|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема
|
С какво храним болните № 1
|
|
Автор |
ivaceda (Нужна е вяра) |
Публикувано | 01.05.06 15:06 |
|
Предлагам ви да обсъдим една нова тема:
Как и с какво храним близките си, които са болни.
Всички се лутаме, търсим най полезните храни за тях, често се питаме "...това може ли, онова бива ли ...".
Нека да споделим опита си с какво ги храним.
Може би всеки от нас ще научи още нещо важно, което не знае.
Ние и досега сме споделяли един с друг по нещо, но съвсем инцидентно, между другото, обсъждайки други теми.
Сега бихме могли да влизаме тук, да споделим и научим нещо ново и полезно!?
Поздрави на всички!
Редактирано от *jull** на 11.02.10 17:11.
| |
Тема
|
Re: С какво храним болните
[re: ivaceda]
|
|
Автор | jull (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.05.06 15:31 |
|
Аз ще започна с нещо, което съм записала. Малко е дългичко, но дано да е от полза.
1. Зърна покълнала пшеница и едрозърнест хляб. Доказано е, че всекидневното консумиране на 10-11 см пшенични кълнове спира развитието на туморите!
2. Много моркови /сок и салата/.
3. Червено цвекло /няма по-целебен сок за онкозаболяванията/.
4. Домати – добре узрели, спират развитието на туморите.
5. Варива боб и леща, соя;
6. 3 пъти на ден по 3 плода, 3 зеленчука и 3 сурови бадема на ядене /общо по 9 от всяко/ - цифрата 9 не е случайна, а е резултат от продължителни изследвания;
6. Зелен чай - съдържа веществото епигало /катехингалан/ с антиканцерогенно действие. Може да се съчетава и с малко мляко или млечни продукти /линолеиновата киселина в тях има мощно антираково действие/. Горещ или студен, чаят трябва да се пие колкото е възможно в по-голямо количество. Помага при рак на всички органи.
7. Нерафинирано олио /шарлан/ - по 1 суп. лъж. сутрин и вечер на гладно се прави жабурене /около 5 мин./, след което се изплюва. Прави се, докато течността престане да побелява и запазва естествения си цвят.
8. Прочистване на организма: вечерта се накисва 1 чаша ориз с вода /да го покрие/; сутринта водата се сменя и се сварява, но без да се разварява!. Изяжда се на 3 приема /без сол или захар, може само с пресни зеленчуци/.
9. За подсилване на имунната система: салата от настъргани или ситно нарязани: прясно зеле, моркови, цвекло, ябълка /или 1 лъжица ябълков оцет/, сока на 1 лимон и лъжица мед.
10. Всеки ден – по 20-30 г суров зехтин /може към салатите/
11. Настойка от здравец - вечер се накисва листо от здравец в студена вода. Сутринта настойката се изпива /при високо кръвно се изяжда и листото/.
12. Картофена отвара: 2 чаши студена или топла отвара от картофени обелки /шепа обелки се варят в 2 чаши вода от 2 до 4 мин. /ако ви хареса, черният дроб има нужда от нея, и обратно/.
13. Неварена калиева "супа": Прави се сокова смес от следните зеленчуци : 7 части моркови, 4 части целина, 3 части спанак, 2 части магданоз. Пие се 2 пъти на ден преди хранене.
14.Печени необелени картофи / разполовени/, с лимонов сок - 2 -3 пъти на ден.
15. Билкови чайове от кимион, див анасон, карамфил, широколист живовляк.
16. Байкалски шлемник – изключително помага при химиотерапия и белодробни тумори!
И накрая - Рецепта за подсилване на имунитета при химио- и лъчетерапия:
Смесват се: 300 г. цвят невен, 100 г. цвят бял равнец, 100 г. листа коприва. На 250 мл. вода се слага 1 ч.л. от сместа. Билките се запарват с кипяща вода и се оставят за 0,5 - 1 час. Изпива се по 1,5 - 2 л. дневно, подсладено с мед (или се пие през целия ден вместо вода).
| |
Тема
|
Re: С какво храним болните
[re: jull]
|
|
Автор | pyми (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.05.06 22:03 |
|
Червено цвекло- колко ml сок и може ли сурово настърган на салата?
Лъчетерепавтката ни каза по два грейпфрукта
на ден и сок от червено цвекло и моркови сутрин -
също така по 10 капки два пъти на ден от цитросепт!
| |
Тема
|
Re: С какво храним болните
[re: jull]
|
|
Автор |
Bили Mили (надявам се) |
Публикувано | 01.05.06 22:07 |
|
Браво Джул,много бе полезна.Моля да споделите и какво готвите ,защото аз май се изчерпах.Все още съпругът ми си похапва порядъчно и аз искам да мога да му доставя удоволствие и на масата.
| |
Тема
|
Re: С какво храним болните
[re: pyми]
|
|
Автор |
Bили Mили (надявам се) |
Публикувано | 01.05.06 22:24 |
|
Руми,какво е цитросепт?За какво се пие?
| |
Тема
|
Re: С какво храним болните
[re: Bили Mили]
|
|
Автор | Pyми (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.05.06 22:40 |
|
Това е екстракт от грейпфрут - изрично ми каза лъчетерапевтката вместо да
яде по 2бр на ден мога да давам от капките цитросепт Произведен в Норвегия ето и сайта на български
http://www.citroseptbg.com.
Предстой ни лъче-терапия след операция на гърдата.Слава Богу нямаме в лимфните възли нищо и няма да прамвим химио.Пие и натанал- хирурга каза никакви добавки и ограничения на храна- разнообразна -без напълняване и наблягане на една храна като ядки , мед и т.н
| |
Тема
|
Re: С какво храним болните
[re: Pyми]
|
|
Автор |
Bили Mили (надявам се) |
Публикувано | 01.05.06 22:45 |
|
Благодаря Руми и успех в борбата
| |
Тема
|
Re: С какво храним болните
[re: ivaceda]
|
|
Автор |
ivaceda (Нужна е вяра) |
Публикувано | 02.05.06 13:35 |
|
Аз бих добавила това, което вече споделих в други теми. Идеята да му давам каша от просо, както и житни зародиши дойде от сайтове, в които надълго и нашироко се обясняваше колко изключителни са качествата на тези храни.
-Правя му каша от просо, което варя, както се вари кус-кус. После му добавям сирене и зехтин. Подправено на вкус, в нашия случай без сол, защото има хипертония.
-Две супени лъжици от житните зародиши ги разбърквам в 1 кофичка кисело мляко 2%. Давам му тази смес за следобедна закуска.
-Заливка от 1 кофичка кисело мляко 2% , в която са разбъркани 1 връзка пресен чесън, смлян на ситно, 1с.л. житни зародиши и 1с.л. сусам. Може да се консумира с всяка друга храна.
И още нещо, което искам да обсъдя с вас :
Мислите ли, че е добре да се дава мед на болните?
Четох на много места, че туморите се хранят с глюкозата, постъпила от храната. А в меда има доста глюкоза, особено ако не е от проверен производител.
Това е въпрос, който ме измъчва от доста време, моля ви да ми кажете какво мислите.
-Четох също така, че е много полезно да се дава пчелно млечице, както и пчелен прашец, по 1-1.5 ч.л. дневно, разбъркани в 1с.л. кисело мляко.
-Също и сок от алое. Доставям му натуралния сок в туби по 1л. Дневно изпива по около 200мл.
-Кълнове от люцерна и ръж, добавям ги към салатите , които му правя.
-Запарка от прясна коприва (две шепи добре измита коприва се заливат с 1л. кипяща вода. Оставят се да се запарят 2 часа. Прецежда се и се пие всеки път, когато болният е жаден.
В книгата на Мария Требен се сочи запарката от коприва, освен като мощно кръвопречистващо, още и като много ефикасно средство ПРИ РАК НА СТОМАХА .
| |
Тема
|
Re: С какво храним болните
[re: ivaceda]
|
|
Автор | vanja (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.05.06 17:23 |
|
Моят начин е следния - не си приготвям специални неща, а замених някои съставки в обичайните си ястия и добавих други. Например:
Зехтин и/или соево олио за салатите и за готвене (по-рядко)
Ябълков оцет или балсамов (доста по-скъп е :-( )
Морска сол вместо обичайната готварска
Кафяв ориз вместо бял полиран
Соева майонеза и разлини сосове вместо яйчна
Соево мляко вместо краве, но рядко (решила съм да избягвам животинските продукти колкото мога)
Соеви или пълнозърнести спагети/макарони
Само пълнозърнест хляб
Добавям различни кълнове - соеви, люцерна, ряпа, лук - към салатата
Салатата - дали ще е зелена салата, пресен спанак, домати и краставици -задължително слагам освен пресен кромид и чесън, магданоз, копър, репички, целина. Също така добавям сусам и слънчогледови ядки.
На зеле с моркови добавям магданоз, копър, целина.
Готвя елдата по рецептата за славянски гювеч и всички я харесват.
Киноа (вид пшеница) като кус-кус - само го сварявам и след това добавям задушени зеленчуци и тофу.
Мюсли - открих, че в супермаркета се продават най-различни ядки и готови миксове - овесени, ръжени, просо,... Сега си приготвям мюсрито с такъв готов микс и добавям сурови кайсиеви ядки, орехи, лешници, бадеми, ленено семе, пшенични зародиши, сушени плодове. Приготвям го с вода, но слагам по малко мед.
Започнах по-често да готвя риба (единственото месо, което не избягвам) - препоръчва се по възможност морска или океанска риба: скумрия, риба тон, сьомга (мно-о-ого рядко поради цената й), хек
Супа от спанак, лапад, коприва
Зеленчукова супа - малко картофи + броколи, карфиол, моркови и каквото ви харесва. След това най-често я пасирам. Има чудесен вкус с чесън - ситно нарязан или счукан.
Сокове - успявам 2 пъти на ден да си приготвям по около 500 мл. прясно изцедени сокове и най-често - червено цвекло+моркови+ябълка+гулия (земна ябълка). Понякога добавям целина, магданоз, цитрусов плодов. Добре е да е поне 3 пъти на ден или повече - общото количество да е около 1.5 л.
| |
Тема
|
Re: С какво храним болните
[re: vanja]
|
|
Автор | feniks (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.05.06 00:31 |
|
Аз се храня така:- без млечни продукти въобще
- без червено месо
- без колбаси
- без оцет
- без захар
- без туршии
- без изделия от бяло брашно
Храня се : бяло пилешко месо, риба/поне 4 пъти в седмицата/,всякакви соеви продукти,кафява захар, лимони, зехтин,сусамово,бадемово,тиквено олио, всякакви кълнове,много плодове и зеленчуци, по възможност всичко ,което може ям сурово: соковеотморкови,цвекло,цитрусови плодове;много вода-2 литра дневно; хранителни добавки, сироп от черен бъз
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|