Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:42 09.12.25 
Техника
   >> Радио комуникации
*Кратък преглед

Тема Кога се празнува деня на радиото ?нови  
Авторl ham (Нерегистриран)
Публикувано19.04.08 23:16

Кога се празнува деня на радиото ?Да не празнуваме вече Маркони?
Да не би да съм пропуснал нещо или погрешно съм разбрал от новините на БТВ, че деня на радиото е 18 април.Даваха даже малък репортаж във тази връзка.

Тема Re: Кога се празнува деня на радиото ?нови [re: l ham]  
Автор нaблюдaвaщ ()
Публикувано19.04.08 23:24

Thus, April 18 became the official "birthday" of the IARU and is now designated World Amateur Radio Day.

Тема Re: Кога се празнува деня на радиото ?нови [re: нaблюдaвaщ]  
Авторbrizz (Нерегистриран)
Публикувано20.04.08 16:51

На 18 април 1926 е създадено IARU с цел да координира и способства развитието на любителското радио в съвременния свят.За тази организация може да прочетеш повече на http://www.iaru.or.
Затова 18 април е ден на радиолюбителите , а деня на РАДИОТО го празнуват различно ...
73!

Тема Re: Кога се празнува деня на радиото ? [re: brizz]  
Автор нaблюдaвaщ ()
Публикувано20.04.08 17:57

Това е ясно. Текста, който съм посочил, е цитат именно от

.

Щеше ми се да е на български, но и в българските страници намерените текстове бяха на английски.

Иначе в България "Ден на радиото" си е 7-ми май. Той е обвързан с датата на демонстрирането на едно от първите демонстрации на приложението на радиото от Александър Попов. Една от първите, защото е преди Маркони, но НЕ е първа изобщо. Преди демонстрацията на Попов такива са правили и Оливер Лодж - 14-ти август 1894, и Джагадиш Чандра Бозе през Ноември 1894 година.

Другия ден е - 26-ти април 2008. Той е обвързан с рожденния ден на Маркони (25-ти април 1874) и се мести всяка година.

Третата личност свързана с изобретяването на радиото е Никола Тесла. Той май си няма ден... Иначе неговата демонстрация е още през 1893 година.

73

Редактирано от нaблюдaвaщ на 20.04.08 18:01.

Тема Re: Кога се празнува деня на радиото ?нови [re: нaблюдaвaщ]  
Авторl ham (Нерегистриран)
Публикувано20.04.08 18:50

Благодаря за информацията.
Нещо съм пропуснал за някои дати...
Полезно е и за други,които не са запознати като мене.

Тема Re: Кога се празнува деня на радиото ?нови [re: l ham]  
Автор Щepбak (predavatel.com)
Публикувано21.04.08 15:13

Малко невъзможно ми се струва да се чества деня на радиото на рождения ден на Маркони ... на 26 април, ако не се сещате, се случва най-голямата радиационна авария в човешката история

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.