Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:49 13.11.25 
Взаимопомощ
   >> Психоанализа и психотерапия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Луди или тарикати?нови  
Автор komori ()
Публикувано18.04.15 22:20

Мама и леля починаха преди десетина години една след друга и ми завещаха стара наследствена къща, останала от техните родители. Неугледна на вид постройка с почти рухнал покрив, която обаче доста добре посрещаше превратностите на съдбата. Не ставаше за живеене през зимата в този си вид, а нито имах пари за ремонт, нито ми се занимаваше. И така си стоеше празна и необитаема години наред. Ползвах я само през лятото, понеже имаше дворче- да си бодна две-три китки и да седна на чист въздух.И така един следобед както си почивах на двора,на вратата се появиха непознати за мен хора, двойка, мъж и жена на средна възраст и попитаха давам ли къщата под наем. Инкасаторката от ВК им била казала, че къщата стои празна. Не знам защо още си спомням първото чувство-мисъл, което мина през главата ми и може би трябваше да му се доверя, някакво лошо предчувствие беше, неприятно, не знам защо,не мога да го обясня разумно, но сега си го спомням . Бях мислила впрочем, защо да не дам къщата под наем, да изкарам малко пари. И го казах на хората, но понеже обичам отношенията винаги да са ясни открито им казах,че покривът тече, стените не са боядисвани от десет години.'' Така че ако сте съгласни да си направите ремонт за сметка на първите няколко наема, мисля че ще се споразумеем''.- казах аз и те без да мислят, се съгласиха. Без колебания се съгласиха и за наема,който поисках. Дотук нищо не предвещаваше последвалите събития. Сега си мисля,че е трябвало тогава да забележа някои неща и да предугадя измамата,но нали си бях човек,който има доверие в хората, не заподозрях плана,който си бяха намислили и следваха. А може би не беше план. Може би наистина беше вярно, може би наистина ги бяха връхлетяли тези тежки удари, един след друг, за които ме уверяваха. Така и не разбрах истината, а и не ми се ровеше.Факт е,че не ми платиха нито един наем през двете години, които живяха в къщата. Разбиха, изхвърлиха покъщнина, изтръгнаха дограми,изпочупиха прозорци, изгориха всичко дървено в къщи.Всичко това е ставало без мое знание и без дори да подозирам. Няколкото пъти, когато сме ходили, аз и сина ми да искаме наема, не мога да си обясня как не сме забелязали какво се случва. Всичко това е нещо,което умът ми не го побира и сега си мисля,за добро или за лошо,но по-добре че не съм знаела какво става в къщата.

Започнах да се досещам към средата на първата година. Разбрах,че съм попаднала на мошенници, от които дори полицията не може да ме спаси. Но не подозирах изобщо какви болни мозъци са.
Разбрах,чак когато влязох в къщата, вече в тяхно отсъствие. Имах си работа предимно с жената, мъжът не го мернах нито веднъж. Появи се и млад мъж, за който се твърдеше че е техен син. После се оказа криминално проявен, всъщност и тримата- стари познайници на полицията.
Разговорите ни протичаха безрезултатно, но винаги в дух на взаимно уважение.
Мила моя, не мога да ти платя нито лев от наема, нямам възможност. Би ли ме изчакала до края на месеца. Когато мина месеца, се оказа че преживява тежка драма и няма пари. После пак нямаше пари. Първо, мъжът й я напусна, избягал с по-млада. Аз повярвах, на всеки може да се случи. После се оказа,че е болна от лоша болест и пак не може да плати, повярвах и на това, и дори се притесних за нея.... Ремонт не направиха, харесвало им така. Защо не, викам си, хора всякакви, като им се живее в такива условия.По нова година й се обаждам и й се моля да ми плати наема. Казвам й,че съм разчитала на тези пари и сега ми трябват. Тя ми казва ясно и безцеремонно,че няма пари. Щяла да има догодина. Започнах да се чудя как така живее в чужда къща, все няма пари да си плати наема и изобщо не й е неудобно. Все още не разбирах... Започнах да разбирам, когато съвсем случайно срещнах съседката,която живее точно срещу къщата, врата срещу врата, заговорихме се и тя ми вика. Абе тия твои наематели, странни хора,все с вдигнати качулки, да не ги види човек. Досега лицата им не съм видяла, не са ме поздравили нито веднъж. Стори ми се странно, но не обърнах внимание. После обаче се оказва,че жената живее под чуждо име и че всъщност личната карта, която ми е показала,не е истинска. Което вече ме притесни. И ги помолих да напуснат. От тук нататък започна кошмарът, който продължи една година, през която не мога да ги изкарам от къщата си ни с добро,ни с лошо.
Луди или тарикати, не може да разбере човек с кого си има работа. Дали наистина са изпаднали в крайна бедност,и затова не си плащат наемите, не мога да преценя. Къде е всъщност границата,до която трябва да търпим такива хора и да им правим компромиси...Докато се тутках и двуумях какво да правя, една сутрин съседка ми звъни по телефона и вика бързо идвай, нещо става у вас, изнасят се. Докато отида, влизам, тях ги няма...Няма нищо...няма мебели, няма дори вътрешни врати между стаите, празно...в пода зее дупка-изкъртили и дюшемето. Няма легла,няма столове, само едно одеяло захвърлено на пода и по пода купчини от празни бутилки ,цигарени кутии захвърлени навсякъде, смрад,която не се диша. Стоях, стоях, пък излезнах на улицата, седнах и дори не можах да заплача..

Тема Мислех,нови [re: komori]  
Автор nbb (весела)
Публикувано18.04.15 22:37

че по-наивни хора от мен няма, но явно не е така. Още един идеалист... А учиш ли се поне от грешките си или не ги смяташ за грешки ?

Тема Re: Мислех,нови [re: nbb]  
Автор komori ()
Публикувано18.04.15 23:16

Уча се, но по-скоро ги смятам за уроци, не грешки. Защото, ако приема че върша нещо грешно,неправилно, следващия път ще ме е страх да предприема каквото и да било. А така....минава време, бесът ми минава и ми става смешно чак .Сега се смея като си спомням разбития под и шокираната физиономия на съседката ,когато влезе да види щетите.

Тема Направили са ти услуганови [re: komori]  
Автор thegiverandthetaker1 (истински)
Публикувано19.04.15 00:52

Строенето на къща е фасулска работа, да даваш пари за този коптор е като да наливаш шампанско във външна тоалетна. Аз не съм майстор, но от 16-годишен работя като чирак в строителството, чичо ми също разбира много и с него двамата вдигаме луксозна 3-етажна къща от основите до комина, моментално и за много малко пари. Даже и аз бих се справил сам, ако има кой да ми дава съвети... а то има.

Та мисълта ми е, че важното е да имаш парцел, с тоя коптор или без него - все тая. Той не само че няма стойност, ами само ще те залъже да прахосваш пари. Аз съм млад и нямам нищо още, но ако имах един хубав, голям парцел в София, щях да събера няколко хилки и да си вдигна такъв красив палат, че хората щяха да си мислят, че струва майка си и баща си. Ако не стъпи "майстор" излиза много евтино и можеш да си взимаш някои основни материали от реката - пясък, баластра и речни камъни. Циментът е евтин, само дървенията е малко по-скъпа и ел. инсталацията ще глътне пари, защото нея вече трябва да я направи някой, който е учил това, тръби и всякакви други се слагат лесно, само мерак трябва.

------------------------------------------

Тема А какнови [re: komori]  
Автор nbb (весела)
Публикувано19.04.15 08:41

би постъпила, ако отново попаднеш на подобни хора ?

Тема Re: Луди или тарикати?нови [re: komori]  
Автор kakavprekrasenden ()
Публикувано19.04.15 11:01

То затова се правят договори, а наемите се превеждат по банков път, за да може лесно да се провери, ако някой започне да се прави на хитър.
Това е твой дом, а ти си оставила всичко на самотек, сигурно почти не си влизала там през това време, иначе не си обяснявам как не си забелязала промените, рушенето, бъркотията. Пълна липса на контрол от твоя страна. А и ако си сама жена, трябва да си нащрек, защото за съжаление в тая държава се напълни с изроди, които гледат на теб като на лесна жертва, която ще си мълчи.

Тема Re: Луди или тарикати?нови [re: kakavprekrasenden]  
Автор komori ()
Публикувано19.04.15 14:36

Да, прав си, постъпих много глупаво, неразумно, наивно, предоверих се ...и си понесох последствията. Сега вече знам как да процедирам, ако реша да давам под наем-договор, предплата поне за няколко месеца,ще проуча кандидатнаемателя кой е, какъв е , какви доходи има.
Макар че и тези стъпки, не са гаранция. Какво ще ти помогне договорът, ако не ти плащат наема? Да, ще ги съдиш. А ако наемателят не притежава нищо, нищичко, както се оказа в нашия случай, какво ще му вземеш дори и да го осъдиш ? Няма работа, няма пари, няма никаква собственост- на такива хора попаднах . Бедни, бедни, имат само ризата на гърба си, обикалят, лъжат, мамят, крадат.
Мисля,че грешката ми беше че толкова бързо ги пуснах в дома си, дори без да ги проуча кои са. С което отговарям на въпроса на енбибито

Не обичам да съм в ролята на жертва и не се чувствам такава.
Материалните загуби не ме плашат чак толкова, съвземам се бързо, човек губи и печели пари.
Но чувството,че се погавриха със собствеността ми, не мога да се отърся. И през цялото време докато живяха в къщата ми, имах едно тягостно усещане,че някой брутално е оскернил личното ми пространство. Това са силните емоции,които всъщност исках да изразя.
Исках да насоча темата по два въпроса, но явно не успях. Трябваше повече да разкажа, а ме домързя. За хората с такива психични отклонения, които извършват противообществени прояви и да ги видя откъм тяхната човешка страна, с техните проблеми. Защото това са си чисти престъпници-рушат чужда собственост . Защо само моята вина виждаш ти например, а тяхната?

Тема Re: Направили са ти услуганови [re: thegiverandthetaker1]  
Автор komori ()
Публикувано19.04.15 14:50

Всъщност това е мечтата ми- да си построя нова къща и да живея там. Мисля по въпроса и планирам.
Парцелът се намира почти в центъра на голям окръжен град, в квартал,който е природен и архитектурен резерват. Има нов градоустройствен план, който предвижда какво мога и не мога да строя . Не искам къща на три етажа, стига ми и един

Дори не е нужно да събарям, основите са от дялан камък, който много ми харесва. Като казах че е паянтова, имах предвид покрива-изгнила е дървесината и керемиди също трябва да се сменят. Ако може да остане и част от тухлената зидария също. А дуварът ,също от камък, е просто уникален . Вътрешен двор, ограден от дувар и скала от сиенит. Къщите са стъпаловидно разположени. Роматника, тишина, спокойствие, птички.
За съжаление нямам подкрепата на съпружето. Той не иска нищо да правим.Не му се живеело там. При това положение, аз само умувам и мечтая.

Тема Остави вината,нови [re: komori]  
Автор nbb (весела)
Публикувано19.04.15 15:58

душата ти е имала нужда от тази опитност и я е получила. Значи все пак си получила уроци, а аз съм тъпа и упорита - продължавам да вярвам в доброто у хората и продължавам да го търся, макар те самите да не искат да го покажат.

Докато има наивници, ще има и тарикати.

Тема Re: Остави вината,нови [re: nbb]  
Автор komori ()
Публикувано19.04.15 17:50

О, и аз съм тъпа и упорита, не си само ти

. Аз всъщност тази грешка съм я повтаряла много пъти. Имам друго жилище, и него давах под наем и там си препатих.
Така е, мила, едни и същи грешки повтаряме и потретваме, докато най-накрая се научим.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.