|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Питанка
|
|
Автор |
Rosemary () |
Публикувано | 15.07.24 15:56 |
|
Каква е разликата между душа и его?
| |
|
За мен душата е онова място в нас, където са стаени всички красиви чувства и емоции-любовта, обичта, чувствата ни към най-близките хора. Колкото повече обичаме,толкова душата е по-голяма.
Его е понятие въведено сравнително от скоро, за да внесе яснота в психологията, но много хора не го разбират и го бъркат с егоизма. Всъщност нямат нищо общо.
Редактирано от vida1929 на 15.07.24 17:22.
| |
|
Смята се, че след смъртта остава душата. Но не и егото. Егото е много по-свързано с материалния свят и с моментната (в този живот) самореализация и самоутвърждаване.
Душата е есенция, която може би и да се разтваря (или слива) в по-голям дух. Предполагам тя има свое развитие в нематериалния свят.
Докато егото е конкретна изява и проява на нашите възможности (качества, желания, реализация).
| |
|
Много интересно душата на оня свят и в рая и в ада е материална.Същото тяло което имаме тук, но безсмъртно.
| |
|
Оказва се,че чувствата и емоциите също са материални. Досега все сме мислели,че са нематериални.
Което също е много интересно
| |
|
За съжаление е точно така.Психиатъра ми консултираше някакъв болен и каза, че заболяването е телесно.В смисъл като стане някакъв телесен проблем в мозъка ти се обърква и психиката.Но според мен и самата психика може да увреди физически мозъка и нещо подобно намекна същия този психиатър.Например това е само мое мнение ако се фокусираш само върху един единствен проблем на 100% вероятността да си претовариш мозъка с последици и за него и за психиката ти е голяма.Затова според мен трябва повече широчинно мислене.
| |
|
Не мисля, че душата е материална, където и да е. Тя се въплъщава в тяло.
Душата (може би) има дух, който е част от всеобщ дух.
Така или иначе всичко е подвластно на нашите мисли (и намерения, желания ...).
Ако искаш ще се развиваш, ако не искаш - няма.
Преди време имах прозрение - забелязах, че решавам по-лесно някои задачи геометрично. ... И тогава изведнъж разбрах - пространствения, материалния свят е просто по-кратък път на мисълта !!!, по-лесно решаване на задачите й.
Не знам, дали мога да го обясня добре, но беше супер прозрение.
Редактирано от Luchezara на 15.07.24 21:08.
| |
|
Психиката (самовнушението, самопрограмирането) може да излекува или увреди тялото. Калеко ми беше психиатър и винаги го е твърдял.
Редактирано от Luchezara на 15.07.24 21:11.
| |
|
Да, съгласен съм.Аз например през 90те години съм си лекувал мигрената като си представя и спомня как не ме боли главата и си го внуша и тя наистина изчезваше.
| |
|
"Подсъзнанието може всичко" на Джон Кехоу е много добра книга на тази тема.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|