Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:45 08.12.25 
Взаимопомощ
   >> Психоанализа и психотерапия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема впечатляващонови  
Автор holi_day (fire-fly)
Публикувано24.01.19 19:48

преди време бих ви попитала дали можете да се откажете от цивилизацията,
но това някак не ми е на дневен ред, въпреки че периодично се изолирам от срещи с хора, като да не се виждам с хора по 2 дни

тези дни гледах филми и репортажи за отшелницата Агафия Ликова
много съм впечатлена
от липсата на суета,
от 350 годишните "тухли", които чете,
от спокойствието й,
от трудолюбието и независимостта й,
от упоритостта й да бъде свободна по нейния си начин,
но най-вече от мъдростта й

на пръв поглед е едно - може да ви се стори недостатъчно чисто и подредено, че има какво много да се желае, но ако се вгледате и вслушате - съвсем не става въпрос за ограничен ум, въпреки липсата на т.нар. съвременно образование...
предполагам, че църквата ще я обяви за светица след време
говорът й е смесица между старославянски и руски
от една страна тя живее аскетски, но от друга има огромното богатство на вярата, разполага с времето си, може да чуе мислите си...
лекува се с отвара от брезова кора, живовлек...
не приема кибрита, заради барута в него, а напълно природосъобразно пали огън с кремък и кора от бреза, пече си хляб...
няма почивен ден, освен неделята, която е посветена на духовно развитие
не учи другите, защото смята, че би било пропаганда, а живее, както смята че е правилно. който го разбере, да го разбере от примера й
през годината при нея се отбиват доброволци, на които дава лично пространство и не им натрапва наставления
доста неща ме накараха да се замисля...
ще оставя няколко линка
неудобството е, че са на руски
не написах за всичко, което ме заинтригува
сигурно по-късно ще напиша още

ето я

с английски субтитри

https://youtu.be/SvpiuXsueLc

темата може да се ползва и за споделяне на други интересни хора и народи
в една от темите стана въпрос за това, че хората са различни...

Редактирано от holi_day на 24.01.19 22:25.

Тема Re: впечатляващонови [re: holi_day]  
Автор Trickyy (Висока)
Публикувано24.01.19 20:23

Благодаря за линковете. Ще прочета през уикенда

В един друг живот, в един друг свят, преди много, много години, някъде край Айтос, спряхме да поздравим един свещенник, познат.

Невздрачна къщичка. Антре. Влизаш. И замираш. Просто чердже на пода. Блестящо от чистота. Влязохме после в стаичка, която явно беше и кухня и дневна. Удивителна простота. Удивителна чистота. Сложиха ни да хапнем, не помня какво, казахме мотитва преди това...

Но, най-удивителна беше жената. С коса хваната на плитка, с чисто, дружелюбно лице, поглед сведен надолу....аз стоях, седях, храних се, и не можех да откъсна поглед от нея. Тя беше сигурно на около 30 тогава. Бях толкова впечатлена, защото знаех, че този скромен, вълшебен дом е нейна проява.

Много съм мислила от тогава... години и години...за мен, тя беше светица на този свят, себеотдала се...една душа, която ме докосна.

Автор DarkSideМодератор ()
Публикувано24.01.19 20:29

от една страна тя живее аскетски, но от друга има огромното богатство на вярата, разполага с времето си, може да чуе мислите си...

тука преди време даваха по телевизията един към трийсетина годишен, приел преди време исляма, пуснал си брада и се захванал да организира изпращане на младежи към сирия да се трепат на страната на халифата - осъдили го на 5 години, които човекът беше излежал до последния ден (което е рядкост, обикновено затворниците след като излежат половината си присъда или 2/3 от времето подават молба за предсрочно условно освобождаване и повечето ги освобождават предсрочно, този обаче не се молил за нищо и не искал нищо, лежал си в затвора като поп до последния ден, като повечето време бил в изолация в единична килия) и имаше репортаж за него при излизането му от затвора, защото той е свободен без никакво условие, а декларира че си остава ислямист и ще се бори за възцаряване на исляма по целия свят - та на интервюто с него, човекът каза нещо подобно на написаното от тебе

аз си имам Корана с мене и това ми стига да съм щастлив, не ми дреме в какъв затвор ще ме вкарате и колко ще ми е тясна килията, мога да живея напълно сам и откъснат от хората, защото си имам моята вяра и тя ми е напълно достатъчна и вие не можете нищо да ми направите

Автор FlLERO99 (Russian ELINT )
Публикувано24.01.19 20:35

За мен възможно най-идеалния начин на живот е да съм в една голяма стая или етаж от къща луксозно обзаведен и по цели дни и нощи да се образовам в интернет и да излизам на наблюдения с бинокли на двора.През свободното си време поне през последните над 6 години и половина това почти съм го постигнал.Казано е че робът се бори за свобода, а свободния за съвършенство и това наистина е точно така.Навремето когато бях почти напълно свободен се борих за съвършенство със следването и тренировките, а сега когато съм финансово зависим от работата си се боря за повече свобода и почивни дни.

Такива хора като тази която описваш не мога добре да ги разбера как и защо са се отказали от огромните предимства на техническата цивилизация на 20ти и 21 век.Според мен от моя гледна точка това да имаш нов лаптоп даже и малък лаптоп но купен чисто нов задължително вързан с интернет и една кутия с цигари на ден и ти си направо богат човек..

Това да се откажа например от интернетът който преобрази целия ми живот през последните почти 18 години няма как да стане.Въщност ако не беше нетът още щях да бъда крайно десен лумпен, с много примитивни и повърхностни разбирания за нещата и с никакви качествени социални контакти до ден днешен.Най-качествените и интелигентни хора с които се запознах през животът ми с тях се намерихме в интернет.Ако не беше мрежата щях да тъна в купища заблуди и илюзии до края на животът ми.От една страна ако си тъп и наивен интернетът ще те идиотизира и лумпенизира, но от друга страна ако си разумен и реалист ще те въздигне много нагоре интелектуално и социално.

Всичко това което се случва с този глобален интернет и това изобилие от пари, стоки и услуги е временно благоприятно положение на нещата защото следващата голяма война е просто неизбежна.И човек трябва да е луд да не използва техническите предимства на съвремието като интернетът докато е време защото после като полетят ракетите няма да има нито интернет, нито хобита, а един хляб ще струва поне 100 лева...Ние на практика живеем в предвоенни години и не се знае колко още ни остава дали са 5,10 или 30 години...

Автор Luchezara (свободна птица)
Публикувано24.01.19 20:58

Благодаря.

И аз ще ги изгледам в най-близко време.

Понеже е рускиня, ще споделя една песен - 'Вяра'.
Впечатли ме, как малкото момиче я изпълнява (започва 3.58 минута) - по-добре от всички възрастни преди нея. Много оптимистично за поколението, което идва.

Тема Re: впечатляващонови [re: Trickyy]  
Публикувано24.01.19 22:31

благодаря, че разказа

Агафия не докосва сапун

разхвърляно е
и въпреки това има смислен живот
не всеки успява да осмисли живота си и то при толкова възможности...
тя е намерила нейния начин
изгледах още за нея
и за експедициите на студенти там, в тайгата...
и клипче как са й занесли букет с рози, който свенливо приема, за 8 март
като знаят, че е чиста душата й, хората сякаш лесно се отзовават да помогнат

Тема Re: впечатляващонови [re: DarkSide]  
Публикувано24.01.19 22:35

разбирам в кое виждаш сходството,
но има и друго
тя не прави нищо лошо на света и хората
живее на 200-300 км от населено място
няма контакти с хора, освен 2 пъти годишно
не е злонамерена

Тема Re: впечатляващонови [re: FlLERO99]  
Публикувано24.01.19 22:47

Такива хора като тази която описваш не мога добре да ги разбера как и защо са се отказали от огромните предимства на техническата цивилизация на 20ти и 21 век.Според мен от моя гледна точка това да имаш нов лаптоп даже и малък лаптоп но купен чисто нов задължително вързан с интернет и една кутия с цигари на ден и ти си направо богат човек..
за теб и нас са предимства, за нея не са
отрича телевизията
гледала е как на фона на музика, как някакви се кълчили безобразно и за нея това не е развлечени
споменава, че интернетът е нещо, чрез което да си намериш ябълки
беше мило като каза, че брашно, на което има бар код, това е знак от дявола
поне аз така си преведох щрихкод
и не става за употреба и го е изхвърлила
тя продължава да сее ръж, семената за която са от дедите й, от векове
и в някаква степен е права, че е ГМО
не докосва сапун - всички знаем, че се прави от сода каустик и химически аромати, но го ползваме какъвто го продават
за много от нещата, които каза, изобщо не бих го определила като невежество, а да отстояваш това, което е правилното
нямаше празен ход. тръгна за плодове, нямаше и се върна с кофа с гъби и с шишарки
през целия си живот се е трудила
храни се 1-2 пъти на ден
студентите много пъти я канили с тяхната храна, тя е отказвала всеки път
т.е. стремеж да пази тялото си и душата си чисти
живот без лакомия, без суета...
да, наистина е остаряла
ръцете й в някои епизоди наранени, а аз оревах света за 1 нокът
абсолютно незаинтересована от пари
има си всичко - иконите, книгите, това, което произведе, това, което й дарят хората
едновременно гостоприемна, допуска посещения в нейната обител,
но и не пускаше никой да влезе в 1 от къщичките й

Публикувано24.01.19 22:51

в 1 от почивките ми днес, чух запис на мисли нейни за социализма,
за ленин, че е било неправилно да се прекланят хората пред труп,
това е езическо...
и какво като не е гледала телевизия, тя пак има много разумен поглед върху значими моменти от историята
и мисли с нейната си глава,
а като я чуеш и видиш отначало, ще си помислиш, че става въпрос за някаква умствена изостаналост, частична загуба на слух, заради странния говор... и после ще се засрамиш от първите впечатления

Автор ALONE911 ()
Публикувано25.01.19 00:27

Дали мога да живея като отшелник? Не и не искам. Отшелник означава сам. Самата мисъл ме съсипва.
Дали мога да живея далеч от градската суета с любим човек - да., мога и ми харесва.

Понякога плащаме най-скъпо за безплатните неща. Алберт Айнщайн

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.