|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Какво ще приготвите на Бъдни вечер?
[re: Гaмбa]
|
|
Автор |
*jull** (нощна птица) |
Публикувано | 12.12.08 17:32 |
|
За рибата имам въпрос - защо в толкова много страни (Испания, Германия, Чехия, Ирландия, Норвегия и т. н.)
на Бъдни вечер се яде риба, а у нас - не!
"Совите не са това, което са..."
| |
Тема
|
Re: Какво ще приготвите на Бъдни вечер?
[re: *jull**]
|
|
Автор |
ceceto (отнесена) |
Публикувано | 12.12.08 17:38 |
|
Може би защото не са православни християни ...
Ама въобще не съм сигурна. Просто ми хрумна.
Гледай напред, не се обръщай назад !
| |
Тема
|
Re: Какво ще приготвите на Бъдни вечер?
[re: ceceto]
|
|
Автор |
*jull** (нощна птица) |
Публикувано | 12.12.08 18:03 |
|
Помислих си го, ама нали все пак са християни...
"Совите не са това, което са..."
| |
Тема
|
Re: Какво ще приготвите на Бъдни вечер?
[re: *jull**]
|
|
Автор |
ceceto (отнесена) |
Публикувано | 12.12.08 18:14 |
|
Християни, ... християни ..., ама не са в Правата Вяра!
Гледай напред, не се обръщай назад !
| |
Тема
|
Re: Какво ще приготвите на Бъдни вечер?
[re: ceceto]
|
|
Автор |
Гaмбa () |
Публикувано | 12.12.08 19:39 |
|
Духовната същност на празниците,най-важното нещо е постенето-очистването от греховете- и при нас-източноправославните - си е така както се е почитал празника преди 1000 години,докато различните течение в католицизма ,нравите и смесването на религия със светски живот са изменили някои от първоначалните правила.
Не искам да отварям тема за спор ,но именно тези твърди порядки са ни спасили през времето на турското робство и колкото да се опитват някои да намали ролята на църквата ,именно нейната консервативност и патриархалност е изиграла положителна роля.
Докато сега е обратното: продадоха се висшия клир за лъскаво желязо на мутрите
Допълвам се само,че протестантите отричат изцяло поста пък
Редактирано от Гaмбa на 12.12.08 19:41.
| |
Тема
|
Re: Какво ще приготвите на Бъдни вечер?
[re: Гaмбa]
|
|
Автор |
flora bg (maman) |
Публикувано | 12.12.08 20:04 |
|
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БОБ!
Така ли правите чушките?
Поставяте чушките в топла вода за около час спмалко сол.После ги изцеждате.Отделно сварения фасул се прецежда и той.Задушените моркови,лук и целина ги прибавяме към фасула и пак малко задушаваме.после се слагат нарязани доматки,джоджен,червен пипер и малко босилек.С тази смес пълните чушките и ги нареждате в тавичка.Заливате с малко топла вода и олио и слагате да се пекат около 30 минути.
Живота е сцена, а ние сме артисти!
| |
Тема
|
Re: Какво ще приготвите на Бъдни вечер?
[re: Гaмбa]
|
|
Автор |
*jull** (нощна птица) |
Публикувано | 12.12.08 21:04 |
|
Напълно съм съгласна! Обаче... ох, тая рибка, която мъжът ми приготвя на Бъдни вечер!
Досега си я хапвах с такова умиление, а сега ще го правя... с угризение!
"Совите не са това, което са..."
| |
Тема
|
Re: Какво ще приготвите на Бъдни вечер?
[re: *jull**]
|
|
Автор |
Гaмбa () |
Публикувано | 12.12.08 21:38 |
|
С рецептата си за боб Фло намекна да не се разсейваме от темата и аз вече имам от нея един жълт картон и като добро момче ще и отговоря с една моя рецепта за пълнени чушки с боб.
От есента си приготвям червена капия която изчистена замразявам.Боба е от дребния,сварям го добре с лук ,моркови,малко чесънче до извиране на водата ,след което оставям да изстине и така се сгъстява още повече след което слагам малко мащерка,малко ситно нарязан лук,червен пипер ,разбърквам и пълня чушките ,като отвора го запушвам с колелце от картоф,а върха на чушката задължително цепвам да не се цепне когато се издуе.Поливам със зелев сок и мазнина и слагам да се пече на около 200 градуса за около 30 минути .След като изкарам тавичката ръсвам малко гьозумец и с мариновани чорбаджийки ,кисели краставички и пастърмица е чудесно ястие ,аз лично забождам и една хубаво люта изсушена чушчица вътре( в моята чиния де,че ще ме разжалват ако сложа в тенджерата)
| |
Тема
|
Re: Какво ще приготвите на Бъдни вечер?
[re: Гaмбa]
|
|
Автор |
Юлия 48 () |
Публикувано | 14.12.08 19:06 |
|
Има една вечер в годината, когато улиците са наистина пусти, заведенията празни, светофарите зелени и единственото оживление идва от хилядите, светещи прозорци наоколо. Една вечер, когато всеки бърза да се прибере вкъщи и да прекара с най-близките си празникa, посветен на дома, огнището и семейството – Бъдни вечер.
Според библейското предание това е вечерта, когато започват родилните мъки на Дева Мария и последния ден от великите пости. Наричан още Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка това е най-значимия семеен празник на който цялото семейство се събира около празничната трапеза.
Хубаво би било да имате камина, тъй като според стара традиция, преди да се нареди масата, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Камината не е достатъчно условие, защото бъдникът не е обикновено парче дърво, а специално дъбово или крушово дърво, отсечено и донесено вкъщи от млад мъж. Дървото се внася до огнището, където го миросвате - издълбавате дупка в единия край, в която поставяте вино, зехтин и тамян, запушвате я и я увивате с бяло ленено платно. И не стига всичко това, но трябва много внимателно да следите огъня, защото бъдникът трябва да гори през цялата нощ, без да загасва.
За тези, които нямат камина, остава да приготвят празничната си вечеря, да подредят трапезата и да седнат на масата. Не знам дали всички знаят, но седнете ли веднъж на празничната маса, не бива да ставате докато всички не се нахранят. Ако има нещо забравено, най-възрастният член на семейството може да стане, за да го донесе, като ходи наведен. Когато вечерята приключи, всички членове на семейството стават заедно, а масата не се вдига до сутринта.
Самата празнична вечеря е най-съществената част от вечерта. Ястията трябва да бъдат нечетен брой 7, 9 или 11. Задължително са постни и сред тях трябва да присъстват сърми, пълнени чушки, боб и сушени плодове. За да спазите броят им, може да допълните масата с мед – за да ви е сладък животът, чесън – ще ви пази от зли сили, ядки, орехи, семки, жито.
Задължителна е питата, която се приготвя в домашни условия. Тя трябва да има кръгла форма, а вътре трябва да има скрита паричка. Хлябът се разчупва от главата на семейството, като първото отчупено парче е за Богородица. После раздава останалата част от питката и всички започват упорито да разчупват парченцата си, за да открият дали късметлийската монета е попаднала при тях.
Преди да започнете вечерята е добре да минете със запален тамян навсякъде из вашият дом, за да прогоните злите духове, които са се спотаили в ъглите.
Сложете кана червено вино на масата и можете да започнете празничната си вечеря.
И още нещо, ослушвайте се добре, защото ако в полунощ чуете мъжки гласове да пеят „Стани Нине господине’, знайте че това са Коледарите, които могат да почукат и на вашата врата.
Ако една жена не гледа към теб, това съвсем не означава, че не те вижда.
М. Арсание
| |
Тема
|
Re: Какво ще приготвите на Бъдни вечер?
[re: Юлия 48]
|
|
Автор |
flora bg (maman) |
Публикувано | 15.12.08 13:19 |
|
ОШАВ ОТ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ!
Сушените плодове се измиват хубаво,заливате ги със студена вода и така да киснат до сутринта.На сутринта изваждате плодовете и прецеждате през марля течността.Слагате отново плодовете и варите до омекване.Накрая слагате захарта,малко стафиди,канелаи карамфил.Ошавът трябва да изстине в тенджерата,в която е сварен.поднасяте в стъклени купички или каквито имате.
Живота е сцена, а ние сме артисти!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|