|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Завишени Тромбоцити !!!!
|
|
Автор |
mimozitta (кукуряк) |
Публикувано | 11.01.09 10:26 |
|
Джул, не можах да намера подобна тема и за това отварям нова. Свекър ми има завишени тромбоцити и не знам какво да го правя. Правят му химиотерапя в момента. Ще напиша последната му епикризата ми за да ми я видите всички и да ми дадете съвет. Има ли нещо много страшно или не в нея ?!
Диагноза: СА ПУЛМОНИС СИН. МКБ С 34.1 СТ. ПОСТ ЛОБЕКТОМИАМ СОП. СИН. РЕЦИДИВА. СТ. ПОСТ ПУЛМОНЕКТОМИАМ СИН. ЕТ ПХТ - 1 КУРС
ХИСТ.РЕЗ. № 28473-5/17.10.07 Г. нискодиференциран плоскоклетъчен карцином с масивни некрози и туморни емболи в лумена на лимфните съдове. 28476-80: три броя лимфни възли от хилус и медиастинум без метастази
№ 31725-26/24.10.2008 г. слабодиференциран карцином на белия дроб
АНАМНЕЗА: Постъпва за първи път в клиниката. През 2007 г. му е осъществена лява горна лобектомия по повод хист. верифициран плоскоклетъчен карцином на белия дроб. Не е провел АПХТ и АТГТ. При контролно скениране през м. август 2008 г. е установен рецидив, след което е насочен за оперативно лечение. След извършена пулмонектомия е насочен за 1 линия ПХТ.
СТАТУС: Задоволително общо състояние. Адекватен, субфербилен. Кожа, и видими лигавици - бледорозови. ПЛВ-не се пулпират увеличени. Дих. с-ма - ясен перкуторен тон в дясна бел. половина, притъпен в ляв хемиторакс. Чисто вез. дишане в ляво, силно отслабено до липсващо, с характер на проведено в ляво. ССС-р.с.д. 78/мин, ясни тонове, безприбавени шумове. РР-120/80. Корем-мек, неболезнен палпаторно, без хепатоспленомегалия.СР-(отр) двустр. ОДА-б.о.
ИЗСЛЕДВАНИЯ: HgB 111 G/L; RBC 4.09 T/L; MCV 81; MCH 27.0 Pg/L; MCHC 334 g/L WBC 10.3 G/L; PLT 473 G/L Gluc, UR ACID, ALT, AST, LDH, AP - в референтни граници.
Коремна ехография-Масивни газови колекции. Черен дроб с уголемени размери и дифузна стеатозна егоструктура, без категорични данни за огнищни лезии във видимите зони.
Жл. мехур - прегънат. Панкреас и слезка не се визуализираха
Десен бъбрек-интактен. Ляв бъбрек - наличие на анехогенна кистична зона в горен полюс с наличие на хиперехогенни еха в нея.
ЛЕЧЕНИЕ: ГКС, Синплатина, Таксотер, антиеметици, водно-солеви разтвори, аналгетици.
ОБСЪЖДАНЕ: Касае се за пациент с рецидивирал белодробен ектодермом, налагащ 1 линия ПХТ. Курсът бе понесен добре. Изписва се в подобрено общо състояние, афебрилен, със задоволително купиран болков синдром.
Моля ви да ми разчетете тази епикриза. Мисля че тромбоцитите му за завишени, но ще чакам вашето мнение. Благодаря ви предварително.
| |
Тема
|
Re: Завишени Тромбоцити !!!!
[re: mimozitta]
|
|
Автор | Mario (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.01.09 11:11 |
|
Давам ти го от един лабораторен справочник:
Тромбоцити
РГ: 150 - 350 х 109/L
Заболявания:
Намалени при: апластична анемия, подтискане на костния мозък, миелодиспластични синдроми, идиопатична тромбоцитопенична пурпура, ДИК, хиперспленизъм, сепсис, миелопролиферативни заболявания, хепатит С. Увеличени при: остро възпаление, неоплазми, миелопролиферативни нарушения
Други причини за отклонения:
Намалени при: прием на хепарин и медикаменти подтискащи костния мозък Увеличени при: бременност, прием на кортикостероиди.
Коментар: Използуват се за оценка на коагулационния статус, както за проследяване на пациенти с болести или състояния довели до промяна в броя на тромбоцитите.
| |
Тема
|
[re: Mario]
|
|
Автор |
mimozitta (кукуряк) |
Публикувано | 11.01.09 11:40 |
|
Благодаря за инфото Марио.
| |
|
мисля че повишените тромбоцити значат че му е по сгъстена кръвта - което често се случва при раково болните.За това се дава мися аспирин протект дори и на хора който не са раковоболни, защото има риск от тромби.
Все пак се консултирай с лекар
| |
Тема
|
|
|
Автор |
dea123 (минаващ) |
Публикувано | 11.01.09 13:14 |
|
Майка ми преди 2,3 години имаше тромбоза и и се надуваха крайниците на определни места(което както знаем е изключително опасно)
И започна да пие 3 пъти дневно черен(но истински черен,а не от този гранулирания инстантен)чай с 2 ч.лъжици мед и 2 ч.лъжици ябълков оцет(на гладно)
Това го пиеше месец и половина и се оправи,а от тогава не е имала проблеми с тромбоцитите.Дано и при вас помогне.Успех!
Успех=интересувам се , вярвам в себе си, боря се, не се отказвам.В мойто тяло - Аз съм шефа!!
| |
Тема
|
[re: dea123]
|
|
Автор |
mimozitta (кукуряк) |
Публикувано | 11.01.09 14:37 |
|
Благодаря ти много Деа. Ще пробваме с това. Разбрах че не е фатално да са завишени със няколко десети
| |
|
На майка бяха завишени на 1100.След това почина от сърцето,а не от рака.(е тя си беше и зле).Така,че с малко не е опасно,но трябва да се пие нещо за разреждане на кръвта-аспирин например,ако се завишат повечко.
| |
|
За да се изследва как се съсирва кръвта и дали има проблем с това се измерва ПРОТРОМБИНОВО ВРЕМЕ или ПТ както го пишат в някои лаборатории. Тромбоцитите наистина отговарят за съсирването на кръвта и според мен е добре да си направите такова изследване.
Опасно е човек да има проблем с това. Майка ми беше почти 3 години със запушена вена и то една от главните в организма ни и благодарние не доплерова диагностика разбирахме на какво ниво от отпушването сме. Ако съвсем случайно има такоива нещо то си има и спецални лекарства , които спомагат разреждането на кръвта. Но това се прави ИЗРИЧНО и САМО С разрешението на лекар. Не предприемайте нищо сами според мен. Всяко едно разреждане на кръвта с разни аспирини и т.н може да доведе до кръвоизливи и проблеми, а все пак това са хора, чието състояние трябва да се следи непрекъснато.
Има много неща за този проблем, които сме изпитали лично и бих могла да ти кажа много неща, които можете да направите при вече установено дали е това.
Поздрави.
| |
|
Благодаря и на теб tigananka . Попитахме неговият лекар който му прави химията, и човека каза че е от самата химиотерапия. Наистина ли е така, не знам, но малко ме е страх вече като чуя от тях "Всичко е наред, не се притеснявайте". Те не са миу фатално завишени тромбоцитите, но е факт че се повишават и ме е страх малко.
| |
Тема
|
|
|
Автор | yraaa (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.01.09 20:30 |
|
Мимка, изобщо не се стягай за тия тромбоците толкова...да вероятно е от самата химиотерапия, още повече ако е съчетана с кортикостероиди(дексаметазон)за бустване(стимулиране ) на левкоцитите...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|