Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:03 13.06.24 
Взаимопомощ
   >> Клуб за борба с рака
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
Тема Хайде на обяд. Пилешки бутчета с бира!нови [re: flora bg]  
Автор flora bg (maman)
Публикувано06.03.10 11:19



ПРОДУКТИ
3 пилешки бутчета, разрязани на две, без кожата
5 големи глави червен лук, нарязан на резени
500 мл светла бира
сол, черен пипер на вкус
1 кубче зеленчуков бульон
подправки на вкус: розмарин, салвия или смес от подправки за пилешко месо
олио


1. Налейте малко зехтин(олио) в тенджерка и наредете отгоре половината от нарязания червен лук.
2. Отгоре поставете нарязаните на две бутчета.
3. Поръсете със сол(внимание – бульона е солен), черен пипер, стрития бульон и подправки на вкус
4. Отгоре наредете останалия лук и залейте с бирата. След като заври, намалете и гответе на слаб огън.

Животът е сцена,а ние сме артисти!

Тема Re: Хайде на обяд. Пиле-фондю!нови [re: flora bg]  
Автор flora bg (maman)
Публикувано07.03.10 08:56



За неделния ден предлагам нещо по-изискано. Това е печено пиле със сос на основата на фондю, ястие, което не е за всеки ден. Идеално би било да имаме под ръка комплект за фондю, в който да приготвим соса, но ако не се намира, може да се използва тефлонова или чугунена тенджерка.

Продукти:

100 гр. синьо сирене

100 гр. обикновено, бяло, саламурено сирене

100 гр. сирене тип „Дунавия“

100 гр. пушено сирене

3-4 триъгълничета натурално топено сирене

100 гр. кашкавал

100 гр. Ементал или Гауда

1-2 сушени манатарки или други ароматични гъби

200 мл. течна сметана или 200 мл. заквасена сметана, която обаче трябва да се разбие

250 гр. краве масло

4-5 скилидки чесън

млян бял пипер на вкус

1 чаша сухо бяло вино

сол

едно пиле

Приготовление:

Пилето се измива, нарязва се на порционни парчета, посолява се и се оставя настрани. В подходящ съд, например тефлонова тенджера, се поставя половината масло, като се бърка непрекъснато, за да не загори. Щом се сгорещи достатъчно, се добавя ситно счуканият или пресован чесън. Котлонът не е твърде силен, защото кравето масло и чесънът загарят твърде лесно. Когато чесънът се позадуши (много се внимава да не покафенее) при непрекъснато бъркане се добавя сметаната. При липса на течна сметана може да се използва и заквасена, но да е добре разбита. Добавят се едно по едно настърганите или натрошени (в зависимост от вида си) сирена. Бъркането е интензивно, целта е сосът да не загори и да стане гладък и еднороден на вид. Добавят се предварително накиснатите в гореща подсолена вода нарязани сушени гъби. Ако няма манатарки може да се използват шийтаке, които също имат много приятен аромат. В краен случай могат да се заместят с култивирана печурка, но в никакъв случай не с консервирани гъби. Ако разполагаме само с гъби от буркан, по-добре изобщо да не ги слагаме. Накрая се добавя и чашата сухо бяло вино, а след това – смленият пипер.

Така полученият сос се дърпа от котлона. В намазан с останалото краве масло глинен гювеч или йенска тенджера се нарежда пилето и се залива със соса. Пече се на 220° в продължение на час. Накрая капакът се маха и се оставя леко да се запече отгоре. Сервира се със същото вино, с което е било приготвено пилето.



Животът е сцена,а ние сме артисти!

Тема Re: Макови кифличкинови [re: flora bg]  
Автор tinker.bell (нова)
Публикувано07.03.10 09:23



Вчера правих тези кифли за закуска.Станаха много сполучливи.Само ,че нямах маково семе и сложих сусам.



600 гр. типово брашно
· 1/2 ч.л. сол
· 1 суха мая (7 гр.)
· 2 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
· 1 яйце
· 100 мл. зехтин
· 100 мл. течна готварска сметана
· 100 мл. вода
· 1/2 флаконче есенция лимон
· 1/2 флаконче есенция ром
· ~ 5 гр. маково семе

От затоплената вода (40 градуса), зехтина, сметаната, есенциите, подсладителя, маята, белтъка на яйцето, солта и 500 гр. брашно се замесва еластично тесто (120 сек. в кухненски робот). Тестото се оставя покрито на топло да втаса (почти удвоява обема си). Премесва се отново с прибавка на 50 гр. брашно (90 сек. в кухненски робот) и отново се оставя да втаса. Операцията се повтаря с последните 50 гр. брашно. Втасалато тесто се разделя на 6 къса, от които се разточват елипси, които се навиват на кифли и се завиват краищата им. Подреждат се в тава (ако не е тефлонова, тавата се намазва с олио) на разстояние една от друга, намазват се с жълтъка на яйцето, разбит с 1 ч.л. вода и след като се оставят да втасат още половин час, се намазват отново с жълтък, поръсват се с маковото семе и се пекат в предварително загряла фурна на 200 градуса до златисто кафяво.



Тема Честит ви празник кулинарки!нови [re: tinker.bell]  
Автор flora bg (maman)
Публикувано08.03.10 08:00





Животът е сцена,а ние сме артисти!

Тема Re: Честит ви празник кулинарки!нови [re: flora bg]  
Автор flora bg (maman)
Публикувано08.03.10 08:37



да се почерпим послучай празника.

Животът е сцена,а ние сме артисти!

Тема Re: Честит ви празник кулинарки!нови [re: flora bg]  
Автор flora bg (maman)
Публикувано08.03.10 09:06



Агнешко с ориз

Продукти за 5—6 порции: 0,500 кг агнешко месо, 1 ч.ч.чаша ориз, 1 ч. ч. бульон от костите на месото, 1/2 пакетче прясно масло, магданоз


Нарязаното на късчета месо се задушава с половината от маслото, залива се с бульона и се вари почти до омекване. Оризът се пържи до прозрачност в останалото масло и към него се прибавя месото с бульона. Ястието се посолява, наръсва се с черен пипер и се оттегля на тих огън, докато оризът поеме течността. Поднася се наръсено със ситно нарязан магданоз. Отделно се поднася салата от краставички.

Животът е сцена,а ние сме артисти!

Тема Re: Честит ви празник кулинарки!нови [re: flora bg]  
Автор flora bg (maman)
Публикувано08.03.10 09:08





Животът е сцена,а ние сме артисти!

Тема Re: Честит ви празник кулинарки!нови [re: flora bg]  
Автор flora bg (maman)
Публикувано08.03.10 09:09





Животът е сцена,а ние сме артисти!

Тема Re: Честит ви празник кулинарки!нови [re: flora bg]  
Автор EFO75 ()
Публикувано08.03.10 09:27







Тема Мусака в глинен гювеч!нови [re: EFO75]  
Автор flora bg (maman)
Публикувано09.03.10 09:49



Необходими продукти:
4-5 бр. картофи / зависи от големината може и 3-4/
250 гр. кайма;
1 патладжан или 2 тиквички
1-2 чушки;
1 гл. лук;
1 домат / 1 ч.ч. домати от консерва/
подправки - черен пипер, джоджен, соев сос, червен пипер, сол/
олио за пържене

за заливката - 1/2 л. пр. мляко;
2-3 с.л. брашно;
масло или олио;
2 яйца;
100 гр. кашкавал;
1 връзка магданоз.

Начин на приготвяне:
В тиган се запържват в последователност лука, чушката, каймата, настъргания домат и подправките. Отделно се изпържва патладжана /тиквичките/ без брашно / могат да се изпекат и на грил-тиган/. В леко намаслен с олио глинен гювеч се нарежда един пласт тънко нарязани картофи на кръгчета, изпържен патладжан, изсипва се сместа с каймата, ред патладжан, ред картофи. Налива се вода около 1 1/2 ч.ч. и се слага да се пече в загрята фурна.
Заливката - от продуктите се прави сос бешамел, като яйцата и настъргания кашкавал се добавят като се свали от огъня, заедно с наситнения магданоз.
10 мин. преди да е готова мусаката я заливате със соса и допичате без капака.

Да ви е сладко!

Животът е сцена,а ние сме артисти!


Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.