Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:45 01.11.25 
Взаимопомощ
   >> Психоанализа и психотерапия
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Помощ от приятелинови  
Автор Rosemary ()
Публикувано03.12.24 10:14

Дадох иконка за връзка, защото се подсетих от една думичка на Нюк в отговор до Файло в темата му - и думата е "нарцисист."

Споменавали са ми, че съм нарцис, че съм човек, който мисли само за себе си и то в негативния му аспект, а не в здравословния.
Честно казано, бях шокирана. За всякаква съм се самоопределяла, но не и за нарцис. Дотолкова, доколкото ме познавате виртуално, смятате ли, че има нещо нарцистично в мен, или направо цялата ми психика е такава?
И още нещо - напоследък в соц. мрежите тече едно виктимизиране на хората-нарциси - как всеки трябва да бяга от тях, защото те едва ли не са сатаните на земята. Че те са непоправими, зли, и че за тях няма спасение. Че те така са родени почти върколаци и чикатиловци. Дали съм такава аз? Дали са такива тези хора? Съвсем се ошашках.

Тема Re: Помощ от приятелинови [re: Rosemary]  
Автор FlLERO99 (оптически пост )
Публикувано03.12.24 15:39

Определено не мисля, че точно ти си нарцис.Нарцис бях аз докато тренирах и външния ми вид струваше главно и най вече в периода 2001ва-2006та.

Тема Re: Помощ от приятелинови [re: FlLERO99]  
Автор Rosemary ()
Публикувано04.12.24 15:11

Мога да ти вярвам, защото имаш задълбочени познания по психология. Благодаря.

Автор FlLERO99 (оптически пост )
Публикувано04.12.24 16:05

Едва ли имам задълбочени познания по психология, по скоро сега през 20те животът ми отново стана адски и съм принуден да използвам психологически трикове към мен самия за да се измъкна от ужасни житейски проблеми.Този път за разлика от миналото известна част от проблемите ми са предизвикани от други хора наред с тези проблеми които си правя сам.

Автор vida1929 ()
Публикувано07.12.24 20:46

Споменавали са ми, че съм нарцис, че съм човек, който мисли само за себе си и то в негативния му аспект

Зависи кой ти го е казал и защо, и
дали не е точно обратното-някой нарцисист ти е казал, че ти си нарцисист, за да те манипулира откъм чувството ти за вина. Замисляла ли си се?

Да мислиш само за себе си, още не означава, че си нарцисист. Нарцисистът, освен че мисли само за себе си, той има още ред недостатъци- не може да съчувства и му липсва емпатия, освен това той
обезценява, омаловажава, подиграва, иронизира, саркастира, газлайтва, прави луд другия, кара другия да се съмнява в собствената си преценка, подменя неговата реалност. Най-често използваните лафове на нарцисистът са:" Ти не разбираш, ти никога не разбираш, защото си глупава и тъпа, ти не правиш нещата както трябва, нещо не ти е наред, не правиш нещата правилно, не можеш да готвиш, не можеш да си гледаш децата,не можеш да се обличаш, не можеш....,нищо не правиш като хората, всички други жени са по-хубави и по-умни от теб, ти никога не можеш да прецениш правилно, некадърна си."
Демонизирането на нарциситите в интернет е свързано с темата за насилието-домашно , което сега е на дневен ред. Насилникът обикновено е нарцисист,който иска на всяка цена да доминира. Той иска на твой гръб и за твоя сметка да излезе по-умен, по-добър, по -способен от теб.
Но да хвърлим вината върху нарцисистът обаче не ни помага. Трябва да потърсим в себе си онези бутони,които той натиска, да опознаем по-задълбочено себе си и да станем неподатливи на неговите опити да ни саботира,тормози и прочие. Как става това е отделна и много тежка тема, свързана с огледалните неврони, детството, родители и т.н.

Не мога да кажа дали си нарцисист. По скоро не си. Поне аз не съм забелязала.
Има много видове нарцисизъм. Освен това на нарцисистът почти никога не му пука дали е такъв, той никога не смята,че има проблем, според него проблемът е винаги в другия и затова нарцисистът никога не би отишъл при психолог за да работи върху проблема си.
Нарцисистът обича много да говори за себе си, но ако ти се опиташ да говориш за нещо твое-той просто ти обръща гръб. Него не го интересува. А аз помня много пъти когато в разни теми ти си съчувствала и помагала с мнение на разни хора, които са си споделяли проблемите през годините.

Редактирано от vida1929 на 07.12.24 21:23.

Тема Re: Помощ от приятелинови [re: vida1929]  
Автор vida1929 ()
Публикувано10.12.24 11:44

Редактирах и пуснах в нова тема.

Автор Rosemary ()
Публикувано20.12.24 11:56

Благодаря ти, Вида. Видях отговора ти и новата тема.
Както се казва, не му стига на магарето крастата, ами и мухите го хапят.
Бях се контузила, не много тежко, но не и безобидно. Две инжекции в раменната става плюс слагане на лед колкото пъти се сетя през деня.
Сега съм добре, просто трябва да имам търпение и упоритост да изчакам да заздравеят и скъсаните мускули.

Автор Rosemary ()
Публикувано20.12.24 12:15

Споменавали са ми, че съм нарцис, че съм човек, който мисли само за себе си и то в негативния му аспект

"Зависи кой ти го е казал и защо, и
дали не е точно обратното-някой нарцисист ти е казал, че ти си нарцисист, за да те манипулира откъм чувството ти за вина. Замисляла ли си се?
...........
...........
Не мога да кажа дали си нарцисист. По скоро не си. Поне аз не съм забелязала.
Има много видове нарцисизъм. Освен това на нарцисистът почти никога не му пука дали е такъв, той никога не смята,че има проблем, според него проблемът е винаги в другия и затова нарцисистът никога не би отишъл при психолог за да работи върху проблема си.
Нарцисистът обича много да говори за себе си, но ако ти се опиташ да говориш за нещо твое-той просто ти обръща гръб. Него не го интересува. А аз помня много пъти когато в разни теми ти си съчувствала и помагала с мнение на разни хора, които са си споделяли проблемите през годините."

Благодаря ти много за отговора, запазвам си правото да ти пиша на лични по-късно. От вас клубарите (сърце) нямам тайни, но си имам съображения, да не разкривам казуса си публично, откъде да знам кой друг чете

.

Автор vida1929 ()
Публикувано21.12.24 11:06

Розмари, говорим по принцип и не е нужно да навлизаш в лични подробности, ако не желаеш. Нарцисизмът има общо с темата за даване и получаване и с егоизма, но тук има много нюанси. Зависи дали става въпрос за родител-дете или отношения мъж-жена.
Родителят безусловно обича детето си, дава всичко безвъзмездно и не чака отплата.
Мъжът, който обича жена си, осигурява всичко за нейния нормален живот и не прави проблем дали и колко тя дава сили и материални неща. Това са мои виждания, някой може да има други.
Така че, ако мъж ми каже,че съм егоистка, ще му бия шута.
Ако родител ми каже, че съм егоистка, ще се замисля.
Ако детето ми каже, че съм егоистка-което не ми се е случвало, не знам как ще реагирам. Може би ще се почувствам виновна.

Редактирано от vida1929 на 21.12.24 12:42.

Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано21.12.24 14:33

Не се хващайте за всяка дума, която някой ви е подхвърлил. Всеки човек проявява някакви нарцистични черти, но от тях до диагнозата нарцистично личностно разстройство разликата е огромна.

Дотолкова, доколкото ме познавате виртуално, смятате ли, че има нещо нарцистично в мен, или направо цялата ми психика е такава?

Туй няма как да се установи със сигурност. Като чета за видовете нарцисизъм в статията и за външните им прояви, то няма потребител, който да не бъде заподозрян в поне един нарцистичен симптом.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.