Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:55 17.07.25 
Взаимопомощ
   >> Клуб за борба с рака
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Завишени Тромбоцити !!!!нови  
Автор mimozitta (кукуряк)
Публикувано11.01.09 10:26

Джул, не можах да намера подобна тема и за това отварям нова. Свекър ми има завишени тромбоцити и не знам какво да го правя. Правят му химиотерапя в момента. Ще напиша последната му епикризата ми за да ми я видите всички и да ми дадете съвет. Има ли нещо много страшно или не в нея ?!

Диагноза: СА ПУЛМОНИС СИН. МКБ С 34.1 СТ. ПОСТ ЛОБЕКТОМИАМ СОП. СИН. РЕЦИДИВА. СТ. ПОСТ ПУЛМОНЕКТОМИАМ СИН. ЕТ ПХТ - 1 КУРС
ХИСТ.РЕЗ. № 28473-5/17.10.07 Г. нискодиференциран плоскоклетъчен карцином с масивни некрози и туморни емболи в лумена на лимфните съдове. 28476-80: три броя лимфни възли от хилус и медиастинум без метастази
№ 31725-26/24.10.2008 г. слабодиференциран карцином на белия дроб
АНАМНЕЗА: Постъпва за първи път в клиниката. През 2007 г. му е осъществена лява горна лобектомия по повод хист. верифициран плоскоклетъчен карцином на белия дроб. Не е провел АПХТ и АТГТ. При контролно скениране през м. август 2008 г. е установен рецидив, след което е насочен за оперативно лечение. След извършена пулмонектомия е насочен за 1 линия ПХТ.
СТАТУС: Задоволително общо състояние. Адекватен, субфербилен. Кожа, и видими лигавици - бледорозови. ПЛВ-не се пулпират увеличени. Дих. с-ма - ясен перкуторен тон в дясна бел. половина, притъпен в ляв хемиторакс. Чисто вез. дишане в ляво, силно отслабено до липсващо, с характер на проведено в ляво. ССС-р.с.д. 78/мин, ясни тонове, безприбавени шумове. РР-120/80. Корем-мек, неболезнен палпаторно, без хепатоспленомегалия.СР-(отр) двустр. ОДА-б.о.
ИЗСЛЕДВАНИЯ: HgB 111 G/L; RBC 4.09 T/L; MCV 81; MCH 27.0 Pg/L; MCHC 334 g/L WBC 10.3 G/L; PLT 473 G/L Gluc, UR ACID, ALT, AST, LDH, AP - в референтни граници.
Коремна ехография-Масивни газови колекции. Черен дроб с уголемени размери и дифузна стеатозна егоструктура, без категорични данни за огнищни лезии във видимите зони.
Жл. мехур - прегънат. Панкреас и слезка не се визуализираха
Десен бъбрек-интактен. Ляв бъбрек - наличие на анехогенна кистична зона в горен полюс с наличие на хиперехогенни еха в нея.
ЛЕЧЕНИЕ: ГКС, Синплатина, Таксотер, антиеметици, водно-солеви разтвори, аналгетици.
ОБСЪЖДАНЕ: Касае се за пациент с рецидивирал белодробен ектодермом, налагащ 1 линия ПХТ. Курсът бе понесен добре. Изписва се в подобрено общо състояние, афебрилен, със задоволително купиран болков синдром.

Моля ви да ми разчетете тази епикриза. Мисля че тромбоцитите му за завишени, но ще чакам вашето мнение. Благодаря ви предварително.

Тема Re: Завишени Тромбоцити !!!!нови [re: mimozitta]  
АвторMario (Нерегистриран)
Публикувано11.01.09 11:11

Давам ти го от един лабораторен справочник:

Тромбоцити
РГ: 150 - 350 х 109/L

Заболявания:
Намалени при: апластична анемия, подтискане на костния мозък, миелодиспластични синдроми, идиопатична тромбоцитопенична пурпура, ДИК, хиперспленизъм, сепсис, миелопролиферативни заболявания, хепатит С. Увеличени при: остро възпаление, неоплазми, миелопролиферативни нарушения
Други причини за отклонения:
Намалени при: прием на хепарин и медикаменти подтискащи костния мозък Увеличени при: бременност, прием на кортикостероиди.
Коментар: Използуват се за оценка на коагулационния статус, както за проследяване на пациенти с болести или състояния довели до промяна в броя на тромбоцитите.

Тема Re: Завишени Тромбоцити !!!!нови [re: Mario]  
Публикувано11.01.09 11:40

Благодаря за инфото Марио.

Автор kattt_1 (член)
Публикувано11.01.09 11:54

мисля че повишените тромбоцити значат че му е по сгъстена кръвта - което често се случва при раково болните.За това се дава мися аспирин протект дори и на хора който не са раковоболни, защото има риск от тромби.
Все пак се консултирай с лекар

Автор dea123 (минаващ)
Публикувано11.01.09 13:14

Майка ми преди 2,3 години имаше тромбоза и и се надуваха крайниците на определни места(което както знаем е изключително опасно)
И започна да пие 3 пъти дневно черен(но истински черен,а не от този гранулирания инстантен)чай с 2 ч.лъжици мед и 2 ч.лъжици ябълков оцет(на гладно)
Това го пиеше месец и половина и се оправи,а от тогава не е имала проблеми с тромбоцитите.Дано и при вас помогне.Успех!

Успех=интересувам се , вярвам в себе си, боря се, не се отказвам.В мойто тяло - Аз съм шефа!!

Тема Re: Завишени Тромбоцити !!!!нови [re: dea123]  
Публикувано11.01.09 14:37

Благодаря ти много Деа. Ще пробваме с това. Разбрах че не е фатално да са завишени със няколко десети

Автор misticna-toni ()
Публикувано11.01.09 17:16

На майка бяха завишени на 1100.

След това почина от сърцето,а не от рака.(е тя си беше и зле).Така,че с малко не е опасно,но трябва да се пие нещо за разреждане на кръвта-аспирин например,ако се завишат повечко.

Тема Re: Завишени Тромбоцити !!!!нови [re: misticna-toni]  
Автор tigananka (ондин)
Публикувано12.01.09 00:16

За да се изследва как се съсирва кръвта и дали има проблем с това се измерва ПРОТРОМБИНОВО ВРЕМЕ или ПТ както го пишат в някои лаборатории. Тромбоцитите наистина отговарят за съсирването на кръвта и според мен е добре да си направите такова изследване.
Опасно е човек да има проблем с това. Майка ми беше почти 3 години със запушена вена и то една от главните в организма ни и благодарние не доплерова диагностика разбирахме на какво ниво от отпушването сме. Ако съвсем случайно има такоива нещо то си има и спецални лекарства , които спомагат разреждането на кръвта. Но това се прави ИЗРИЧНО и САМО С разрешението на лекар. Не предприемайте нищо сами според мен. Всяко едно разреждане на кръвта с разни аспирини и т.н може да доведе до кръвоизливи и проблеми, а все пак това са хора, чието състояние трябва да се следи непрекъснато.

Има много неща за този проблем, които сме изпитали лично и бих могла да ти кажа много неща, които можете да направите при вече установено дали е това.

Поздрави.

Тема Re: Завишени Тромбоцити !!!!нови [re: tigananka]  
Публикувано12.01.09 10:31

Благодаря и на теб tigananka . Попитахме неговият лекар който му прави химията, и човека каза че е от самата химиотерапия. Наистина ли е така, не знам, но малко ме е страх вече като чуя от тях "Всичко е наред, не се притеснявайте". Те не са миу фатално завишени тромбоцитите, но е факт че се повишават и ме е страх малко.

Авторyraaa (Нерегистриран)
Публикувано12.01.09 20:30

Мимка, изобщо не се стягай за тия тромбоците толкова...да вероятно е от самата химиотерапия, още повече ако е съчетана с кортикостероиди(дексаметазон)за бустване(стимулиране ) на левкоцитите...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.