|
|
|
Тема
|
Въпрос за скенер и бял дроб
|
|
| Автор |
-Niki- (zirkon) |
| Публикувано | 07.07.08 22:27 |
|
|
Здравейте отново ,
баща ми е диагностициран с рак на простатата ,но не можем все още да пристъпим към активно лечение ,защото въпреки биопсията ,лекаря се съмнява ,че проблема идва от белия дроб..
И то защото на баща ми му излязоха няколко образувания на тялото ,подобни на топчета.В клиниката ,където му вляхме Метастрон-а ни успокоиха ,че това е от костите и наистина тези неща са излезли на местата ,където според сцинтиграфията е костната разсейка...а сега ни казаха и това...
Между другото ,ние ходихме на скенер специално заради белите дробове ,защото баща ми е пушач от години ,но лекаря ,който разчете скенера отхвърли вероятността да има проблем в дробовете ,но точно тогава случайно откри разсейката в костите-аз бях писала тук.
Днес си говорихме с майка ми по телефона ,че на базата на този скенер доктора ,който го е разчел явно е убеден ,че белите дробове са чисти ,защото е написал да изследваме панкреаса и простатата.
Казахме на лекаря ,който се усъмни за белите дробове ,че имаме един рентген и два скенера ,но той каза ,че били правени много отдавна-а последният е преди няколко седмици-след като тези образувания отдавна вече бяха излезли и оплакванията на баща ми датираха вече доста отдавна.Татко твърди ,че са излезли в рамките на една нощ.После и в Токуда го гледаха баща ми на ехограф...за белите дробове не казаха нищо ,разсейката я потвърдиха там и после и със сцинтиграфия..
Сега чакаме резултатът и от тази биоспия и ще видим какво ще правим. Обаче не мога да си намеря място и реших да попитам и вас точен ли е скенера за диагностика на белия дроб?
В смисъл в конкретният случай ,щом се е видяла мета разсейката в костите щеше ли да се види и ако имаше нещо в дробовете?
Благодаря предварително ,ще чакам отговорите ви с нетърпение.
| |
|
Тема
|
Re: Въпрос за скенер и бял дроб
[re: -Niki-]
|
|
| Автор |
tetty71 (стрелец) |
| Публикувано | 08.07.08 05:35 |
|
|
По принцип скенера показва измененията много по- рано, отколкото рентгеновата снимка и ако е имало нещо, би трябвало да е видяно. От друга страна, нали знаеш че скенера "реже" на филийки областта, която се изследва и тези филийки са с определена ширина, която се задава предварително на компютъра. Така че има минимален шанс, ако примерно рака е много малък, а ширината между разрезите е по- голяма, да попадне между два разреза ( т.е. две снимки ) и да се пропусне. И не е маловажно също така и кой разчита снимките, щото съм била свидетел и на различни "тълкувания" по повод на едни и същи находки...
| |
|
|
|
|