|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
Пуйката,кокошката,пилето/каквото Господ дал/ги измивате добре,осолявоте отвътре и отвън натривате с чер пипер и оставате един час да престои.През това време в тиганчето задушавате нарязаните дреболии с малко лук,две сухи червени чушки и накрая малко ориз.С плънката пълнете пуйката зашивате и я слагате върху надробеното кисело зеле в тавата.Покривате пуйката отгоре с надробено то кисело зеле,поръсвате малко червен пипер и олио.Слагате фолиото отгоре и печете.
Живота е сцена, а ние сме артисти!
| |
|
Момичета дайте някакви други идеи за коледната пуйка де.Омръзна ми все едно и също па макар и да е много вкусно.!
Живота е сцена, а ние сме артисти!
| |
|
Копирам рецепта, която я прави моя колежка всяка Коледа, аз все още не съм я правила, но звучи добре
ПЪЛНЕНА ПУЙКА
За плънката: Нарязват се много кромид и много праз лук и се задушават в олио. Добавя се предварително сварените и нарязани дреболии, сол червен пипер на вкус. Слагат се гъби /ако са мариновани само се отцеждат, ако са сурови предварително се кипват/, добавя се ориза и всичко се задушава докато стане в стъклен вид. Сваля се от огъня и се добавя нарязано на кубчета пушено месо и няколко скилидки чесън. Подправя се на вкус с черен пипер чубрица и малко джоджан. Оставя се да изстине.
Пуйката предварително се осолява. Нарязва се на тънки ивички сланина и се правят прорези с нож на пуйката, в които се мушка сланината повечето в бялото месо. Покрива се дъното на тавата с нарязано кисело зеле Пуйката се пълни. Ако остане от плънката може да се свият сърмички или да се изсипе при зелето. Маже се пуйката с олио и червен пипер. В тавата се сипва чаша бяло вино и вода колкото да покрие зелето. Завива се с фолио и се пече най-малко 3 часа .
| |
|
Леле колко апетитно звучи миличка ама не е за мен.С тези сланини,пушени меса-ох как ги обичам ама не е за здравословното ми хранене.Ако имаше с кого да посрещам коледата точно така щях да я направя за гостите.но аз ще си карам май по стария начин.Дайте някоя рецепта в която има неща за нас и които не са ни противопоказни.
Живота е сцена, а ние сме артисти!
| |
Тема
|
Re: R Коледна пуйка!
[re: flora bg]
|
|
Автор |
llina (дъщеря) |
Публикувано | 19.12.08 16:54 |
|
Флорке, просто към ориза, гъбите и останалите зеленчуци вместо пушено месо, добави стафиди! А вместо зеле, сложи моркови, картофи, броколи, лук и други зеленчуци, за които се сещаш, но нарязани на едри парчета. Сложи всичко това в гювеч, овкуси го, разбира се! Става невероятно!
| |
|
Хора понеже тая събота и неделя бяхме на пълнена домашна мисирка от Родопите и прасенце на кол,ще ви кажа какво решихме с жена ми да си направи за 25-ти-чомлек,а и отдавна не съм го правил
Аз го правя ( изпитал съм го) от аржентински джолан обезкостен който нарязвам на едро и слагам в едно гърне( 30 годишно е и много ценно) ,слагам на едро нарязан лук и малки главички( а когато е сезона на арпаджика го правя с арпаджик) , 4-5 лъжици домати от моите си в буркан консервирани,глава чесън ,половин кило картофи ,дафинов лист,3-4 зърна бахар,половин литър червено вино,черен пипер 10-15 зърна и малко червен пиперец,около половин чаша олио и две -три чорбаджийски чушлета .
Слагам капачето и във фурната на 150 градуса за около 6 часа ( нищо няма да му стане и за 7 часа ) се вари това нещо
След като стане готово и преди да се разсипе в чиниите,отварям капачето и поставям вътре един стрък целина,то не е един ,а една връзка по-точно ,а когато разсипваме в чинийте си и ситно нарязан магданозец -предварително си го нарязвам- ръсвам по една щипка отгоре и става една музика .Сол забравих да кажа на вкус и съм хванал чалъма с джолана защото то се сгъстява и желираот само себе си и не му трябва брашно ( не харесвам брашняните неща за сгъстяване)
| |
|
Бре Гамба какво е това чудо дето си го сготвил?Звучи вкусно!Ама сега нали се пости бе човече какви са тези джолани...не ни изкушавай де!
Живота е сцена, а ние сме артисти!
| |
|
Фло ние мъжете няма ка да ви изкушим,тая работа я владеете вие,а аз говоря за деня след постите чомлека.
Ако намерите аржентински джолан става великолепно.По-евтин от другите и много качестввен
Редактирано от Гaмбa на 22.12.08 23:45.
| |
|
Гамба,ама как да разпозная Аржентинксия джолан,щото при нас в магазините цените са едни,няма по -евтино,само скъпо,и като отида на щанда дали джолана ще ми говори на Аржентински?????Или е понаучил и нашенския език?????И защото съм блондинка,няма да си натоварвам главицата ами ти показвам нещо дето лесно става,само треБе да го хвърлиш на скарата
| |
|
Аз от месарски магазини не пазарувам ,а направо от кланицата( тук са 3-4) и едната кланица работи с такъв джолан-обезкостен,цената му е около 5,80-6,20 за килограм в разфасовки от 3 до 5 килограма опаковани в стреч фолио.В месарските магазини предполагам,че се използва за добавка на каймата или на колбасите и се продават други неща,но в кланиците се намира и се продава свободно.
Джолана лесно се сварява и в сравнение с другото телешко месо е много крехко исочно.Много се дразня някой като каже,че щом не е наше телешко няма да си купи ,а в много случаи по магазините се продава дядото на телето
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|