|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
сок от тревист бъз
|
|
Автор | mim.i (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.03.08 16:35 |
|
Разбрах нещо интересно. Незнам колко е ново тук в клуба, но го пиша и моля за извинение, ако се повтаря темата!
Сироп от бъз за укрепване
Сега той се приготвя от плодовете на ниския тревист бъз, известен в някои краища като бъзунек, ниско бъзе, мастилница. Не го бъркайте с дървовидния, от чиито цветове също се приготвя сироп.
За сиропа ви трябват добре узрели плодчета, събрани по-далеч от оживени пътища. Измийте ги с течаща вода и в съд с широко гърло редете ред плодчета, ред захар. Затворете съда с марля, а не с капачка. Оставете го на хладно да се разтопи захарта. Прецедете отделилата се течност през двойна марля, без да изстисквате.
Налейте сиропа в бутилки, но не ги затваряйте с тапи- ще гръмнат, а завържете гърлото им с двойна марля. Съхранявайте на хладно.
Два са начините по които може да използувате сиропа: -сутрин на гладно се изпиват две супени лъжици разтворени в чаена чаша вода. Това е дневната доза. Другият начин е 3пъти на ден да се пие по 1 супена лъжица най-малко половин час след храна. Сиропът се препоръчва като противораково средство и за укрепване след боледуване.
в."Домашен лекар"бр.40/96г.
За всички нас, които се борим!
Редактирано от Buba67 на 30.08.09 23:21.
| |
Тема
|
Re: сок от бъз
[re: mim.i]
|
|
Автор | Kaлoянa (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.03.08 18:15 |
|
Да, не само сме чували, но и правили, но този сироп е със захар, а захарта подхранва раковите клетки, ако можеш да предложиш заместител, може би ще е здравословен
| |
|
Може би кафявата захар е удачният заместител?
В рецептите на Йоана Будвиг тя се използва вместо рафинираната.
| |
|
Незнам какьв заместител да предложа. Просто намерих тази статия и я копирах. За кафявата захар сьм сьгласна. Кьде кьде по- полезна е. Това засилва имунната система, а при нашите случаи е важно. Не сме пробвали сокчето още, но мисля да опитаме.
Говоря в множествено число не защото се уважавам толкова много, а защото болната е майка ми, а аз го приемам и като моя болка.
| |
Тема
|
Re: сок от бъз
[re: mim.i]
|
|
Автор | llina (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.03.08 15:21 |
|
Хора, не правете този сок с кафява захар! /Бях писала преди време.../ Аз пробвах и всичкия си материал го изхвърлях, а иначе всичко направих точно, както си е по рецептата, но явно от кафявата захар е станала някаква реакция и сместа "кипна"...
| |
Тема
|
Re: сок от бъз
[re: llina]
|
|
Автор | mim.i (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.03.08 15:35 |
|
Ами пробва ли после с бяла захар? То пък като си изхвърлила всичко с какво да пробваш... Е какъв е варианта тогава? Защо го дават противораково, а пък захар да не се консумира от друга страна. Иди, че разбери!
| |
|
През есента направих сироп от черен бъз с обикновена (бяла) захар и също "кипна". Но аз изобщо не го изхвърлих. Сложих го в хладилника и все още му се радвам като на изстудено (и посгъстено) шампанско!
Искам да кажа, че не знам дали е от кафявата захар. И второ - дали е чак толкова вредно, ако си го пиеш леко ферментирало... Мен ако питаш, дори е вкусничко!
| |
Тема
|
Re: сок от бъз
[re: *jull**]
|
|
Автор | mim.i (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.03.08 16:18 |
|
Щом е леко ферментирало и вкусничко, значи мамам ще го хареса. Сега се е отворила на едно червено домашно вино, а в живота си алкохол не е близвала. Как се променя човек... Тръгна вече по наклонената плоскост, сега чакам и по дискотеки да ходи, но да ми е жива и здрава и така ще си я обичам!
| |
Тема
|
Re: сок от бъз
[re: mim.i]
|
|
Автор |
anysto (изгубена) |
Публикувано | 27.03.08 16:25 |
|
И майка ми правеше преди 3-4 години същия сок от бъз, с бяла захар. Беше си втълпила че съм анемична и се опитваше да ме „подсили” Много вкусен, по нейната рецепта трябваше да взимам 2 супени лъжици сутрин и вечер и да ви кажа въобще не се дърпах (щото обикновено съм инат за такива работи понеже си знам че не съм анемична), наистина много вкусна смес. Ама и нейния сок ферментираше и кипеше, мисля си че това е нормално, нали затова като не е достатачно сладко гроздето слагат допълнително захар когато се прави вино – за да се засили ферментационния процес, иначе ще стане оцет та си мисля че няма значение от захарта – бяла, кафява – все ще си кипи ... сетих се и още нещо, когато се меси тесто с мая, и там ако не се лъжа маята се забърква със захар, и започва да кипи – защото дрождите в маята взаимодействат със захарта ...
| |
Тема
|
Re: сок от бъз
[re: anysto]
|
|
Автор |
Лoли (мама) |
Публикувано | 27.03.08 17:33 |
|
Моят сок също се вкисна,може би защото времето беше тогава топло.За това направих пак и като го прецеди му сложих лимонтузу.Мисля,че се слагаше на 4 литра сок 1 пакетче лимонтузу.За жалост след време почна да ферментира,но сякаш по малко.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|