| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     сок от тревист бъз 
 | 
 
 |  
| Автор | mim.i (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 26.03.08 16:35 |  
             |  
           | 
            
           
  Разбрах нещо интересно. Незнам колко е ново тук в клуба, но го пиша и моля за извинение, ако се повтаря темата!
 
 Сироп от бъз за укрепване
    Сега той се приготвя от плодовете на ниския тревист бъз, известен в някои краища като бъзунек, ниско бъзе, мастилница. Не го бъркайте с дървовидния, от чиито цветове също се приготвя сироп. 
    За сиропа ви трябват добре узрели плодчета, събрани по-далеч от оживени пътища. Измийте ги с течаща вода и в съд с широко гърло редете ред плодчета, ред захар. Затворете съда с марля, а не с капачка. Оставете го на хладно да се разтопи захарта. Прецедете отделилата се течност през двойна марля, без да изстисквате. 
    Налейте сиропа в бутилки, но не ги затваряйте с тапи- ще гръмнат, а завържете гърлото им с двойна марля. Съхранявайте на хладно.
    Два са начините по които може да използувате сиропа: -сутрин на гладно се изпиват две супени лъжици разтворени в чаена чаша вода. Това е дневната доза. Другият начин е 3пъти на ден  да се пие по 1 супена лъжица най-малко половин час след храна. Сиропът се препоръчва като противораково средство и за укрепване след боледуване. 
       в."Домашен лекар"бр.40/96г.
  
 За всички нас, които се борим!
 
 Редактирано от Buba67 на 30.08.09 23:21. 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: сок от бъз 
[re: mim.i]
 | 
 
 |  
| Автор | Kaлoянa (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 26.03.08 18:15 |  
             |  
           | 
            
           
  Да, не само сме чували, но и правили, но този сироп е със захар, а захарта подхранва раковите клетки, ако можеш да предложиш заместител, може би ще  е здравословен
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Може би кафявата захар е удачният заместител? 
 В рецептите на Йоана Будвиг тя се използва вместо рафинираната. 
 
 
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Незнам какьв заместител да предложа. Просто намерих тази статия и я копирах. За кафявата захар сьм сьгласна. Кьде кьде по- полезна е. Това засилва имунната система, а при нашите случаи е важно. Не сме пробвали сокчето още, но мисля да опитаме. 
 Говоря в множествено число не защото се уважавам толкова много, а защото болната е майка ми, а аз го приемам и като моя болка.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: сок от бъз 
[re: mim.i]
 | 
 
 |  
| Автор | llina (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 27.03.08 15:21 |  
             |  
           | 
            
           
  Хора, не правете този сок с кафява захар! /Бях писала  преди време.../ Аз пробвах и всичкия си материал го изхвърлях, а иначе всичко направих точно, както си е по рецептата, но явно от кафявата захар е станала някаква реакция и сместа "кипна"...
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: сок от бъз 
[re: llina]
 | 
 
 |  
| Автор | mim.i (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 27.03.08 15:35 |  
             |  
           | 
            
           
  Ами пробва ли после с бяла захар? То пък като си изхвърлила всичко с какво да пробваш... Е какъв е варианта тогава? Защо го дават противораково, а пък захар да не се консумира от друга страна. Иди, че разбери!
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  През есента направих сироп от черен бъз с обикновена (бяла) захар и също "кипна". Но аз изобщо не го изхвърлих. Сложих го в хладилника и все още му се радвам като на изстудено (и посгъстено) шампанско!  
 Искам да кажа, че не знам дали е от кафявата захар. И второ - дали е чак толкова вредно, ако си го пиеш леко ферментирало... Мен ако питаш, дори е вкусничко! 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: сок от бъз 
[re: *jull**]
 | 
 
 |  
| Автор | mim.i (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 27.03.08 16:18 |  
             |  
           | 
            
           
  Щом е леко ферментирало и вкусничко, значи мамам ще го хареса. Сега се е отворила на едно червено домашно вино, а в живота си алкохол не е близвала. Как се променя човек... Тръгна вече по наклонената плоскост, сега чакам и по дискотеки да ходи, но да ми е жива и здрава и така ще си я обичам!
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: сок от бъз
[re: mim.i]
 | 
 
 |  
| Автор | 
anysto (изгубена) |  
| Публикувано | 27.03.08 16:25 |  
             |  
           | 
            
           
  И майка ми правеше преди 3-4 години същия сок от бъз, с бяла захар. Беше си втълпила че съм анемична и се опитваше да ме „подсили”  Много вкусен, по нейната рецепта трябваше да взимам 2 супени лъжици сутрин и вечер и да ви кажа въобще не се дърпах (щото обикновено съм инат за такива работи понеже си знам че не съм анемична), наистина много вкусна смес. Ама и нейния сок ферментираше и кипеше, мисля си че това е нормално, нали затова като не е достатачно сладко гроздето слагат допълнително захар когато се прави вино – за да се засили ферментационния процес, иначе ще стане оцет та си мисля че няма значение от захарта – бяла, кафява – все ще си кипи ... сетих се и още нещо, когато се меси тесто с мая, и там ако не се лъжа маята се забърква със захар, и започва да кипи – защото дрождите в маята взаимодействат със захарта ...
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: сок от бъз 
[re: anysto]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Лoли (мама) |  
| Публикувано | 27.03.08 17:33 |  
             |  
           | 
            
           
  Моят сок също се вкисна,може би защото времето беше тогава  топло.За това направих пак и като го прецеди му сложих лимонтузу.Мисля,че се слагаше на 4 литра сок 1 пакетче лимонтузу.За жалост след време почна да ферментира,но сякаш по малко.
  
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |