|
Тема
|
Рак на дебелото черво
|
|
Автор |
Caмaнтa Kapтъp (Major) |
Публикувано | 18.11.11 06:12 |
|
Моля специалистите и запознатите тук ако могат да коментират диагнозата на моя много близка роднина, която е на 71 г. Тази диагноза е поставена преди да се получат резултатите от взетата биопсия. Докторът й е казал, че черен дроб, панкреас и стомах изглеждат нормално на снимките. Ето горе-долу диагнозата, която успях да запиша:
"Злокачествено новообразование на правото черво (ректум) достига праоксималната трета на ректума, където луминът е обтуриран от екзофитен тумор с обилни некрози; стенозиращ рак на проксимален ректум, наличие на паталогична кокарда в областта на сигма...
Касае се за моята леля, тя си няма никой и ... това звучи адскки зловещо, може ли някой да ми го преведе на български, много ви моля
И да добавя, ще я оперират другата седмица, като са й предложили тя да избира какъв вид операция да й приложат, става дума за Токуда. Тя не е наясно какво да избере, аз й казах да пооиска начинът, по който максимално всичко да бъде изчистено, поне така ми се струва да е правилно... ??
| |
|
Здравей Саманта, за да получиш ясен отговор от лекар постави въпроса с копи и пейст в темата Въпроси към лекарите.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
| |
|
Благодаря!!
| |
Тема
|
Re: Рак на дебелото черво
[re: Caмaнтa Kapтъp]
|
|
Автор | мepu (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.11.11 10:10 |
|
Не мога да помогна,но съжалявам,че преживявате това,знам колко е трудно!Пожелавам Ви много ВЯРА и СИЛА на Вас и на леля Ви!Успех!
| |
|
Саманта Картър, ти и леля ти няма как да знаете какво да изберете, ако никой не ви обясни между какво трябва да избирате. Предполагам, че лекарите ще разговарят с вас и ще ви изяснят вариантите. Понеже ние пациентите не сме много наясно, те с прости думи ни обясняват и често ни русуват и картинки. Поне с нас беше така.
Проксимален - разположен по-близо до срединната линия на тялото или до начална точка.
Лумен - тунелът образуван от вътрешните стени на червото.
Екзофитен - туморът е растял към лумена, кухината на червото.
Некроза - има умрели клетки, загинала тъкан.
Стенозиращ - туморът стеснява светлия просвет на червото.
Сигма - част от дебелото черво, тази която е между низходящото и правото (ректум) черво.
Кокарда - това не знам какво е, предполагам нещо което е видяно на образното изследване, щом е патологично, значи не трябва да е там.
Успех!
Редактирано от MamaD на 19.11.11 05:21.
| |
|
Благодаря ти, MamaD, за подробния отговор!!!
| |
|
|
|
|