|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
Може да издържи до 2 години. Марличката отгоре в началото е задължителна, за да не прелее, макар и в хладилник.
| |
|
Благодаря, Дианче! Моята позната (която ми даде бъза и съвета да не го варя), му слагала обикновена капачка, а не марля... Опака работа! Изчела съм почти всички рецепти за приготвяне на бъз, но това го срещам за първи път. Знам за много случаи, когато хората спазват всички правила, а той пак шупти и вкисва, а ето сега - нито го прецеждат, нито му слагат марличка (а капачка) и той - пак жив и здрав в хладилника... Да се чудиш и маеш!
"Совите не са това, което са..."
| |
|
Капачката му слагам като прекипи, в противен случай може да излезе от бурката в началната фаза.
Приятно и ползотворно ползване на бъза !
| |
|
Вече 4-та година мъжа ми яде сладко от черният бъз. Що зрънца е изял, не се е отровил, така че не се притеснявайте. И искам да подчертая, че изобщо не е почивал. Мама приготвяше до сега сладкото, но за съжаление тя си отиде от нас, така че трябваше сама да се боря със рецептата. "Чичо Гугъл" каза, че на 3 кг. бъз се слага 1 кг. захар и се прави като обикновено сладко. но да ви кажа честно, много горчи. Затова втората доза я направих с 1,5 кг. захар, на 3 кг. бъз. Така се понася повече. Никъде във форума не прочетох как правите вие сладкото, има рецепти само за сиропа. Така че ако някой е по-вещ от мен, нека пише.
| |
|
Ана8, по-нагоре писах, че тази година правих за пръв път сладко, но без мярка. Просто ми остана бъз от сиропа и му сипах малко захар, като го варих до сгъстяване. Действително малко горчи, но след него пия вода и се понася. 1 кафена лъжичка я гълтам и вода. Все пак трябва да свикваме с всичко. Аз доста експериментирам със себе си.
| |
|
момичета,аз слагам марличка на бурканите,докато стоят на балкона 2 седмици.После истискам колкото мога и слагам сиропа в шишетата с капачки и ги държа на балкона,вече писах.Останаха ми 2 шишета цяло лято на много топло и нищо им няма.Може би защото не жаля захарта,не знам.В това което остава има много захар и сок и за това ми е жал да го хвърля,слагам го в стъклени буркани и после можете да вземете 1 супена лъжица от това,заливате с гореща вода,да постои няколко минути и после пиете като чай.ТАКА УПОТРЕБЯВАТЕ ВСИЧКО И В СУРОВ ВИД!
| |
|
Не трябва ли после да се съхраняват в хладилник?
"Совите не са това, което са..."
| |
|
аз не съхранявам в хладилника.Захарта го държи.Има такива рецепти:1 кг касис ,или малини,или горски ягоди на 2 кг захар,разтрива се с дървена лъжица колкото може повече,да се разтвори захарта и после слагаш в буркани,затваряш с обикновени капачки,не вариш и така може да се запазят бурканите 2-3 години.Така правихме при нас всяка година за да ядем през зимата витамини,даваха ни при настинки,така че бурканите стоят нормално и без хладилник,като мед,например,не се разваля нищо.
| |
|
Решено! Ще го направя по на-мързеливия начин - без прецеждане, без варене, без марличка, без хладилник... Да видим кой кого!
"Совите не са това, което са..."
| |
|
Направих сиропчето с мед. ramibolu беше писала за това, но явно не в тази тема и не намерих в коя. Леко намачканите зърна се заливат с мед, количествата са 1:1, държа го в шкафа на тъмно и го разбърквам всяка вечер, до стопяване на меда. Направих го в неделя, до момента няма признаци на ферментация.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|