|
Тема
|
рак на ларинкса
|
|
Автор |
alonia-209617 (непознат
) |
Публикувано | 23.08.12 23:51 |
|
Здравейте ! Имам нужда от помощ и се надявам да я намеря тук.На мъжа ми поставиха тази страшна диагноза във Варненската болница " Света Анна" днес и направо съм неадекватна и объркана.Завеждащият д-р Шиваров направи с пълна упойка манипулацията по вземане на проба за хистологично изследване преди 10 дни и излезе в отпуск на другия ден без да каже дори дума на пациента си.След 10 дневното мъчително чакане на резултата се срещнах днес с един млад лекар от отделението, който ми съобщи страшната новина , но беше много внимателен , за което съм му благодарна.Дайте ми съвет къде да потърся добър лекар и какви изследвания е нужно още да направим.Хистологията е : плоскоклетъчен вроговяващ карцином.Мъжът ми е едва на 44 години.Много е страшно , не мога още да го приема...
Редактирано от alonia-209617 на 23.08.12 23:52.
| |
|
Здравей, няма лесен начин да приемеш такава новина. Колкото по-бързо се ориентираш в посоката на действие и започнеш да мислиш трезво, толкова по-добре и за него и за всички близки. Всякакви въпроси от рода "защо, как се случи и т.н." нямат отговор, а само ще те вкарат в омагьосан кръг на тръшкането.
Първа задача - повторете хистологията /дайте материала на още един патолог да го види/. Важен е видът на тумора, за да има адекватно лечение. Следва минаване на онкологичен комитет /подавате документи в онкологията/ и ще има протокол за лечение. Това са най-важните стъпки за сега. След решението на комитета във Варна, хубаво е да потърсите второ мнение. Ще дам координати, ако се ориентирате в някоя болница.
Имаме две отворени теми за рак на ларингса. Слагам линкове, прегледай ги, архитекта си е добре и е дал ценни съвети. И ще те помоля да продължиш да пишеш в една от двете, защото така ще се запази информацията в Справочника и ще е полезна за всички, които нужда. Питаш каквото ти хрумне, колкото и невероятно да ти звучи. Ще помагаме с каквото можем!
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
| |
|
Здравей alonia,
Стресът в първите дни е голям и всички тук сме го изпитали. Приемането също отнема време. Един от начините за справяне със стреса е действието, а точно това ви предстои - да действате. Всички, цялото семейство трябва да подкрепи съпругът ти с обич и разбиране по време на лечението. Като начало трябва да потвърдите диагнозата в друга лаборатория - това е неписано правило при злокачествените заболявания. Ето ти и линк към безценна информация
Тук нашите модератори са организирали споделения опит в отделни теми които можеш да намериш в " СПРАВОЧНИК НА ТЕМИТЕ В КЛУБА', а аз ти давам линк към темата за рак на ларинкса : . В нея са събрани постовете на хора с тази диагноза и можеш да прочетеш техните съвети и стъпки. Хубаво би било и ти да пишеш там - така и твоят опит ще остане в архива ни и ще бъде от полза за другите сблъскали се с тази диагноза. Този ти пост можеш с копи и пейст да повториш в темата за рак на ларинкса. При по-конкретни въпроси, свързани с медицинската част на терапията можеш да зададеш въпрос и в темата ни "Въпроси към лекарите".
Колкото до това което ви предстои - всичко зависи от това до колко е напреднало заболяването. Това ще определи и лечението - дали ще е операция, лъчетерапия или химиотерапия или комбинация от тях. Аз не съм веща в тази диагноза, но съм чела, че много добре се повлиява от лъчетерапия. Ето и малко обща информация : .
Успех мила!
| |
Тема
|
Re: рак на ларинкса
[re: Buba67]
|
|
Автор |
MamaD (ентусиаст) |
Публикувано | 24.08.12 10:19 |
|
Бубе, докато аз пиша, ти както винаги си се справила по-бързо.
| |
|
Здравей alonia-209617!
Нормално е да се чувстваш объркана и да не искаш да го приемеш. Аз съм в същото положение - нашият резултат излезе в понеделник. До последно се надявах да попаднем в 95-98% вероятност на по-малкото зло, но уви!
Мога да ти кажа, че по-страшно от диагнозата е отношението на околните. Станахме невидими, то за лекарите е ясно, че такива случаи са статистика, но подобно отношение от близки хора много боли.
Така, че кураж и събери сили за борба!
| |
|
|
|
|