Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:09 21.10.25 
Взаимопомощ
   >> Клуб за борба с рака
*Кратък преглед

Тема рак на панкреасанови  
Авторmtme (Нерегистриран)
Публикувано04.04.08 15:58

Преди 1 месец откриха на баща ми рак на панкреаса? Оперираха го миналия вторник, все още е в реанимация, получи и усложнения панкреатит. Прочетох много коментари тук но ако има някой който да ми каже какво да очаквам в бъдеще ще ми бъде полезно. Лекарят е казал че ако не го бяха оперирали е щял да си отиде за един два месеца. Не знам какво да си мисля, дали е добре че го оперираха или ще се влоши още повече

Тема Re: рак на панкреасанови [re: mtme]  
Автор Buba67 ()
Публикувано04.04.08 21:04

Цял ден а да почна да отговоря и се спирам, само преди месец загубих приятелка с тази диагноза. Не издържа психически. През цялото време се страхуваше от болката и при поредното си посещение в болница чу от "лекари" две реплики и се предаде. Сама се отписа, спря всичко /без обезболяващите/ почувства се обречена. Предаде се.

За нищо на света не позволявайте да се предаде!
Много пъти съм давала тук примера за друг мой много близък човек, който живя 15 години с тази диагноза и умря от друго.
Мисълта ми е: Стават чудеса, само трябва да повярваме. Задължително лечение и много алтернативи и много, ама много желание за живот и борба.
От сърце и душа много кураж и успех!

Тема Re: рак на панкреасанови [re: Buba67]  
Автор Юлия 48 (член)
Публикувано05.04.08 14:40

Това което съм чела е за ОВОСОН - първа седмица 1-1-1, от втората седмица
2-2-2 капсули овосан.Всичко това без значение дали има или не съпътстваща онкологична терапия.
ОБЕЗБОЛЯВАЩИ - АНАЛГИН,ОУЛИН,ТРАМАДОЛ.
РАЗТРИВКИ НА РЪЦЕТЕ И КРАКАТА СЪС СПИРТ.ЗА ОТОЦИ ПО КРАКАТА ОТ АСЦИТА
НАСТЪРГАНИ КАРТОФИ- КОМПРЕСА СТОИ ЦЯЛА НОЩ. ИЛИ ПРЕЛИВАНЕ НА КРЪВНА ПЛАЗМА,И ХУМАНОАЛБУМИН- ТОЙ СЕ КУПУВА ОТ АПТЕКИТЕ.
ПРОТИВ ПОВРЪЩАНЕ- ДЕГАН, ЗОФРАН.
ЗА БОЛКИ В ГЛАВАТА-ДЕКСАМЕТАЗОН ПРЕЗ ДЕН.
КНИГАТА- НИЕ И ЗОНАТА НА ИЗДАТ. КЪЩА ЕМАС АВТОР ДР. ПАПАЗОВА
ХРАНЕНЕ 5 ПЪТИ НА ДЕН В МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА,ДА СЕ БАЛАНСИРАТ КОЛ. МАЗНИНИ,БЕЛТЪЧЕНИ ,ВЪГЛЕХИДРАТИ.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН,ЧЕРВЕН КАНТАРИОН,КРЪВЕН ЗДРАВЕЦ,НЕВЕН,БЯЛ ИМЕЛ, ВСИЧКО ТОВА ПО 50ГР.
В 1 ЛИТЪР ВОДА 3 СУП. Л. ОТ СМЕСТТА,ВРИ НА СЛАБ ОГЪН 15.-20 МИН.
КИСНЕ ЦЯЛА НОЩ.НА СУТРИНТА СЕ ПРЕЦЕЖДА И СЕ ПИЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН.

ПОЛЕЗНИ ВЛИВКИ НА ТЕЧНА ВЕНОЗНА ХРАНА -ЛИПОФУНДИН,СЪЩЕВРЕМЕННО СЕ ВЗИМА РАЗСТВОР ЛЕВУЛОЗА 5% ИЛИ 10% СМЕСВАТ СЕ ДВЕТЕ В ОБЩА СИСТЕМА И СЕ ПРАВИ ВЛИВКА,ДВЕТЕ ЗАЕДНО БИЛИ 1200КАЛ.
ТОВА Е КОЕТО СЪМ ПРОЧЕЛА .
БОГ ДА ВИ ПАЗИ......... ДРУГО НЕЗНАМ КАКВО ДА ВИ КАЖА

Редактирано от Юлия 48 на 05.04.08 15:12.

Тема Re: рак на панкреасанови [re: Юлия 48]  
Авторgali4 (Нерегистриран)
Публикувано10.04.08 18:16

Здравей, mtme!
Знам какво ти е - минах по този път - наистина е страшно... Дълго-дълго гледах постинга ти и все не можех да почна да пиша...
При рака на панкреаса много важно е дали има обхванати съседни тъкани и органи, дали има разсейки - много бързо тръгва по лимфите и най-вече дали черния дроб е чист!
Предполагам, че при операцията са сложили анастомоза, за да облекчат храненето и самия панкреас? А изрязаха ли нервните окончания около панкреаса, за да няма болка - при мама не можаха, защото туморът беше много голям и обхващаше вена-порте...
Важно е да следиш 2 неща - за поява на асцит - подуване на корема, то всъщност първо се почва леееекичко от глезените и слес това става неуправляемо събирането на течност в корема, краката и въобще навсякъде. Затова превантивно трябва да даваш за обезводняване Спиронолактон - без рецепта от аптеката - хапчета от 50 мg за начало - даваш по 2 или 3 на ден, вече ако имаш съмнения за подуване можеш да почнеш по-якия диуретик Флурантрил - по 1 хапче през 2-3 дни.
Другото нещо, което е важно, е кръвното - пада драстично при рак на панкреаса - дори и при дългогодишни хипертоници - мама стигна до 60/40, а при падане на горната граница под 60 има опасност и от отказ на бъбреците и въобще...
Даваш повече плодове - без банани, зеленчуци, фрешове, плодови и зеленчукови пюрета без захар, супи. Аз давах тази храната Липофундин и Левулоза - наистина е много ефикасна и всъщност последните 2 седмици само тя поддържаше мама

Можеш да я купиш общо-взето само от аптеката точно срещу входа на ВМА - зад автобусната спирка - става без рецепта - пъръчваш и на другия ден отиваш да си я вземеш - общо двете банки са около 35-40 лева, но наистина са много калорични и ефективни - трябва да се вливат двете в обща система - ако решиш да ги купиш - пиши ми да ти кажа как трябва да се свържат точно системите за вливане!!!Непременно давай по време на всяко хранене от панкреасните ензими Креон 25000 - по 1 капсула, дори и по 2 - ако татко ти може да ги пие - продават се във всяка аптека без рецепта - около 17 лева опаковката. Давай също по време на храна и по 2 перлички рибено масло на перлички - от българското - много важно е за сърдечния мускул, а повярвай ми, сърцето ще има нужда от помощ, когато се почнат силните обезболяващи.
Ако имаш въпроси - пиши ми!
Ако аз се сетя още нещо - ще пиша пак
Най-важното е да не се даваш!!!
Поздрави баща си и бъди до него!
Галя

Тема Re: рак на панкреаса [re: mtme]  
Авторfsone (Нерегистриран)
Публикувано11.04.08 19:41

Моля ви , кажете ми къде боли при рак на панкреаса и как се диагностицира?

Тема До fsoneнови [re: fsone]  
Авторgali4 (Нерегистриран)
Публикувано14.04.08 17:33

Болката вече е по-късен стадий - поне при мама така се оказа.
По-ранните симптоми са бавно, но осезаемо отслабване, поява на непоносимост към някои храни - например мама беше върла кафеджийка и в един момент започна да не понася кафето - това беше поне 7-8 месеца преди да се появи болката и да започнем изследванията, поява на бърза уморяемост и други.
А болката в началото започва след нахранване - отначало по-рядко, после всеки ден, после се минава през диагнози гастрити, колити, язви, жлъчки и тем подобни, докато като парен чук се стовари истинската диагноза...
Болката е в корема и в кръста също - в корема - отстрани, под ребрата.
Силната постоянна болка, неподдаваща се на обикновени болкоуспокояващи, появата на повръщане и на жълтеница вече са късни симптоми...
Диагностицира се - ехограф, скенер, най-вече ядрено-магнитен резонанс, трябва и гастроскопия да се направи, също и туморни маркери.
Не се шашкай предварително - направете всички изследвания и действайте!
Стискам палци всичко да е наред!
Галя

Тема Re: До fsoneнови [re: gali4]  
АвторПuтaщ (Нерегистриран)
Публикувано23.08.11 22:22

Извинявам се, ако вадя "старя тема", но виждам, че се говори за симптомите при рака на панкреаса. Интересува дали такъв симтпом може да бъде високата кръвна захар (под 15) или пък леко висока - 8-9. Благодаря, предварително.

Тема Re: До fsoneнови [re: Пuтaщ]  
Автор tajnocvetence ()
Публикувано25.08.11 21:52

Mисля, че не. Съпругът ми почина от рак на панкреаса, но кръвната захар до последно му беше в нормите.

Тема Re: До fsoneнови [re: tajnocvetence]  
АвторOбekтuвeн (Нерегистриран)
Публикувано25.08.11 22:16

Защото става дума за баба ми, която заради рака не яде почти въглехидрати тъй като яде по много малко правим по 12-18 единици инсулин и пак е над 10. И се чудя вече дали не е засегнат панкреаса...

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.