|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Слънце-солариум-рак
|
|
| Автор | zara (Нерегистриран) |
| Публикувано | 27.03.08 09:15 |
|
|
Здравейте!Лятото наближава и аз много обичам морето,но на много места прочетох,че не трябва да се излагаме на слънце.Защо?Каква е връзката?Предполагам,че за солариум и дума не може да става,но все пак да попитам.
| |
|
Тема
|
Re: Слънце-солариум-рак
[re: zara]
|
|
| Автор |
N_O6O6 () |
| Публикувано | 27.03.08 11:56 |
|
|
Предполагам, че слънцето провокира раковите клетки и евентуални разсейки по кожата. Аз след като се оперирах отидох на море и стоях само под чадъра, но понеже бързо хващам тен, направо си почернях. Когато отидох в диспансера на контр.преглед при хирурга, той страшно ми се накара, че дърпам дявола за опашката и ми обясни, че въпреки че съм под чадъра, лъчите от морето се отразяват и ефекта е същия, както когато се излагаш на слънце.
Така че за съжаление, за нас е препоръчително да се радваме на морето от разстояние.
Редактирано от N_O6O6 на 27.03.08 11:57.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | дъждoвнa (Нерегистриран) |
| Публикувано | 27.03.08 12:06 |
|
|
Aз съм с меланом(рак на кожата) и миналата годна се консултирах с моята лекарка за слънцето и плажа.
Ходя само с дълги ръкави, дори и в най-голяма жега. На плаж ходя от 8 до най-късно 10. Под банския, който ми е цял слагам едно боди с дълъг ръкав и предимно съм в морето, но никога след 10 часа не оставам. Може и привечер. За солариум не съм питала, защото не съм им привърженик, но някъде бях чела, че твърдо не се препоръчва.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | MD (Нерегистриран) |
| Публикувано | 27.03.08 16:57 |
|
|
Проблема е в някои от ултравиолетовите лъчи, които са вредни за кожата и при редовно и продължително излагане на слънце потенцират развитието на някои видове рак на кожата. Затова австралийците от слънчевото крайбрежие на Брисбейн са "световни шампиони" по честота на кожния рак. Съвременните солариуми не излъчват от "вредните" ултравиолетови лъчи. Ако все пак искате да се поплискате и в морето използувайте предпазни кремове с висок защитен фактор, като ги нанасяте на кожата поне 30 мин. преди да се покажете на слънце.
| |
|
Тема
|
[re: MD]
|
|
| Автор |
anysto (изгубена) |
| Публикувано | 27.03.08 17:02 |
|
|
а химикалите в тези слънцезащитни кремове не са ли много по-вредни за кожата???
| |
|
Тема
|
[re: anysto]
|
|
| Публикувано | 27.03.08 17:09 |
|
|
Чудесен въпрос. Всъщност не са, но само на продуктите от водещите козметични компании. Иначе кремче за 10лв знае ли човек в кой гараж е направено?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | aaa! (Нерегистриран) |
| Публикувано | 27.03.08 17:52 |
|
|
Вече има официални твърдения, че точно кремовете със слънцезащитни фактори спомагат за развитието на рак на кожата!
| |
|
Тема
|
[re: aaa!]
|
|
| Публикувано | 27.03.08 18:28 |
|
|
"Официални"? По темата за официални аз лично приемам препоръките на водещите дерматологични асоциации (Американската, Европейската и т.н.). Всички те са единодушни в препоръките си за използуване на овлажняващи кремове със защитен фактор най-малко 15. Виж наистина слабото място са солариумите. Въпреки твърденията на производителите досега не съм видял солариум със сертификат за безопасност от която и да е авторитетна дерматологична асоциация.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | zara (Нерегистриран) |
| Публикувано | 27.03.08 18:47 |
|
|
Благодаря на всички,но не разбрах мога ли да си ходя на море както преди.На мен слънцето и морето ми се отразяват много добре на кожата,тъй като съм с атопичен дерматит.Винаги използвам медицинска козметика за целта.Кожата ми е суха и така или иначе се мажа през 20-30 минути.Аз съм с рак на яйчниците.Трябва да се пазя заради моята диагноза или да се предпазя от рак на кожата като всеки здрав човек?
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 27.03.08 19:31 |
|
|
Пази си се точно като всеки здрав човек
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|