|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
Здравейте, искам да попитам дали правилно съм направил, че да не стане някой гаф.
Направих си в буркани ред бъзе, ред захар както се прави там. Но нали има два вида бъз и да попитам дали не съм сбъркал. Аз използвах от този тревистия Sambucus ebulus. Нали става после за пиене или е трябвало от другия.
| |
|
Виж тук:
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
| |
Тема
|
Re: черен бъз
[re: Buba67]
|
|
Автор |
savi_9O (пристрастен) |
Публикувано | 14.09.12 22:07 |
|
Благодаря ти, аз доста прочетох из нета, горе долу пише едно и също. На едно място пише че е отровен, на друго че не е.
Само да попитам за мармалада от храстовидния бъз. Не е написано точно как се прави. Захар не се ли слага? И пресованите зърна се слагат или само сока се взима. Защото нали семенцата са отровни.
| |
|
Една приятелка ми подари черен бъз (на мързеливото гардже господ му вие гнездо) и ми каза, че реди плодчетата със захарта по обичайния начини, оставя 20-ина дни на слънчево място, като отвреме на време разклаща и обръща бурканите. После БЕЗ ДА ПРЕЦЕЖДА, ги прибира в хладилника. Не ферментирало, всичко било наред и така го консумирали цяла зима (плодчетата със сока). Та въпросът ми е дали някой го е приготвял по този начин, че не знам дали няма да оплескам цялата работа...
"Совите не са това, което са..."
| |
|
Колко бъз съм изяла, замразен от фризера и пресен, пък ей ме на. Както Гамба преди време писа, започва се с 5 зърна и постепенно се увеличава броя. Не съм правила мармалад.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
| |
Тема
|
Re: черен бъз
[re: Buba67]
|
|
Автор |
savi_9O (пристрастен) |
Публикувано | 15.09.12 09:57 |
|
Аз така го направих в буркани с ред плодчета, ред захар. Но ми казаха след 20тия ден да го прецедя цялото през марля и да използвам само сока. Хубаво се изстисква това което е в марлята пък не знам колко е правилно. Нали уж семките са отровни. В интернет пише че от това което остане може да се направи и вино с добавяне на вода за още 3 седмици. :)
| |
|
Да ви споделя аз как правих сироп от бъз и мармалад. В първия буркан от 3 литра редих ред бъз, ред захар. Отгоре засипах с повече захар. Вече 10 дни не е мръднал. Втория буркан сложих преди 4 дни и започна да кипи и излиза. Бъркам го сутрин и вечер и засега не се е развалил. От останалия бъз си направих мармалад с малко захар и вече сутрин вземам по една кафена лъжичка, защото не смея да започна с по-голяма. Малко е горчив на вкус, но се понася. Засега нямам проблеми, значи не е отровен. Може би зависи и от организма. Но си струва да се опита.
Всеки изживян ден е една малка победа!
| |
|
Попитах дали наистина може да НЕ СЕ ПРЕЦЕЖДА (дали някой е чувал или има личен опит). А за семенцата - ако бяха отровни и се мреше от тях, хората нямаше да ядат цели замразени плодчета. Мен ме интерсува дали има опасност от тотална ферментация, ако не го прецедя...
"Совите не са това, което са..."
| |
|
Аз съм го яла, без да го прецеждам. Според мен захарта се слага само за консервант . Не го държа на топло да ферментира, а посипаните със захар плодчета в буркани слагам направо в хладилника. За 4-5 дни най-много захарта се разтопява и се запазват свежи плодчетата.
| |
|
Благодаря, а колко време се запазва така?
Ако количеството е по-голямо, може ли да издържи с месеци?
"Совите не са това, което са..."
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|