|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема
|
Лъчетерапия след 2 месеца-нормално ли е
|
|
Автор |
synchoslava (непознат
) |
Публикувано | 14.04.08 11:42 |
|
здравейте, първо се извинявам, че поствам нова тема- пробвах в съществуващата рак на матката, но там няма активност от доста време и реших самосиндикално и за по-сигурно да направя нова тема /освен това бях писала и на латиница/.
и така накратко- на баба ми /72г./ преди месец близо откриват чрез кюретаж рак на шийката на матката, ние разбира изпадаме в паника, свързваме се с доцент М.П. от 5-та градска болница и в края на март оперираха баба ми, диагноза след тотално отстраняване на всички органи /матка, яйчници/- рак на маточното тяло, 2 Б степен. Доколкото прочетах епикризата процесът е овладян навреме- няма разсейки в лимфите, нито далечни метастази / ориентирах се от вашата тема тук как да си рачетем диагнозата/. Назначиха й лъчетерапия в ИСУЛ. Днес ходих до там, но ни върнаха чак за началото на юни. Аз мисля че този близо двумесечен период е много дълъг и съответно отново се приреснихме / да не говорим за баба, която не знае на кой свят е и откъде и е дошло това/, да не би това забавяне да е фатално или поне да се отрази неблагоприятно. Затова питам вас, защото през последните три седмици май изчетох всичко във форума и доста неща разбрах от него, а не от лекуващите лекари, които са доста заети и не обръщат внимание на въпрсите ми. Та питането ми е тези два месеца много ли са и как биха повлияли върху лечението й. Много ви благодаря за отговорите и ако мога да съм полезна с нещо, кажете. Много ми е нервно и притеснено
Редактирано от vesela.bg на 17.04.08 10:16.
| |
|
Не знам дали е нормално да чакате 2 месеца, който е правил такава терапия ще каже. Къде сте насочени за лъчетерапия? Има какво да правите през това време. На първа страница на клуба има "справочник на темите". Вътре има много информация за храненето, пиенето на сокове, добавките. Лошото е, че няма точна рецепта. Всички експериментираме върху себе си, затова събраната информация е от първа ръка. И не мисли, че не четем - просто отговаря който има какво да каже, а и много работят. Малко сме в къщи.
Така, че се въоръжи с търпение. Успокой я. Чети и питай. Успех!
| |
|
здрасти, много благодаря за отговора- лъчетерапията в исул, сега почвам да изследвам рецепти и храни:) и все пак съм притеснена за тия 2 месеца:(
| |
Тема
|
Re: Спокойно
[re: synchoslava]
|
|
Автор | flora bg (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.04.08 13:09 |
|
Спокойно нормално е до два месеца чакане за лъчето.на мен ми я правиха в края на втория месец след операцията.Сега до операцията й давайте подсилващи хр.добавки.Започнете с Лиции,Алое,Герисан,Натанал ,Цитросепт,Мужик корен,Сибирското чудо-изберете си.Храната да е здравословна,да премахне тлъстите неща и маслата,захарта.Това е.Няма страшно ще преминеи това.
| |
Тема
|
Re: lycheterapiq sled 2 meseca-normalno li e
[re: synchoslava]
|
|
Автор | MD (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.04.08 16:03 |
|
Споко, тъкмо ще се възстанови от операцията баба ти, че лъчетерапията хич не е като да те грее слънцето. Това си е програмирана лъчева болест. Хранете я здраво и да се движи колкото може повече.
| |
Тема
|
[re: MD]
|
|
Автор | doc (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.04.08 06:29 |
|
Със съжаление трябва да оспоря твърдението нт MD че лъчетерапията е програмирана лъчева болест.Когато е направена по показания, тя води до увеличаване на преживяемостта.Би било добре да се зае малко повече за стадия- инвазия в миуметриум,ангажиране на мат. шиика,размер на маточното тяло.По този начин би могло да се прецезират индикациите за лъчелечение което точно при този вид тумор е два видая- брахитерапия и перкутанно лъчелечение и се прилагат поотделно или в комбинация в зависимост от стадия и вида на опиративната интервенция.
| |
Тема
|
|
|
Автор | doc (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.04.08 07:39 |
|
..хич не е като да те грее слънцето. Това си е програмирана лъчева болест..
В този дух химиотерапията си е едно програмирано отравяне ,както и оперативното лечение - програмирано осакатяване.Не знам на какво ниво всъщност е медицинското ви образование, но такива изрази биха могли да откажат от лечение доста от пациентите,а както знаем България е една от страните с бързо растяща заболеваемост от онкологични заболявания, но пък за сметка на това пациентите се лекуват неадекватно и смъртността е може би най-високата в Европа.
| |
|
много благодаря за бързите отговори, по отношение на храната смятам да я тъпча с много полодове и зеленчуци, някъде четох, че месото е противопоказно за такъв тип заболявания, да й давам чай, чиято рецепта взех от сайта тука с алое и мед и вино:) и някакви прахчета са й изписали да пие за имунната система, че е доста слаб организмът й след операцията, а и със сърцето не е супер добре, но пък аз мисля, че най- страшното-операцията-е минала и се стремя да й го набивам в главата.
При нея първо мислеха, че е рак на шийката /това беше диагнозата след кюретажа и степен 1 Б/, но после след хистологията излезна, че е на матката, обхванал и шийката и значителна част от маточното тяло /2Б/. Доцентката, която я оперира каза, че не е махала лимфни възли, защото нямало да стане от операционната, но пък според епикризата няма ракови клетки в съседните възли. Всички от операторите бяха категорични, че е било тежка операция, тя се възстановява сравнително добре, още не може да върши някои неща сама, но има време, важното е да е здрава:) Тъпото е, че има цистит, та да видим от лъчелечението какво ще стане с него:(
с вяра и малко повече късмет напред
| |
Тема
|
[re: doc]
|
|
Автор | MD (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.04.08 14:37 |
|
Имах предвид, че в страната НЕ се използуват тестове за определяне на индивидуалната лъчечувствителност на пациента, почти няма съвременна радиотерапевтична апаратура, в резултат честотата на усложненията и качеството на това лечение страда. НО! Моите пациенти са убедени че е по-добре едно свръхнатоварване, отколкото субтретиране. По-добре да са готови за усложненията. Ако работите със ЛТ апаратура от последните поколения за Вас това може и да не е така, но ситуацията в страната е тази. А относно нивото ми - засега ми позволява да съм редактор и рецензент в 5 международни списания, между които онкологични като European Journal of Cancer Care и European Journal of Surgical Oncology. Горе-долу мисля, че си разбирам от работата.
| |
Тема
|
|
|
Автор | жeлязнaтa лeйди (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.04.08 17:26 |
|
На майка ми след тотална хистеректомия също и назначиха лъчетерапия,два месеца след операцията.Сега незнам да съжалявам ли,че не се консултирахме и в София.Чуставаше се добре,нямаше никакви оплаквания.20дни сле лъчето се оплаква от силна болка в крака.Отиде при лекуващият лекар,който я отпратил,като и казал,че няма връзка болката с операцията.Кръвните резултати и били чудесни и това е.
Пиша всичко това не да плаша някой,а просто да се консултирате с добри специалисти.|Аз продължавам да си мисля,че при майка ми болката е следствие от лъчето.Сега ще моля доктора да и направи сцинтиграфия и ще се моля дано да няма нищо лошо.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
|
|
|