Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:20 15.07.25 
Взаимопомощ
   >> Психоанализа и психотерапия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Вярвате ли в щастливия край?нови  
Автор aiumi ()
Публикувано02.06.19 13:55

Наскоро ми попадна една статия (нищо сериозно, от типа "интернет-пуканки"),
която обаче засягаше въпрос, върху който бях разсъждавала и преди...

Та - накратко, в статията ставаше въпрос за някакво проучване, според което хората, които гледат много филми с щастлив край, започват да вярват твърде много в справедливостта, и съответно, автоматично им се притъпяват способностите за съчувствие и разбиране към хора, изпаднали в беда, или мизерия, или дори жертви на инциденти.

Защото филмите с щастлив край създавали усещанито, че в крайно сметка,
всеки получава това, което е заслужил, демек - бедния, но трудолюбив младеж забогатява; невзрачното, но свястно момиче, побеждава училищната кифла в борбата за сърцето на доброто момче; подлият и алчен бизнесмен фалира и т.н. и т.н. Така, че ако някой е беден и/или болен, и никой не го обича, то е така, защото си го е заслужил, същото се отнася и за богатите, умните и красивите - такива са, защото го заслужават :)

Сетих се и във връзка със съседната тема за справедливостта,
и също и за

което било изгорено живо, защото търсило справедливост.

... и да се върна пак на статията, в която се твърдеше, че обратно - филмите с лош край, макар и не толкова харесвани, правели хората по-отворени към хорските страдания и несгоди, и отмествало фокуса от крайния резултат, към процеса, изборите, моралните ценности и т.н.

Интересно ми е, кокво мислите по въпроса, не конкретно за въздействието на филмите, а въобще, като житейска позиция, коя от двете е по-смислена и конструктивна? Или ако е някакъм микс, какво е оптималното съотношение между съставките? :)))

Редактирано от aiumi на 02.06.19 13:56.

Тема Re: Вярвате ли в щастливия край?нови [re: aiumi]  
Автор FlLERO99 (Russian ELINT)
Публикувано02.06.19 14:17

Твърдо не вярвам в щастливия край.Животът ми на мен и на повечето хора през него преобладават неутралните години, следвани от щастливите години и накрая поне при мен лошите години са най-малък брой, но те винаги периодично са проваляли именно щастливия край.Според мен и моите наблюдения добрите хора живеят много трудно, лошите хора живеят по-добре, но рано или късно и в техни живот става голям срив и такива примери имам и около мен.

Тема Re:нови [re: aiumi]  
Автор expat ()
Публикувано02.06.19 14:29

Краят винаги е щастлив. Ако не е щастлив, значи не е край.

Автор osvoboden pich (Ultimate good)
Публикувано02.06.19 14:55

От любителите на хепи-енда май произлизат оптимистите от любителите на гадния край песимистите. Изглежда има логика в това.

Автор DarkSideМодератор ()
Публикувано02.06.19 14:56

Романтичните илюзии са съсипали живота на много хора. Дисни трябва да го забранят със закон.

Автор vida1929 ()
Публикувано02.06.19 15:28

Харесвам реалистични филми и книги, които черпят прототипи и истории от живота.
А в живота има от всичко-и щастие и нещастие, и бедност и богатство, здраве и болест.
Така че няма значение какъв е краят, стига да е аргументиран.

---
В кулминацията на болестта деструктивните сили се превръщат в оздравителни.

Тема Re: Вярвате ли в щастливия край?нови [re: DarkSide]  
Автор FlLERO99 (Russian ELINT)
Публикувано02.06.19 15:47

В отговор на:

Романтичните илюзии са съсипали живота на много хора. Дисни трябва да го забранят със закон.

Ти си уникално добре с акъла.Отдавна те наблюдавам и ти се възхищавам на нивото.

Тема Re: Вярвате ли в щастливия край? [re: aiumi]  
Автор vida1929 ()
Публикувано02.06.19 15:53

Темата ти ми прилича на една тема, която имахме тука за положителното мислене.
В някаква статия беше обяснено защо положителното мислене не е полезно дори било вредно. Защото ни приспива и ни пречи да мислим реалистично и със собствените си глави за конкретните ситуации в собствения ни живот, които не могят да бъдат нито само положителни, нито само отрицателни.
Защо непременно трябва да има щастлив край, за да се хареса? В живота има повече нещастие, бедност и болести, отколкото щастие, богатство и здраве.

---
В кулминацията на болестта деструктивните сили се превръщат в оздравителни.

Редактирано от vida1929 на 02.06.19 15:55.

Тема Re: [re: expat]  
Автор aiumi ()
Публикувано02.06.19 17:35

Чувала съм го този лаф, не е лош,

но иди го обясни на онова момиче от Бангладеш, към чиято история съм дала линк в темата. Когато се случи така, че да умреш след 5 дни в адски мъки, не мисля, че има нещо, което би могло да бъде компенсация, дори и ако осъдят виновните.

Тема Re: [re: aiumi]  
Автор expat ()
Публикувано02.06.19 18:03

Понякога смъртта е избавление от мъките и щастлив край. Случилото се е непоправимо, но може да бъде катализатор за подобряване на средата и стимул да не се случват повече подобни неща. Надявам се смъртта и да не е била напразна и да промени нещата към по-добро.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.