може да прогнозира ефективността от евентуална химиотерапия, но други изследвания показват противоречиви резултати - така или иначе Ki-67 все още не е дефинитивно утвърдено от онкологията изследване, което да е независим фактор за избор на провеждане на химиотерапия или не.

Genomic Health в САЩ от скоро прави изследването Oncotype DX, което може да покаже дали химиотерапията би била ефективна, но за съжаление засега мисля, че се прави само в САЩ.

Като цяло за мен нещата натежават към това да не се провежда химиотерапия, но все пак това е решение, което трябва да се взема от лекуващите лекари, които имат много по-ясна картина на случая.

Надявам се да съм бил полезен



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: gloriq68]  
Автор gloriq68 (непознат )
Публикувано03.04.13 20:06



Огромно благодаря



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор Krista19 (непознат )
Публикувано03.04.13 22:54



Здравейте! Спешно питане: моят съпруг е с плоскоклетъчен карцином на пода на устната кухина и корена на езика и след като претърпя ужасяващите лъчетерапия, химиотерапия нещата доста се усложниха, като минахме през некротична рана с всички последици, но от раната се възстанови. Ужасен шок преживяхме онзи ден когато само при опипване с пръст езика, който от доста време беше деформиран и подут, просто остана в ръката му. Може би от доста време (а той има силни, почти нечовешки болки в цялата устна кухина) езикът му е бил "мъртва тъкан" и въпреки, че вече го няма той успява да говори. Но защо и как се стигна до там, никой от лекуващите лекари не ни подготви за такъв ужасен момент. С този шок трябваше да се справим сами двамата, макар, че още не сме се осъзнали от ужаса. Не можем да си отговорим как може ей така да се случи такова нещо!?!?!? Как да продължим от тук натам лечението, как да процедираме с храненето и дали ще има последици от загубата на езика за гърлото и рефлекса с гълтането!?!? Всички вдигат рамене и ако някой тук в този форум познава или е запознат с такъв проблем, Моля пишете!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор konstantin20 (непознат )
Публикувано04.04.13 20:16



Здравеите,

Имам следния въпрос:

Пациент
Години: 65
Диагноза: инванзивен дуктален СА на ЛМЖ
Резултати от хистологично изследване: pT1N0M0G3 ER+/PR+ HER2-
Проведено лечение: радикална мастектомия
Състояние: Добро
Допълнителна информация: пациента има пролапс на мистрална клапа, остеропороза, частична атрофия на черния дроб, коксартроза, пролапас на матката, малък камък в жлъчката

Възнамерява се да се проведе химиотерапия. Въпроса е - има ли смисъл от провеждане на MammaPrint тест за да се проучи възможноста дали е нужна химиотерапята? Някакво мнение за самия тест (освен че е скъп)?

Поздрави,
Константин

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от konstantin20 на 04.04.13 20:16.</EM></FONT></P><P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от konstantin20 на 04.04.13 20:50.</EM></FONT></P>

Редактирано от konstantin20 на 04.04.13 21:03.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор giiia (непознат )
Публикувано04.04.13 21:47



Здравейте, пиша ви за съвет относно свекърва ми. Те е жана на 49 години с диагноза нискодиференциран карцином на ректума. Тумора беше голям около 16-17см, операцията беше миналата година февруару месец. Стомирана, дебело черво отстранено, не са отстранени лимфни възли при операцията. Стадий III В (поне така ни казаха). От средата на март(миналата година) се започна с лъчетерапия (10 броя) завършени. По време на терапията след назначен скенер се констатираха увеличени лимфни възли и беше прекъсната и назначена химио. До края на 2012 бяха проведени още 12 химиотерапии през 14 дневен период и още 8 лъчетерапии. След това отново бяха констатирани на пет скенер увеличени лимфни възли 6 на брой с ниска активност. Назначени бяха още 4 химио терапии и 4 таргетни терапии на виктибикс. Преди месец започва да се чуства много зле, да пожълтява и да има силна отпадналост. Показателите й се влошават и не се спират химиотерапиите. Констатира се покачване на билиорбини, течност в коремна кухина, приемат я в спешното. След назначен скенер , лекарите, (но не от онкологията), казват че има наличие на течност в корема, бял дроб и увеличен панкреас, но няма разсейки нито увеличени лимфни възли. Заключението им е, че това влошение вследствие на проведената терапия (която не отричат) и най-вече на виктибикса.

Въпроса ми е: Възможно ли е течността в коремна кухина да не е вследствие на метастази? Възможно ли е на скенер да бъде пропуснато нещо? Възможно ли е да се стигне до такова състояние от проведената химио и лъчетерапия и то буквално за три седмици, защото общото й състояние до преди 3 седмици е било значително по-добро.
Благодаря!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: konstantin20]  
Автор MarkMatador (непознат )
Публикувано06.04.13 03:11



Здравейте,

Има доста спекулации относно тестовете за генно профилиране на рака на гърдата, като МammaPrint и ще се опитам да бъда изчерпателен.

Трябва да се знае какво може и какво не може да покаже този тест. Това е най-вече прогностично изследване - което оценя дали туморът е високорисков или нискорисков относно появата на рецидив след време. Естествено за високорисковите тумори е препоръчителна химиотерапия. Този тест обаче не може да оцени дали евентуална химиотерапия при високорисков тумор би била ефективна - единственият признат тест с утвърдени клинични проучвания, който може да даде отговор за ефективността на химиотерапията при естроген позитивни и бъз въвлечени лимфни възли пациенти е Oncotype DX на Genomic Health, който, доколкото знам, се работи само в САЩ.

Друго съображение е, че резултатите от тестове от типа на Mammaprint са въз основа на проследяване на жени в рамките на период от 5 години, а значителна част от рецидивите при естроген позитивни и без лимфни възли пациенти настъпват след по-дълъг период от време.

Тестове от сорта на MammaPrint имат най-голяма роля в ситуации, в които въз основата на клиникопатологичните данни не може да се прецени необходимостта от химиотерапия. Те нямат роля в ситуации, при които лекарят вече е взел решение за химиотерапия на базата на индикации от клиникопатологичните характеристики. С други думи, ако има обективни показатели, които сочат към нужда от химиотерапия, MammaPrint не е необходим.

Любопитно ми е какъв и бил размерът на тумора и дали е правен Ki-67. Някои автори смятат нискодиференцирани тумори (G3, вашият случаи) с размер на тумора под 1 см при възрастни пациенти с вашите характеристики на тумора за нискорискови.

Надявам се да съм бил полезен и обясненията ми да не са били много сложни, но нещата не са прости, нито е просто решението за химиотерапия.

Ако имате още въпроси относно това съм готов да обясня допълнително.

Редактирано от MarkMatador на 06.04.13 03:26.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: MarkMatador]  
Автор konstantin20 (непознат )
Публикувано06.04.13 15:10



Благодаря ви за бързия отговор. В нашия случаи тумора се оказа 1.2см. Интересното е че всъщност това че е G3 наклони онкокомисията да избере химиотерпия. Тест Ki-67 не е бил проведен. Не съм доктор но ако има възможност с висока степен да се определи необходимо или не е тази химеотерапия бих се възползвал или казано по друг начин - ако онколога взима насериозно такива тестове и наистина си струва. Междодругото Oncotype DX се администрара наистина в САЩ но има възможност да се изпрати блокчето. Имаики предвид това мислите ли че си струва (спекулативно питане)? Били било добре да се търси друго мнение - не мисля че онколога е лош специлист просто като допълнително мнение.

Още нещо - от това което чета по американските форуми изглежда този тест(Oncotype DX) има доста голямо значение за тамошните лекари. Чета за случаи (stage 2 cancer) в който лекарите са били категорични за химиотерапия но по настояване на пациента теста е бил направен. Теста е бил отрицателен и те са отеменели химиотерапията. Отново възможно е тази информация да не е коректна или да пропускат детаили.

Поздрави,
Константин

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от konstantin20 на 06.04.13 15:24.</EM></FONT></P>

Редактирано от konstantin20 на 06.04.13 20:38.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: konstantin20]  
Автор flora bg (maman)
Публикувано07.04.13 12:40



Букет цветя за отзивчивите доктори, които ни помагат.Чести празник!



Живота е невероятен, до болка разностранен и до болка прекрасен!

Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: flora bg]  
Автор *jull**Модератор (нощна птица)
Публикувано07.04.13 14:24



Огромни благодарности към всички вас, скъпи медици, които споделяте
тук времето и знанията си, за да ни помагате! Пожелавам ви здраве,
лично щастие и много спасени човешки животи! Честит празник!





"Совите не са това, което са..."

Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: giiia]  
Автор PRN ()
Публикувано08.04.13 05:14



Лечението е много странно и звучи да е пълна каша. Определено не е стандартно - нито операцията, нито лъчелечението са стандартни. Може да е имало добри причини за това. Нямам опит с виктибикс - това се счита за много скъпо лекарство и го нямам тук.

Това което описваш обаче наистина прилича ма метастатичен проблем, а не страничен ефект на химиотерапията. Виктибикс типа лекарства обикновено дават обриви, не съм чувал за изливи при тях. Перитонеалните депозити на рака понякога не се виждат на скенер. Трябва да се източи малко течност от плеврата или коремната и да се изследва.

Както и трябва да се огледат другите потенциални проблеми - каква е функцията на черния дроб, сърцето, бъбреците - всички те могат да доведат до събиране на течност.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: Krista19]  
Автор PRN ()
Публикувано08.04.13 07:48



Едва ли просто "езика му е останал в ръката", все пак му трябва за да може да преглъща и говори. Вероятно става дъма за някое парче некротична тъкан и дебел слой налеп, който новмално се събира след операция и лъчетерапия. Нека да види някой от хирурзите и да ви обясни точко за какво става дума, нещата не звучат да са толкова ужасяващи, колкото изглеждат на пръв поглед.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор vesirad (оптимист)
Публикувано08.04.13 15:09



Здравейте.
Искам да ви попитам какво друго изследване може да се направи за евентуални метастази на костите освен сцинтиграфия.Последната сцинтиграфия съм правила през октомври 2012 ,беше всичко ОК и сега ми казаха ,че е рано за другата.Аз имам притеснения и искам да си направя още една ,нищо че не е минала една година.
Благодаря!
Само да добавя / ако има някакво значение / ,че на 11.02.2013 ми правиха контролните прегледи и ПКК с биохимия и туморен маркер ,беше всичко в норма

Редактирано от vesirad на 08.04.13 16:27.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор dorak (непознат )
Публикувано09.04.13 05:51



Здравейте, въпросът ми е към лекарите в този форум. Искам да разбера има ли някакви шансове майка ми да се подобри. Тя е на 61г., през 2011 й поставиха диагноза Ка Гландуле Маме Синистра стадии Т2N1M0. След непрекъснати химотерапии и мастектомия, в момента се води T3N1M0 с кожен рецидив, който е обхванал целия торс, със силен сърбеж. Също така и силно отичане на краката. В момента е само на Кселода. Моля да ми кажете има ли някакъв шанс за лечение или поне на облекчаване на състоянието.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор gigi1234 (новак)
Публикувано09.04.13 19:27



Благодаря ви, докторе!!!Да,той ходи при много добър уролог, който приложи лечение и сега сме спокойни.Още веднъж-БЛАГОДАРЯ !



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: dorak]  
Автор PRN ()
Публикувано12.04.13 06:56



Шанс да се подобрят нещата има, колко е голям зависи от много фактори (колко ще отговори рака на химиотерапията, хормоналната терапия дали е опция, може ли да се даде лъчетерапия и т.н.). От друга страна това си е метастатичен рак и не е възможно да се излекува.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: vesirad]  
Автор PRN ()
Публикувано12.04.13 06:58



Защо не вярваш на сцинтиграфията? Има и други изследвания, само ще се напрегнеш и похарчиш едни излишни пари. Ако наситина имаш костни метастази, малко по-ранното им откриване няма никакво значение.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор vesirad (оптимист)
Публикувано12.04.13 09:10



Здравейте отново.
Аз вярвам на сцитиграфията ,но въпросът ми е може ли да я направя пак след 5 месеца , че до октомври.....ще се побъркам от мисли?



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор peter32 (непознат )
Публикувано12.04.13 18:32



Здравейте,

Бих искал да получа съвет относно следния случай:
На жена на 69 години е направена органо съхраняваща операция на лявата гърда.
Диагноза: Инвазивен папиларен карцином (написано е по точно "МАКРОпапиларн карцином" - в Интернет няма никаква информация на англ. и бълг. език за точно такъв вид тумор). Туморът е с големина 15мм намиращ се между 2 кистични зони и обрагаден от течност, в която не са открити ракови клетки при тънкоиглена биопсия преди операцията.
Стадий по TNM: Т1 N1 Mx Gx
Моментно състояние: Добро (артериална хипертония и завишен холестерол)
Проведено хирургично лечение: Извършена квадрантектомия на описания конгломерат от 2 две кисти и туморната формация от 15мм между тях, с означаване на резекционни линии. Извършена лимфна дисекция на две нива, като е експертиран предварително означения лимфен възел със СПЕКТ с диаметър 13мм, изпратен за гефрир - "без данни за метастаза".
Микроскопски изследвания:
1. Млечна жлеза: инвазивен макропапип. карцином, туморни емболи в лимфни съдове. В останалия паренхим фиброкистични промени.
2. Сентинелни лимфни възли:
Лимфен възел траен препарат от гефрир - Хроничен хиперпластичен и дескваметивен лимфаденит. От материала са изолирани 3 лимфни възела - в един от тях микрометастаза (до 2мм) без данни за инфилтрация на нодалната капсула и меките тъкани.
3. Резекционни линии - свободни от туморна инфилтрация.
4. Мастна тъкан, лимфни и кръвоносни съдове: без туморна инфилтрация.
5. Пространство на Rotter - свободно от туморна инфилтрация.
Имунохистохимично изследване: HER2-2/++/-; Es: 5+3=8т.; Pr: 4+3=7т.
pT1c sN1 pMx L1 R0
В последващо изледване по метода CISH - HER-2 експресията е: негативна

Бих искал да разбера селдното:
1.Споделяте ли мнението на онкокомисията, че трябва да се проведе комплексно лечение- последователно химиотерапия, лъчетарапия и хормонотерапия?
2. Този вид карцином по-скоро папиларен ли е или е микропапиларен, или е трети вид, който не фигурира в официалната класификация на Световната здравна организация? Присъстван само първите 2 вида, които имат доста различаващи се характеристики и прогноза.
3. В този код: pT1c sN1 pMx L1 R0 съдържа ли се някаква допълнителна информация освен Т1 N1 Mx и каква е тя?
4. Тъй като се говори от една страна за "туморни емболи" в лимфни съдове, (които според някои комисията са рискови), от друга страна се казва, че няма "туморна инфилтрация в лимфни и кръвоносни съдое", това как трябва да се тълкува? На мен ни звучи като противоречие. 4 дни Преди операцията са правени снимки на бял, дроб и черен дроб и не са открити лезии. В епикризата обозначението е М0, а после в протокола от онкокомисията е Мх, но това предполагам е поради факта, че самия патолог не е имал информацията поради което е написал Мх.
5. Съзирате ли нещо друго в този случай, който смятате за значимо или някакво допълнително изследване, което да помогне за по-нататъшното лечение.
Предварително благодаря и се извинявам, че е прекалено дълго съобщението.

Редактирано от peter32 на 12.04.13 18:33.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор MarkMatador (непознат )
Публикувано13.04.13 04:18



Здравейте, dorak

Ако приемем, че съм разбрал правилно случая, не съм съвсем съгласен с мнението на PRN. Доколкото разбирам, става въпрос за кожен рецидив на мястото на гърдата след мастектомия - това се счита за локален, а не далечен рецидив. Локалният рецидив не е метастатичен (системен) рак и, въпреки че не е най-доброто нещо, което може да се случи след мастектомия, се счита за лечим. Шансовете за това, разбира се, са по-малки от първоначалното състояние, но при добър отговор на терапията е възможно излекуване.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор A_Mihail (непознат )
Публикувано17.04.13 17:27



Здравейте ! Имам доста операции за рак на яйчниците,6 курса химио но днес след като говорих с химиотерапевта си той ме запита дали е вярно това че лапароскопски са ми извадили тумора ? аз мислих че знае ... потвърдих на което той реагира много остро и се възмути на лекаря който го е извършил .Да,аз знам че онкологична операция не се прави по този начин или единственно Проф.Горчев би могъл а тази не беше при него ами няма да казвам къде . Та питането ми е , добре и все пак тя е факт - защо лекаря ми реагира така ? ПИтах го - отклони темата.Какво да очаквам и какви мерки да взема ? Искам да съм подготвена , не съм вчерашна умно момиче съм



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: peter32]  
Автор MarkMatador (непознат )
Публикувано17.04.13 19:10



Здравейте, peter32

Задавате доста въпроси, не всичко от които толкова важни. Разликата между микро и макропапиларен карцином е подробност, която е свързана с размера на туморните образувания и други хистологични характеристики. Това, което е важно, е въвличането на лимфни възли. По принцип папиларният карцином на гърдата е с по-добра прогноза от другите видове и фактът, че са засегнати лимфни възли при сравнително малък тумор означава, че той е най-вероятно по-агресивен и предполагам оттам е препоръката на комисията за химиотерапия. Имайте предвид, че засягането на лимфни възли е най-силният прогностичен фактор от всички клинични данни.

Хормонотерапията пък е задължителна - това е хормонално зависим тумор.

Тези решения все пак се взимат от лекуващите лекари, които имат по-ясна представа за случая



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор konstantin20 (непознат )
Публикувано17.04.13 19:59



Здравеите от мен.

Днес получих последните парчета от пъзела и искам да попитам тукашните доктори какво биха препоръчали за химиеотерапия (т.е. какъв тип и колко цикъла)

Възраст: 65г
Пол: жена
Състояние: Добро
Диагноза: Инванзивен дуктален карцином на ЛМЖ 1,2cm, pT1cN0M0G3, ER+/PR+/HER2-, Ki67 14%
Други: Остеропороза, Прололапс на митралната клапа ФИ/EF по Тайхолц - 65%

Поздрави,
Константин

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от konstantin20 на 17.04.13 20:01.</EM></FONT></P>

Редактирано от konstantin20 на 17.04.13 20:01.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: MarkMatador]  
Автор peter32 (непознат )
Публикувано18.04.13 18:57



Здравейте, MarkMatador, и благодаря за отвговора Ви.

Бихте ли ми отговорили и на още един въпрос относно лимфните възли: след като са изследвани обшо 4 и в един е имало микрометастаза, дали според Вас има основание да се направи повторна операция и да се отстранят и останалите лимфни възли? Според лекуващия лекар, след като резекционните линии са "чисти", имаме едва ли не "гаранция", че не са засегнати и други извън линиите, но аз пък прочетох, че ако има положителни възли, обикновено се препоръчва да се премахнат всичките 15 или 20, колкото са.
Що се отнася до агресивността на тумора, нямам допълнителна информация, но не е направен Ki67 тест, не е показано G, а директно е назначена химиотерапия - шест курса FEC. В последствие е назначена лъчетерапия и Летрозол за 5 години.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор PerEm ()
Публикувано20.04.13 17:03



Здравейте, уважаеми Докторе!

Аз съм на 42г., оперирана съм през месец юни 2012г. от тумор на гърдата, извадени 16 бр. лимфни възли без метастазиТуморът е с високо чувствителни хормонални рецептори, HER -/1+/-негативен.
От м. ноември съм на Золадекс.Проведох лъчетерапия и химиотерапия с 6 ФЕК,като последната вливка беше на 20.02.2013г.
В момента по повод остеопения по предписание на ендокринолог приемам 5 капки Вигантол седмично и 1/2 табл. Дехидратин Нео/ по повод високо ниво на калций в 24-часова урина/
Предписан ми е и Нолвадекс по 20мг дневно, но все още не съм го започнала, защото показателите на ПКК бяха ниски, а и не се чувствах добре.
Питането ми е:
1.Колко време след последната вливка с ФЕК /20.02./ трябва да започна Нолвадекс? Кога?
2.Съвместим ли е с лекарствата, които съм посочила по-горе?
3.Проблем ли е да го започна сега, след като са минали 2 месеца от последната вливка?
Моля за Вашето компетентно мнение в най- кратък срок, защото съм притеснена много!
Желая Ви здраве и успехи и благодаря предварително!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор Koleva18O4 (непознат)
Публикувано25.04.13 19:13



Здравейте,
Молих се да не ми се наложи да пиша и аз в този клуб, но търсенето на надежда и позитивно мнение сега ми е необходимо повече от всичко.
Баща ми разви рак на панкреаса .Нямаше точна диагноза , но бе приет в ВМА при Проф.Владов.Опериран бе с надежда да може да се направи радикална операция на главата на панкреаса, но се оказа че има метастази на черен дроб и такава интервенция не бе предприета.Направен му бе само обходен и поставен стенд на жлъчни канали.Разбирам, че повече нищо не може да се направи хирургически.
Ще бъде насочен към терапии и т.н.
Слава богу досега съдбата е била благосклонна към моето семейство и признавам си съм доста невежа по отношение на болести.
Моля да ми кажете какво точно означава диагнозата Карцинома капатис гландуле панкреатис.Метастазес хепатис билобарес мултиплицес.
Не моге ли да се предприемат някакви деиствия срещу метастазите , напр. изгаряне / четрох че има такъв метод/
получи и отичане на краката.Вляхме му 5 дози Хуманалбумин, но все още не е добре и се оплаква , че и прасците го болят.Може ли нещо друго да помогне?
Благодаря Ви за съветите .
Хубави и спорни дни.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор mimi petrova (непознат )
Публикувано29.04.13 20:48



Здравейте!
Имам следното питане към специалистите. Аз съм на 49 год. с направена операция на едната гърда и е извадено карцом от 0.5 см., първа група / не знам така ли се казва/, като е достигнато до здрави хирургични граници, с резултати от биопсията;
- ER: - отрицателен
- PR: - ядрена експресия при 10% от клетките
- c-erb2: score 2+
- p53: 80% (+2/3)
- Ki67: 15%
След тези резултати е направена операция по отстраняване на 12 лимфни възела, за да е сигурно. Биопсията за лимфите излезе отрицателна.
След операциите онкологът ми каза, че е необходимо да направя 6 химиотерапии / леки, каквото и да значи това/ и след тях ще се правят и лъчетерапии. Питането ми е необходимо ли е да се правят химиотерапии и след това и лъчетерапии , при положение че самият той ми каза, че са само за профилактика, в случаи като моя това ли е стандартния начин на лечение и непременно ли трябват да се прилагат и двете терапии. Благодаря Ви!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор PerEm ()
Публикувано03.05.13 14:59



Здравейте, уважаеми Докторе!

Да Ви представя моя случай- Аз съм на 42г омъжена съм, имам едно дете, което родих на 32г.Придружаващи заболявания: Тиреоидит на Хашимото- на л-тироксин съм и Инсулинова резистентност-приемам Сиофор. В настоящия момент щитовидната жлеза е добре, кръвната захар е 5,3-5,6
На 11.06.2012г бях оперирана от РМЖ .Диагнозата според епикризата е Аденокарцином на млечната жлеза-инвазивен дуктолобуларен G2pT2N0MxLxVxR0,а това е описанието:Инвазивен дуктален карцином с умерена степен на малигненост G2 и участъци на интрадуктален крибриформен карцином около 5% от тумора периневрална инфилтрация
HER2-1+негативна реакция, естроген5+3=8, прогестерон 5+3=8-добър шанс за отговор 75%./ Този резултат е потвърден от доц. Христова в МА /-

Проведох следното лечение:
3 вливки с ФЕК през 21-28 дни, лъчетерапия, 3 вливки с ФЕК.
В момента съм на Золадекс –от м. Ноември 2012г – за 2 години и Нолвадекс 20mg-за 5 години.

Въпросите ми са свързани с анализите на тумара:
1. При HER2-1+негативна реакция необходимо ли е да се направи CISH и FISH ?
2. Необходимо ли е да си направя тези анализи - c-erb2, p53, ki 67 в моя случай?
3. Късно ли е да бъде направено и в коя лаборатория се прави?


Суважение и благодарност за отделеното време и внимание!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор emil4o2 (непознат )
Публикувано16.05.13 11:27



Искам да попитам за семином: дали е нужна да се прави костна сцинтиграфия ?
Оперираха ме преди 3 години. Туморните маркери винаги са си били в нормата. От извесно време усещам болки в кръста и по крака, но си мисля че е от дисковия пролапс който ми откриха. Един доктор ми каза да си направя сцинтиграфия ама дали е нужно, не знам.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: emil4o2]  
Автор petia1234 (непознат)
Публикувано18.05.13 09:17



Здравейте. Майка ми е с неходжкинов Лимфом. Проведено е лечение след което има чист скенер. Но вчера след направена консултация с хепатолог и гастроентеролог и поставиха диагноза цироза на черен дроб и откриха само един увеличен лимфен възел с размер 21мм/16мм.
Въпроса ми е това може ли да се приеме че е отново Лимфом и при цироза възможно ли е да се прави химио?
Благодаря предварително.



Тема Аугоментин и туморен маркер 15-3нови [re: Krista19]  
Автор binhi (новак)
Публикувано20.05.13 18:52



Здравейте
Благодаря предварително за отговора.
Предписаха ми антибиотик Аугоментин поради инфекция и грипно състояние за 7 дена след около 1 месец имам записан час за контролен преглед относно рак на гърдата(всичко е нормално) Обикновено при контролите нося и кръвни изследвания(АСАТ,АЛАТ,Тум.маркер гърда и още 20 показателя)Изчислих че след приема на антибиотика ще имам 2 седмици период за да пусна кръвните преди да ми изтекат направленията и да отида на контролен преглед.
Въпроса ми е Аугоментина ще окаже ли някакви сериозни промени в тум.маркер или като цяло в кръвните изследвания.Необходимо ли е да отменям записания час и взимането на кръв или няма да е кои знае от какво значение.Благодаря ви



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: A_Mihail]  
Автор PRN ()
Публикувано25.05.13 03:48



Обикновено онкологичните операции при рак на яйчника се правят с отворена лапаротомия. Дали е възможно да се направи истинска онкологична резекция лапароскопски не знам, не мисля че е проблем дотолкова доколкото е направена качествено (отсранени са всички депозити, или са резецирани до под 2см размер, отстранен е оментума, огледана е повърността на черния дроб и прочие).

Живота си продължава, не си губи съня заради това.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: konstantin20]  
Автор PRN ()
Публикувано25.05.13 03:52



Спорно е дали въобще й трябва химиотерапия на жената (единствено Кi67 е някакво показание за химиотерапия). Ако реши да си вземе няколкото процента преживяемост от химиотерапията - Адриамицин/Циклофосфамид х4

Иначе - просто Тамоксифен за поне 5 години. Или 3години Тамоксифен и после Летрозол (ако не е много тежка остеопорозата).



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PerEm]  
Автор PRN ()
Публикувано25.05.13 03:53



Започни си Новалдекса сега, няма проблем, нито особени взаимодействия с останалите лекарства.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: Koleva18O4]  
Автор PRN ()
Публикувано25.05.13 03:58



Онова латинското тежко звучащо нещо означава просто: Карцином на главата на панкреаса с двустранни множествени чернодробни метастази.

Обикновено се лекува с химиотерапия (Гемцитоибин). Лечението обаче е палиативно. "Изгарянето" е за други случаи и метастази от други раци.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: mimi petrova]  
Автор PRN ()
Публикувано25.05.13 04:04



Това е всъщност доста високо рисков рак, макар и малък по размери.
Ако не е отстранена цялата гърда (а тя май не е от написаното) - трябва лъчетерапия.
Cerb2 май е позитивен (ако резултата не е категоричен, той трябва да се провери на FISH или CISH) - това би наложило Херцептин и химиотерапия. Дори да е негативен - пак трябва химиотерапия заради високия Кi67.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PerEm]  
Автор PRN ()
Публикувано25.05.13 04:36



Не е необходимо да правиш никакви други изследвания от сега нататък.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: emil4o2]  
Автор PRN ()
Публикувано25.05.13 04:38



Не е нужна сцинтиграфия. Внимавай с това какво вдигаш, за да не усложниш нещата с дисковия пролапс.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: petia1234]  
Автор PRN ()
Публикувано25.05.13 04:40



Това е много сложен въпрос и няма как да получиш компетентно мнение тук. Добре е да се извади лимфния възел (ако това въобще е възможно). Иначе просто трябва да се наблюдава ситуацията - скенер след 3 месеца.



Тема Re: Аугоментин и туморен маркер 15-3нови [re: binhi]  
Автор PRN ()
Публикувано25.05.13 04:49



Не, Аугментина не би следвало да е проблем. Нормално няма да промени кръвните показатели.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор konstantin20 (непознат )
Публикувано27.05.13 16:44



Благодаря много!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: konstantin20]  
Автор Viktoriqb (непознат )
Публикувано29.05.13 01:53



Здравейте и от мен. Казвам се Виктория Борисова на 22г. Септември месец 2012 ме диагностицираха с Рак на лимфните възли (болест на Ходжкин) стадий 2Б. Преминах през 6 месечно лечение на химиотерапия с ABVD,като последните два месеца бяха само с AVD. В момента преминавам и през лъчетерапия 17 на брой. Общото ми състояние е много добро и при двете лечения. Първият ми въпрос според вас е дали това е най добрто лечение ии вторият е евентуално кога мога да мисля за бременност?
Предварително благодаря

Поздрави,

В.Борисова



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор mimi petrova (непознат )
Публикувано30.05.13 14:44



Благодаря Ви много за отделеното време и отговора PRN! Не е отстранена гърдата, а само 12 лимфни възела, при втората операция. Изпратих си плаките за FISH тест. Сега чакам резултатите и след това, както разбрах от отговора Ви ще трябва да правя терапии. Желая Ви лек ден и много здраве на Вас и цялото Ви семейство!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор Гaби9 (свободна)
Публикувано30.05.13 16:19



Здравейте! Това е резултат от хистология след абразио. Мнение - за отстраняване на матка и яйчници. Въпросът ми е - дали е фатално да се отложи за август при тези данни?



Моля, ако не разчитате добре - кажете, ще го препиша тук като текст...

Благодаря предварително!

ПП - на 57 години съм, шеста година в менопауза. Симптомите ми преди абразиото бяха много оскъдни следи от прокървяване и 11 см лигавица, установена с ехограф. Миналата година през април при същите симптоми пак беше направено абразио и тогава хистологията беше без такива изводи - за атипична хиперплазия.

Редактирано от Гaби9 на 30.05.13 16:27.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор DJ MK Crazy (непознат )
Публикувано31.05.13 20:13



Здравейте, искам да питам относно случай с баща ми - 60 год. карцином на пикочния мехур с разсейки в черния дроб, костите и лимфните възли. Разсейките му бяха открити в началото на януари и тогава разсейките в черния му дроб бяха 2 с големина от по 2,5 см, а сега са множество, взаимодействаши си една с друга.
Ето линк към епикриза т януари:


линк към томографа, правен му тогава:

(ако нямате програма, която да може да отвори изображенията, в архива съм приложил инсталационен файл на безплатна версия на syngo - syngo_fastView_VX57H31_Install_Package.exe)
линк към епикризата му от началото на май:

линк към томографа, направен му в края на април:

До сега са му направени няколко химиотерапии, но често се случва да ги пропуска, заради лоши показатели на кръвта му - ниски нива на хемоглобина, левкоцитите и тромбоцитите, които трябва да ги качва с инжекции. Последния път дори и не му изписаха инжекции, а някакви други лекарства, защото от инжекциите му ставаше лошо.

Причината, заради която пиша е следната:
След щателно ровене относно начини за лечението му, стигнах до една болница в Турция, Анкара - Medishifa, които ми предлагат два вида лечение, единият от които да му бъде приложен за лечение на черния му дроб - Radioembolization Y90 (също известен като Microcure) и SIRT Selective Intraarterial Radiotion Therapy. Потърсих инфо за тях в нета и наистина се оказват обнадеждаващи - от стандартната прогноза за 5-6 месеца живот само с химио/лъче, те дават шанс за живот до 5 години!
Първия ми въпрос е знаете ли някъде в България да се прилагат тези процедури? За прилагането на тези процедурти от Турция ми искат 20000 долара. Аз ще ги събера, но това ще стане много трудно. Предполагам, че в БГ ще са с пъти по-евтини, ако въобше ги има.
И втория ми въпрос - знаете ли я тази болница? Надеждни ли са? Потърсих допълнително инфо за тази болница в интернет, но освен, че се споменава само в някакви руски форуми, нищо повече не излиза. Притеснява ме да не са някакви шарлатани, които да ни оберат и после ходи ги търси...

Благодаря ви предварително за отделеното време!!!

Редактирано от *jull** на 01.06.13 08:44.



Тема въпрос относно курса на лечениетонови [re: *jull**]  
Автор CocktailМолотов (непознат )
Публикувано01.06.13 13:25



здравейте,
подробностите:

ректален карцином t3n1mo,
проведена химиорадиотерапия, след това ТME (отстраняване на ректума и ануса).
първоначалният план беше засегнатият лимфен възел в пелвиса (n1) да бъде отстранен осем седмици след операцията по отстраняване на основния тумор, но поради възможност от инфекция сега планът е първо да се проведат шест месеца химиотерапия (по схема вливания, таблетки, почивка).

това, че лимфният възел ще бъде оставен още шест месеца, носи ли някакви допълнителни рискове?

благодаря предварително.



Тема Re: въпрос относно курса на лечениетонови [re: CocktailМолотов]  
Автор CocktailМолотов (непознат )
Публикувано01.06.13 21:28



допълнение: медикаментите, които ще се използат за химиотерапията:
оксалиплатин (вливане), кселода (таблетки).

и втори въпрос: чета доста неприятни неща за невротоксичноста на оксалиплатина; някакви препоръки?

планирали са вливания на магнезиев сулфaт, но статиите, на които попаднах, не показват кой знае какво намаление на невропатията в контролната група.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: Viktoriqb]  
Автор PRN ()
Публикувано02.06.13 00:07



Общо взето това е стандартното лечение. Препоръката е да се избягва бременност в първите 2 години след химиотерапията. Дали правилно или не - това е... със сигурност поне година трябва да се изчака.



Тема Re: въпрос относно курса на лечениетонови [re: CocktailМолотов]  
Автор PRN ()
Публикувано02.06.13 00:13



Тази история с лечебния план в която лимфния въсел се оставя да бъде остранен на втори етап е малко странна. Лъчелечението обикновено ирадиира почти всички пелвични възли така или иначе. Не виждам ако не е махнат досега как хирурга ще отвори корема много по-късно за планирано премахване на този възела.



Тема Re: въпрос относно курса на лечениетонови [re: PRN]  
Автор CocktailМолотов (непознат )
Публикувано02.06.13 14:16



според pet-скана възелът реагира добре на лъчетерапията.

ракът обаче е преценен като особено агресивен, затова искат да го отстранят.

хирургът предпочете да го направи в допълнителна операция с цел намаляване на периода на обездвижване, с оглед на зарастването на аналната рана и евентуални усложнения.

това, което чета в повечето статии е, че лимфните възли (10-12) би трабвало да се отстраняват по време на самата операция на основния тумор. затова и не ми е много ясно защо първо трябва да се прилага химиотерапия, а после да се вади възел.

при съмнение за остатъчни ракови клетки във възела след радиотерапията, не е ли химиотерапията достатъчна, за да ги отстрани?



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор PerEm ()
Публикувано03.06.13 12:42



Здравейте, уважаеми Докторе!

Да Ви представя моя случай- Аз съм на 42г омъжена съм, имам едно дете, което родих на 32г.Придружаващи заболявания: Тиреоидит на Хашимото- на л-тироксин съм и Инсулинова резистентност-приемам Сиофор, кръвната захар е 5,3-5,6
На 11.06.2012г бях оперирана от РМЖ .Диагнозата според епикризата е Аденокарцином на млечната жлеза-инвазивен дуктолобуларен G2pT2N0MxLxVxR0,а това е описанието:Инвазивен дуктален карцином с умерена степен на малигненост G2 и участъци на интрадуктален крибриформен карцином около 5% от тумора периневрална инфилтрация
HER2-1+негативна реакция, естроген5+3=8, прогестерон 5+3=8-добър шанс за отговор 75%./ Този резултат е потвърден от доц. Христова в МА /-
Проведох следното лечение:
3 вливки с ФЕК през 21-28 дни, лъчетерапия, 3 вливки с ФЕК-последната беше на 20.02.2013г.
В момента съм на Золадекс –от м. Ноември 2012г – за 2 години и Нолвадекс 20mg-за 5 години.
Нолвадекса го започнах на 21.04.2013г-т.е. преди месец и малко.Когато го, започнах показателите на ПКК бяха:Hb 127; Leuc 4,3; Tromb 197.Тъй като по професия съм лаборант и имам възможност да ги проследявам-приблизително на 10 дни, забелязах, че започнаха да се понижават-по-точно- броя на левкоцитите и тромбоцитите.Вчера си правих ПКК и резултата е следния:
Hb 125; Leuc 3,3 ; Tromb 148. В листовката на Нолвадекса четох, че е описан такъв страничен ефект-понижение на левкоцити и тромбоцити, макар и рядко. Въпросът ми към Вас е при това положение, за което писах по- горе, трябва ли да спра приема на Нолвадекс? Трябва ли да се смени Нолвадекса с друго лекарство?
Очаквам вашето компетентно мнение, защото много съм притеснена !
Благодаря предварително за отделеното време и внимание!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PerEm]  
Автор PRN ()
Публикувано10.06.13 08:23



Не, не трябва да се променя нищо. Нормално е кръвните показатели малко да флуктуират от ден на ден. Не им обръщай внимание, а най-добре не ги проверявай въобще. Веднъжна 6 месеца е достатъчно. Иначе ще вземеш да спреш много полезно лечение от страх и престараване. Сериозно. Лечението ти е правилно (Zoladex-a е малко под въпрос, но в България го дават на всички).



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор PerEm ()
Публикувано10.06.13 09:12



Благодаря много! Пожелавам здраве и успехи!





Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PerEm]  
Автор leonidas22 (ентусиаст)
Публикувано11.06.13 16:51



здравейте,докторе!бихте ли ми обяснили какво става когато всички ТМ са в норма,освен СЕА,който за месец от по - малко от 1 се увеличил на 20 ?
В момента се провежда лечението с Лапатиниб и кселода.

Редактирано от leonidas22 на 11.06.13 16:53.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор lSBUL (новак)
Публикувано13.06.13 19:54



Здравейте,

Баща ми е с диагноза "първичен карцином на черния дроб". Установиха го в Александровска болница.
След Компютърна Томография, Ехография и кръвни изследвания. Лекуващият лекар ми каза, че туморът е много голям и не може да се оперира. Не може и да се направи биопсия, защото има много хемангиоми. Няма цироза.
Той е на 78г. Понякога има болки в областта на черен дроб-бъбреци, както и температура до към 38 градуса. Чувства умора и отслабва от около година.

Има ли лечение, което би забавило развитието? Медикаменти или терапия.
Трябва ли да спазва диета?
Възможно ли е да се даде прогноза как ще се развие болестта и за колко време? Поне теоретично.

Ще бъда благодарен на всякакъв съвет.

Поздрави
Петър


Кръвни изследвания:
HGB -130; Левк-7.9; Тр-271; Суе 65мм; ИНР - 2.93; фибриноген - 5.18; Алат - 44; Асат - 35;АФ -171; Алафа фотопротеин - 86; ГГТП - 188;

Ако е нужно - Епикриза, КТ, кръвни изследвания:





Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: repeater]  
Автор danieldinev92 (непознат )
Публикувано16.06.13 19:27



Здравейте ето я епикризата на татко ми

Окончателна диагноза: Карциноматозис плевре, Са пулмонис дек. T2NxM1, КП-212
Придружаващи заболявания: АХ
Обективно състояние:Афебрилен. ПЛВ: неувеличени
ДС:СГК, В дясна полувина липсващо везикуларно дишане
ССС: РСД 80/min RP130/80 mm/Hg. ясни тонове без шум.
ПАРАКЛИНИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ: ПКК: WBC-10 RBC-3,95 HGB- 121 PLT-507
Биохимия: Glu - 7,4 Urea 8,0 Crea -91 K - 4,4 Na - 147 Cl - 100 AST - 19 ALT 33 Tbil 6,2 T prot 64 Alb 41


ЗАКЛЮЧЕНИЕ ОТ ПРЕДОПЕРАТИВНА ЕПИКРИЗА: Хемоторакс декстра , Хидроторакс декстра
ХИСТОЛОГИЯ: метастази от умерено диференциран аденокарцином, най-вероятно произлизащ от белите дробове

колко е зле положението :((



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: leonidas22]  
Автор PRN ()
Публикувано17.06.13 03:02



Не ти разбрах въпрос въобще - дори не знам за какво заболяване става дума. Знам че си ми писал преди, но ме ми се рови за да реконструирам цялата история. Вероятно става дума за рак на гърдата, лекуван с Лапатиниб. СЕА не маркер на това заболяване нормално. Може да е увеличен без никаква прочина, а може и да е резултат от перитонеално дразнене от метастази да речем.

Сам по себе си СЕА нищо не означава. Въобще туморните маркери малко се надценяват.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: danieldinev92]  
Автор PRN ()
Публикувано17.06.13 03:05



Ами доста е зле. Предполагам че човека е в лошо общо състояние. Заболяването е неизлечимо. Дали може да се помагне с малко химиотерапия и Тарсева, не знам - трябват допълнителни тестове, а много зависи как е той в момента.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: lSBUL]  
Автор PRN ()
Публикувано17.06.13 03:17



Диагнозата "първичен рак на черния дроб" въобще не е сигурна с тези показатели. За да се направи въз основа на единично мерене на АФП трябва да е над 200. А то е само 86, такова увеличение на АФП може да се дължи на други неща при проблеми с черния дроб, а не непременно на рак. Оттук нататък се следи скоростта на повишаване на АФП, за рак говори увеличение от повече от 7ng/mL на месец за няколко месеца.

Така или иначе на тази възраст истински ефективно лечение няма. При по-млади хора се ползват някой от новите препарати като Eвeролимус.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор danieldinev92 (непознат )
Публикувано17.06.13 18:13



защо ли го пуснах тук... случайно да прочете окончателната диагноза? карциноматозис плевре и пулмонис - плевра и бял дроб! .... постнах го тук за да ми каже някой който разбира дали T2NxM1 за тази диагноза е зле или не, и пуснах показателите за повече инф.



Редактирано от Buba67 на 18.06.13 10:29.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: danieldinev92]  
Автор Buba67Модератор ()
Публикувано17.06.13 22:32



Искахте истината, имате я. Отговори Ви онколог. Грубият език е недопустим!

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен

Редактирано от Buba67 на 18.06.13 08:28.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: danieldinev92]  
Автор PRN ()
Публикувано18.06.13 10:52



От нещо не си доволен - не знам защо. Отговорих ти под твоя въпрос, някъде по-горе, колкото можах. Последния отговор не се отнася за теб, а за постинга под който е отговора ми.

Ако обичаш се дръж прилично.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор leonidas22 (ентусиаст)
Публикувано18.06.13 13:22



докторе,благодаря за отговора и това ми е достатъчно!да сте жив и здрав!



Тема въпрос относно покачване на туморен маркернови [re: CocktailМолотов]  
Автор CocktailМолотов (непознат )
Публикувано21.06.13 00:35



Здравейте отново,

Кръвната проба в понеделник показва покачване на туморния маркер до 26.

След лъчетерапията същият беше спаднал до 6, непосредствено преди операцията беше 10.
Сега, шест седмици след операцията, той отново е на ниво близко до това, на което беше преди започване на лечението.
MRI седмица преди операцията не показваше нищо подозрително.

Имате ли представа дали подобно покачване на туморния маркер е нормално? Какво би могло да означава?

Благодаря предварително



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор Melkyan (непознат )
Публикувано25.06.13 00:19



mayka mi e s zlokacestven tumor na mlecna jleza s razseyki v tazobedrenata stava napraviha i liceterapiya izpisano i e i biofosfonati. Sled kolko vreme sled liceterapiyata se pravi tova nemoje da stipva na desniya si krak,sled liceterapiyata ni kazaha ce trabva da provirvi no kak ste stane tova neznam



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор нeвянa (непознат )
Публикувано26.06.13 16:06



съпруга ми е на 39години с вече отстранен тумор на ректума в четвърти стадии метастази в целия черен дроб.трабва ли да съм отчаяна както се чувствам.има поставена временна стома.....





Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор Neli Kacarova (непознат )
Публикувано01.07.13 17:34



Искам да попитам защо не мога да приготвя кленовия сироп със содата ? Загрявам го 10 минути на слаб огън е когато изстине става на клей. Има ли друг начен на приемане ?



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: Neli Kacarova]  
Автор *jull**Модератор (нощна птица)
Публикувано01.07.13 19:19



Тази тема не е за лечение с алтернативни методи.
Тук отговаря онколог. За кленовия сироп е писано



"Совите не са това, което са..."

Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: нeвянa]  
Автор PRN ()
Публикувано03.07.13 10:25



Метастатичния рак на ректума не е шега работа. Предстои му дълъг и труден път. Химиотерапията ще задържи нещата известно време, но за съжаление никой не е излекуван напълно от многожествени чернодробни метастази. Дали трябва да си отчаяна, не знам - но подозирам една отчаяна съпруга е последното, което му трябва на човека.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: Melkyan]  
Автор PRN ()
Публикувано03.07.13 10:27



След колко време и дали въобще, естествено не мога да знам. Една патерица на първо време би била добра идея.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор nikotinka_x (непознат )
Публикувано03.07.13 14:23



Здравейте на всички, ето и моята история и моята мъка:
Майка ми години в момента - 64, оперирана март 2012
операция: Ca pulmonis sinitra T3N0M0. Toracotomia.Lobektomia inferior.
извадки от оперативния протокол:Щателно почистване на оперативното поле.Левостранна странична торакотомия.Прорастване на формацията към париенталната плевра в областта на аортата.Извърши се медиастална долна лобектомия.Медиастална лимфна дисекция.
Хистологичен резултат - умеренодиференциран плоскоклетъчен карцином без метастази
Възстановяване след операцията - без усложнения
Терапия в онкото - калгевакс
Скенер на 01.06.2012 - без отклонения
Скенер на 11.12.2012 - без отклонения
Скенер на 15.06.2012 - просветлени базално фиброзни промени в левия бял дроб ТУ рецидив р-р 33/36мм без други отклонения
Бронхоскопия - ендоскопска диагноза: данни за възпалителен процес,БАЛ за БК дир-КУБ отр.Хр.за БК дир след ФБС-КУБ отр.ЧН-КУБ отр.
Цитологичен резултат от ФБС цитологични данни за хр.гнойно възп. процес с лекостепенна възпалителна р-я в цил.ел. на бронхите. В БАЛсе откриват 2-3 нетипични клетки подозрителни за неопластични но недостатъчни за тази диагноза.
И сега лекуват ни за пневмония, ефект от антибиотиците - никакъв, след спирането им темтературата се връща на 37.2-37.5 както беше и преди това
Моля за съвет - какво да правя?
1.може ли да се сбърка пневмонично петно с ТУ рецидив?
2. Може ли да се появи рецидив в съшия дроб който е опериран?
3.Какви са шансовете - формацията е много близо до аортата?
Благодаря предварително на всеки от лекарите който ми отговори!!!

Редактирано от nikotinka_x на 03.07.13 14:28.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор Ekna (Усмивка)
Публикувано05.07.13 15:48



Здравейте,

На първо място отново благодаря, че ви има! Здраве и удовлетворение Ви желая!

Припомням нещата при мен накратко:

На 39 г. съм.

Операция и диагностициране - ноември 2006 г. (33 г.) Хистеректомия тоталис кум аднексибус, оментектомия, апендектомия

Диагноза - СА Ovarii
Стадий - ІІ В
Хистология - Серозен папиларен кистаденокарцином
Лекарствено лечение - шест курса Таксол и Cinplatin. Лечението приключи през март 2007 г.

От октомври 2012 г. бързо повишаване на СА 125 на 193. Потвърден локален рецидив и перитонеални метастази чрез ПЕТ от ноември 2012.

Започнато лекарствено лечение на 15/10/2012 - ПХТ с Таксол и Карбоплатина - 7 курса. Преди 7-мия курс СА 125 е 117.

Поради високите му стойности проведени консултации с други химиотерапевти и коремни хирурзи.

Проведена операция - 22 /04/ 2013 г. Визуализира се карциноза по перитонеума в малкия таз. Дебелото черво в областта на сигмата - срастнало към париеталния перитонеум, обхваната от туморен процес с диаметър 3/5 см. Извършва се парциална резекция на симгата. Последва т-т анастомоза на двата края. Извърши се параилиачна дисекция вляво. Хистология - Дебело черво с инфилтрация на стената от серозен папиларен кистаденокарцином с псамомни телца.; Насочва се за поредна линия ХТ.

Нова линия ХТ: на 10/06/2013 г. се започна ХТ с Хикамтин (Топотекан). До настоящия момент е проведен един курс с вливки в 5 поредни дни. На 10-я ден от първото вливане показателите в ПКК са в норма.

ПКК и СА 125 от 03/07/2013 г. - всички показатели са в норма или на границата, освен тромбоцитите, които са 725 ед-ци (при 306 единици 2 седмици преди това). В страничните ефекти на Топотекан са левкопения, тромбоцитопения и т.н., т.е. очакваното беше по-скоро да има спад в тромбоцитите. В разговор по телефона химиотерапевтите ме "успокоиха", че важното е да не са ниски. Вероятно при постъпването ми на 09/07/2013 за втори курс ще се пуснат нови изследвания и вероятно ще има консултация с хематолог. Но все пак...

Въпросът ми е:
Можете ли да кажете на какво може да се дължи този неочакван и обратен ефект? Какви могат да бъдат най-вероятните причини за това голямо повишение на тромбоцитите?

Редактирано от Ekna на 05.07.13 15:52.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: Ekna]  
Автор PRN ()
Публикувано06.07.13 04:57



При наличие на активен тумор, не е необичайно тромбоцитите да са високи. Това не е проблем. Ще паднат сами. Просто нормална реакция на организма. Не си губи съня за такива едни неща.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: nikotinka_x]  
Автор PRN ()
Публикувано06.07.13 05:03



Няма как да знам без да съм виждал скенера, но от това което описваш, вероятността да става дума за рецидив на предишния тумор е много голяма. Ако наистина е рецидив (вероятно най-лесния начин за доказване е с биопсия директно под СТ визуализация - през кожата) и той е локален, лъчетерапията потенциално може да излекува майка ти. Аз лично бих я изпратил за биопсия и ПЕТ скен, след което може да се умува за лечение и шансове.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор Ekna (Усмивка)
Публикувано06.07.13 10:11



Всъщност се надявах, че след операцията няма активно туморно образувание, а борим само микромети или псамомни телца, клетки някакви или там каквото е. Но човек като иска да си загуби съня явно нищо не може да го спре



От друга страна, ако човек може, но не иска да проумее нещо може да е за добро.

Благодаря Ви!

Редактирано от Ekna на 06.07.13 10:11.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор alena5 (непознат )
Публикувано06.07.13 18:04



Здравейте
Съпругат ми наскоро беше опериран със следната диагноза : Ca coli sygmoidei Tu Nx Mx. Попитах хирурга който го оперира да ми обясни имали много метастази. Той ми каза само , че е тръгнало към пикочния мехур. Обясниха ми също , че със сигурност ще има химио и лъчетерапия и ще трябва да чакам да получа писмо. До този момент не съм казвала на съпруга ми че има рак понеже има и диабет да не се стресира. Бихтее ли ми обяснили с тази диагноза евентуално след колко време ще започнат процедурите .Във момента му давам хранителни добавки : Уибвинкол, Coxamin ,Жен-шен, Хлорела, Vit 'C' Четох също за Вида токс който разбрах , че се пие по схема. Какви лекарства и какво трябва да правим до процедурите който предстоят. Благодаря ве предварително



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор Federer (Mean Machine)
Публикувано08.07.13 00:24



пуснах ти един въпрос в клуб "Силистра" още от януари :) , щях да ти пиша на бележки , но си ги отказал



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: alena5]  
Автор PRN ()
Публикувано08.07.13 02:22



Не ми е много ясно защо ТИ трябва да казваш на съпруга си, че има рак. Той не е дете и има лекар. Този хирург как може да е оперирал човека без да му каже за какво го оперира. Къде отиде "информираното съгласие". Диабета няма нищо общо. Защо ти криеш от него също не ми е ясно... и честно казано ми се струва безобразие и липса на елементарно уважение към този човек.

Уибвинкол, Coxamin ,Жен-шен, Хлорела, Vit 'C' нямат никакво отношение към заболяването. Обикновено лъчетерапията и химиотерапията започват 4-8 седмици след операцията, но зависи дали има някакви постоперативни усложнения. Никакви специални процедури или лечение не е необходимо по принцип преди химиотерапията и лъчетерапията.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор нвян (непознат)
Публикувано11.07.13 11:17



освен че е с метастази на черният дроб има и на вратът отказаха за сега химиотерапия потсилваме с трансметил алое лив 52 фрезубин сибирски женшен и анбинор.уж да влязат кръвните проби в параметрите.не ми казват никаква прогноза но ми се струва че края е близо вече отказва храна



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: нвян]  
Автор нвян (непознат)
Публикувано11.07.13 11:35



мъжа ми е с СА РЕКТИ Т4NхMхG3 аденокарценом/биопсия/с химорагично-некротично възпаление операция:лапаротомия.трансверзостомия кр.захар-4.58 урея5.11 креат.-47.0 общ. бил.-14.7 21.9 дир-7.97 13.13 АсАТ-98.1 89.5 АлАТ-66.2 76.6 АФ-812.8
ОТКАЗАНА ХИМИОТЕРАПИЯ ЗАРАДИ РЕЗУЛТАТИ С ТРАНСМЕТИЛ ЛИВ52 ОКСИКОНТИН 40 СИБИРСКИ ЖЕНШЕН АЛОЕ МЕД АМБИНОР И ФРИЗОБИН ПО 2 НА ДЕН БЕЗ ДРУГА ХРАНА А САМО ВОДА ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ ЛИ НЯКАКВО ПОДОБРЕНИЕ....?



Редактирано от нвян на 11.07.13 11:42.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор konstantin20 (непознат )
Публикувано18.07.13 17:33



Здравеите отново,

Назначихани 6xFEC(100). За сега са минали 4. Доктора прецени че може и да минем с 5 и затова я намалиха (на 5 цикъла). Въпроса ми е това нормално ли е? Още ако намалим на 5 каква разлика ще има с това ако беше 6 (може ли да се каже че повече е по-добре)?

Поздрави



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор ozi (непознат )
Публикувано19.07.13 17:17



Здравейте! За първи път пиша дано не съм сгрешила нещо!!!
Става въпрос за баща ми.На 56 год. през ноември 2012год. му откриха аденокарцином с характеристика на стомашен и множество метастази в черния дроб. Не е опериран. Провежда химиотерапия.До скоро беше на Кселода -понасяше му много добре,но започна да му се бели кожата на ръцете и краката и го болеше.След направен контролен скенер се установи че метастазите в черния дроб значително са намаляли най-големите от 106мм сега са 4-5мм.
Смениха му лечението.Сега е изцяло на венозни вливки но не зная какъв е медикамента.Няма гадене,повръщане или нещо подобно след вливки се чувства много добре.Дори прелива от енергия.Но започна няколко дни преди вливките да вдига температура.Вдига до 38.8 само веднъж 39.0 понякога температурата му пък е ниска 34.7-35.7 .След като му направят вливките температурата се нормализира до следващия път.и така вече 3 месеца.Според вас на какво се дължи това? Бихте ли ни обяснили? какво да предприемем?
Втория ми въпрос е:
Правят му изследвания на ехограф и скенер, но никъде не пише нищо за тумора на стомаха.Някакви размери поне.Нищичко!!?? Само за метастазите в черния дроб.Не трябва ли да го следът и него???
Благодаря за отделеното време!!!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: ozi]  
Автор PRN ()
Публикувано20.07.13 00:51



Не знам от къде са проблемите с температурата. Нека лекуващите лекари погледнат нещата. Може да са сума работи - от нищо, до инфекция или рекция на химиотерапията. Като цяло ниската температура няма особено значение. Повишаването й при пациент на химиотерапия може да е симптом на инфекция и трябва да се следи.

Първичния тумор в стомаха не е лесно да се следи - не се вижда на ехограф и скенер особено добре. Нито е лесно да се измери обективно. Като цяло следенето на метастазите е достатъчно.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: konstantin20]  
Автор PRN ()
Публикувано20.07.13 00:55



Няма особена разлика между 5 и 6 цикъла химиотерапия. Дотолкова доколкото поне 4 цикъла са дадени... останалото е "бонус". Т.е. допълнителната полза от повече химиотерапия започва да намалява с броя на циклите... при този рак.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор konstantin20 (непознат )
Публикувано20.07.13 10:14



Благодаря ви отново за бързия отговор!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор lady_char86 (непознат )
Публикувано22.07.13 10:58



Здравейте. Жена на 26 години съм. Налага ми се да направя втори скенер, като предния беше във ВМА преди 2г. и 3м. Предния скенер по разчитане от лекар, който в момента там беше на смяна, не показа нищо. Но аз продължавам да имам свирене, сега се появи кашлица с храчки, лимфните възли са ми малко подути, но кръвната картина и левкограмата за момента, слава Богу, са ми добри, в реф. стойности. Пулмоложката ми ме изпраща за нов скенер, като този път ме посъветва да се ориентирам някъде, където има добри образни диагностици, тъй като тя има съмнение че при първия скенер има увел. лимфни възли. Само, че тя не ми каза къде да отида, трябвало аз да се поинтересувам.
Въпросът ми към Вас, е:
Знаете ли къде в София има скенер от най-ново поколение. Такъв, който би могъл да хване туморно образование в най-ранния възможен стадий. Четох някъде, че скенера не лови ранни туморни образования. Вярно ли е това? И въпреки това ми трябва такъв скенер, който за момента е най-добър в София. Бих искала този път да направя изследването по най-добрия възможен начин с добър специалист, който си разбира от работата, защото нямам време за губене и животът може да ми зависи от това какво ще покаже скенера и как ще бъде разчетен.
Чух нещо за това, че в Света Екатерина и Токуда са добри скенерите, но и двата еднакви ли са, или ако не са кой е от по-ново поколение. Прочетох нещо и за някакъв скенер в университетска болница Света Анна, но и тук не зная той по-добра технология ли е от този в Света Екатерина, и Токуда, или не. За Токуда ме насочиха към доц. Кирова, за Света Екатерина също зная при кой да отида, но ако си го направя в Света Ана- идея си нямам кой е добър специалист.
Бих била много щастлива, ако ме ориентирате нанякъде.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: lady_char86]  
Автор PRN ()
Публикувано28.07.13 23:52



Всички скенери произведени в последните 10-12 години са достатъчно "хубави" и от достатъчно "ново поколение" за това което ти трябва. Ако си имала ранен тумор преди 2 години, той не би бил ранен сега. Малки лимфни възли са нормална находка. Вместо да сменяш скенерите, аз бих се замислил да сменя пулмоложката.





Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PerEm]  
Автор rumikad (четяща)
Публикувано30.07.13 01:21



Здравейте! Аз съм на 50г.
Карцинома гл.маме декстра pT3 pN2 MO Er(+) Pr(+) HER(0) G3
Операция на 10.05.2012г. - едностранна радикална мастектомия
Хистологичен резултат: Инвазивен дуктален карцином, IIIст. Мамила и аксиларен полюс без прорастване. Стена от рез.кухина с прорастване от дуктален карцином. Аксиларни л.в. 13бр.; метастази във всички изследвани л.в. С прорастване в околните тъкани. Голям и малък гръден мускул без инфилтрация.

Са-15-3 – 11,9 – 15.06.2012г.
Са-15-3 – 18,0 – 13.09.2012г.
Са-15-3 – 18,6 – 13.11.2012г.
Са-15-3 – 27,8 – 11.06.2013г.

Химиотерапия от 15.06.2012г до 17.11.2012г.
4 химиотерапии със Зофран, епирубицин, циклофосфамид.
4 химиотерапии със Зофран, дексаметазон, доцетаксел.
След химиотерапията до сега - нолвадекс.

Лъчетерапия – 09.01-28.01.2013г. Следоперативна ТГТ до ООД-42 грей с ДОД-3 грей

PET/CT на 24.07.2013г.
В дясна аксила се визуализира единична мекотъканна метастатична лезия с размери 55,4/34,2мм с SUV 2,8.
В лява аксила се установява лимфен възел с размери 15,0мм с SUV 2,8; метастатична лезия в лимфния възел.
Пред м.пекторалис в дясно се визуализира субкутанна нодуларна лезия с размери 10,0мм с SUV 4,4.
Единична субкутанна нодуларна лезия пред м.делтоидеус в дясно с размери 8,7мм не натрупваща радионуклида.

Докторе, според Вас какво лечение следва при тези резултати от ПЕТ скенера?

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от rumikad на 30.07.13 01:25.</EM></FONT></P>

Редактирано от rumikad на 30.07.13 01:26.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор rumikad (четяща)
Публикувано30.07.13 11:05



Здравейте! Аз съм на 50г.
Карцинома гл.маме декстра pT3 pN2 MO Er(+) Pr(+) HER(0) G3
Операция на 10.05.2012г. - едностранна радикална мастектомия
Хистологичен резултат: Инвазивен дуктален карцином, IIIст. Мамила и аксиларен полюс без прорастване. Стена от рез.кухина с прорастване от дуктален карцином. Аксиларни л.в. 13бр.; метастази във всички изследвани л.в. С прорастване в околните тъкани. Голям и малък гръден мускул без инфилтрация.

Са-15-3 – 11,9 – 15.06.2012г.
Са-15-3 – 18,0 – 13.09.2012г.
Са-15-3 – 18,6 – 13.11.2012г.
Са-15-3 – 27,8 – 11.06.2013г.

Химиотерапия от 15.06.2012г до 17.11.2012г.
4 химиотерапии със Зофран, епирубицин, циклофосфамид.
4 химиотерапии със Зофран, дексаметазон, доцетаксел.
След химиотерапията до сега - нолвадекс.

Лъчетерапия – 09.01-28.01.2013г. Следоперативна ТГТ до ООД-42 грей с ДОД-3 грей

PET/CT на 24.07.2013г.
В дясна аксила се визуализира единична мекотъканна метастатична лезия с размери 55,4/34,2мм с SUV 2,8.
В лява аксила се установява лимфен възел с размери 15,0мм с SUV 2,8; метастатична лезия в лимфния възел.
Пред м.пекторалис в дясно се визуализира субкутанна нодуларна лезия с размери 10,0мм с SUV 4,4.
Единична субкутанна нодуларна лезия пред м.делтоидеус в дясно с размери 8,7мм не натрупваща радионуклида.

Докторе, според Вас какво лечение следва при тези резултати от ПЕТ скенера?



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: rumikad]  
Автор PRN ()
Публикувано04.08.13 08:10



Коментара на ПЕТ скенера звучи много сериозно. Той някак си предполага, че имаш локален рецидив и на гръдната стена и в лявата аксила, които биха били много лошо новина след едва завършен курс химио и лъчетерапия.

ОБАЧЕ - нещата може да са и много по различни. Всичките изброени лезии са всъщност с много ниска SUV. SUV мери метаболитната активност на лезията. Обикновено истински раковите образувания имат SUV от поне 7-8. 4-5 са при възпалителни процеси, а под това - обикновено не се броят изобщо. От всичко изброено, само лезията на гръдната стена отпред въобще може да е рецидив и може би е добре да се биопсира, ако разбира се не е била вече там много месеци.

Т.е. нещата не са непременно чак толкова лоши колкото звучат - трябва да си видиш онколога и той ще вземе решение какво да направи. Аз бих те изпратил на рентгенолозите с ултразвука да намерят бучката на гръдната стена и да я биопсират. После ще се мисли.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор rumikad (четяща)
Публикувано05.08.13 10:13



Много Ви благодаря, докторе! Онкологът ми е в отпуска и затова реших да попитам Вас. Лезиите на гръдната стена се появиха веднага след химията, но след лъчетерапията изчезнаха. Обаче сега преди месец се появиха отново - ситни зрънца като оризови зърна. Те се напипват с ръка и се виждат с просто око, релефни над кожата. Аз не бих се съгласила отново на химио и лъчетерапии, защото ако те помагат, нямаше да имам лезии веднага след това. Аз се чувствам добре, единственият проблем е силно изразеният лимфедем на дясната ръка. Ръката ми се поду на 20-ти ден след операцията и така вече 1г.2м. Ходих на мануален лимфен дренаж всеки ден няколко месеца след операцията, след това до сега през ден на обикновен лек масаж. Нищо не помага. Ръката ми е твърда, болезнена и обездвижена. По темата с лимфедема съм изчела каквото има на руски и английски, но изглежда няма лечение. Още веднъж благодаря!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор CocktailМолотов (непознат )
Публикувано07.08.13 23:44



Здравейте,
интересува ме къде и с какъв успех в България се прилага малкотазова лимфна дисекция.
Лекарите тук се колебаят да я направят заради усложнения и сравнително висока оперативна и постоперативна смъртност.
Доколкото разбирам, в Япония тази операция е рутинна за лечение на ректален карцином.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: rumikad]  
Автор MarkMatador (непознат )
Публикувано08.08.13 00:46



Здравейте rumikad,

Не съм съвсем съгласен с мнението на PRN. По принцип всички лезии с SUV над 2,5 се смятат за съмнителни. За аксиларната зона много автори цитират за съмнително SUV над 2. Всичко зависи от от агресивността на тумора и няма такова понятие като истински злокачествен. Ракът на гърдата е много хетерогенно заболяване и има тумори, които са с ниска активност, както и такива, които са много агресивни. Всичко е индивидуално.

Що се отнася до лимфедема, има много различни консервативни, хирургически и т.н. методи, които могат да се пробват и изчерпват при упоритост на случая.

Поздрави



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: MarkMatador]  
Автор rumikad (четяща)
Публикувано08.08.13 06:52



Благодаря за изказаното мнение. Ще изчакам консултацията с онколога, който ме оперира. По въпроса за лимфедема - бихте ли написали в темата в клуба:


Аз до сега получавам само един отговор: "Така е, защото са премахнати 13 лимфни възли и няма лечение... " А положението вече е много зле. Даже в момента повече ме вълнува от прогнозата за развитието на рака.

Редактирано от *jull** на 08.08.13 07:33.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: konstantin20]  
Автор konstantin20 (непознат )
Публикувано08.08.13 13:56



Здравеите от мен,

Днес беше последната 5-та химия но този път нямаше 5-FU (схема 5xFEC). Мислите ли че това ще повлия е на курса (т.е. ефективноста)?

Поздрави



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: konstantin20]  
Автор PerEm ()
Публикувано09.08.13 18:28



Здравейте, уважаеми Докторе!

Аз съм на 43г. през юни 2012г имах операция по повод Рак на млечна жлеза. Имам и Остеопения.Преминах през ХТ и ЛТ, а сега съм на хормонална терапия със Золадекс-от м. ноември 2012г, и Нолвадекс 20мг дневно от месец април 2013г.

Въпросът ми към Вас е: мога ли да приемам хранителни добавки за облекчаване на горещите вълни и другите симптоми на така създадения климактериум?
Ако може, какво бихте ми препоръчали?

Благодаря предварително за оделеното време и внимание!

Поздрави





Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PerEm]  
Автор PRN ()
Публикувано13.08.13 10:10



За хранителните добавки - не знам и не мога да ти препоръчам нищо конкретно. Май има нещо наречено Evening Primrose Oil (идея намам как е на български - буквално "вечерна роза"), което казват, че понякога вършело работа.

Иначе ако проблема е наистина сериозен - комбинацията на Прозак с малко Провера помага почти винаги. За това обаче трябва да говориш с онколога си.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: CocktailМолотов]  
Автор PRN ()
Публикувано13.08.13 11:25



За каква точно дисекция говориш? Мезоректума се отстранява така или иначе с всичките лимфни възли с Тоталната Мезоректална Резекция. Илиачните лимфни възли могат да се отстранят ако изглеждат въвлечени предоперативно (но те не са стандартна част от операцията). Ако рака е много напреднал локално, тогава лъчетерапия-химиотерапията предоперативно има основна роля.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор panayota (непознат )
Публикувано15.08.13 09:19



Здравейте Докторе,
Накратко да припомня за казуса на майка ми (58г), за да питам - 2003г операция РМЖ, Т1N0M0, само хормонално лечение, рано открит рак с много добра прогноза.
2012г март месец, подуване на корем - асцит, една мета в черен дроб и съмнение за разсейки по перитонеума. ХТ червена химия, шест курса, черният дроб се изчисти, но асцитът не се отстрани. Пет скенер излезе чист, но в крайна сметка се започна втора линия ХТ с таксол, тъй като по метода на изключването решиха, че има разсейки по перитонеума, които не се отчитат от пет скенера. Направиха и шест курса таксол, след което по наша инициатива направихме лапароскопия, за да се уверим, че ги има тези разсейки. Потвърди се, че ги има, за което лекарите казаха, че не може нищо друго да се направи освен да се продължи с таксола. До момента вливките с таксол са 14, другата седмица трябва да ходи за 15 вливка (това прави точно 1 година и пет месеца постоянно на силни лекарства).
Да попитам: съгласен ли сте, че при този казус не може да се направи нищо друго, освен да се налива таксол, докато тялото издържи? Тя вече почти не издържа, защото повръща със седмици, допълнително и от асцита, който явно натиска стомаха. На такъв брой вливки вредата от терапията, не е ли по-голяма от ползата?
И в този ред на мисли, удачно ли е да се премине към венозно хранене, защото тя не приема по 4-5 дена никаква храна и течности.
Има ли някаква пречка да се направи отново лапароскопия (изискване за време между две такива интервенции например) , за да се проследи ефекта от лечението?
Изобщо, ако имате някаква препоръка, ще сме ви много благодарни.
Поздрави и хиляди благодарности



Тема ХОЛАНГИОКАРЦИНОМ: Естествена смърт или дренаж?нови [re: *jull**]  
Автор plaza.design@abv.bg (непознат )
Публикувано17.08.13 12:08



Скъпи хора,
Хора-препатили и Хора-специалисти,


Моля, помогнете ни със съвет.

Трябва да вземем бързо и важно решение:

Да оставим ли възрастна жена да почине безболезнено от чернодробна и бъбречна недостатъчност (има рак на черния дроб) или да опитаме единствено възможното, което ни се предлага - оперативно да удължим живота й с 1-3 месеца, но срещу цената и риска от усложнения и болезнена смърт?

Случаят е следния:

Жена на 80 г.

Състояние: от 3 седмици с изявена жълтеница, без болки, сърбежи по краката, тежест в горната част на коремната област, парене в хранопровода, силна отпадналост, бърза уморяемост, има апетит.

Диагноза: Холангиокарцином на черния дроб. Тумор, притискащ основните жлъчни пътища.
(Моя бележка: Жлъчен сок почти не достига до жлъчния мехур - той е с малки размери и неопределимо съдържание.)

Прогноза: Живот около 1 месец. Безболезнена смърт - чернодробна недостатъчност, последвано от бъбречна недостатъчност, унасяне в сън, изпадане в кома, настъпване на смърт без болки.

Лечение: Нелечимо заболяване. Предлага се поставяне оперативно на протеза за изтичане на жлъчния сок, за да се премахне жълтеницата, да се подобри храненето и да се удължи живота й с около 1-3 месеца. Самата оперативна намеса е щадяща, с пробиване на малък отвор, но не и без рискове от усложнения - много и големи кръвоносни съдове в близост до жлъчните пътища, налагаща се повторна операция и пр.


Ще ви бъдем благодарни, ако хора и специалисти с опит, ни помогнат да вземем правилното решение като ни отговорят на следните въпроси:


1. Болезнен ли е следоперативния период?

2. Удълженият с около 1-3 месеца живот, пълноценен и безболезнен ли е?

3. Настъпващата смърт след тази операция ще бъде ли също така безболезнена, както ако не се направи операция?

4. Такава операция води ли до риск от активиране на тумора, провокира ли разсейки към други органи, което в последствие да доведе до болезнена смърт?

Благодарим предварително на всички, които ни отговорят и споделят опита си.
Решението трябва да вземем до няколко дни, затова всеки ваш отговор е много важен за нас.



За специалистите прилагам резултати от изследванията:


Изследвания:

1. Кръвна картина:
ALAT 418 0 - 42
ASAT 380 0 - 41
Директен билирубин 265 0 - 8
Общ билирубин 362 0 - 21

2. Лицева рентгенография на бял дроб и сърце
Рентгенови данни за пневмофибриозни промени без активни огнищноинфилтр. засенчвания.ССС - на широка основа.
Рентгенография на абдомена. Не се виждат данни за свободен газ.
2-3 ХАС с тънкочревен характер.

3. Ехография
• Черен дроб без видими огнища.
• Разширени вътречернодробни жлъчни пътища, проследяващи се до хилуса на черния дроб.
• Д. хепатикус комунис дилатиран, на прехода към холедоа и в дистална посока е налице хиперехогенно изпълване в лумена, без добовима васкуларизация.
• Малък жлъчен мехур, не може да се презицира съдържимото.
• Панкреас - без видими обемни формации. Слезка - неувеличена.
• Бъбреци - без структурни и дренажни нарушения. Без асцит.

Заключение:
Висок ЕХ стоп - Ту Клатскин ?
Уместна е холангио - МР и преценка за лечение / външен дренаж оперативно

4. Компютърна томография (скенер)
Тумор в черния дроб, притискащ основните жлъчни пътища.
Снимката е без контрастно вещество, поради алергия към него



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: panayota]  
Автор panayota (непознат )
Публикувано18.08.13 16:15



Само да допълня въпроса. Ваш колега (наш познат,не лекуващия лекар) предложи нова линия лечение с кселода - мислите ли, че е подходяща в случая. Знам, че няма да реши проблема, но да е по- леко за понасяне, докато издържи. Пациентът има нужда от терапия, за да поддържа мотивацията за живот.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: panayota]  
Автор PRN ()
Публикувано19.08.13 06:30



Истинска препоръка не мога да ти дам, положението е много сериозно и само лекуващите лекари могат истински да препоръчат нещо. Няколко основни положения обаче.

1. Химиотерапия която доказано не работи няма какво да се продължава
2. Лапароскопия, хей така "за да проверим" при асцит може да доведе до доста проблеми
3. Истинско венозно хранене на потенциално умиращ пациент, не му прави никаква услуга
4. Токсична химиотерапия е лош начин да се "поддържа надежда"



Тема Re: ХОЛАНГИОКАРЦИНОМ: Естествена смърт или дренаж?нови [re: plaza.design@abv.bg]  
Автор PRN ()
Публикувано19.08.13 06:44



За съжаление смъртта от чернодробна недостатъчност не е особено бърза или безболезнена. Стент на чернодробните пътища или външен дренаж обикновено са процедури, които сравнително лесно се понасят ако са направени професионално.

Попитайте жената тя какво мисли, вместо роднините да вземате решение за нея. Може да е повече от 1-3 месеца времето, което процедурата може да й даде. Процедурата не е болезнена, няма отношение към рака като такъв (но той понякога се развива доста бавно).



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор CocktailМолотов (непознат )
Публикувано24.08.13 02:02



Операцията на основния тумор беше предшествана от лъчетерапия, комбинирана с химиотерапия.
Самата операция бе направена лапароскопски, екцизия и изваждане на стома,
след това обръщане по корем и отстраняване на аналния свинктер.

С цел по-бързо възстановяване засегнатият илаичен възел бе оставен за по-нататъчна операция, ако това се окаже необходимо.

Сега, когатотова явно се оказва нужно, се изтъкват рисковете от тази втора операция (явно не е никак тривиална), което ме навява на мисълта, че може би нямат достатъчно опит.

Затова и питам доколко и къде в България има опит с подобен тип операции.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: CocktailМолотов]  
Автор PRN ()
Публикувано27.08.13 03:19



Идеята да се остави лимфен възел, за които се знае че е въвлечен при първата операция ми се вижда странна. В онкологията първото лечение е винаги най-доброто. Всяко следващо е много по-сложно и резултатите са много по-лоши.

Както и да е. Не знам кой може да направи дисекцията точно в България. Хирурзите, които са могли да направят лапароскопска абдомино перитонеална резекция би следвало да са способни да премахнат лимфния възел. Дали лапароскопски или с отворена операция - те трябва да решат. По принцип това може да се направи и лапароскопски, но е въпрос на опит и практика.

Едно е сигурно - оставянето на въвлечен лимфен възел е потенцилано голям проблем, сравним и по-голям от рисковете на операцията.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор addy13 (непознат )
Публикувано28.08.13 08:54



Здравейте, исках да попитам какво означава при карцином на гърдата наличие на кибриформени и комедоструктури?



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор potrebitel1000 (непознат )
Публикувано29.08.13 05:14



Здравейте!
Моля за Вашето мнение необходимо ли е провеждането на лъчетерапия в следния случай:

1. Възраст на пациента - Жена на 53 години
2. Диагноза при изписването - Карцинома гл. маме син. Мастектомия радикалис гл. маме син. а модо Пейти T1H0M0 ст.1 кл. гр.2
Хист. резултат - Морбус Пейджет и интрадуктален карцином в дълбочина - зесегнат само един канал.
Изследвани лимфни възли от трите нива на аксилата 12 бр. - Без метастази pTxH0M0
3. Oткога е заболяването - Преди около 1 година се е появило петно на мамилата което постепенно нараствало.
4. Общо клинично състояние на пациента към момента - Добро, придружаващо заболяване - Хипертония;
- преди 9 години под местна анестезия са ревизирани дуктусите зад мамилата, попада се на киста и мастопатични участъци;
- операция от миома на матката преди 7 години.
5. какво лечение е провеждано досега и какъв е резултатът - Оперирана на два етапа през 1 седмица, като на втория е извършена радикална мастектомия на млечната жлеза по Пейти, като се ексцизира гърдата заедно с подлежащата пекторална фасция и малкия гръден мускул.
6. Всякаква допълнителна информация, която имате по случая - Резултати от имунохистологична процедура
ER/PR - отрицателни
HER 2 - отрицателен 0

Изследване на хистологичния материал преди радикалната мастектомия - Болест на Пейджет на млечна жлеза и единичен канал в подкожието с пролиферация на единични атипични епителни клетки, както при интрадуктален карцином.

Решение за комплексно лечение:
- АЛТ
- АПХТ след обсъждане на хистологичните препарати(съдова инвазия, аквазивна компонента)
- След обсъждане с онколога и патолозите - Не се налага химиотерапия.
Искам да спомена, че единият от патолозите след като гледа под микроскоп стъклата заяви, че клетките не са инвазивни, но са като прединвазивни.
В крайна сметка се наложи мнението, че не се налага химиотерапия, тъй като измененията в паренхима са малки и без инфилтрация и че няма хормонална активност.
Остава дилемата за лъчетерапията - да бъде ли направена или не? От операцията са изминали 6 седмици.
Основание за притеснение ли е тройно негативния статус от изследванията?
Предварително Ви благодаря!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: addy13]  
Автор PRN ()
Публикувано31.08.13 00:45



Нищо особено, това са морфологични описания на предканцерозен процес наречен DCIS (ductal carcinoma in situ), а не на истинския инвазивен рак на гърдата.

Крибриформените промени са едни мостчета от клетки между двете стени на една тръбичка, а комедоструктурите са некротичен материал в тръбичката. Комедо некрозата се счита са по висока степен на израждане на епитела на гърдата, но нито едното, нито другото са рак в класическия смисъл.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: potrebitel1000]  
Автор PRN ()
Публикувано31.08.13 01:04



Не, няма нужда от лъчетерапия. Това е сравнително ранен процес и нищо повече не е необходимо. Всъщност операцията е много по-голяма от това което е трябвало да бъде. Поради каква причина са правили модифицирана радикална мастектомия с премахване на малкия пекторалем мускул - идея нямам. Стува ми се неприемливо голяма за един малък тумор с Пейджет на ареолата, освен ако не изпускам някоя подробност.

PS:Това че ЕР и ПР са негативни няма особено значение в този случай.

Редактирано от PRN на 31.08.13 01:46.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор addy13 (непознат )
Публикувано31.08.13 15:27



Благодаря Ви за отговора , налице е и Ca фокус с размер 0,3 мм , но не знаех какво означават тези структури.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор Milley ()
Публикувано04.09.13 11:05



Здравейте!
Баща ми 69 год. беше опериран в понеделник 26.08. Беше му направена сложна хирургическа интервенция - отстранена жлъчка, отрязана главата на панкреаса, част от стомаха и част от дванадесетопръстника. Платихме за ушиватели близо 2400 лв. Получи преди това жълтеница. Сега е в реанимация. Всичко е минало нормално по време на операцията. Предполагаха, а и са намерили образувание в папилата на дванадесетопръстника - все още няма резултат от хистологията. Раздвижват му се червата, перисталтиката му се оправя. Съвзема се, трудно ще е много, но се държи засега, но да се надяваме, че ще се справи с помощта на лекарите. Въпросът ми е: все още поддържа температура 37,0-37,5 - нормално ли е, повече от седмица мина? Гърлото го боли - казали са, че еот тръбата, която все още му е в носа. Хирургът каза, че жълтеницата ще изчезне. Има ли надежда това образувание да не е злокачествено? Казаха, че разсейки не се виждат-преди на скенера и после при операцията. Просто е запушвало канала или папилата, и аз не знам... Храносмилателната му система е реконструирана, правен е обход и сега го захранват чрез тръба в стомаха, само вода пие през устата. Една от най-сложните интервенци в хирургията изобщо.
Та колко време ще я поддържа тази температура, сменен му е антибиотика? Донякъде е по-добре да е в реанимация, но аз се притеснявам да не стане нещо с него.
Няма други сериозни заболявания - няма диабет, високо кръвно или сърдечни болести.
Как ще протича живота му оттук нататък - живот и здраве да се оправи преди това?

За да те уважават, трябва да си нагаждач, ако ли не - и сам войнът е войн.


Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: Milley]  
Автор PRN ()
Публикувано05.09.13 00:43



Разбирам че искаш отговори, но аз съм последния човек, който може да ти ги даде. Ще трябва да изчакаш хистологията и да говориш с хирурзите.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор ivanka75O5 (непознат)
Публикувано18.09.13 11:52



Баща ми е на 66 години. От месец март 2012 г. му излезе малко топче под долната лява челюст, на шията. До месец юли 2013 г. значително нарастна и цвета на кожата стана синьо-лилав. На 26. 07.2013 г. беше опериран в Окръжна болница В. Търново, в невро хироргично отделение. На 19. 08.2012 г. хистологичните резултати бяха готови. Ето резултатите: ОКОНЧАТЕЛНА ДИАГНОЗА - G50.8 Други увреждания на троичния нерв. ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - Хронично сериозно възпаление на средното ухо. Подчелюстна жлеза ( субмандибуларна). ХИСТОЛОГИЧЕН РЕЗУЛТАТ - Меки тъкани с инфилтрация от нискодиференциран карцином със солиден и папиларен строеж, масивни некрози и участъци с псевдокисти. Сателитни метастази извън капсулата на тумора. ОБРАЗНИ И СПЕЦИАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ - СТ на шиен сегмент, 23.07.2013 г. - от ляво субмандибуларно се установява обемен процес с размери 68/73/90мм, овална форма,хетероденсна структура от псевдокистозни зони и повлекла и плътност 30-55ХЕ. Заличена е мастната граница с платизмата и неясни граници медиално. Най-вероятно се касае за ту гладдуле паротис. Регистрира се веднага в онкодиспансера във В. Търново. Там му казват, че трябва да се прави лъчетерапия, но в момента не правят, поради някакъв строеж, който се намира непосредствено до диспансера и затова го изпращат в Русе. Баща ми ходи лично до Русе и го записаха за терапия на 24.09.2013 г., като преди да отиде трябва да направи скенер на шия и бял дроб и с тях да се яви на 24.09.2013 г. в Русе. Ето какво пише на придружаващия лист към диска: КТ ИЗСЛЕДВАНЕ-шия. МЕТОДИКА НА ИЗСЛЕДВАНЕТО- нативно. НАХОДКИ ОТ ОБРАЗНОЗНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ- нативно. СЪСТОЯНИЕ СЛЕД ОПЕРАТИВНА НАМЕСА В ЛЯВО В ОБЛАСТТА НА ЛЕВИЯ ЛОБ НА ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗА. ПЕРСИСРАЩ ПРОСТРАНСТВО - ЗАЕМАЩ ОБЕМЕН ПРОЦЕС. Въпроса ми е какво му е състоянието според документите? И тъй като сме от гр. Елена ( обл. В. Търново) ще може ли да преспива в онкодиспансера в гр. Ръсе по време на лъчетерапията и колко време ще продължи- тя? Надявам се за отговор! Предварително благодаря!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор Ekna (Усмивка)
Публикувано26.09.13 09:41



Здравейте, пиша по молба на други хора.

Жена на възраст около 70 г., оперирана от рак на яйчника през 2011 г. като преди и след операцията е правена химиотерапия.

През януари т.г. е започнал да се покачва туморния маркер и жената отново е започнала химиотерапия.

През август т.г. е направено ПЕТ изследване, което показва метастаци в лимфни връзки под белия дроб с размер 7 см.

Направена е консултация с гръден хирург, който предлага да се направи биопсия, последвана от лъчетерапия.

Лъчетерапията традиционен подход ли е в този случай? Има ли алтернативи? Какво, според вас, е най-добре да се предприеме?



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: ivanka75O5]  
Автор PRN ()
Публикувано30.09.13 12:11



Истински не знам. Идея нямам за какъв тумор става дума - споменава се паротидна жлеза и тироидна жлеза. Може да е лимфен възел. Някакви увреждания на тройчния нерв (като основна диагноза)... пълна каша. От друга страна опериран в неврохирургията... Ще трябва да говорите с лекуващия лекар.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: Ekna]  
Автор PRN ()
Публикувано30.09.13 12:18



Лъчетерапията е почти винаги палиативно лечение при рак ня яйчника (обикновено метастазите са множествени, дори, когато не се виждат). От друга страна жената вече е имала 2 курса химиотерапия, един от тях сравнитено скоро и въпреки това е направила рецидив. Има голяма вероятност е рака да не отговаря вече на химиотерапията.

Ако въпросния лимфен възел е единственото място на метастаза в момента, той може да облъчи, но за съжаление други метастази ще се появят скоро. Не е грешен подхода, но не бива да се очаква много от него.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: mimi_msm]  
Автор Marrie ()
Публикувано08.10.13 15:57



Здравейте,

Отскоро мама /76г/ е с диагноза:

- Карцинома ендометрий метастазес мезентерии, оменти ет хепатис. Асцитас. Статус пост биопсиам ет химиотерапиам.

- Заболяването се проявява с често ген. кървене от м април 2013г. На 27.07.2013 постъпва в Майчин дом и от прегледа се установява наличие на маточен полип.
Извършена е хистероскопия с полимектомия на маточната кухина. на 9.09.2013г. постъпва отново, извършена е лапаротомия пробатерис с биопсия с - хистологичен резултат - ниско до умеренодиференциран серозен карцином от първата манипулация и оментум с метастази от умеренодиференциран аденокарцином -от втората.

- стадий - Carcinoma endometrii ST III/ T3 Nx Mo G2

- КАТ скенер на торакс и абдомен: нео урети. Вторично засягане на оментум, перитонеум, мезентериум. Асицт. Лимфни депозити в преден долен мидастинум. Нодозна струма. Формацията на шията в дясно вероятно е с бенигнен характер.

- лечение - 6-8 курса химиотерапии - с Цисплатина, 120мг и Фарморубицин, 100мг под защита на антиеметик и Декса метазон, при нужда прилагане на растежни фактори за бялата и червената кръвна редица и кортикостероиди

Ритъм на приложение - 21 дни

- Показатели:
HGB 121; WBC 12 /3.5-10.5/, PLT 326 /150-400/; глюкоза - 5.8 /<5.5/; креатинин 71, общ бил 5, АЛАТ 20,3 / до 41/; АСАТ 8.6 /до 41/ АФ 76 - до 120, cyfra21 10.47



- Състояние: Досега проведена преди седмица първа ХТ. Против повръщане пие Зофран 2х1. Отпаднала, постелен режим. Повърна на 2 пъти.
Почти не може да се храни и пие, заради голямо количество асцит в корема /при втората операция пише 3л/.

В момента приема след третия ден на ХТ:
1. Ренитек, 5мг, Конкор, 5мг за кръвното
2. Диуретик Тертенсиф, 1,5мг
3. Авемар
4. Герисан
5. Чай Сена
6. Чай Коприва
7. Цинк
8. Черен бъз сироп

- Основните ни въпроси са - как да облекчим асцита!! От издутия корем не може да се храни и пие. Какъв режим да спазва?
Диуретикът подходящ ли е? Какво количество да се пие от него?
Колко течности на ден? Колко сол на ден? /зная за 1л течност общо, 2г сол на ден/
- Необходимо ли е да се източва асцита или да разчитаме на химиотерапията да го свие и спре да се образува? Кое е по-добре?
- може ли да приема витамин С?

- Какви храни може да приема?
- Заболяването с каква прогноза е?

- Казано ни е след 3 терапии да ходим отново на консултации, скенер - евентуално ако се свива ракът да се прави операция за премахване на матката /каквато беше първоначалната цел, но бе невъзможно да се направи, заради разсейките в корема/

Благодаря много!! Надявам се на бърз и изчерпателен отговор!





Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор ло (непознат)
Публикувано23.10.13 03:25



Здравейте, искам да се посаветвам със второ мнение за баща ми на 62 г. е става дума за десен бял дроб във епикризата му пише Т3 N2 M0 3A .Меки тъкани и оскъдно белодробен паренхим с фиброзиране,антракоза и инфилтрация от едроклетачен карцином.ДД:Некератинизиращ плоскоклетъчен карцином.ИХХ:ТТF1-(+) в алвеоцити тип 2 и Clara cells..Формация в горен десен лоб.КТ на бял дроб-Ту формация ангажираща 2ри и 4ти сегмент в дясно.Много се изморява ,но си хапва редовно апетит има,лекарят беше го подготвил за операция ,но се отказа неможело.сега го пратиха на химиотерапия,но хемоглобина му е мн нисък и трябва първо да му прехвърлим кръв и каза веднага я почваме наистинали химиотерапията е единственият вариант?..Много ли е зле положението..Благодаря ви предварително за отговора.





Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор desi_ast (непознат )
Публикувано23.10.13 20:27



Привет!
На 42 год. съм. Оперираняа октомври 2007г.-радикална мастектомия на гърда.
МКБ Z51.1 C50.4 pT2 pN1 pM0 2стадий
хистология: инвазивен дуктален Ca АЛВ I и II ниво-10бр-1мета. Л.възли III ниво-няма метастази.
HER-2-негативен естрогенрпрогестерон-4 50%шанс за отговор
проведена терапия с сендаксел - 6 броя 25лъчетерапии
Золадекс и Нолвадекс - 5 год. до 03.2013г.
Цикъла ми беше спрян, но сега този месец се възобнови отново, след цели пет години откакто е спрян.
този месец си правих сцинтиграфия на костите и цитонамазка-резултатите са добри.
Питах докторите какво да правя сега когато цикъла се е възобновил-отговориха ми, че след като са минали пет години съм се считала за здрава.
ходих на гинеколог и той ми каза, че имам на шийката на матката-Хипертрофия
Посъветва ме да си направя кюртаж, за да проверят нещо по добре и аз не разбрах - какво, и да избегнем евентуален кривоизлив.
Но, аз се страхувам от още оперативни интервенции.
Въпроса ми е какво бихте ме посъветвали относно този хормон , който отново с цикъла ми ще е една евентуална опасност за мен , с оглед на това, че съм хормонозависима?Предварително Ви Благодаря за евентуалния отговор!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор Разсеяната (непознат)
Публикувано30.10.13 17:00



45 - годишна жена, с диагноза Са basocellulare superficiale susp reg femoris 1 dex St post op BCC reg supremaris 1 dex aaII на дясното бедро, има малка раничка, която ту кърви, ту се затваря. Причината за отиването на лекар е болки в десния крак. Преди две години отстранен БЦК на дясната гърда. Препоръчана е операция без никакви други изследвания /не в България/.
Въпросът ми е, ако карциномът се разпространил евентуално/нараснал и от това са болките, не е ли противопоказна операцията? С какви изследвания може да се установи това?

Много благодаря предварително!

Животът е или дръзка авантюра, или нищо. Хелън Келер


Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор iaponkata-88683 (новак)
Публикувано01.11.13 08:35



Здравейте, отнася се за момиче на 22 год,оперирано преди 5 години от тумор на панкреаса.Чувства се добре без оплаквания,изследванията са направени по повод обилно кръвотечение по време на месечен цикъл.Томографията на корем показва Признаци на портална хипертония формирането на мрежи
хранопровода стомашни обезпечения панкреаса splenorenal
antigeno carcioembrionario 8.57
electroquimioluminiscencia.ca - 13.42
Предлагат химио и лъчетерапия.Как да постъпят,моля ви за мнение..това което намерих в интернет е много малко.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор ji_petkova (непознат )
Публикувано01.11.13 20:33



Здравейте, нова съм в клуба , отскоро се интерисувам от темата и имам страшно много въпроси. На 49години съм и при операция за фироаденом на ЛМЖ ми излезе хистология с "High grade дуктален карценом in situ", s ХЕР-2 (+++); Es-2+3; Pr-2+2; Ki67-позитивен в 5%, р53-отрицателен., туморен размер 2мм, ширина на ръбовете <1мм, високостепенен без некроза/ядрен стадий. Общ сбор точки по системата Van Noys=8.
Моля за мнение какви са прогнозите за последващи процедури и лечение.
Какъв трябва да е хранителния режим в този случай, могат ли някакви добавки да облекчат лечениетео.
Предварително благодаря за отговорите
Желая ви здраве на всички



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: ло]  
Автор PRN ()
Публикувано03.11.13 11:19



Обикновено в такива ситуации се ползва комбинация на лъче- с химиотерапия. Шанса да се излекува с модерните комбинирани терапии е 25-40%. Само с химиотерапия - няма такъв.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: desi_ast]  
Автор PRN ()
Публикувано03.11.13 11:22



Остави си цикъла на мира. Аз на твое място бих продължил в Новалдекса още 5 години обаче (излезе наскоро едно проучване, че 10 години са по-добре от 5).



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: Разсеяната]  
Автор PRN ()
Публикувано03.11.13 11:25



Въобще не разбрах за какво става дума - би ли обяснила на обикновен български или обикновен английски.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: iaponkata-88683]  
Автор PRN ()
Публикувано03.11.13 11:29



Не разбрах всъщност за какво става дума, освен че момичето има портална хипертония (която може и да резултат от предишната операция). Другото не са диагнози, а няколко базисни изследвания, които нищо не означават.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: ji_petkova]  
Автор PRN ()
Публикувано03.11.13 11:33



Това явно е случайна находка. Трябва ти още една операция за да се премахне още малко здрава тъкан около мястото на предишната операция ("ръбовете" са много тесни). Ако няма нищо друго обезпокояващо, може да минеш и без лъчетерапия. Диетата няма значение. И мамограми всяка година от сега нататък.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: AdiPati]  
Автор PRN ()
Публикувано03.11.13 11:36



За това трябва да я види лекар. По всяка вероятност е само конец или нормалното задебеляване на тъканите, което се получава около конците.



Тема БЦК - обяснениенови [re: PRN]  
Автор iva.krul@gmail.com-212752 (непознат)
Публикувано04.11.13 17:07



Ето обяснение - след като това е втори базоцелуларен карцином, или базалиом, не знам дали това е официалното му име, не трябва ли да се направят някакви изследвания, за да се види дали това не е метастаза или пък се е разраснал и е обхванал някакви мускули, дори кости /има болки в крака/..Тоест това ли нормалния път - операция без други изследвания? Какво ако не може да се изреже изцяло?
Не знам дали стана по-ясно..Аз съм пълен лаик, макар че четох разни неща в нета, за което се извинявам.

Животът е или дръзка авантюра, или нищо. Хелън Келер


Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор desi_ast (непознат )
Публикувано05.11.13 16:20



Благодаря за отговора. но доколкото ми е известно Нолвадекса има действие само пет години, а и има странични ефекти, които се отразяват на гениталиите.
Аз се прегледах след втория ми цикъл, който отново бе много обилен и се оказа, че тази хипертрофия я няма и лекарят ми каза, че няма нужда от кюртаж. Изписа ми оргаметрил за шест месеца, но ме посъветва, че по-добре би било чрез лапароскоп да ми се спре дейността на яйчниците. На път съм да го послушам, но все пак искам и Вашето мнение!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: desi_ast]  
Автор PRN ()
Публикувано08.11.13 05:48



Това да си слушаш лекаря е винаги добра идея. От друга страна - не виждам защо трябва да ти се махат яйчниците, никога не успяхме да докажем че това добавя нещо, към Тамоксифена.

Модерната тенденция е за 10 години Тамоксифен лечение. Особено при жени преди менопаузата.



Тема Re: БЦК - обяснениенови [re: iva.krul@gmail.com-2]  
Автор PRN ()
Публикувано08.11.13 06:00



Това е много странна дигноза. Базоцелуларните раци са обикновено малки кожни лезии. Изключително рядко метастазират. Понякога базалоидните спиноцелуларни раци могат да се намерят в аналния канал (но това е друг тип рак). Като цяло историята е странна и не мисля, че мога да ти там смислен съвет.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор desi_ast (непознат )
Публикувано08.11.13 11:35



Благодаря за отговора. така и ще постъпя, няма да нарушавам нещо което си е органично. ще говоря с нашите онколози , че ще продължа да си купувам Нолвадекс.
Само още един въпрос, че тука нашите докторе всеки ми казва различно мнение за тава: а именно след като ми дойде за първи път след пет години изкуствена менупауза, ходих на гинеколог и той ми каза, че имам хиперплазия, и че трябва да направя кюртаж, за да се изследва ендуметриума за рак. Втория път като ми дойде, още първия ден след обилно течение веднага ме видяха с вагинален видеозон и нямаше хиперплазия, след спиране на мензиса след още четири дни отново се гледах и пак нямаше. но след 11 дни от началото ма мензиса отново ходих и отново се видя,че имам хиперплазия. един доктор ме съветва да си направя хистероскопия, друг ми казва ,че дори не трябва да пия тоя Оргаметрил, и ,че това си е било нормално състояние на лигавицата и ,че единствено ако получа кръвоизлив ще е необходимо да ми се направи кюртаж. аз спрях веднага този Оргаметрил. междувременно съм си правила изследване за рак на яйчника и цитонамазка, резултаттите са -ок.
Извинете ме, че Ви ангажирам толкова много. Но наистина много ме обърка това, че едни доктори ме панират, а други не?!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор flotelia (непознат )
Публикувано09.11.13 14:30



Здравейте!
Баща ми е на 57 г. с поставенa диагноза на 31.10.2013: Аденокарцином на простата, Gleason score 9=4+5. Сцинтиграфията и КТ показаха наличие на метастази в костите. PSA му е 38.
На 7.10.2013 се видя по спешност с уролог, тъй като не можеше да уринира изобщо. Поставиха му катетър и го ориентираха към биопсия, която извършиха чак на 24.10. Оттогава той легна на легло, не може да стои прав дълго време, получаваше много големи кризи, вероятно от неправилно сложен катетър. На 24.10 му поставиха нов катетър и като че ли се облекчи, кризите са малко по-малко, но продължава да лежи и до го боли. Оплаква се от пареща болка в пикочния мехур при раздвижване и ходене. Отделно в легнало състояние получава кризи които описва като силна болка през запушения канал, казва, че бърка командите уриниране/изхождане, отделно натрупва газове и когато усети, че трябва да се освободи от тях, го чуваме да стене от неистови болки в тоалетната. След това получава облекчение.
Тъй като знам сериозността на диагнозата, въпросът ми е: 1/бихте ли определили по някакъв начин от какво се предизвикват тези кризи, има ли някакъв шанс да се стопират? Не ми се иска баща ми да се залежава отсега, преди изобщо да е почнал терапията!
Отделно засега той не я е започнал, защото КТ установи сериозни варици на хранопровода, които трябва спешно да се оперират и в момента е в болница и чака за операция. Той страда също така от цироза, която на този етап е компенсирана.

2/Бихте ли казали ще се затрудни ли лечението на рака поради факта, че има чернодробна цироза? Мисля, че проблемът е най-сериозен в случай на химиотерапия.

3/Лекарят направил КТ каза, че простатната жлеза не е много уголемена и при туширане не би се разбрало, че има проблем. Тогава какво според вас предизвиква неговите болки, залежаване. Той се чувства зле всеки ден от тези болки, не може да спи много често.

4/При хора с метастази има ли проблем да се отстранят тестисите хирургично? Четох, че вие сте препоръчвате такова отстраняване и терапия със Золадекс като първа линия лечение.

Съжалявам, че е малко дълго, но най-голямата ми тревога на този етап е, че лежи по цял ден, още от преди поставянето на диагнозата. Казва, че малко по-трудното уриниране е започнало в края на юни.

Предварително Ви благодаря за отговора и отделеното време!!!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: flotelia]  
Автор PRN ()
Публикувано17.11.13 06:52



Не знам какви са тези кризи - много прилича на инфекция на простата след биопсията (с вероятна инфенция на пикочния мехур). За това трябва да го види уролога. Нещо не е наред и вероятно ще му трябват няколко седмици антибиотично лечение.

Цирозата не е проблем за лечението на рака на простатата, но си е проблем сама по себе си. Особено след като е толкова напреднала, че да причини варикозни вени на хранопровода.

Химиотерапия се прилага при рак на простатата само в случаи резистентни на хормонално лечение. А той дори не е почнал хормоналното лечение... не е нещо, което да се има предвид сериозно в момента.

Дали оперативна кастрация (отстраняване на тестисите), или химическа кастрация (с Золадекс) - особена разлика няма, поне първоначално. Золадекса е по-лесен, но и по-скъп начин.

Да излиза от леглото и нито капка алкохол от тук нататък. Золадекса може да се направи още следващата седмица (без Флутамин или Бикалокс - дават ги понякога уролозите в началото преди Золадекса те са токсични за черния дроб). И да го види някой за тези "кризи" веднага.

Операция може по-нататък. След като му се изследва кръвосъсирването, един дявол знае колко е увредено от цирозата.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор flotelia (непознат )
Публикувано18.11.13 20:07



Много Ви благодаря за мнението! Той е абсолютен въздържател от повече от година. Проблемът е в това, че се бавят с лечението. Все още чакаме протокола на онкокомитета за Золадекса! Казаха ни да отидем този четвъртък. Всичко се протаква неимоверно, а същевременно човекът умира буквално от болка. Днес получи невероятна криза, обадих се на спещна помощ, защото виеше от болка, каза, че го боли бъбрека, изпадна в несвяст, събра си очите, помислих, че ще издъхне в ръцете ми. В момента е в болница (пак на болкоуспокояващи и антибиотик) и отново не сме наясно какъв е точно проблема - дали бъбречен или от рака. Има ли начин да се закупи този Золадекс и му се бие веднага (знам, че има и за месец) и като стане чрез Здравната каса да си продължи с нея? Страхувам се да не го изгубим преди да е започнал даже лечението. Откакто се оплака на 7.10 е на легло, не може да седи прав дълго време, не може да седи, крещи от болка в тоалетната, а докторите не му обръщат необходимото внимание засега, а повярвайте ми правя всичко възможно.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор carka (непознат )
Публикувано19.11.13 00:06



Здравейте,

Благодаря предварително за вниманието, отделеното време и отговорите.

- 68 годишна жена;
- карцином на дясна млечна жлеза рТ2N2 Mx G1-2. Модифицирана радикална мастектомия (23.04.2013г.)
- диференциран, инванзивен лобуларен карцином с мултифокален растеж и десмоплазия;
- метастази в 7 бр.лимфни възела;
HER -2 /+1/ слаба експресия, негативна реакция
Хормонални рецептори за естроген и прогестерон - скор - 8-75 % шанс за отговор
Решение за лечение:
Адювантна химиотерапия с 4 курса схема ЕС и 4 курса таксан-базиран режим, лъчетерапия и хормонотерапия.
Проведено лечение към момента:
5 курса химио, 25 бр. лъчетерапия. Остават 3 курса химиотерапия (вливки за костите) и последваща хормонотерапия.
Общо състояние: добро физическо състояние, без оплаквания, нормален прием на храна, без намаляване на тегло, без температура.
Питането ми е следното:
1.Какво/какви изследване/ия да се направи/ят и кога след приключване на всички курсове химиотерапия: сцинтиграфия или направо PET скенер и какви други?
2.Да направим ли допълнително изследване за HER 2?

Благодаря Ви.

Желая Ви много здраве и късмет!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: flotelia]  
Автор PRN ()
Публикувано20.11.13 20:59



Золадекса няма да реши проблема с тази болка, която изглежда да е някаква инфекция.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: carka]  
Автор PRN ()
Публикувано20.11.13 21:08



Хер-2 е негативен, няма какво да се изследва повече (това е добра новина).
Не са необходими никакви други изследвания след като свършиш химиотерапията (ПЕТ е хвърляне пари буквално на вятъра). Това е доста високорисков рак рак, но много ранното откриване на потенциални бъдещи метастази не променя прогнозата.

При мен жените с подобна диагноза ще имат рентгенова снимка на бял дроб веднъж годишно, чернодробни ензими на 6 месеца заедно с СА153, клиничен преглед на 6 месеца и мамограма/и веднъж годишно. И все ми се струва, че ги изследвам твърде много.

На 68 години - мамограма/и веднъж годишно и преглед на 6-9 месеца и нищо друго. Разбира се всеки нов симптом трябва да се изследва. Ако жената е на Аримидекс или Летрозол - костна плътност на 3 години.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор carka (непознат )
Публикувано21.11.13 21:40



Здравейте,

Благодаря Ви за изчерпателния отговор.
Благодаря Ви за отзивчивостта, търпението и доброто отношение.

Желая Ви здраве, късмет и благоденствие!

Благодаря!



Тема Re: БЦК - обяснениенови [re: PRN]  
Автор Разсеяната (непознат)
Публикувано22.11.13 16:01



Много благодаря за отговора. Аз рових още и открих, че има нещо, което се казва синдромът на Горлин-Голтц (1960г.), известен още като:Basal cell naevus syndrome ; BCNS; naevomatosis baso –cellularis - комбинация от множествени невоидни базалноклетъчни карциноми на клепачите, носа, бузите, челото и тялото. Тоест, може да не са метастази, а много БЦК на разни места. Дали в този случай си струва да се направи нещо, което тук се казва PET-CT и струва скъпо? Или може и с нещо друго да се види какво е положението - добър ултразвук например? Много благодаря предварително, ако успеете да отговорите.

Животът е или дръзка авантюра, или нищо. Хелън Келер


Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор flotelia (непознат )
Публикувано24.11.13 23:25



Страшно Ви благодаря за отделеното време. Същевременно баща ми (57г, с рак на простата с метастази открит на 31.10 и с катетър от 7.10, без започнато лечение още) получи анурия, не можаха да предизвикат диуреза и започнаха да му правят хемодиализа(1 път засега). Бихте ли ми помогнали с мнение на какво може да се дължи и как може да се постъпи? Може би има някаква обструкция (която те не откриват), дали се дължи на рака? Може ли да започне лечение със Золадекса и Казодекса при това положение? Няма ли начин да се отпушат тези пътища по оперативен начин? Страшно съм притеснена за здравословното му състояние и доколкото знам, тъй като има портална хипертония, хемодиализата крие сериозен риск.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: flotelia]  
Автор PRN ()
Публикувано25.11.13 08:47



Тези въпроси не са за форума, а за лекуващия лекар. Мога само да те подведа ако започна да ти изброявам вероятните причини. Повярвай ми.



Тема Re: БЦК - обяснениенови [re: Разсеяната]  
Автор PRN ()
Публикувано25.11.13 08:54



Синдрома на Горлин не е рядък, върви с кожни базоцелуларни раци и кисти в челюстите. Това, което описваш няма нищо общо. Има метастатични базоцелуларни рази, но те са изключитено редки. Не вярвам да става дума за такъв един случай. Обикновено те тръгват някъде от кожата (или много рядко от ануса, но там дебата за това дали са истински базоцелуларни раци винаги стои). Въобще целия случай трябва да се огледа от онколог. Няма да стане по интернет.



Тема Re: БЦК - обяснениенови [re: PRN]  
Автор leonidas22 (ентусиаст)
Публикувано25.11.13 12:19



здравейте,докторе!дъщеря ми е с асцит,казаха и,че не трябва да пие повече от литър течности на ден.Въпросът ми е,дали ще работят бъбреците с толкова малко течности? и друг въпрос:възможно ли е да се стабилизира това положение или вече няма НИКАКВА надежда?трябва да знам!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор rzelenkova@abv.bg (непознат )
Публикувано30.11.13 19:33



Здравейте!
Диагнозата е рак на маточната шийка с инфилтрация в пикочен мехур и десен уретер. Правено е едно хистологично изследване и един скенер.
Имам следният въпрос: установено е задържане на урина в десния бъбрек и ни казаха, че за да започне химиотерапия, трябва първо да се направи нефростома, но все пак другия бъбрек работи? има ли вариант за друго лечение? не е установено със сигурност дали уретерът е запушен от тумора или е възпалителен процес? да търсим ли друго урологично мнение?



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: rzelenkova@abv.bg]  
Автор deizy13 (непознат )
Публикувано02.12.13 10:29



Здравейте,
моля за абсолютно честен отговор. Откирха на баща ми( 69г.) в началото на миналия месец петно в белия дроб на рентгенова снимка. Направихме и КТ и се оакза, че има в десен бял дроб с размери 6 на 5см., в ляв бял дроб 3см., в черен дроб огромно 10см, в надбъбречна жлеза и бъбрек с по-малки размери. На ясно съм , че за операция е късно. Утре влиза за бронхоскопия. Моля кажете ми по статистика колко време му остава?
Да го мъчим ли с химио или лъчетерапия?
Бясна съм на личния му лекар, който го лекуъва 1 година за хроничен бронхит, но той ще си понесе последствията.
Кашля ужасно много, боли го рамото, но за щастие все още няма други нетърпими болки.



Тема Излагане на слънценови [re: *jull**]  
Автор konstantin20 (непознат )
Публикувано02.12.13 22:15



Здравеите,

Искам да попитам какво мислите за излагането на слънце (плажуване) след химеотерапия/лъчетерапия (пълна пограма след мастектомия - карцином на гърдата)? Някои доктори казват че не е хубаво да се излагаш на слънце други са на обратното мнение. Вие какво мислите?

Поздрави



Тема Re: Излагане на слънценови [re: konstantin20]  
Автор PRN ()
Публикувано03.12.13 02:14



Нямам особено мнение - дългото "печене" по плажовете от български тип не е добра идея, независимо дали преди това е имало химио-радиотерапия или не.

Дотолкова доколкото са минали няколко месеца след терапията, кожата е малко или много възтановена така или иначе. Много много разголване по слънцето не бих препоръчал на никого обаче.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: deizy13]  
Автор PRN ()
Публикувано03.12.13 02:16



Без да съм видял пациента и без да знам хистологичната диагноза не бих сериозно се ангажирал с прогноза за оставащото време. Освен това човека още не е имал никаква терапия, а не се знае колко добре ще отговори на нея. Има време за прогнози.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор binhi (новак)
Публикувано06.12.13 18:11



Здарвейте имам нужда от мнение,че ме е хванало шубето.Преди 6 години съм оперирана от Рак на гърдта,до този момент всичко е ок,всички изследвания също,всичко хванахме навреме.От около 2 месеца за около 10-15 дена имам болка в десния крак която се движи отпре най вече зад коляното и седалищния мускол.Докторите ми казаха,че няма страшо и оикновено ми предписват инжекжия дипрофос и хапчета,нещата се пооправят.Занимавам се с йога доста активно и смята,че нещо съм прещипала.Сега от 2 седмици същото.Предписаха ми инжекжии Мелбек,ефект никакъв.Преди 2 години правих сцинтиграфия на кости,а преди 9 месеца Пет скенер за да сме спокоини,че всичко ми е ок,тъй като планувам бременост.Единият от докторите ми много се чудеше дали да не пусна сцинтиграфия за всеки случай,но решихме да си пусна всички контроли които пускам през 6 месеца,като ехограх на черен дроб,22 кръвни показателя като АСАТ,АЛАТ,тумороен маркер и ако има нещо там притеснително тогава да мисля за сцинтиграфия.Резултатите са ми повече от прекрасни.За сега уж да не правиме.Обаче си ме боли,понамалих йогата,но доста ме е страх да нямам някоя разсейка в кръка.Моля за вашето мнение



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор taninson@yahoo.com (непознат )
Публикувано06.12.13 19:01



За сега не мога да разбера какво мнение да имам



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: taninson@yahoo.com]  
Автор taninson@yahoo.com (непознат )
Публикувано06.12.13 19:04



Здравейте имам въпрос на тема колоректални карциноми. На 50 год. съм. Нямах оплаквания, реших просто да направя изследвания на цял стомашночревния тракт, понеже имам камъни в жлъчката и хронични хемороиди, реших че поне веднъж в живота трябва да се обследвам. И добре че реших...защото
Открили са ми 2 полипа на дебелото черво. Единия е на 6 см от аноректална линия, доброкачествен аденом 6мм на широко основание..и на 12 см от аноректална линия - 10на 8 мм на краче. Втория se оказал умеренодиференциран аденокарцином с инфилтрация на няколко жлези- малигнени в основата му. Т1NxMxG2 Премахнати и двата полипа, втория доста добре изрязан чрез полипектомия. След 1 месец ще правим пак колоноскопия за да проверяваме местото на полипа. Сега ме пращат в онкологията с протокол. Бих искала да знам какви евентуални начини на лекуване на такива ранни карциноми? и Изобщо какво ми предстои от тук на татък.Въпреки че разбирам че G2 говори за леко по-голяма агресивност на раковите клтеки. И много съм притеснена наистина.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор taninson@yahoo.com (непознат )
Публикувано06.12.13 19:08



Простете, че се повтарям 100 пъти, докато разбера как се задавт въпроси :( Здравейте имам въпрос на тема колоректални карциноми. На 50 год. съм. Нямах оплаквания, реших просто да направя изследвания на цял стомашночревния тракт, понеже имам камъни в жлъчката и хронични хемороиди, реших че поне веднъж в живота трябва да се обследвам. И добре че реших...защото
Открили са ми 2 полипа на дебелото черво. Единия е на 6 см от аноректална линия, доброкачествен аденом 6мм на широко основание..и на 12 см от аноректална линия - 10на 8 мм на краче. Втория se оказал умеренодиференциран аденокарцином с инфилтрация на няколко жлези- малигнени в основата му. Т1NxMxG2 Премахнати и двата полипа, втория доста добре изрязан чрез полипектомия. След 1 месец ще правим пак колоноскопия за да проверяваме местото на полипа. Сега ме пращат в онкологията с протокол. Бих искала да знам какви евентуални начини на лекуване на такива ранни карциноми? и Изобщо какво ми предстои от тук на татък.Въпреки че разбирам че G2 говори за леко по-голяма агресивност на раковите клтеки. И много съм притеснена наистина.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: binhi]  
Автор MarkMatador (непознат )
Публикувано08.12.13 20:05



Здравейте binhi,
Не знам колко пъти вече е отваряна тази тема, но единственото препоръчително след първоначално третиране на рак на гърдата е физикален преглед и мамография веднъж годишно. Всякакви други изследвания, включително скенери, биохимия, маркери и т.н. са абсолютно излишни. Причината за това е, че ранното откриване на евентуални метастази не подобрява прогнозата. Така че аз нямам представа защо са ви предписани тези изследвания, да не говорим за контролите, които пускате през 6 месеца - това общо взето се средства и притеснения на вятъра. Разбира се, всеки новопоявил се и притеснителен симптом следва да се изследва.

Сега конкретно за оплакванията ви - цитирате класически симптоми на ишиас, или възпаление на седалищния нерв, което е доста често срещано - причините могат да са много - от гръбнака до проблеми по хода на нерва. Това може да е доста упорито и, ако продължава да ви притеснява, се консултирайте с невролог или ортопед.

Хубава вечер

Редактирано от MarkMatador на 08.12.13 20:10.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор binhi (новак)
Публикувано08.12.13 21:21



MarkMatador първо искам да ви благодаря за отговора ви.Оперираха ме на 26години,преди 6 години.Заради възрастта ми не ми правят мамография.Пак заради възрастта ми ми искат на 6месеца,ехограф на черен дроб,преглед при опериращия, биохимия на няколко показателя,на година и половина две сцинтиграфия.Последно ми поискаха Пет скенер за да сме 100%сигурни,че съм здрава тъй като планувам бременост.Прав сте като твърдите,че всички тези изследвания,чакане на резултати са огромен стрес за мен,но аз съм изпълнителна.За болката в крака някои от лекарите ми казаха точно като вас,че може да е ишиас.Но когато съм с тази диагноза какво ли не си мисля,не знам,дали да си мисля за разсейки и дали тази диагноза дава там,но явно си го мисля,щом се претиснявам. Единия от лекарите ми искаше за всеки случай да направя и сцинтиграфия,което ме шокира все пак преди 9 месеца правих Пет.Болката ми ту намалява,ту се усилва,започвам да си мисля,че го правя на нервна почва вече.И си мисля дали найстина да не се консултирам с невролог,преди отново да прибягвам до сериозни изследвания.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: taninson@yahoo.com]  
Автор PRN ()
Публикувано09.12.13 00:56



По-ниския полип не е проблем. Истинския въпрос е каква да се прави с мястото на по-високия. Всичко опира до резекционните линии на полипа, както и до това какво ще се намери на ЯМР в мезоректума (това е пространството около ректума, в което са лимфните възли, които го дренират).

Ако има достатъчно нормална тъкан на крачето на полипа и няма въвлечени лимфни възли, повечето хирурзи ще оставят нещата както са и ще ти трябва колоноскопии на 6 месеца (първоначално).

Ако тези някое от тези неща не е перфектно - ще ти трябва опрация, наречена "предна резекция" (anterior resection).



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор taninson@yahoo.com (непознат )
Публикувано09.12.13 12:00



Благодаря Ви много, за бърз отговор.!!! За сега нищо не е известно, утре ще ходя да се записвам при онколог, а този който ми е премахнал полипа каза че за сега операцията не се налага. Но аз точно от това се притеснявам ако има дори и мини мини минималистично прорастване на "лошите"клетки в основата на полипа (както пише в епикризата)- това означава ли че рак ще се развие пак от там? Много е лошо това че лекарите не обичат да коментират подробностите и да обясняват. А аз не съм от пациентите който се паникьосват, обратното - желателно е да знам какво ми предстои евентуално. Химио...или лъчетерапия...каквото и да е, трябва да се подготвя морално към борбата:) А не да чакам кога и къде ще се появят новите образования. Не искам пак да има нови клетки.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: MarkMatador]  
Автор konstantin20 (новак)
Публикувано09.12.13 13:50



Здравеите,

Извинявам се че се намесвам в разговора но се опитвам да разбера защо тези изследвания са излишни (т.е. PET etc). Може ли по конкретен пример?

Поздрави,
Константин



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: binhi]  
Автор MarkMatador (непознат )
Публикувано11.12.13 02:52



Здравейте, binhi
Не знам дали ме разбрахте добре - опитах се да ви обясня, че всички тези обстойни изследвания - скенери, сцинтиграфии, туморни маркери и прочие и прочие, не са от особена полза при проследяване на това заболяване след първоначално лечение, защото дори да открият нещо, това няма да е от полза за пациента - няма да подобрят прогнозата. Надявам се да разбирате какво се опитвам да обясня. Да не говорим, че част от изследванията сами по себе си не са безвредни.

Разбираемо е, че при разни болежки и нови за вас симптоми се притеснявате - в крайна сметка това е нормална човешка реакция при такава диагноза. Същевременно не може за всяко нещо да тичате на скенера. Можете да изчакате да видите как се развиват нещата с консервативно лечение, но, ако продължите да имате оплаквания, се консултирайте с невролог - възможно е един евентуален ишиас също да се нуждае от лечение сам по себе си.

Успех



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор binhi (новак)
Публикувано11.12.13 15:20



Благодаря отново MarkMatador.Напълно съм съгласна с вас,че всяка болежка не е задължително да е свързана с тази болест,лошото е,че страха ми е в пъти от повече,от някои друг човек които го боли крака.Честно казано аз и не държа да правя сцинтиграфия,толкова много изследвания и снимки направих,че вече не искам да ги виждам.Все още ме боли крака,най вече седалищния мускул и зад коляното и към пръсеца,надявам се да е от студеното време или от йогата вероятно да съм разтегнала някое сухожилие.Ще поизчакам дано да поотшуми и дано не полудея,че веднага главата ми започва да си представя какви ли не картинки:)



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: *jull**]  
Автор petia1234 (непознат)
Публикувано12.12.13 10:04



Здравейте,
имам въпрос във връзка с моята майка. Тя е на 75год с диагноза неходжкинов лимфом. Лекувана е два пъти като след това са правени ПЕТ скенери с резултат - пълен метаболитен отговор. За съжаление отново има рецидив /втори/. Първият път е лекувана по схемата мабтера + CHOP, а вторият мабтера + CVP. Сега е назначено само CVP. Мабтерата е отказана, заради възрастта и защото не е переспективна според тях.
Въпросът ми е следния: до колко вливането на мабтера повишава ефективността на прилаганата химиотерапия. Според лекуващите лекари мабтерата не лекува.
благодаря предварително за отделеното време.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: petia1234]  
Автор PRN ()
Публикувано14.12.13 12:38



Зависи как е отговорил лимфома при първите курсове лечение. Както и колко време е минало от последната химиотерапия. Така или иначе лечението с CVP е изцяло палиативно от сега нататък. Мабтерата може да прибави нещо към него, но не е много.

При по-млади пациенти може да се опитат някои високоактивните химитерапии от типа на ICE или DHAP, но след това обикновено се отива на костномозъчна транплантация, нещо което никой няма да се заеме да прави на 75. Просто смъртността от прецедурата е много висока след 70 години.



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: PRN]  
Автор petia1234 (непознат)
Публикувано14.12.13 22:15



Много благодаря за отговора. При първите две проведени лечения резултата беше пълен метаболитен отговор доказани с ПЕТ скенери. Сега отново лекарите решиха да добавят и мабтера, заради доброто повлияване предишните пъти. За което съм им много благодарна.
Още веднъж благодаря и на вас за отделеното време. Щастливи празници ви желая!



Тема Re: ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРИТЕ № 10нови [re: petia1234]  
Автор *jull**Модератор (нощна птица)
Публикувано19.12.13 18:53



Темата продължава



"Совите не са това, което са..."


Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2014 Dir.bg Всички права запазени.