Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:46 19.07.25 
Взаимопомощ
   >> Психоанализа и психотерапия
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Питанка  
Автор Rosemary ()
Публикувано15.07.24 15:56

Каква е разликата между душа и его?

Тема Re: Питанканови [re: Rosemary]  
Автор vida1929 ()
Публикувано15.07.24 16:37

За мен душата е онова място в нас, където са стаени всички красиви чувства и емоции-любовта, обичта, чувствата ни към най-близките хора. Колкото повече обичаме,толкова душата е по-голяма.

Его е понятие въведено сравнително от скоро, за да внесе яснота в психологията, но много хора не го разбират и го бъркат с егоизма. Всъщност нямат нищо общо.

Редактирано от vida1929 на 15.07.24 17:22.

Тема Re:нови [re: Rosemary]  
Автор Luchezara (свободна птица)
Публикувано15.07.24 18:44

Смята се, че след смъртта остава душата. Но не и егото. Егото е много по-свързано с материалния свят и с моментната (в този живот) самореализация и самоутвърждаване.

Душата е есенция, която може би и да се разтваря (или слива) в по-голям дух. Предполагам тя има свое развитие в нематериалния свят.

Докато егото е конкретна изява и проява на нашите възможности (качества, желания, реализация).

Тема Re:нови [re: Luchezara]  
Автор FlLERO99 (оптически пост )
Публикувано15.07.24 20:15

Много интересно душата на оня свят и в рая и в ада е материална.Същото тяло което имаме тук, но безсмъртно.

Тема Re:нови [re: FlLERO99]  
Автор vida1929 ()
Публикувано15.07.24 20:17

Оказва се,че чувствата и емоциите също са материални. Досега все сме мислели,че са нематериални.
Което също е много интересно

Тема Re:нови [re: vida1929]  
Публикувано15.07.24 20:51

За съжаление е точно така.Психиатъра ми консултираше някакъв болен и каза, че заболяването е телесно.В смисъл като стане някакъв телесен проблем в мозъка ти се обърква и психиката.Но според мен и самата психика може да увреди физически мозъка и нещо подобно намекна същия този психиатър.Например това е само мое мнение ако се фокусираш само върху един единствен проблем на 100% вероятността да си претовариш мозъка с последици и за него и за психиката ти е голяма.Затова според мен трябва повече широчинно мислене.

Публикувано15.07.24 21:01

Не мисля, че душата е материална, където и да е. Тя се въплъщава в тяло.
Душата (може би) има дух, който е част от всеобщ дух.
Така или иначе всичко е подвластно на нашите мисли (и намерения, желания ...).
Ако искаш ще се развиваш, ако не искаш - няма.

Преди време имах прозрение - забелязах, че решавам по-лесно някои задачи геометрично. ... И тогава изведнъж разбрах - пространствения, материалния свят е просто по-кратък път на мисълта !!!, по-лесно решаване на задачите й.
Не знам, дали мога да го обясня добре, но беше супер прозрение.

Редактирано от Luchezara на 15.07.24 21:08.

Публикувано15.07.24 21:19

Психиката (самовнушението, самопрограмирането) може да излекува или увреди тялото. Калеко ми беше психиатър и винаги го е твърдял.

Редактирано от Luchezara на 15.07.24 21:11.

Тема Re:нови [re: Luchezara]  
Публикувано15.07.24 21:17

Да, съгласен съм.Аз например през 90те години съм си лекувал мигрената като си представя и спомня как не ме боли главата и си го внуша и тя наистина изчезваше.

Публикувано15.07.24 21:26

"Подсъзнанието може всичко" на Джон Кехоу е много добра книга на тази тема.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.