Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:25 16.05.26 
Взаимопомощ
   >> Психоанализа и психотерапия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
Тема нещо от животанови  
Автор lsrael Thornstein (либиец)
Публикувано29.10.20 11:42

Преди време прочетох нещо постнато в друго форум:
Добрите хора ги правят на глупаци.
което ме накара да се замисля..

Добрината ти ще ти пречи да си реализираш напълно собствения потенциал. Добрината трябва да бъде раздавана много селективно тъй като вреди; вреди както на самия теб а може и да навреди и на много други. Пример: обвиняваш публично в лъжа някой който си видял че не е това за което се представя, след си вземаш шапката и напускаш. В резултат от твоята намеса несъмнено ще пострадат хора които вероятно могат да минат за добри, но пък ако не се намесиш ще пострадат още повече хора. Добрия човек ще търси причина да не го направи..

Опровергайте ме...

Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television.

Редактирано от lsrael Thornstein на 29.10.20 11:59.

Тема Re: нещо от животанови [re: lsrael Thornstein]  
Автор osvoboden pich (Ultimate good)
Публикувано29.10.20 12:07

Никой не може да ме направи на глупак - това нещо аз сам си го правя понякога. Старая се да не правя непожелано добро - благодарностите или неблагодарностите не ме интересуват кой знае колко.

Автор DarkSideМодератор ()
Публикувано29.10.20 12:22

да си добър човек, означава да си кротък и безвреден, да не можеш да си отстояваш интересите, естествено че винаги и навсякъде ще те правят на глупак и ще те използват и никакъв потенциал няма да те оставят да си реализираш

обществото ни лъже, че да си добър човек е висша добродетел, докато това всъщност е огромен недостатък - обаче матрицата има нужда от общество от кротки и послушни овчици

Тема Re: нещо от животанови [re: DarkSide]  
Публикувано29.10.20 12:29

> обществото ни лъже, че да си добър човек е висша добродетел
Не и в Америка. Тук добродетел е да си badass. Тук се научих да бъда asshole когато е небходимо за да прогресирам.

Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television.

Автор Luchezara (свободна птица)
Публикувано29.10.20 12:32

Бъркаш добро с пасивност, несъобразителност, липса на противопоставяне и т.н. А то няма нищо общо. Още Христос се е противопоставил доста зрелищно на местните фарисеи.
Така че твоят пример няма как да има общо с добротата.

Може да се върши добро по хиляди начини. А доброто ражда добро, любов, оттам и живот.

Има ситуация и поговорка "Направи добро, изяж дърво". Но това се отнася за неспазване на духовните правила. Например: "Не прави непоискано добро" и т.н.

Добро има, когато от действието се получава добър резултат, а не когато срещу теб има кротък, мълчалив балък.

Тема Re: нещо от животанови [re: Luchezara]  
Публикувано29.10.20 12:38

Да де, ама от твоите разсъждения излиза че да си добър е еквивалентно на това да мислиш самостоятелно и обкетивно. А поне в традиционната българска култура според мен не е едно и също. Според мен има разминаване между дефиницията на обществото за добър човек и твоята интерпретация.

Тема Re: нещо от животанови [re: Luchezara]  
Публикувано29.10.20 12:38

Още Христос се е противопоставил доста зрелищно на местните фарисеи.

Че даже е налетял на търговците пред храма съвсем насилствено.

Интересно ми е как тълкуваш това: "Ако те ударят по едната буза - обърни и другата"?

Публикувано29.10.20 12:42

Няма ясна дефиниция за това какво означава добър човек, който върши добри дела... Всичко е твърде относително и субективно. Правиш каквото можеш и става каквото ще.

Тема Re: тълкувам гонови [re: osvoboden pich]  
Публикувано29.10.20 12:49

Да отговориш на злото с добро. За да увеличаваш доброто, а не злото.

Тема Re:нови [re: lsrael Thornstein]  
Публикувано29.10.20 12:51

Аз не мога да отговарям за твоите заблуди и да ги тълкувам.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.