|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема
|
Раздумка №22
|
|
Автор |
lumixx (Любознателна ) |
Публикувано | 17.01.09 08:23 |
|
Здравейте момичета и момчета!
Много тежка стана старата раздумка, затова пускам нова и линк към старата
Хайде на кафе
с невероятно поучителната притча, която Юлия пусна в старата раздумка!
Стар чероки разказвал на своя внук за борбата, която се води във всеки един от нас. И рекъл на момчето, че в душите ни се борят два вълка. Единият е зъл, той е гневът, завистта, недоволството, отрицанието, алчността, надменността, самосъжалението, чувството за малоценност или пък за превъзходство, лъжата, фалшивата гордост и егоцентризмът. Другият е добър – той е радостта, мирът, любовта, надеждата, спокойствието, скромността, добротата, благосклонността, взаимността, щедростта, искреността, състраданието и вярата.
Внукът се замислил за момент и след това попитал дядо си:
- И кой вълк побеждава?
- Този, когото нахраниш. – отговорил старият чероки.
Редактирано от lumixx на 17.01.09 08:29.
| |
|
Здравейте на всички!Тази сутрин наистита се успах,ама наистина,а това не беше ми се случвало ........,.
Слънцето грее през прозореца ми,детето е на работа,а аз сега ще си изпия кафето.
Луми,много хубава маса си сложила,хайде сядам на нея първа
| |
|
ИЗБИРАМ
Тъй като аз съм единственият човек, с когото ще съм свързан цял живот, избирам :
• да се обичам такъв, какъвто съм сега;
• да се почитам и ценя;
• да бъда своят най-добър приятел;
• да бъда човекът, с когото бих искал да прекарам остатъка от живота си;
• да се грижа и за другите;
• да засилвам, развивам и споделям обичта и живота си.
| |
|
Браво, Юле! Една чашка кафе и вече стана мъдър философ!
И понеже трябва да обичам най-много себе си (според съветите ти),
ето как си представям почивка, спорт и удоволствие в едно!
П.П. Конят може да бъде заменен с мъж. Ясно, че няма да е собственият (да не е луд!)
"Совите не са това, което са..."
| |
|
прекрасни думи и песен...желая чудесен ден без болка, и физическа и духовна..
| |
|
Браво много стилна нова Раздумка Луми!А аз да ви се похваля.Днес има имен ден внучето ми.На баба сладкото момченце!Да са живи и здрави всички Антоновци и Антоанети,Антонини и вариации.Щастие и успехи в живота!Извъртях една баница,направих една малка торта,сиго пека кюфтетата,направих малки сърмички.Хапваме на обяд и хайде на разходка в това хубаво време.Днес ме няма ная компото до вечерта!чао!
Живота е сцена, а ние сме артисти!
| |
|
Според съветите ми,трябва да се( обичам такъв, какъвто съм сега;) .А не най-много себе си
Защото Синонимите на самолюбие са:
*себеобич, егоизъм, самомнителност
* надменност, високомерие, гордост, самонадеяност,а на мене те не са ми познати
| |
|
А ми да ти е живо и здраво,да му се радваш и да бъдеш най гордата баба!,и Свети Антоний да го пази
Редактирано от Юлия 48 на 17.01.09 12:20.
| |
|
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на всички, които празнуват днес и на първо място
на малкия Тони - на Флорка сладкото внуче, безценното й съкровище
(на гръцки Антон означава "ценен" или "който увеличава цената")!
Нека всички, които носят това име да са живи, здрави и дълголетни
като самия светия, който ги закриля!
"Свети Антоний е роден през 251 г. в село в Среден Египет. Той произхожда от богато християнско семейство. На 18-годишна възраст младият Антоний остава пълен сирак и две години по-късно, по примера на първите светци-мъченици, раздава имуществото си на бедните. След това се оттегля в Египетската пустиня, където прекарва 20г. в пост и молитва. Когато изтичат тези 20 г., се заселва в Писпир (на 30 км от рика Нил), където продължава живота си в молитва и проповед.
Доживява до дълбока старост. Умира на на 17. І. 356 г., на 105-годишна възраст.
В народните представи живеят двама братя-близнаци, ковачите Антон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден (честван на 18 януари) са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти, точилари и др.
Освен като покровител на ковачите и налбантите, св. Антоний Велики се приема и като патрон на кошничарите (плетачите на кошници). Има свидетелства, че той изкарвал прехраната си чрез ръчна работа, като плетял от палмови клони кошници, които разменял за хляб. В същото време бил и лечител, прогонвал болестите. Според народните вярвания Антоновден е един от лошите, тежки празници: на този ден светецът гони лудостта, но често не успява да я хване и се сърди.
Според българската народна традиция, Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". Специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана, мед или петмез се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за болята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.
Тъй като празникът е в средата на зимата, на трапезата трябва да има печено свинско, свински ребра със зеле, луканка, както и обредните ястия: варено жито, баница, орехи, мед и др."
За винце нищо не пише, ама е сигурно, че си върви с другото!...
"Совите не са това, което са..."
| |
Тема
|
Re: Раздумка №22
[re: flora bg]
|
|
Автор |
lumixx (Любознателна ) |
Публикувано | 17.01.09 13:18 |
|
Ох да е жив и здрав на баба сладура!
Щастливо детство и много усмивки му пожелавам, за да има усмивка и на твоето лице!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|