Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:08 29.03.26 
Взаимопомощ
   >> Клуб за борба с рака
*Кратък преглед

Тема искам да работянови  
Автор el7O (нова)
Публикувано02.12.09 21:34

Здравейте!Имам следният проблем:До сега бях в болнични след операция,лъчетерапия и химиотерапия 10 месеца.Знам,че имам право на пенсиониране,но системата е доста мудна.Болничният ми свършва на 14 .12.2009г.ще се явя на телк чак през януари.Аз обаче вече искам да започна работа и от пенсионното ме увериха,че не е необходимо да напускам за да се пенсионирам.Работодателят ми обаче казва,че няма нужда от менЯсно е ,че закона ме закриля,но аз не мога да отида да работя някъде където ми отказват.Интересува ме имам ли право на платен годишен отпуск за тази година въпреки,че съм била болнични и след като не иска да ме вземе на работа обещетение някакво дължи ли ми?

Тема Re: искам да работянови [re: el7O]  
Автор Ekna (Усмивка)
Публикувано02.12.09 22:03

Ще си кажа моето мнение, въпреки че тук има и юрист, който може компетентно да отговори, ако те прочете:

Ако си в постоянно трудово правоотношение имаш право на платен годишен отпуск по КТ. Обезщетение се изплаща от държавага при съкращение на щата. Има едномесечно предизвестие, което е длъжен да ти отправи (отново казвам ако си на постоянен трудов договор). Отпускът може да бъде ползван (през това време си тече стаж и получаваш съответната заплата), а може да бъде платен пропорционално на отработеното време (няма значение, че в случая си била в болнични). Съветът ми е да не подписваш нищо без да си се консултирала по кой член те освобождават и по-конкретно да не се съгласяваш на прекратяване по взаимно съгласие. Не трябва да се притесняваш да заявиш позицията си по този въпрос, защото това ще затрудни евентуално оспорване в съда, т.е. ще излезе, че ти сама си предпочела да напуснеш.

Нека и другите да си кажат мнението.

Но трябва да отстояваш позициите си. Може да няма нужда от теб, но поне да го направи по такъв начин щото доколкото е възможно да не те ощетява, а и да има човешко отношение.

Хм, нямат никаква съвест тия хора....

Автор Buba67Модератор ()
Публикувано02.12.09 22:41

Здравей ел.
Започвам да отговарям на въпросите с уговорката, че не съм юрист, нито счетоводител. Аз съм с онкологична диагноза и преди 10 дни минах за трети път на ТЕЛК, освен това винаги когато се съмнявам в нещо изчитам нормативните документи.
Първо - минаването на ТЕЛК няма нищо общо с работодателя /освен, че ще трябва да изготви нужните документи за пенсия/.
Второ - след като си с тази диагноза, не може да те съкрати, уволни БЕЗ разрешението от инспекцията по охрана на труда, защото можеш да си търсиш правата в съда. Ето наредбата:

Трето - имаш право на платен отпуск за времето, през което си била болнични.
За справка ето линк от сайт за счетоводство с точен отговор:

След като ти изтече болничният лист на 14 декември си длъжна да се явиш на работа на 15 декември. Как ще те посрещне работодателя си е негов проблем. Ти го уведоми, че не разписваш нищо без да е уведомил инспекцията по охрана на труда и му дай Наредба 5 за четене.
Обезщетение не ти дължи за нищо. Ако спази закона и вземе разрешение от инспекцията имаш право на един месец предизвестие.

Остава човешката страна на въпроса, защо е решил, че няма нужда от теб. Няма нужда от такава длъжност /която изпълняваш/ или просто не му пука за хората. Ако е второто те съветвам да си търсиш правата до дупка, защото това си е дискриминация откъдето и да го погледнеш.

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен

Автор Блaryн Kaлчeв (Explorer)
Публикувано02.12.09 23:28

Платен отпуск Ви се полага за цялото време, което се води като трудов стаж - отработени дни, болнични, бременност и раждане, гледане дете, неплатени с трудов стаж и т. н. При трудоустрояване на по-нископлатена работа НОИ Ви изплаща разликата в заплатите за първите 6 месеца.

Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...

Тема Re: искам да работянови [re: Блaryн Kaлчeв]  
Автор Kaлoянa_ (член)
Публикувано05.12.09 08:35

Редактирано от Kaлoянa_ на 05.12.09 08:48.

Тема Re: искам да работя [re: el7O]  
Автор dida777 (непознат)
Публикувано06.12.09 11:12

съпругат ми също мина през всичко това но с единствената разлика че на него телк му дадоха 100% без право на труд и от страна на работодателя няма проблем всеоще си работи,вече стигнахме административен съд ,важното е да не се отказващ и да се бориш за правата си защото никой не е застрахован от това заболяване

Автор naneta1 (непознат )
Публикувано06.12.09 12:22

Аз бях болнични 12 месеца, минах на ТЕЛК, дадоха ми 80% с право на работа. Върнах се на работа на 16 ноември 2008 г. Поработих 4 месеца и се наложи ново лечение - ползвах отново болнични 120 дни през 2009г., които ми платиха /БЛАГОДАРЯ НА БУБА - имаш голямо черпене от мен, заради ключовата дума "обостряне"!/. И за двете години запазих правото си на платен отпуск, корпоративна заплата и 13-та заплата както всички, които са били на работа през това време! Не беше лесно, защото всички се стремят да ти създават бюрократични проблеми, но с малко повече нерви и амбиция всичко се подрежда! Доста време загубих и в НОИ, направих консултация при юрист там - д-р Кръстева, тел. 9261912 /вдигат на 20-тото позвъняване!/, приемат в сряда и четвъртък от 8 до 12ч. и от 13 до 16 ч. Желая ти успех, да ти стигне търпението и да имаш достатъчно самочувствие, за да се пребориш за правата си!

Тема Re: искам да работянови [re: naneta1]  
Автор el7O (нова)
Публикувано25.12.09 13:40

Честита Коледа на всички!Мина доста време откак пуснах темата и искам да споделя какво се случи оттогава.Работодателят ми след като разбра,че съм защитена от закона реши,че мога да започна работа,но на половин заплата,защото било криза и т.н.Общо взето ми казва,че от съжеление не можел да ме държи на работа.За съжеление както повечето в България аз съм осигурявана на минимална заплата а получавах доста по-вече.Ходих в инспекцията по труда и оттам ми казаха,че няма право да не ме допуска до работа,но нали сами разбирате,че това с намаляването на заплатата и то драстично автоматично ме кара да спра да искам да работя за този човек.Сега чакам да се явя на телк,но датата е чак 12.01.2010г.Тогава ако ми дадат група инвалидност ще действам за пенсиониране.Твърдо съм решила да не се връщам на старото работно място,но ще действам след като мина комисията.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.