|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Как се регистрира онкоболен?
|
|
Автор |
FreeSoul (светла) |
Публикувано | 09.02.13 13:13 |
|
Здравейте отново.
Който е чел другата ми тема, знае, че и тази касае баща ми.
За който не е чел - накратко:
На 64 години. Тежък инсулт 2004 година, парализирана лява част на тялото, няма говор, 1/3 засегнат мозък. Епилептични припадъци. Некротични язви на стомаха и хранопровода. Последните три години - два пъти чупен ляв крак. Заседяване, а напоследък и залежаване. Декубитални рани. Значително отслабване на тялото.
Напоследък изпитва големи болки, не може да обясни какво точно го боли, но вика от болка.
Последните кръвни изследвания показаха тежка анемия и други отклонения от нормите. Получи кръвоизлив. Личната лекарка смята, че има карцином на стомаха.
Но...няма как да му се направи биопсия. Не че няма как, но има ли смисъл да го мъчим този изстрадал човек с закарване по някакъв начин до болница /той не се движи, не ходи, парализиран, незарастващи рани по седалището и краката/, и подлагане на болезнена процедура?
На снимки и скенер също не желаем да го подлагаме, имунната му система е съсипана, облъчване не му трябва...
А защо искаме да го регистрираме - за да получи полагащите се за болката му обезболяващи...
Ако се направи тумор-маркер, резултати от него основание ли са за поставяне на диагноза?
Enjoy Life!
| |
Тема
|
Re: Как се регистрира онкоболен?
[re: FreeSoul]
|
|
Автор |
Buba67 () |
Публикувано | 09.02.13 19:15 |
|
От медицинската документация /епикриза с хистология, скенер или друго/ трябва да е ясно, че човека е с онкологично заболяване.
Никой няма да назначи каквото и да било без яснота.
С медицинската документация и лична карта се регистрира в диспансера, за да му изпишат обезболяващи.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
| |
Тема
|
[re: Buba67]
|
|
Автор |
FreeSoul (светла) |
Публикувано | 09.02.13 19:28 |
|
Благодаря ти.
Enjoy Life!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Crasiva (член) |
Публикувано | 09.02.13 19:43 |
|
ОПЛ може би знае процедурата и за други неща, които се полагат поне да облекчат и други тежести, например първа група инвалидност, пари за придружителя, напълно безплатни медикаменти, безплатни посещения. Нямам идея.
| |
Тема
|
[re: Crasiva]
|
|
Автор |
FreeSoul (светла) |
Публикувано | 10.02.13 11:05 |
|
Пради време майка ми се водеше негов асистент, но само за 3 месеца от началото на Програмата до навършването му на 62 години...После явно ги отписват тези хора на "преклонната" възраст от 62 години...
Сега има нова Програма "Помощ у дома", но ще стартира някъде април-май...Я го одобрят, я не, понеже не е самотен, а има съпруга, нищо че и тя е инвалид с мастектомия и не трябва да върши тежки работи...
Последно се спряхме на частна фирма за болногледачи, парите са множко, но трябва да помогнем на майка ми поне по този начин...
ОПЛ предписа само Трамадол. На майка ми като онкоболна няма да й предпишат нещо по-силно, защото /слава Богу/ няма нужда за момента...
Трамадол + лепенки + течен аналгин даваме на баща ми, но не му помагат особено. ОПЛ последно казала на майка ми сами да си намерим начин да му осигурим болноуспокояващи...И аз търся, но ми е ясно, че всичко ще евременно и за малко...
Затова мислех дали може да се регистрира като онкоболен без да го влачим до болница, а само на основа на тумормаркирни изследвания...Явно не...
Enjoy Life!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Buba67 () |
Публикувано | 10.02.13 11:17 |
|
Пробвайте, вземете всички медицински документации, които имате и с личната му карта го регистрирайте в диспансера. Ще му дадат дата за онкомитет, на който пак вие се явете само с личната му карта, като обясните, че не може да се движи. Може пък да решат да му изпишат обезболяващи.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
| |
Тема
|
[re: Buba67]
|
|
Автор |
FreeSoul (светла) |
Публикувано | 10.02.13 15:39 |
|
Много благодаря!!!
Enjoy Life!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Crasiva (член) |
Публикувано | 10.02.13 16:50 |
|
Според мен една лекарска комисия, независимо дали е локална или национална би трябвало да взема решения само на база документи. Съответно мажеш да обжалваш пред по-висшестоящия орган.
Сугурно ще искат само пълномощно. Как иначе да помъкнат всички при тях, "че да ги видят".
Виж дали ЗК или НОИ не дава някакви еднократни помощи при подобни кризи. И въобще какво дават. Поне пенсия по болест не може да не дават. Или поне безплатна консултация в НОИ ще ти дадат техните експерти.
В България практически няма отделения по палиативни грижи. Ако има ще е нещо частно и много скъпо. Естествено, че там ще имат банки с морфин и специалисти. Просто е много скъпо. Затова, ако не можете да плащате НЕ започвай играта да им обясняваш, че болката не се трае. Просто хладнокръвно им кажи, че трябва да кажеш на адвоката ти личните данни на съответните длъжностни лица, защото иначе не можеш да заведеш дело за неглежиране на пациент и подценяване на неговото състояние. Кажи, че наказания от лекарския съюз не те устройват. Просто държиш да е наказателно дело, защото си зодия, която е много ината.
Или, ако можете да си го позволите ПЛАТИ за хоспис и стой до него през повечето време. Използвай пълномощно да изтеглиш от неговите спестявания, ако има такива и не му казвай, че е с неговите пари, които си мисли, че ги оставя на децата. През следващите четири години БСП и ДПС в коалиция ще имат за преоритет догонване на цените с доходите и ще забравиш за тези пари.
НАЙ-ДОБРЕ говори с хосписа, не може ли да им плащаш таксата, а да му сложат системата и да си е в къщи.
Сигурно ще ми благодариш за "идеите", но съм забелязал, че когато говоря неща, които изобщо не смятам, че трябва да се правят като въобще се стига до тях хората много ги харесват като идеи. А като казвам това, което смятам, че ще ги излекува и пълна тишина, все едно нищо не съм казал. Не мога за го разбера тоя свят хич.
Редактирано от Crasiva на 10.02.13 17:17.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
MamaD (ентусиаст) |
Публикувано | 11.02.13 09:33 |
|
FreeSoul, аз не съм много наясно, но си мисля че ОПЛ би могло да помогне, като даде направление за конс. с онколог и отделно опише на едно зелено талонче какви са всичките му проблеми, вкл. защо смята, че татко ти е и с онкологично заболяване (палпира ли се някъде формация, кръвните тестове и маркери или там каквото води до това заключение). Тогава ти можеш да отидеш в диспансера и когато разговаряш с онколога да видим той какво ще предложи. Може да имат някакъв начин за обслужване в подобни ситуации. Ако сте решили да плащате за помощ, с част от средствата бихте могли да ангажирате линейка която да го закара в болница и да му направят изследване за да се постави диагноза.
| |
|
Когато пациента е зле, може да го регистрира негов близък, но трябва да е насочен от лекар за консултация в Онкодиспансер. При нас туморният маркер и резултатите от скенер бяха достатъчни за поставяне на диагнозата. Обезболяващите са безплатни, побързайте! При нас от Трамадол-а нямаше никакъв ефект.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|