Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:12 05.12.25 
Взаимопомощ
   >> Клуб за борба с рака
*Кратък преглед

Тема ПРЕПОРЪКИ ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯнови  
Автор *jull**Модератор (нощна птица)
Публикувано18.05.09 01:03

Хигиенно-диетични препоръки по време на химиотерапия:

1. Да се пият 2-3 литра течности дневно: мляко, чай, боза, сокове, компот.
2. Да се яде задължително калорична храна - ядки, мед, плодове, зеленчуци, млечни храни, месо, бира, боза и др.
3. Да се пият Вит. В комплекс – 3 пъти по 2 дражета + Бирема – 3 по 2 таблетки.
4. Да се поддържа много добра лична хигиена – кожа, устна кухина.
5. Да се избягват контакти с болни от вирусни инфекции.
6. Задължителна е обедната почивка – 1-2 часа и да се осигури достатъчен нощен сън.
7. Да се следят поне веднъж седмично левкоцитите или пълна кръвна картина.

"Совите не са това, което са..."

Тема Re: ПРЕПОРЪКИ ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯнови [re: *jull**]  
Публикувано18.05.09 01:09

Извеждам този постинг на mimimira като отделна тема, за да я кача после в Справочника.
Но преди това ще помоля всеки, който има какво да допълни, да сподели опита си тук.

Авторreni56 (Нерегистриран)
Публикувано18.05.09 09:11

здравейте, аз съм отскоро член на този клуб/ засъжаление/ и нямам много опит, но в момента моята дъщеря е на химиотерапия с Темодал и мога да напиша какво й давам:
1.алое вера - сироп 3Х120 мл
2.чесън и мащерка - капсули 20Х1к / в началото изпи 10опаковки Натанал , но имаше проблеми със стомаха и затова минахме на капсулите/
3.котешки нокът- капсули 2Х1к. / тях започна да ги пие още в болницата на третия ден след операцията/
4.билките на Еньо Миланов- 3Х120-130мл
5.ленено олио- капсули 2Х1к.
Днес е 25 ден от химиотерапията и тя се чуства сравнително добре, кръвните показатели също се движат в норма.
Дано да съм полезна с тази информация.

Тема Re: ПРЕПОРЪКИ ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯ [re: reni56]  
Автор ana8 (новак)
Публикувано18.05.09 10:50

Моят съпруг също е на ХТ с темодал. Лекаря ни предупреди - в никакъв случай да не даваме витамин В. ХТ е с продължителност 5 дни. Тогава спираме всичко, защото и от най-малкото нещо му става лошо и той отказва да пие всичко. Но в останалото време му давам сок от чер. цвекло и моркови както и сироп от чер. бъз и искадор на капки. Слава Богу, до този момент кръвните показатели са в нормата. Reni, тази мащерка на капсули ли е и против повръщане ли се дава? Антиоксидантите прябва ли да се спират повреме на ХТ?

Тема Re: ПРЕПОРЪКИ ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯнови [re: ana8]  
Автор nelly_83 (непознат )
Публикувано18.05.09 12:32

Здравейте и от мен.
Освен много сокове от плодове, зеленчуци, риба, майка ми пие по време на химиотерапията : Авемар, Натанал (от този месец), Герисан( кръвните и показатели са под нормите и затова ги пие), Витамин Ц, селен, ленона масло на капсули, чай от невен, котешка стъпка, жълт кантарион. Лекарите ни казаха да спрем Саменто,защото от него много падали кръвните показатели.

Jull поне аз знам, че не е добре да се приема нищо което съдържа витамин В, защото той подхранва раковите клетки.

Тема Re: ПРЕПОРЪКИ ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯнови [re: ana8]  
Автор reni56 (бореща се)
Публикувано18.05.09 13:49

здравей ana8, капсулите с чесън и мащерка започнах да ги давам, защото Натанала който пиеше започна да й дразни стомахаи тя отказа да го пие.Прочетох доста неща за чесъна и реших,че няма да е излишно да го приема в някакъв вид.Не знам дали е разрешено да пишеме емената на фирмите от които купуваме разни добавки, око искаш пиши ми на email-rumi.dimitrova@abv.bg.
Аз мисля ,че не трябва да се спират антиоксидантите, нали те имат свободни радикали ,които се свързват с токсините и ги изхвърлят от организма или ги неутрализират!

От всяко една безизходна ситуация, има най-малко два изхода!

Тема Re: ПРЕПОРЪКИ ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯнови [re: reni56]  
Автор Ekna (Усмивка)
Публикувано18.05.09 14:10

Има добавки, на които изрично е посочено, че могат да се пият по време на химио.Срещала съм мнения, че по време на ХТ не бива да се взимат каквито и да е и много на брой добавки, защото има опасност от намаляване ефекта от лекарствата, а и не знаем кои добавки как си взаимодействати дали не се неутрализират. Защото така, както лекарствата действат на лошите клетки, но покрай тях се унщожават и част добрите, така може да го има и обратния ред на мисли.

Една от добавките, на които е записано в листовката, че може да се приема по време на ХТ е Герисан (кръвен здравец). Друга такава по времето, когато аз бях на ХТ беше Олисалвин акула (от черен дроб на акула), която за съжаление вече не се предлага. Но това, което съдържаше са Омега 3 и Омега 6 мастни киселини. За това допускам, че може да бъде заменена с консумиране на много риба или ленено семе във всичките му варианти.

Това са тези, за които със сигурност знам, че го пишеше в листовката. Може да има и други. Аз лично употребявах и други, но гледах да не ги струпвам повече от 3 едновременно и ги сменях на по-кратък от 3 месеца период.

А най-добре е ако имате сили, време и възможност да си набавяте нужните вещества с храната (най-вече сурови зеленчуци, плодове и ядки), соковете и чайовете (лапачо, Ройбос, зелен чай и др.)
.

Тема Re: ПРЕПОРЪКИ ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯнови [re: Ekna]  
Публикувано18.05.09 16:05

Тук има мнение и за хранителните добавки по време на химиотерапия:

Прочетете и първото читателско мнение под статията!

Автор mimimira (непознат)
Публикувано18.05.09 17:56

Днес лекарката обясни на майка ми защо се препоръчва витамин Б комплекс - химиотерапията убивала т.нар. "млади клетки", сред които били клетките на костния мозък и на лигавицата на стомаха. Б комплекса спомагал за по-бързото им възстановяване.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.