Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:47 04.05.26 
Взаимопомощ
   >> Клуб за борба с рака
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема ELOXATINнови  
Авторmim.i (Нерегистриран)
Публикувано11.04.08 10:36

Искам да разбера нещо повече за елоксатин. Намерих само две мнения в клуба или пък не търся където трябва. В справочника също го няма и незнам как да сложа информацията там. Ако е възможно Весе моля теб да го сториш и да простиш за невежеството относно компютърните ми умения.

Ракът на дебелото и правото черво засяга близо 1 милион пациенти по света и е третата най-честа причина за смъртен изход от всички злокачествени заболявания, обясниха специалисти онколози на днешната пресконференция, посветена на рака на карцинома. Във връзка с Втория източноевропейски онкологичен симпозиум, на който ще бъдат разглеждани новите световни стандарти в лечението на рак на дебелото и правото черво, те изнесоха различни статистически и научни данни. По данни изнесени от д-р Галя Куртева, от Клиниката по химиотерапия в Националния онкологичен център от колоретален рак през 2000 година са заболели 498 754 мъже и 445 963 жени, като смъртността при тях е 254 хил. за мъжете и 237 хил. за жените. Д-р Куртева обясни, че най-висока заболеваемост се наблюдава в Северна Америка и страните на Западна Европа, а най-ниска е в Азия и Африка. Тя допълни, че приблизително 4000 нови случая се диагностицират всяка година в България и този тип заболяване е причина за около 2000 смъртни случая в страната ни. Ракът на дебелото и правото черво е на второ място при мъжете след рака на белия дроб, а при жени след рака на гърдата и е на второ място като причина за смърт от злокачествени заболявания и при мъже, и при жени, допълни още д-р Куртева. Тя обясни, че в предпоставките за този вид заболяване на първо място е възрастта. Обяснение за това се дава с наблюдението, че ракът на дебелото и правото черво е по-чест при възрастни, като над 90% от случаите са при пациенти над 50 години. Средната възраст при диагностициране в България е 66 години при мъжете и 68 при жените. Хранителният режим оказва голямо влияние и е един от основните рискови фактори. Ракът е свързан с особеностите на хранителния режим - като прием на големи количества мазнини, липса на целулозни храни и недостатъчен прием на витамини.

Лечението на рака на дебелото и право черво зависи от тежестта на заболяването и стадия на развитието й, допълни още д-р Куртева. То, според специалиста, се базира основно на хирургическа намеса и химиотерапия, с възможност за комбиниране с лъчетерапия. От много време ракът на дебелото и правото черво е смятан за труден за лечение с вливания, поради съществуването на по-старо поколение медикаменти. С представянето на нови медикаменти като Eloxatin, трета генерация платиново съединение, е постигнат значителен напредък през последните години, смята още д-р Куртева.

През 2003 г. бяха представени резултатите от световното проучване MOSAIC- изследване на болни в ранен стадий на заболяването - без разсейки, презентирани и в София от д-р Тамаш Хикиш. Той обясни, че с това проучване доказа, че с добавянето на Eloxatin към традиционното лечение на рак на дебелото и правото черво значимо се намалява риска от рецидив в следващите 3 години при оперирани пациенти.Така рискът от рецидив намалява с 23% и представлява значим напредък към повече излекувани пациенти.

При болни в късен стадий на заболяването с разсейки - химиотерапията е необходима, защото оперативната намеса не е достатъчна, за да излекува пациента. Добавянето на Eloxatin увеличава двойно резултата от лечение с химиотерапия и удължава значимо живота на болните без прогресия на заболяването. Тези впечатляващи резултати, получени от лечение с Eloxatin, бяха наскоро потвърдени от мащабно проучване, извършено в САЩ, където тази схема показа превъзходството си пред традиционното лечение.

В България болестта се открива най-вече в напреднал стадий от развитието й - 57% от пациентите са във фаза 3 или 4, което прави наложително провеждането на химиотерапия. У нас лечението на всички онкологично болни се осигурява безплатно по държавна доставка. Употребата на скъпоструващи медикаменти в България се контролира от специалисти онколози на базата на предварително определени терапевтични критерии.

Маркетиран Eloxatin се разпространява в повече от 60 страни, включително Европа и САЩ и е медикамент с доказани качества за първа линия лечение на пациенти с рак на дебелото и правото черво. Той е част от първостепенната задача на "Sanofi-Synthelabo" да предлага на пациентите новаторски терапевтични решения. "Sanofi-Synthelabo" изразява желанието си да работи съвместно с онколози и администрация в България, с цел подобряване грижата за пациента.

Това го намерих в интернет. Назначена е терапия на майка с елоксатин. Дали има хора, които ще ми кажат за страничните ефекти, въпреки че е индивидуално за всеки.

Тема Re: ELOXATINнови [re: mim.i]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано11.04.08 13:21

Виж това.

Редактирано от vesela.bg на 11.04.08 16:50.

Тема Re: ELOXATINнови [re: ket1234]  
Публикувано11.04.08 13:50

Благодаря ket, но аз това го четох. Искаше ми се да намеря някой, който го е използвал. Пак казвам, че знам за индивидуалното действие при всеки организъм, но нали казват "не питай старило, а патило".

Автор ceceto (отнесена)
Публикувано11.04.08 15:41

Здравей mim.i,
моят съпруг е с рак на дебелото черво, по-скоро на ректума. В момента провежда химиотерапя с Оxaliplatin (ELOXATIN) + 5 Fluorouracil + Leucovorin. Вече мина 3 вливания и другата седмица предстои 4-то. Няма абсолютно никакви оплаквания, чак не ми се вярва. Всеки път очаквам да се появят някакви странични ефекти, но засега няма, което е повече от чудесно, разбира се! Той обаче спазва изключително строга диета, която му наложи лечителя, при който ходим. Лекарите изобщо не са ни споменавали за хранителен режим, камо ли диета.
Не конасумира никакво месо, нито пилешко , нито дори риба. Никаква захар, никакви продукти, съдържащи бяло брашно. Също така нищо не се готви с олио, използваме само зехтин, не може и масло да яде. Общо взето доста сме ограничени в храненето, но се справяме.

Освен това пие разни добавки като например Цитросепт, мужик корен, мумио, хума и още някакви специални екстракти, които му дава лечителя.
Ами това е в общи линии. Ако те интересува още нещо, питай.

Гледай напред, не се обръщай назад !

Редактирано от ceceto на 11.04.08 15:42.

Тема Re: ELOXATINнови [re: ceceto]  
Автор kattt_1 (член)
Публикувано11.04.08 15:54

кога ще разкажеш за този лечител.Кой е той

Автор vesela.bgМодератор (гърмян заек)
Публикувано11.04.08 16:54

Мим, не са ти необходими повече компютърни умения. В Справочника мога да вкарвам инфо само аз. Ще я вмъкна тази тема разбира се, че няма проблем

Нема начин да нема начин!

Тема Re: ELOXATINнови [re: ceceto]  
Публикувано11.04.08 16:58

В рамките на два дена ни се промениха терапиите. Сега се оказва, че не налага да ходим за консултация в Международен онкологичен център София, защото много ни е странен случая. Трябвало там да ни кажат какво точно да се прави. Това е съвета на терапевтката ни. Затова засега отпада варианта за това лекарство. Аз иначе все още се интересувам, за да знам за какво става въпрос.
Успех на всички!

Тема Re: ELOXATIN [re: mim.i]  
Автор anysto (изгубена)
Публикувано11.04.08 17:37

Здравей Mim.i
Съпругът ми прави същата химия като съпруга на Сесето: Оxaliplatin (Eloxatin) + 5 Fluorouracil + Leucovorin. Ние сме към края – в момента прави осмата последна вливка. В началото той също нямаше оплаквания, като изключим повръщането и гаденето в моментите на вливания в които забравяха да му сложата препаратите против повръщане. Косата му стои, брадата също, дори растата по-бързо от преди. Оплаква се само че след вливките като докосва студени предмети или е на студено му изтръпват ръцете и краката, ама това отминава няколко дни след вливането. Също имамхме проблеми с падане на левкоцитите но едва на седмата и осмата вливка, което е нормално мисля. Избиват му малки пъпчици по лицето и тялото след вливките ама казва че не го сърбят и отшумяват бързо. Проблеми с вените също след четвъртата-петата вливка – стават болезнени, почерняват и се пукат лесно – препоръчвам компреси с риванол още от началото, ще ви спестят тревогите по-нататък. Ако аз знаех за това щяхме да започнем още от първото вливане да правим компресите – много облекчават. Ако се сетя за още нещо ще го добавя по-късно.
Сега какво пие:
Авемар – чудесна добавка която страшно много помага за ограничаване на страничните ефекти от химията, също сама по себе си има свойството да унищожава туморните клетки, много сме доволни, смятаме да продължи с Авемара още няколко месеца след приключване на химията
Натанал – започна да го приема преди 2 месеца, не мога да кажа точно дали чувства нещо различно
Хранителен режим:
Не приема: мед, сирене, яйца, кашкавал, маргарин, масло, олио, бяло брашно, захар (под каквато и да е форма), никакви напитки (газирани, негазирани – бутилирани), алкохол (освен вино), никакви витами в изкуствена форма
Приема: много сокове (само фрешове) от всякакви плодове и зеленцуци – червено цвекло, моркови, тиква, ряпа, ябълки, киви, портокали, банани, коприва, спанак – каквото се сетим, яде всякакви плодове и зеленчуци, всякакви ядки без фъстъци и тяхните разновидности, много салати, в момента яде месо – пиле и заешко, което ще ограничим до минимум след приключване на химията и след като мине операцията, мазнини – само студенопресован зехтин, студенопресовано ленено олио, също студено пресовано сусамено олио, отвреме на време малко червено вино което е силен антиоксидант – домашно – за да сме сигурни че няма в него добавена захар и защото тези от магазина съдържат много оцветители и стабилизатори (т.е. химия)
Ами това се сещам в момента. Ако имаш други въпроси питай без да се притесняваш. Аз ще добавям всичко за което се сетя по-късно.

Тема Re: ELOXATINнови [re: anysto]  
Публикувано14.04.08 09:41

Благодаря! Много изчерпателно и пълно. Засега аз не мога да бъда полезна, защото няколко дена след назначаването на терапията се отказаха. Като мина консултацията в София ще се разбере какво в крайна сметка ще правим. Натанал пие майка от 2006 г. Авемар ще прочета и ще взема да пие, а диетата и при нас е строга. Забранила съм всякаква захар и червено меса. За сметка на това дядо прави разкошно вино и по една чашка на ден си пийва.
Стискайте палци да мине всичко добре в София. А докато това стане ще поддържам огъня тук.

АвторMD (Нерегистриран)
Публикувано14.04.08 16:15

А каква е дигнозата всъщност? Хистология, локализация, стадий?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.